Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Φάκελος: Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying)





Από τον Στέφανο Γκοκόρνα*
Η παρενόχληση των μαθητών, ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying (νταηλίκι) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Μπορεί να πάρει τη μορφή λεκτικού εκφοβισμού (π.χ. κοροϊδία), κοινωνικού εκφοβισμού (π.χ. απομόνωση από την ομάδα) και  σωματικού εκφοβισμού (π.χ. χτυπήματα, σπρωξίματα).
Μαθητές που πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού συχνά αντιμετωπίζουν κοινωνικό άγχος, μοναξιά, εσωστρέφεια και χαμηλό αυτοσεβασμό. Μπορεί επίσης να αναπτύξουν φοβίες, να υιοθετήσουν επιθετική συμπεριφορά, να αποκτήσουν κατάθλιψη. Μερικοί μαθητές χάνουν μαθήματα, βλέπουν τους βαθμούς τους να πέφτουν ή ακόμα παρατούν το σχολείο εντελώς. Από την άλλη μεριά, παιδιά και έφηβοι που συμπεριφέρονται ως νταήδες, μαθαίνουν να θεωρούν την επιθετικότητα ως δύναμη και μπορεί να σταματήσουν να νοιάζονται για τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους γενικότερα. Σταδιακά, μπορεί να γίνουν βάναυσοι ενήλικοι.

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

«Το ποδήλατο είναι στο DNA μας»



Στην Καρδίτσα κάνουν ποδήλατο μέχρι τα 90

«Η πόλη μας (σ.σ Καρδίτσα) είναι η 3η στην Ευρώπη -αναλογικά με τον πληθυσμό- στην χρήση ποδηλάτου, μετά την Κοπεγχάγη και το Άμστρενταμ»

Το 70% του πληθυσμού της Καρδίτσας κάνει χρήση ποδηλάτου

Δήμαρχος Καρδίτσας στο pinakio.blogspot.gr και στο eirinika.gr : Η ποδηλασία φέρνει τουρισμό

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ο επικεφαλής του ΠΟΚ Μάκης Αρβανίτης
«Είχα το όνειρο μου το ποδήλατο μου κι όλα  έμοιαζαν σωστά…»…φαίνεται πως οι παραπάνω στίχοι του τραγουδιού του Κώστα Μακεδόνα μάλλον ήταν εμπνευσμένοι από τους κατοίκους της Καρδίτσας οι οποίοι έχουν εντάξει στον τρόπο ζωής τους το ποδήλατο.
«Η πόλη μας (σ.σ Καρδίτσα) είναι η 3η στην Ευρώπη -αναλογικά με τον πληθυσμό- στην χρήση ποδηλάτου, μετά την Κοπεγχάγη και το Άμστρενταμ», εξομολογείται στο Πινάκιο και στα eirinika.gr ο επικεφαλής του Ποδηλατικού Ομίλου Καρδίτσας Θωμάς Αρβανίτης, ο οποίος στην συνέχεια τονίζει πως  οι κάτοικοι από μωρά μέχρι τα βαθιά γεράματα επιδίδονται στις ορθοπεταλιές.
Οπότε μην προβληματιστείτε αν βρεθείτε στο συγκεκριμένο τόπο της χώρας μας και δείτε μια γιαγιά να συνοδεύει με το δικό της ποδήλατο -που πάνω από το φωτάκι στο τιμόνι έχει σίγουρα το καλάθι για τα ψώνια- το εγγόνι της που προσπαθεί να κρατήσει ισορροπία του στη σέλα και να βγάλει γρήγορα-γρήγορα τις βοηθητικές ρόδες του. 
Πώς όμως η ποδηλασία διαδόθηκε τόσο πολύ στην Καρδίτσα; Πόσοι είναι οι ποδηλάτες και ποιες είναι οι εξορμήσεις τους;
Ο Θωμάς Αρβανίτης απαντά στα ερωτήματα μας…(με ευκολία) και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, «Εδώ η ποδηλασία ανέκαθεν ήταν τρόπος ζωής. Θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνει ποδήλατο από πολύ μικρή ηλικία και όχι μόνο εμένα αλλά όλα τα παιδιά από την γειτονιά. Ήταν πώς να σας το πω στο…DNA μας. Άλλωστε αυτό που βοηθά πολύ στην χρήση του ποδηλάτου είναι το γεγονός πως η Καρδίτσα είναι μια πόλη επίπεδη και οι δρόμοι της είναι, στην πλειονότητα τους, άψογοι. Δεν υπάρχουν ανηφόρες απότομες ή κατηφόρες ή ακόμη και στροφές που θα δυσκολέψουν τον ποδηλάτη…
Στην συνέχεια τον ρωτάμε αν εξαιτίας της κρίσης η χρήση του ποδηλάτου αυξήθηκε, εκείνος από την πλευρά του μας εξηγεί,  πως το 70% των κατοίκων της Καρδίτσας το χρησιμοποιούν ενώ δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει το δικό του και δεν νομίζει πως αυτό οφείλεται στην κρίση αλλά στην κουλτούρα του κόσμου. Σε ότι αφορά τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας -στον οποίο ο Θωμάς Αρβανίτης είναι ο Πρόεδρος- αυτός αριθμεί 40 μέλη από 8 έως 54 χρονών.
 «Μπορεί κάποιοι να πήραν το ποδήλατο αντί του αυτοκινήτου για περισσότερη οικονομία, αλλά εμείς ανέκαθεν στα γκαράζ μας είχαμε πλάι από τα αυτοκίνητα μας τα ποδήλατα και μάλιστα το κάθε μέλος της οικογένειας είχε το δικό του», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΟΚ.  Διαβάστε την συνέχεια και δείτε και τις φωτογραφίες που ακολουθούν...

