Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ο ποδηλατικός γύρος της Γαλλίας μέσα από τα poster του



 Του Ηλία Βερβαινιώτη

Ο Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, γνωστότερος ως Tour de France, είναι η πιο γνωστή διεθνής αθλητική διοργάνωση της ποδηλασίας και η σημαντικότερη διοργάνωση ανοιχτού δρόμου, με ιστορία που ξεκινάει από το 1903.
Διεξάγεται κάθε χρόνο, στα τέλη Ιουλίου. Η διαδρομή περνά από πολλά μέρη σε όλη την έκταση της Γαλλίας (και κάποια σε γειτονικές χώρες), καλύπτοντας απόσταση πάνω από 4.000 χιλιόμετρα. 
Η διαδρομή διακρίνεται σε είκοσι ετάπ (στάδια, étapes) το καθένα από τα οποία είναι αυτόνομη κούρσα και έχει δικά του χαρακτηριστικά (π.χ. υπάρχουν ετάπ ανάβασης, ατομικής και ομαδικής χρονομέτρησης κλπ). Νικητής θεωρείται ο ποδηλάτης που αθροιστικά, όταν τελειώσουν όλα τα ετάπ, έχει τον καλύτερο χρόνο από όλους.

Θεωρείται μια από τις πιο απαιτητικές διοργανώσεις, και κατά τη διάρκειά του έχουν συμβεί ακόμη και  θάνατοι ποδηλατών. Λίγη από την αίγλη του αγώνα μας μεταφέρουν τα πόστερ που δημιουργήθηκαν για να συντροφεύουν κάθε χρονιά αυτό τον εξαντλητικό αγώνα.




























































































































Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Θρύλοι και δοξασίες για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης



Οι Ρωμιοί δεν θεώρησαν ποτέ οριστικό το γεγονός της Άλωσης της Πόλης από τα «αγαρηνά σκυλιά». Γι’ αυτό αμέσως σχεδόν μετά την πτώση της Βασιλεύουσας άρχισαν να δημιουργούνται θρύλοι και παραδόσεις που συντηρούσαν την ελπίδα του Γένους, όχι μόνο για την ανάκτηση τη Κωνσταντινούπολης αλλά όλης της παλιάς Αυτοκρατορίας από τον Τουρκικό ζυγό. Παραθέτουμε εδώ μερικούς.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στα Gabby Awards



Ελληνικό άρωμα είχαν τα Gabby Awards αφού βρέθηκε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στο πλαίσιο της συμμετοχής του «ΑΝ»... Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβηκαν πριν λίγο στην επίσημη σελίδα της ταινίας του Έλληνα δημιουργού.
Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με τον ηθοποιό Justin Chambers (Dr. Alex Karev στο Grey's Anatomy)
 
Με την βραβευμένη με Oσκαρ β' γυναικείου ρόλου, Olympia Dukakis

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Κάτι τους χρωστούσε ο Ηλιάδης...και το πήρε απόψε - Το Πινάκιο βρέθηκε στο "εργαστήρι" πρωταθλητών του Ολυμπιονίκη όπου οι νέοι μυούνται στα μυστικά του αθλήματος

Ο Ηλίας Ηλιάδης είναι ο "¨βασιλιάς" του παγκόσμιου Judo



Το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Masters, που φιλοξενήθηκε στην πόλη Τιουμέν της Ρωσίας, κατέκτησε ο Ηλίας Ηλιάδης.
Ο (δύο φορές) Ολυμπιονίκης, στην τρίτη σημαντικότερη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου των νικητών, παίρνοντας παράλληλα ρεβάνς από τον Κιρίλ Ντενίσοφ.
Ο Ρώσος τζουντόκα, πρωταθλητής Ευρώπης πριν από λίγο καιρό στην Ουγγαρία, είχε κόψει το... δρόμο του Ηλία Ηλιάδη προς τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, κάτι που σήμερα δεν προσπάθησε να επαναλάβει αφού δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στον τελικό επικαλούμενος τραυματισμό.
 Έτσι ο Mr. Ippon του παγκοσμίου τζούντο βρέθηκε στην κορυφή της κατηγορίας των -90 κιλών και όλα αυτά σχεδόν ένα μήνα μετά τον άδοξο αποκλεισμό του από τον α` γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
 Παράλληλα με τους 700 πόντους που κέρδισε σήμερα, θα πάρει το δρόμο της ανόδου στην παγκόσμια κατάταξη, αφού πριν από τη διοργάνωση της Ρωσίας, βρισκόταν στην τρίτη θέση. 
Στα ημιτελικά, ο Ηλίας Ηλιάδης νίκησε με Ippon τον Κουβανό «ασημένιο» Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, Άσλεϊ Γκοντζάλες, ενώ είχαν προηγηθεί και δύο νίκες στο δ` προκριματικό γκρουπ επί των Αλεξάντρ Γιουρέτσκα και Βαλεντίν Γκρεκόφ.  


Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Όταν ένα μολύβι μικραίνει

Η Ερωδίτη Παππά

Της Ερωδίτης Παπά

Προλογίζει η Μαρίνα Σωτηρόγλου η οποία κάνει την επιμέλεια του κειμένου και των φωτογραφιών...


Ευχαριστούμε πολύ και τις δύο τις κοπέλες για το μοναδικό αυτό κείμενο...


"Η σκηνή ξεθώριασε. Τώρα ήξερε, ότι πολλές φορές δεν αρκεί μόνο να αγαπάς κάποιον για να μπορέσεις να τον βοηθήσεις. Πρέπει κι ο ίδιος να θέλει να βοηθηθεί, και κάποιες φορές, πρέπει να σου δείξει πώς να το κάνεις".

"Κάποιες στιγμές στη ζωή μας,» σκέφτηκε, «είναι σαν τα πυροτεχνήματα… τόσο έντονες και τόσο μαγικές... Όσο όμως έντονα και ξαφνικά ξεκινούν, τόσο έντονα και ξαφνικά τελειώνουν, χωρίς να αφήνουν ίχνη πίσω τους".


Η Ερωδίτη Παπά μια νέα συγγραφέας με πολλές καλλιτεχνικές ανησυχίες και φίλη του Πινακίου αποφάσισε να μας στείλει ένα μικρό δείγμα της δουλειάς της και την ευχαριστούμε για αυτό. Η Ερωδίτη είναι 25 χρονών , απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ερασιτέχνης φωτογράφος. Ξεκίνησε να γράφει από τα πρώτα εφηβικά της χρόνια κείμενα και στίχους μουσικής. Το παρακάτω κείμενο έχει αυτοβιογραφικά χαρακτηριστικά και βασίζεται στο πέρασμα από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και την μετέπειτα ενήλικη ζωή.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ημέρα μνήμης για τον ήρωα της Πολεμικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνο Ηλιάκη


Ο Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης

Σαν σήμερα 23 Μαϊου του 2006 σκοτώθηκε ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης Σμηναγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στις 23 Μαίου του 2006 αυτό το ηρωικό ελληνόπουλο, έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με  τουρκικά μαχητικά, κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, μετά από μία συγκλονιστική προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16.
Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα, επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν...
Από την στιγμή που μαθεύτηκε τότε το γεγονός εκφράστηκαν υποψίες για την κατάρριψη του αεροσκάφους του Κωνσταντίνου Ηλιάκη από Τούρκο πιλότο.
Ο Σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών, τότε 1,5 και 5 ετών αντίστοιχα...
Σαν σήμερα σκοτώθηκε ένας ήρωας της Πολεμικής  Αεροπορίας μας ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης.

 Μη λησμονάτε αυτούς που έπεσαν στο καθήκον -Αυτούς που έπεσαν για να κυματίζει η γαλανόλευκη υπερήφανη...Άραγε τα κόμματα του μνημονίου και τα άλλα τίμησαν σήμερα τον ηρωικό σμηναγό;
 

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Σοφία Σπυρλιάδου: Στην Ελλάδα παραδοσιακά είχαμε αντιήρωες

Η Σοφία Σπυρλιάδου μιλά στο Πινάκιο


«Το κόμικ, είναι απλώς το μέσο της έκφρασης του καλλιτέχνη, μπορεί να κινείται σε όλο το φάσμα της... ρεαλιστικότητας»


«Υπάρχουν αρκετοί καλοί δημιουργοί, με ταυτότητα και πρωτότυπο έργο. Υπάρχουν επίσης πολλοί ερασιτέχνες με αξιόλογες δουλειές. Και πολύ μικρό αναγνωστικό κοινό, οπότε οι περισσότερες προσπάθειες μένουν στην αφάνεια»

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Η Σοφία Σπυρλιάδου είναι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος έχει επωμιστεί μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα...να βάζει χρώμα στην μουντή ζωή μας.
Την γνώρισα πριν λίγες ημέρες στο comicdom και ο τρόπος που σχεδίαζε μου άρεσε αρκετά. Την πλησίασα και της ζήτησα να κάνουμε μια συνέντευξη...Δε μου αρνήθηκε. Όπως θα δείτε στις παρακάτω αράδες μου μιλά για τα κόμικ, για τον Αστερίξ, την πόλη της το Κιλκίς. Πιστεύει πως οι αντιήρωες είναι αυτοί που κυριαρχούν και όχι οι σούπερ ήρωες (που τους θεωρεί εντελώς αμερικάνικο δημιούργημα -μιας συγκεκριμένης εποχής). Από την άλλη δεν θα σχεδίαζε ποτέ ένα κόμικ μέσα από το οποίο θα παρουσίαζε την κρίση...Επίσης η Σοφία είναι μια εκ των 3 δημιουργών του περιοδικού Frogs&Dogs...ας μη χρονοτριβώ άλλο...γνωρίστε την στην συνέντευξη που ακολουθεί...