Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Και οι καιροί...αλλάξανε


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Δεκάδες πιτσιρίκια ξεχύθηκαν στους δρόμους και στις γειτονιές όλης της  χώρας για να πουν τα κάλαντα. Πόσοι από εμάς ακούγοντας τα δεν ξαναγίναμε παιδιά; Γυρίσαμε σε δευτερόλεπτα το χρόνο πίσω και «μέναμε» στη στιγμή της καταμέτρησης των εισπράξεων για να πάμε να τις καταθέσουμε μετά στο παιχνιδάδικο της γειτονιάς μας. Η ευχή των παιδιών το γλυκομίλητο και αληθινό «Χρόνια Πολλά» μας επανέφερε στην τάξη και το παρόν. Σήμερα παραμονή Πρωτοχρονιάς και στη θέση του παλιότερου παιχνιδάδικου στο Περιστέρι στέκει μια ακόμη Τράπεζα. Που θα καταθέσουν τα παιδιά τις εισπράξεις τους σήμερα; Σημεία των καιρών. Καλή χρονιά σε όλους!

Τα μυστικά της «Κοκό Σανέλ» των χρηματαγορών




 Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου - Επιμέλεια εικόνας: Λορένα Σιούτη

Η περιπέτεια του Στρος Καν με την καμαριέρα στο Σοφιτέλ της Νέας Υόρκης άνοιξε  διάπλατα τον δρόμο της Λαγκάρντ για το ΔΝΤ και  παράλληλα σήμανε μια άλλη σελίδα για την παγκόσμια οικονομία.  
Η 55χρονη Γαλλίδα ανέλαβε τα ηνία του ΔΝΤ στην πιο κρίσιμη καμπή των αγορών του κόσμου, κερδίζοντας σεβασμό και εκτίμηση από λιγοστούς φίλους και δεκάδες αντιπάλους.
 Για να πετύχει μια γυναίκα είχε πει σε ανύποπτο χρόνο «δεν πρέπει ποτέ να κάνει ό,τι τα αγόρια».

2011: Το έτος που άλλαξε τον κόσμο


Επιμέλεια εικόνας-κειμένου: Λορένα Σιούτη
Δεν γνωρίζουμε αν η προφητεία των Μάγια για τη συντέλεια του κόσμου το 2012 ισχύει ή θα πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που την φανταζόμαστε, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως με την πάροδο του 2011 ο κόσμος δεν θα είναι πλέον ίδιος.
Η οικονομική και πολιτική κρίση οδήγησε τους πολίτες του κόσμου στους δρόμους, αρχής γενομένης από την αραβική άνοιξη, με βασικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό. Σειρά πήρε και η κατά πολλά χρόνια «καθισμένη

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Η Εορδαϊκή Δύναμη κατέκτησε την Ελλάδα


Το να χτίζεις πρωταθλητές αυτή τη χρονική περίοδο φαντάζει με θαύμα, καθώς δεν υπάρχουν εχέγγυα από πουθενά.
Το κράτος αποφάσισε και διέταξε στα κρυφά ότι οι πρώτες περικοπές έπρεπε να ξεκινήσουν από τον αθλητισμό, και το έπραξε βυθίζοντας τον στην αφάνεια και στην αβεβαιότητα
Όμως οι ήρωες δεν είναι αυτοί που αναζητούν λίγη λάμψη από τα φλας των φωτογράφων αλλά είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν αθόρυβα και δεν ησυχάζουν αν δεν κατακτήσουν την κορυφή.
Έχω ξαναγράψει για τον Χρήστο Χρηστίδη και κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία θα το κάνω, καθώς

Πάρτε μέρος στο μεγάλο διαγωνισμό του Πινακίου και διεκδικήστε πλούσια και συλλεκτικά δώρα




Φωτογραφίστε την πιο γιορτινή γωνιά του τόπου σας, στείλτε την στα mail του Πινακίου (pinakio.blogspot.@gmail.com και pinakio.news@yahoo.gr ) και διεκδικήστε συλλεκτικά δώρα:


-Η Alexi Andrioti παραχωρεί 10 φανταστικά κοσμήματα

-Από τη μπύρα Fix συλλεκτικά δώρα με τη φίρμα της ελληνικής μπύρας

-Από τη Hasbro δύο από τα νέα επιτραπέζια της παιχνίδια, το Boggle Flash, αλλά και την κλασσική Monopoly σε ξύλινη έκδοση.