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η Ελληνίδα που κατέκτησε τους...πάγους


ΑΠΛΩΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ «ΑΓΓΙΞΕ» ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ, ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ... ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥΣ ΚΙ ΕΝΙΩΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΟΝΑ, ΟΤΑΝ Ο ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟΣ ΗΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΕΝΟΣ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ ΤΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΓΑΛΗΝΙΟ ΥΠΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΚΚΟ ΑΠΟ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΠΑΓΟ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ,
ΌΛΑ ΑΥΤΑ δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, ούτε «ξεπήδησαν» από κάποιο σενάριο ταινίας. Είναι ένα μόλις στιγμιότυπο - από τα πολλά - από το ταξίδι της 24χρονης Μπέλλας Παπαδοπούλου Dobrowolska στην Ανταρκτική, όπως η ίδια το αφηγήθηκε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Πριν από μερικές εβδομάδες, η νεαρή Μπέλλα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία από Πολωνούς γονείς και οφείλει το ελληνικό επίθετό της στον πατριό της, ταξίδεψε στην «παγωμένη ήπειρο» για να γίνει πρέσβειρα της Ανταρκτικής, ως ένα από τα 30 επιλεγμένα μέλη της International Antarctic Expedition 2013 του Robert Swan (σ.σ. πολικός εξερευνητής) και του προγράμματος 2041 Antarctic Youth.
Στόχος της, όπως μας είχε πει λίγο προτού ετοιμάσει τις βαλίτσες της για αναχώρηση, ήταν να διαπιστώσει ιδίοις όμασι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανταρκτική και να γίνει η «φωνή» της.
Η εμπειρία του ταξιδιού στη διαφορετική αυτή ήπειρο, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει νέους με περιβαλλοντικές ανησυχίες, όπως η ίδια, από διάφορες γωνιές του πλανήτη - ακόμη και από το Ομάν όπου το καλοκαίρι ο υδράργυρος «χτυπά» κόκκινο - ήταν μοναδική.
«Η πιο τρελή ανάμνησή μου από την Ανταρκτική είναι η νύχτα που πέρασα στον πάγο. Το κάμπινγκ στην παγωμένη ήπειρο είναι μοναδική εμπειρία. Σκεφτείτε πως φοράτε τις πιτζάμες σας και ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας που σε αυτή την περίπτωση θυμίζει περισσότερο ... καταψύκτη», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η νεαρή Μπέλλα, η οποία έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Πάνοπλη η Εορδαϊκή Δύναμη στην Αθήνα