-Οι εκδόσεις Ψυχογιός προσφέρουν δύο βιβλία του Πίτερ Κάρει «Ο Παπαγάλος και ο Ολιβιέ στην Αμερική»


- Δύο παραμύθια από τις εκδόσεις Άγκυρα

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Στέφανος Δάνδολος: Η γενιά του Πολυτεχνείου οδηγεί την Ελλάδα σε ένα τέλμα ονείρων


Ευλογία είναι να γνωρίζεις ανθρώπους σπουδαίους, με ήθος και με περιεχόμενο. Ένας από αυτούς είναι και Στέφανος Δάνδολος, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους νέους Έλληνες συγγραφείς, με διεθνή μάλιστα αναγνώριση.
Είχα την τύχη να τον γνωρίσω στα πρώτα μου δημοσιογραφικά βήματα, όταν ήταν διευθυντής της Βραδυνής. Διάβασα το συναρπαστικό βιβλίο του, που μου ξύπνησε εφηβικές μνήμες αλλά και αναμνήσεις, τον Τελευταίο Κύκνο των εκδόσεων Καστανιώτη. Ένιωσα τόσο «μικρός» καθώς έτσι δεν μάθω να γράφω ποτέ μου.
Ο Στέφανος Δάνδολος είναι ταλαντούχος συγγραφέας ο οποίος σίγουρα θα αφήσει το αποτύπωμα του

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη


Της Μαιρης Σταμπουλοπούλου

«Τι ωραία που είναι τα Χριστούγεννα όταν τα περνάς οικογενειακά», συλλογίζονται πολλά παιδιά τα οποία στολίζουν όλα μαζί το χριστουγεννιάτικο δέντρο με πάρα πολλά στολίδια και φωτάκια. Μάλιστα δεν σταματούν εκεί καθώς γράφουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη, ενώ ο μπαμπάς τους την ίδια ώρα παλεύει να ανάψει το τζάκι. Η μαμά τους φτιάχνει ζεστά cookies και έχει μοσχοβολήσει όλο το σπίτι! Ύστερα κάνουν όλοι μαζί μια βόλτα στην πόλη όπου είναι στολισμένη με πολλά λαμπιόνια και όμορφα, πανύψηλα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Έτσι τα παιδιά έχουν μπει για τα

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Η μάνα που ζητά ελεημοσύνη


«Δώστε μου λίγο φαγητό για τα παιδιά μου» , ήταν η φράση της την οποία σας μεταφέρω με κάθε ειλικρίνεια. Τα μάτια της δακρυσμένα και το μέτωπο της ζαρωμένο. Δεν ήταν πάνω από τριάντα πέντε χρονών. Η γυναίκα έστεκε στην πόρτα του μαγαζιού της μάνας μου, και εκείνη τη στιγμή εξυπηρετούσαμε πελάτες. Και οι πέντε που βρισκόμασταν εντός του μαγαζιού αντιληφθήκαμε πως δεν επρόκειτο για μια «επαγγελματία επαίτη», αλλά για μια μάνα που χαράκωσε την αξιοπρέπεια της για να ταΐσει τα δυο της