 Η Εορδαϊκή Δύναμη Πτολεμαΐδας κατεβαίνει πάνοπλη στην Αθήνα για να διεκδικήσει -αλλά και να αποσπάσει νέες διακρίσεις- στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα νέων tae kwon do που θα διεξαχθεί στις 30-31 Μαρτίου στην Αγ. Βαρβάρα και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο «Νίκης 2ου Λυκείου».
Στην αποστολή θα συμμετέχουν η Τριταθλήτρια κόσμου Γραμματικούλα Χρηστίδου, η Ειρήνη Μπουράκη, η Ειρήνη Γκανίδου και ο Ελευθέριος Τσιάρδας και ο προπονητής Χρήστος Χρηστίδης.
Η ομάδα δηλώνει  έτοιμη να προσθέσει και άλλους τίτλους στην τροπαιοθήκη της.
Ωστόσο σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως τα έξοδα διαμονής των αθλητών και του προπονητή θα τα αναλάβει ο φορέας πρόληψης ηλεκτρονικού εθισμού ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ στο πλαίσιο συνεργασίας που υπάρχει με την Εορδαϊκή Δύναμη.

Ο βιολιστής του τρένου



Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Μικρές νότες που να χρωματίζουν για λίγο την γκρίζα –πλέον- ζωή μας φαίνεται πως αναζητούμε όλοι. Έτσι λέμε, αλλά όταν αυτές έρχονται σε ανύποπτο χρόνο εμείς πως αντιδρούμε;
Μη ψάχνετε απαντήσεις γιατί θα χρειαστεί να κρυφτείτε πίσω από το δάχτυλο σας. Ο λόγος είναι μπροστά στην αληθινή σκηνή όλοι ψαρώνουμε και μουδιάζουμε. Έτσι συνέβη και χθες με το βιολιστή του τρένου. Έναν άνθρωπο που μοιράστηκε μαζί μας νότες για λίγα μόνο σεντ.
Οι περισσότεροι τον αγνόησαν, άλλοι πάλι τον κοιτούσαν αδιάφορα και κάποιοι συνέχισαν να συζητάνε δυνατά. Εμένα πάλι το δικό μου μυαλό έτρεξε σε αναμνήσεις και σκεφτόμουν τι ωραία που θα ήταν αν στο τρένο ήμουν με αυτή που αγαπούσα. Έτσι έκλεισα τα μάτια και φαντασιώθηκα πως στο βαγόνι ήμουν με εκείνη  και μόνο και κοιτιόμασταν με πάθος κάτω από το μουσικό χαλί του βιολιστή του τρένου... Επιτρέψτε μου λοιπόν να αφιερώσω το κομμάτι σε εκείνη και μόνο και να της δώσω την υπόσχεση ότι κάποια στιγμή τις ψυχές μας θα συνοδεύει ο ήχος της μουσικής. Δείτε το βίντεο...


Πινάκιο (pinakio.blogspot.gr) Ο βιολιστής του... από Pinakio

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

*Αγνοώντας τους κοινούς παρανομαστές...



Είναι στιγμές που οι λέξεις δεν στέκουν ικανές να περιγράψεις αυτό που νιώθεις.
Είναι στιγμές που αυτά που λες τα παίρνει ο αέρας και τα γράμματα σκορπίζονται ως χαρτοπόλεμος...Όμως αυτός ο χαρτοπόλεμος κόβει καρδιές και ψυχές καθώς είναι θρυμματισμένο γυαλί που πυρώνει τα σωθικά όταν προσγειώνεται σε αυτά. Και ξάφνου το κορμί σου καίγεται, η σκέψη σου τρέχει με υπερηχητικούς ρυθμούς σε μια κακή και άτυχη στιγμή, σε μια λάθος ερμηνεία
Εκείνη την  ώρα στο μυαλό παρελαύνουν θεωρίες...σκόρπιες...μη ισορροπημένες, ακραίες μα όλες έχουν ως κοινό παρανομαστή τον έρωτα... αφού έχουν προηγηθεί δύο μεταβλητές που τις έκαναν ομώνυμες, το ΑΝ και το ΓΙΑΤΙ.
Πρέπει να ηρεμήσεις γιατί στέκεις στα σύνορα του χάους και της λογικής. Επιστρατεύεις αναμνήσεις, εκείνη την παραλία, εκείνο το παγκάκι στο μόλο περικυκλωμένο από ένα απέραντο μπλε....και στην αγκαλιά σου εκείνη.
Αυτή και μόνο η εικόνα σε θέτει σε ετοιμότητα να πολεμήσεις γι’ αυτό που πιστεύεις και να λύσεις την εξίσωση αγνοώντας τα κλάσματα που σου χαλάνε την ερωτική μαθηματική παράσταση και να τα εξισώσεις με την πίστη σου στον μεγαλύτερο και απόλυτο έρωτα μα θα χρειαστείς τη βοήθεια του χρόνου και έναν πολύ μεγάλο πίνακα για να προχωράς κάθε μέρα τις πράξεις σου...Αγνόησε το ΑΝ και το ΓΙΑΤΙ και ζήσε ερωτευμένος ρευστοποιώντας τα δικά σου συναισθήματα...