Μελαγχολία των Χριστουγέννων: Κλείνοντας παιχνιδιάρικα το μάτι

Γράφει η Ψυχολόγος Μαρία Τσαλματζα
Χριστούγεννα
Δεν περιμένω όμως τίποτα πια
Τον Αι Βασίλη απλώς τον λέγαν μπαμπά
Κι είν' ένας πρώην Έλλην αριστερός
Ένας θνητός
Με τ' όνειρό του δίχως στέγη καμιά
Και το ανοιξιάτικο κορίτσι μαμά
Πλακώνεται απ' τη συνταγή την παλιά
Οι μυρωδιές μυρίζουν κάτι βαρύ
Κάποια πληγή
Που απλώς δεν θέλουμε ν' ανοίξει ξανά
Χριστούγεννα

Τα πλεϊμομπίλ μου είν' εξαιτίας μου κουτσά
Σβησμένα στη σαμπάνια βεγγαλικά
Ίσως για κάποιους νά 'ναι ακόμα γιορτή
Μα ποιοι είν' αυτοί;
Ζουν σε θερμοκοιτίδες ή σε χωριά;
……….
Επέλεξα να ξεκινήσω το συγκεκριμένο άρθρο μέ κάποιους στίχους από το τραγούδι του Φοίβου

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ: Η ιδιότητα του συγγραφέα αντιστρατεύεται κάθε μορφή εξουσίας


«Μπορεί μέσα από το βάλτο που ζούμε, να ξεπεταχτεί μια νέα μορφή ζωής. Να, είδατε πως ανακαλύψαμε οργανισμούς που τρέφονται με αρσενικό. Άρα…»

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ένας από τους συγγραφείς που έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην νεοελληνική λογοτεχνία αναμφισβήτητα είναι ο Μάνος Κοντολέων.
«Το 1979 ήταν που κυκλοφόρησαν τα πρώτα μου βιβλία - τρία βιβλία με παραμύθια.
Σήμερα -στην αρχή ενός νέου αιώνα- συνεχίζω να γράφω. Όχι μόνο πια παραμύθια.
Πάνω από 20 χρόνια αφιερωμένα στο γράψιμο. Μια ζωή.
Τότε, στην εποχή της μεταπολίτευσης, έγραφα για τους αγώνες των απλών ανθρώπων ενάντια στην

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Μια χαμένη αξιοπρέπεια… στην ουρά του συσσιτίου



Στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό, για ένα πλαστικό μια χρήσης με λίγα φασόλια. Στην ουρά μαζί με δεκάδες άλλους που έχουν την ίδια τύχη ή ατυχία να περιμένουν το κεσεδάκι με το φαγητό για να νιώσουν για λίγο βασιλιάδες. Στην ουρά για μια χαμένη αξιοπρέπεια. Η ειρωνεία; Μας οδήγησαν στα συσσίτια, μιλάνε για θυσίες και συνεχίζουν να γευματίζουν στη Μεγάλη Βρετάνια και στο president. Καλά Χριστούγεννα!

Η Ισμήνη Πεπέ τραγουδά για μας


Η βασική φιλοσοφία που έχουμε στο Πινάκιο, είναι η στήριξη και η προβολή των νέων ανθρώπων που αξίζουν. Μια από αυτούς είναι η Ισμήνη Πεπέ, που είχαμε φιλοξενήσει συνέντευξη της πριν από λίγες ημέρες. Επειδή την πιστεύουμε, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να γράφουμε και να προβάλουμε τις στιγμές που συναντά το κοινό της, που είμαστε εμείς. Σήμερα η Ισμήνη θα μας τραγουδήσει από το Rock and Art στη Φραντζή। Ραντεβού το βράδυ λοιπόν, με την Ισμήνη

Διαβάστε επίσης: Ισμήνη Πεπέ: Απλά σε θέλω εδώ...

http://pinakio.blogspot.com/2011/12/blog-post_14.html


Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αναζητώντας το νόημα των Χριστουγέννων


Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και όλοι ετοιμαζόμαστε να τα γιορτάσουμε με τις οικογένειες μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα। Όπως όμως θα κρατάμε τις φουσκωμένες από δώρασακούλες ας μην διστάσουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα.Ας μην αποστρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτούς που έχουν στα αλήθεια ανάγκη। Αυτές τις κρύες μέρες, οι άστεγοι έχουν στήσει τα πρόχειρα τους καταλύματα από χαρτόκουτα και κοιμούνται στους δρόμους που εμείς πετάμε τα αποτσίγαρα και τα σκουπίδια μας। Θα ζήσουμε και χωρίς το GANT ή το LACOSTE…θα πιάσει τόπο ένα πιάτο φαγητό, μία κουβέρτα και ένα Χρόνια Πολλά από καρδιάς.Ας καταλάβουμε επιτέλους το βαθύ μήνυμα των Χριστουγέννων μέρες δεν είναι;

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ιδού οι πιο καλές διαφημίσεις του 2011


Του Λευτέρη Χ Θεοδωρακόπουλου- Επιμέλεια εικόνας Χριστίνα Τσαούση
Λίγες ημέρες έμειναν πια για το 2011 και κρατώντας τα καλύτερα, μπήκαμε στη διαδικασία να βρούμε τις διαφημίσεις που μας έκαναν εντύπωση.
Σημειώνεται πως σε καμία περίπτωση το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό.
Άλλωστε οι διαφημίσεις έχουν εξελιχθεί σε καλογυρισμένες μικρές ταινίες που δανείζονται στοιχεία της επικαιρότητας. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό των διαφημίσεων που παρέλασαν από τις οθόνες μας το τελευταίο 12μηνο.
Ομορφάντρα μου!
Θα αρχίσουμε αντίστροφα και θα γράψουμε για τη νέα Διαφήμιση COSMOTE που προβάλεται εδώ και λίγες μέρες .Ο τίτλος της διαφήμισης…. Ομορφάντρα μου... Η διαφήμιση αυτή έχει απίστευτο γέλιο! Ο καντινιέρης θυμίζει πολύ τον μέσο Έλληνα, που παρά τις δυσκολίες στέκει αγέρωχος και ευδιάθετος δουλεύει με πολύ κέφι και χιούμορ…Όνειρο ζω και μη με ξυπνάτε τώρα
Ποδοσφαιρικά σκάνδαλα, σεΐχηδες και αγαπούλες
Το σκάνδαλο των στημένων αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και το ενδιαφέρον του πρίγκιπα Αλ-Σαούντ αποδόθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από Πρόεδρο της ομάδας Mr Αγαπούλα, ο οποίος υπεραμύνθηκε τον παίκτη Αντωνίου, στον προπονητή της ομάδας του. Μετά από λίγο καιρό ο σεϊχης χαρακτήρισε παλτό τον Αντωνίου και δεν είχε τι να τον κάνει στην έρημο, ενώ το τελευταίο καιρό μέσα από τη φυλακή ακούει τη συμβουλή του δικηγόρου του, να «δώσει» κόσμο και καλεί τον κλητήρα… «Αγαπούλά την κουκούλα»
«Σου έπαιξε postια;»
Ιδιαίτερα πετυχημένα ήταν και τα διαφημιστικά μηνύματα της Q, όπου το γνωστό ανθρωπάκι έκανε λεξιπλασίες που προκαλούσαν άφθονο γέλιο.
Ποιος θα ξεχάσει την μπαλαρίνα που κλαίει και τον ανθρωπάκι Q να αναρωτιέται αν ο καλός της, της έκανε postια; Ή ακόμη με την αγελάδα μμμμ;
Με τον πρωταγωνιστικό χορευτικό ρόλο του Τρύφωνα Σαμαρά ασχολείται η τρίτη κατα σειρά διαφήμιση της Q που εξομολογείται ότι από τη στιγμή που πήγε στην Q ξεπατώθηκε να μιλάει στο τηλέφωνο και ότι η δασκάλα του χορού (η πρίμα μπαλαρίνα) τον μάλωσε! Κρίμα μπαλαρίνα!
Κουτσομούρα όπως καπουτσίνο
Τι γίνεται όταν ένας Λόρδος από το Λονδίνο θέλει κουτσομούρα από το Ιόνιο;
Αμέσως κινείται ένας ολόκληρος μηχανισμός στην ψαραγορά της Αθήνας, όπου ο πωλητής προσπαθεί να συνεννοηθεί με τον ψαρά και του ζητά κουτσομούρα όπως κ, κ,, κ κουτσομούρα όπως κουραμπιές, κανταΐφι για να πάρει την απάντηση καπουτσίνο, α να γειά σου αποκρίνεται αυτός.
Τι θα πουν οι mutual 
Γέλια μέχρι δακρύων προκαλεί η διαφήμιση της Conn-X, όπου δύο μανάβηδες δεν μιλιούνται γιατί ο ένας δεν έκανε like στη φωτογραφία του άλλου στο facebook. Αποκορύφωμα μια πελάτισσα μεγάλη σε ηλικία που μπαίνει και προσπαθεί να τους μονιάσει και ρίχνει την θεϊκή ατάκα «και τι θα πουν οι mutual;»


Συγκρούσεις ανάμεσα σε γονείς και εφήβους


Η Χαρά Γ. ΝΟΜΙΚΟΥ Κλινικός Ψυχολόγος -Παιδοψυχολόγος Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας του Παν/μιου Toulouse ΙΙ δίνει οδηγείες μέσω του ΠΙΝΑΚΙΟΥ στους γονείς των εφήβων πώς να αντιμετωπίσουν τις εκρήξεις των παιδιών τους

Η εφηβεία αναμφισβήτητα είναι η περίοδος του εσωτερικού αναβρασμού, των «καταιγίδων» και των έντονων εσωτερικών συγκρούσεων.

Η ένταση όμως αυτών των αντιδράσεων, καθώς και η διάρκειά τους, δεν είναι μόνο θέμα ιδιοσυγκρασίας του εφήβου αλλά και της γενική στάσης των ενηλίκων απέναντι στα παιδιά.

Μερικοί έφηβοι υποφέρουν επειδή η οικογένειά τους δεν είναι εύπορη και προσπαθούν να το κρύψουν από τους φίλους τους ή αντίθετα ντρέπονται για την πολυτέλεια μέσα στην οποία ζουν. Κατά βάθος πολλοί νέοι βλέπουν τους γονείς τους με τα μάτια των άλλων και κυρίως με τα μάτια των φίλων τους.

Οι καταστάσεις αυτές δείχνουν τη δυσκολία που έχει ο έφηβος να καταλάβει και να αγαπήσει τον εαυτό του. Αναζητούν τη νέα τους φυσική ταυτότητα και αυτό τους κάνει περήφανους αλλά τους προκαλεί και φόβο μπροστά στο σώμα τους που αλλάζει. Έτσι άλλοι έχουν την ανάγκη να περιποιηθούν και να στολιστούν και άλλοι να κάνουν το σώμα τους απεχθές.

Οι έφηβοι, επίσης, αναζητούν την πρωτοτυπία στην ομιλία και στην γραπτή έκφραση. Τα αγόρια προτιμούν τις συντομευμένες εκφράσεις ενώ τα κορίτσια έχουν την τάση να εκφράζονται στον υπερθετικό βαθμό. Κατά τη γνώμη τους αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκλείσουν τον ενήλικο και να αισθανθούν ανώτεροι.

Η Χαρά Γ.Νομικού, Κλινικός Ψυχολόγος -Παιδοψυχολόγος , Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας του Παν/μιου Toulouse ΙΙ μιλάει στην ΠΙΝΑΚΙΟ για την δύσκολη φάση των εφήβων, τι είναι αυτό που τους κάνει να καβγαδίζουν με τους γονείς τους, αλλά και τι μπορούν να κάνουν οι τελευταίοι για να «χαλιναγωγήσουν» ανώδυνα τα παιδιά τους.