*Σκέψεις αφιερωμένες στον άνθρωπο που πιστεύω περισσότερο από κάθε τι άλλο στη γη αυτή...

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η 16χρονη Μαρία-Αναστασία από την Πτολεμαΐδα ζητά δικαίωμα στην πραγματική ελληνική Παιδεία και όχι στην επιφανειακή ύλη των βιβλίων




-«Μας μαθαίνουν να λύνουμε εξισώσεις κανένας όμως δεν μας μύησε στη φιλοσοφία των μαθηματικών. Μας μαθαίνουν πώς να αναλύουμε ποιήματα, να βρίσκουμε ομοιοκαταληξία, μέτρο και ενότητες, αλήθεια όμως, ενδιαφέρθηκε, κανείς να μας μιλήσει για την αγάπη, τη φιλία, τους ανθρώπους»

-«ΟΧΙ, κύριοι καθηγητές. Δεν ζητάμε περισσότερα μεταπτυχιακά, ζητάμε κάτι πολύ απλό …να μας μιλάτε μέσα από την ψυχή σας, να μας αντιμετωπίζετε ως ανθρώπους με ανάγκες εκτός σχολείου, να θυμηθείτε και να μας θυμίσετε τι έχει πραγματική αξία στη ζωή».


Σε μια χώρα που η τρόικα διατάζει και η κυβέρνηση υπακούει χωρίς αναστολές και δισταγμούς, σε μια χώρα που τα τμήματα των πανεπιστημίων της περιφέρειας έκλεισαν αφού πλέον οι δανειστές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να καλλιεργηθούν τα νέα μυαλά που έρχονται και έχουν θυμό μέσα τους γιατί δεν θα έχουν τις ευκαιρίες  να δράσουν και να ξεδιπλώσουν την ενέργεια τους και τις γνώσεις  τους, σε αυτή τη χώρα λοιπόν φαίνεται πως οι νέοι άνθρωποι παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια δεν χάνουν την ελπίδα και διεκδικούν μια θέση κάτω από τον ήλιο. Μια 16χρονη κοπέλα από την Πτολεμαΐδα η Αναστασία Μαρία Μαμαλίγκα   θέλει να μοιραστεί με το Πινάκιο   τις σκέψεις της και ταυτόχρονα διερωτάται γιατί το εκπαιδευτικό  σύστημα εξακολουθεί και παράγει νέους με παθητική μόρφωση. Διαβάστε το κείμενο που μας έστειλε

Η απάντηση του Κανάκη σε όσους θέλουν να υποτάξουν και να σβήσουν τον κόσμο



«Για μένα αυτό ήταν ένα ταξίδι και ένα μάθημα ζωής» λέει ο Αντώνης Κανάκης για την επίσκεψη του στη Σιέρα Λεόνε στο πλαίσιο του προγράμματος Immersion της Action-Aid.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
O επικεφαλής της ομάδας του Ράδιο- Αρβύλα δεν στάθηκε μόνο εκεί αλλά με την ομάδα του, την Tony Productions σκιαγράφησε τις συνθήκες διαβίωσης και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, οι οποίοι παρά τη φτώχεια τους και τις ελλείψεις που έχουν στα βασικά δεν σβήνει τα χαμόγελο από τα χείλη τους.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η καρδιά του πολιτισμού χτυπά στην Πτολεμαΐδα