Επίσης η κα. Νομικού έχει γράψει βιβλίο ''ΕΦΗΒΕΙΑ΄΄ Η ηλικία της επανάστασης των εκδόσεων Λιβάνη. Όσοι αναγνώστες επιθυμούν στέλνουν στο mail του Πινακίου το ονοματεπώνυμο τους, προκειμένου να λάβουν μέρος στην κλήρωση και να αποκτήσουν ένα από τα τρία βιβλία που παραχωρεί ο εκδοτικός οίκος Λιβάνης




Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Γιατί οι έφηβοι τσακώνονται με τους γονείς τους;

Οι έφηβοι τσακώνονται με τους γονείς τους κυρίως για να δείξουν την ανεξαρτησία τους και την αυτονομία τους! Μετά την ταύτιση μαζί τους κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας οι έφηβοι νιώθουν δυνατοί να αντισταθούν σε ότι τους λένε οι γονείς, να διαφοροποιηθούν από τις αξίες τους και να δοκιμάσουν ρισκάροντας καινούργια πράγματα. Είναι μια συναρπαστική αλλά και επικίνδυνη περίοδος για γονείς και εφήβους.

Είναι συναρπαστική γιατί σε αυτήν την περίοδο ο έφηβος θα ανακαλύψει ένα καινούργιο σώμα, θα συνειδητοποιήσει το φύλλο του, την ταυτότητα του, θα συναντήσει τον έρωτα και θα προσπαθήσει να γκρεμίσει ότι του θυμίζει την εξάρτηση από τους γονείς. Τους γονείς θα τους αντικαταστήσουν οι φίλοι και η ανάγκη του για αγάπη και προστασία θα αντικατασταθεί με την περιπέτεια. Είναι επίσης επικίνδυνη περίοδος γιατί θα αναδυθεί η αλήθεια της σχέσεις με τους γονείς, όλα όσα του έμαθαν , τα λάθη που έκαναν στην διαπαιδαγώγηση, θα φέρουν συγκρούσεις και ανακατατάξεις συμπεριφορών στην οικογένεια.

Ποια είναι κυρίως τα θέματα «σύγκρουσης»;

Τα θέματα της σύγκρουσης είναι ο τρόπος που ντύνεται, που συμπεριφέρεται, οι παρέες που κάνει, τα μαθήματα που παραμελεί και οι ασυνέπεια στις συμφωνημένες ώρες επιστροφής στο σπίτι από την διασκέδαση. Καλεί με αυτό τον τρόπο τους γονείς να απογονεοποιθούν, δηλώνοντας την αυτόνομία του

Πως μπορεί ένας γονιός να «διαλέξει» τους καβγάδες που θα κάνει με τον έφηβο;

Αρχικά δεν θα πρέπει οι γονείς να χάσουν την ψυχραιμία τους. Δεν είναι χρήσιμο να δείξουμε ποιος κάνει κουμάντο αλλά να συζητήσουμε μαζί του τι δεν μας άρεσε η τι θα θέλαμε να τροποποιήσει και για πιο λόγο. Ένα κλίμα ηρεμίας είναι περισσότερο πρόσφορο για την επικοινωνία γονιών – εφήβων. Μπορούμε να βάλουμε κάποιους κανόνες και όρια αλλά και τις συνέπειες που θα έχει ο έφηβος αν δεν τα ακολουθήσει. Το αποτέλεσμα των καθημερινών καυγάδων ακόμα και ψιλοπράγματα καταλήγουν όπως τα «κηρύγματα» των γονέων να κάνουν τον έφηβο να μην τους ακούει καθόλου.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να κοπάσουν μια «έκρηξη»;

Όταν κάποιος βρίσκεται σε θυμό, οργή αναρωτιώμαστε αρχικά τι τον έφτασε σε αυτό το σημείο. Μερικές φορές όσον αφορά στις εκρήξεις των παιδιών ευθύνονται οι γονείς για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Πίεση, υποτίμηση, απόρριψη, υπερπροστασία (που σημαίνει υπερβολικός έλεγχος και/η παρέμβαση). Όποιος και αν έχει δίκαιο ή άδικο όταν κάποιος βρίσκεται σε έκρηξη δεν μπορεί να υπάρξει θετική μορφή επικοινωνίας. Όλα μπορούν να συζητηθούν και να βρεθούν τα αίτια της έκρηξης αλλά και οι λύσεις στα προβλήματα όταν τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει.

Τι δεν πρέπει (οι γονείς) να λένε και τι να μη κάνουν;

Οι γονείς συνήθως υπογραμμίζουν τις αδυναμίες του εφήβου τους, μερικές φορές βάζουν παράλογους κανόνες, δεν κρατούν μια σταθερή πορεία στην διαπαιδαγώγηση, χαρακτηρίζουν τους έφηβους με ακατανόμαστα επίθετα π.χ είσαι βλάκας κλπ παρεμβαίνουν, δεν αφήνουν πρωτοβουλίες. Τσακώνονται μεταξύ τους και ζητούν από τον έφηβο να πάρει το μέρος του ενός ή του άλλου γονέα Έχω πολλές φορές παρατηρήσει πως σεβόμαστε περισσότερο τους φίλους, συγγενείς παρά τα παιδιά μας. Στην εφηβεία οι γονείς θα πρέπει να είναι περισσότερο διακριτικοί στην σχέση με τα παιδιά τους. Αλλά το κυριότερο είναι ότι δεν μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν και να προσέχουν τον εαυτό τους.

Ποιες είναι οι συνέπειες των συγκρούσεων μεταξύ εφήβων και γονέων, πόσο επηρεάζουν τη σχέση τους;

Η έλλειψη Αγάπης, η ο άσχημος τρόπος που δεν φανερώνει την αγάπη των γονέων, Οι συγκρούσεις, τα άσχημα λόγια, η απόρριψη, οι λανθασμένοι χειρισμοί, γενικότερα ένα κλίμα που ο έφηβος μπορεί να θεωρήσει αφιλόξενο και χωρίς ζεστασιά και κατανόηση παρ’ ότι μπορεί αυτό να είναι το σπίτι του και η οικογένεια του θα επηρεάσει την σχέση του με τους γονείς του την μαθησιακή του πορεία αλλά και Θα εμποδίσει την ψυχοσυναισθηματική του εξέλιξη. Κάθε συμπεριφορά μας κρίνεται αυστηρά αλλά και ταυτόχρονα μπορεί να είναι και ένα «κακό» παράδειγμα για τον έφηβο μας που θα χρησιμοποιήσει αργότερα στη ζωή του. Τα παιδιά μας είναι ο καθρέφτης μας, μας δείχνουν αυτό που είμαστε αλλά και αυτό που τους μάθαμε, σωστό η λάθος. Τα παιδιά μας δείχνουν τον εαυτό μας που χρειάζεται διόρθωση αλλά και Αγάπη!!

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Καλά Χριστούγεννα Ελλάδα!



Χριστούγεννα, και οι άστεγοι της Αθήνας προσμένουν με αγωνία την πενταρίτσα μας। Κι όμως, αρκετοί από εμάς κυκλοφορούν με "τρύπια" πορτοφόλια, ίσα ίσα, λίγα ψιλά για τα εισιτήρια, ένα κουλούρι και τίποτ' άλλο.Σκέψου, οι Τράπεζες μετρούν εκατόμμυρια κέρδη...
Καλά Χριστούγεννα Ελλάδα!