 Στην Πτολεμαΐδα θα χτυπά η καρδιά του πολιτισμού τις επόμενες ώρες  και η ακριτική πόλη θα «πλημμυρίσει» με χρώματα και νότες που μέσα τους στοιβάζεται η γνώση.
Πιο συγκεκριμένα η Ελληνική Γραμματεία των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca (www.premiosciacca.it) στο πλαίσιο των πολιτιστικών της δράσεων, κι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Εορδαίας, διοργανώνουν στην Πτολεμαΐδα την τρισκελή εκδήλωση Τέχνης & Πολιτισμού με τίτλο «Διαδρομές του Χρώματος στο γκρι» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 στις 18:00  στην Πτολεμαΐδα στο ξενοδοχείο «Παντελίδης» (3ο χλμ. Πτολεμαΐδας – Φλώρινας).
Κυρίαρχη παρουσία στην εκδήλωση είναι αυτή του Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, για τον οποίο θα γίνει παρουσίαση της κινηματογραφικής τριλογίας του (Καβάφης – El Greco – Ιωάννης Βαρβάκης) και η προβολή εμβληματικών ελληνικών προσωπικοτήτων.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Υπάρχουν Πολιτικοί που Λένε ΟΧΙ




Της Δήμητρας Γκουντούνα

Στην ψύχρα, όλα για το κέρδος. Στην ψύχρα ο εκβιασμός ,ο εκφοβισμός τα αδιέξοδα τα οποία δημιουργούνται  επί τούτου,  στους αδελφούς μας Κυπρίους.  Στην ψύχρα δώστε τα μας  ΟΛΑ... Αλεξικέραυνο συμφορών αυτή η μικρή κοινότητα των Ελλήνων της Ανατολικής Μεσογείου, παρακλάδι του μυκηναϊκού  μας πολιτισμού, δίνει ένα γερό χαστούκι πρώτα στη μάνα Ελλάδα, με τα Όχι της, αλλά και στους φίλους ευρωπαίους που αλληθωρίζουν βλέποντας τον πλούτο της μαρτυρικής γης  της. Φτάνει πια η υποταγή. Με το Όχι των Κυπρίων οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών βλέπουν αυτή την κουκίδα το χρυσοπράσινο φύλλο  πεταμένο στο πέλαγος [ Λ.Μαλένης], να γίνεται απειλή, παρά τον εκφοβισμό που επέβαλλαν δια μέσου της υποταγής  κάποιων πολιτικών.  Ναι είναι αλήθεια, η Κύπρος είπε ΟΧΙ στο Γιούρογκρουπ ,ΟΧΙ στους Γερμανούς  ΟΧΙ στο παμφάγο οικονομικό παγκόσμιο σύστημα και ας  έχει στο προσκέφαλό της  πληγωμένο ακόμη τον Πενταδάκτυλο.
Τους χαιρέτησαν σχεδόν όλοι οι Λαοί άλλα και ο Σολομών και ο Ισαάκ που το αίμα τους  χύθηκε για την Κυπριακή Σημαία, έγινε  χθες ουράνιο τόξο πάνω από την Λευκωσία.
Μέσα στην ευφορία – απ’ ότι αποδείχθηκε - του Λαού της Ελλάδας , απ ΄ το Όχι της Κύπρου, έγινε και κάτι άλλο.  Ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι το αφιόνι του εφησυχασμού και η περίοδος που κυκλοφορούμε σαν υπνωτισμένοι , πρέπει να τελειώσει. Τελικά  το ραντεβού μας με την ιστορία ήταν ΛΆΘΟς. Ας το αλλάξουμε. Ας γίνουμε και πάλι ενεργοί πολίτες μ΄ όλες τις ενοχές και τα λάθη μας. Άλλωστε οι μόνοι αθώοι στις μεγάλες κοινωνικές εξεγέρσεις είναι μόνο οι νεκροί. Εμείς ας συνεχίσουμε να παλεύουμε με τις αδυναμίες μας ,τη θολούρα στο κεφάλι μας-ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι γίνεται-ας παλέψουμε έστω με την ήττα μας…. Κάτι θα είναι και αυτό.  Οι ευκαιρίες δεν αναπαράγονται κατά βούληση. Πριν μπαγιατέψει η χαρά  στις καρδιές μας για το Όχι των αδελφών μας Κυπρίων,  ας μετρήσουμε τα δικά μας ΝΑΙ και ας σηκωθούμε όρθιοι. Και στο δικό μας λεξιλόγιο υπάρχει το ΟΧΙ. Δεν το λένε όλοι οι πολιτικοί μας ας το πούμε εμείς λοιπόν…. Διαβάστε το και εδώ