Αναζητούν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια στα Κοινωνικά Παντοπωλεία


Πρόσωπα σκυφτά, χαμένα στο άγνωστο, πρόσωπα που προσπαθούν να κρυφτούν από τον ίδιο τους τον εαυτό και στα οποία αναγνωρίζεις τα σημάδια της θλίψης, είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν επισκέπτεται τα Κοινωνικά Παντοπωλεία.

Συναντάς γονείς που δεν έχουν να εξασφαλίσουν ένα μπουκάλι γάλα για το παιδί τους, ενώ ο αριθμός των πολιτών που επισκέπτεται τα παντοπωλεία, αυξάνεται συνεχώς κάθε μέρα, λαμβάνοντας δραματικές διαστάσεις.

Η Dealnews.gr επισκέφθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πιο νευραλγικής περιοχής της Αθήνας, το παντοπωλείο της Δυτικής Αττικής, στο Καματερό, όπου συνομίλησε με Αλέξανδρο Οικονόμου, επιστημονικός υπεύθυνος της ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ η οποία λειτουργεί το συγκεκριμένο Κοινωνικό Παντοπωλείο.


Η χαμένη αξιοπρέπεια

Για φτώχια και δυστυχία κάνει λόγο ο Αλέξανδρος Οικονόμου, ο οποίος υπογραμμίζει πως οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί σε δύσκολη οικονομική θέση, μπαίνουν μέσα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της ΕΔΡΑΣ στο Καματερό με σκυμμένο το κεφάλι και πέρα από τα τρόφιμα –που έχουν τόσο ανάγκη- ζητάνε δουλειά.

«Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από αυτό που φαίνεται στα ΜΜΕ। Αυτό που μας σώζει πολλές φορές είναι η μεγάλη κοινωνική ευαισθησία του κόσμου και η διάθεση να βοηθήσει» υποστηρίζει ο κ. Οικονόμου ενώ συνεχίζει «Αυτό που ζητούν όμως όλοι είναι όχι την παροχή τροφίμων, αλλά την εύρεση εργασίας για τα άτομα που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και την συνέχιση και αύξηση των κοινωνικών παροχών που σήμερα ολοένα και λιγοστεύουν ιδιαίτερα για τα άτομα της Γ΄ Ηλικίας και ΑΜΕΑ».


Διπλασιασμένος ο αριθμός των οικογενειών που τρέχουν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία

Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει ο αριθμός των συμπολιτών που επισκέπτεται τα Κοινωνικά Παντοπωλεία ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της «ΕΔΡΑΣ», ο αριθμός των οικογενειών που δυσκολεύονται να επιβιώσουν έχει αυξηθεί σε ποσοστό της τάξης του 50%.

Μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των οικογενειών που δεν έχουν τα προς το ζειν, οπότε όπως μας εξηγεί η βοήθεια από τον οποιοδήποτε είναι κάτι παραπάνω από σημαντική τονίζοντας και την προσπάθεια των σούπερ μάρκετ τα οποία είναι αρωγοί στις προσπάθειες των Κοινωνικών Παντοπωλείων.

«Ετοιμοπόλεμοι» για τις γιορτές

«Δεν θέλουμε από κανένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι να λείπει τίποτα» δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, οι οποίοι εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

«Προσπαθούμε να διπλασιάσουμε τα προϊόντα που παρέχουμε και γι' αυτό το λόγο είμαστε ανοιχτοί σε όσους μπορούν να δώσουν λίγο από αυτό που τους περισσεύει। Δεν είναι μόνο το ψωμί ή το κρέας ή τα φασόλια που θα δώσουν, ουσιαστικά χαρίζουν χαμόγελα και ελπίδα σε αυτούς που την έχουν πιο πολύ ανάγκη από ποτέ», λέει χαρακτηριστικά ο επιστημονικά υπεύθυνος της Έδρας.

Διαβάστε επίσης: http://www.dealnews.gr/ellada/item/35953