Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Το Καλοκαίρι αποχαιρετά τη Μήλο...




Το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του Καλοκαιριού από την Περατιά, Αιτωλοακαρνανίας


Παραμύθι χωρίς happy end

Από τη Λορένα Σιούτη

Βασιλιάδες, έρωτες, πάθη, ίντριγκες, λεφτά, μυστικά και «δράκοι», όλα περιτυλιγμένα σε έναπακέτο γεμάτο χρυσόσκονη. Αυτό είναι το σκηνικό στο οποίο καλείται να «παίξει» η πριγκίπισσα του παραμυθιού, μια πριγκίπισσα ηοποία διαφέρει από όλες τις άλλες και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η «θλιμμένη πριγκίπισσα». Μια πριγκίπισσα η οποία δεν έριξε αυλαία πάνω στο άσπρο άλογο του πρίγκιπά της που ήρθε για να τη σώσει αλλά μέσα στη μαύρη Mercedes κάπου στους δρόμους του Παρισιού, ψάχνοντας την ευτυχία.

Μια φορά και έναν καιρό λοιπόν, γεννιέται κάπου στο Σάντριγχαμ της Ανατολικής Αγγλίας η κόρη του Έντουαρτ Τζον Σπένσερ, ακολούθου της Αυλής η οποία όμως προορίζεται μια μέρα να κατακτήσει όχι μόνο την Αυλή και τη Μ. Βρετανία αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Το ημερολόγιο γράφει 1 Ιουλίου 1961.

Η ευτυχία που φέρνει στην οικογένεια Σπένσερ η μικρή Νταϊάνα δεν είναι αρκετή για να κρατήσει τους γονείς της μαζί. Σε ηλικία μόλις 8 χρονών, το μικρό ξανθό κοριτσάκι με τα γαλάζια μάτια είναι πλέον παιδί χωρισμένων γονιών και τα πρώτα σημάδια θλίψης τα οποία είναι οιωνός για ότι πρόκειται να ακολουθήσει, αρχίζουν να γίνονται αισθητά στο παιδικό της προσωπάκι.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Δείτε το βίντεο που δεν θα δείξουν ποτέ τα MEGAla κανάλια. Μέλος της Real Democracy Now αδειάζει και εκθέτει τον Κώστα Σημίτη....Εκείνος στην (απολογητική του) απάντηση υποστηρίζει πως οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι διεφθαρμένοι και τεμπέληδες... Για να εισπράξει μια ακόμη αποστομωτική απάντηση


Από το νησί των «Μεγάλων Θεών», που δεν είναι άλλο από την Σαμοθράκη, αναγνώστης του Πινακίου μας στέλνει φωτογραφίες... Ανακαλύψτε την...!

Η Σαμοθράκη βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, μεταξύ Θράκης και Λήμνου, η Καμαριώτισσα είναι το λιμάνι της και λίγα χιλιόμετρα ψηλότερα, μόλις έξι, βρίσκουμε τη Χώρα, τη γραφική πρωτεύουσα, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο.
Δεκαπέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Καμαριώτισσας, σε μια περιοχή με τρεχούμενα νερά και πολύ πράσινο υπάρχει ο οικισμός των Θέρμων. Εδώ υπάρχουν πολλές φυσικές πηγές, καθώς και ραδιούχες σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, με ομαδικούς και ατομικούς λουτήρες. 



Η Σαμοθράκη είναι ένα υπέροχο νησί με ηπειρωτική φυσιογνωμία. Το κεντρικό βουνό Φεγγάρι ή Σάος, που είναι το ψηλότερο βουνό του Αιγαίου, αν εξαιρέσουμε Κρήτη και Εύβοια και που φτάνει τα 1.611 μ. ύψος.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στο επιβλητικό βουνό, στην κορυφή του Φεγγαριού, όπως αναφέρει ο Όμηρος, καθόταν ο Ποσειδώνας για να παρακολουθεί την εξέλιξη του πολέμου της Τροίας. Από τις βραχώδεις και απότομες κορφές του μεγαλόπρεπου αυτού βουνού ξεκινούν κατάφυτες χαράδρες, που κατεβαίνουν απότομα στη θάλασσα και σχηματίζουν πηγαία νερά και πάμπολλους καταρράκτες.



Προϊστορία και ιστορία του νησιού


Στο ακρωτήρι, όπου εκβάλλει ο Φονιάς, βρίσκεται πύργος της εποχής των Παλαιολόγων, ενώ οι Γενουάτες Γκατιλούζι οχύρωσαν τη Χώρα αλλά και την Παλαιόπολη με 3 πύργους
Εκείνο που ανέδειξε τη Σαμοθράκη και την έκανε πασίγνωστη στον αρχαίο κόσμο ήταν η μυστηριακή θρησκεία που είχε τις ρίζες της στα προελληνικά φύλα που κατοικούσαν το νησί.
Η θρησκεία των Μεγάλων Θεών περιελάμβανε στο τελετουργικό της μυστήρια στα οποία οι μυημένοι κατατάσσονταν σε δύο βαθμούς, στους μύστες και τους επόπτες. Την προελληνική ομάδα θεοτήτων συμπληρώνει αργότερα μια δεύτερη που έχει την προέλευσή της στους Έλληνες αποίκους και η μύηση ήταν προσιτή σ' όλα τα φύλλα και τις ηλικίες, καθώς και σε ελεύθερους και δούλους!
Στα σημαντικότερα παραδείγματα υστεροβυζαντινής φρουριακής αρχιτεκτονικής του ελλαδικού χώρου συμπεριλαμβάνονται οι πύργοι και οι οχυρώσεις της Σαμοθράκης. Στο ακρωτήρι, εκεί που εκβάλλει ο Φονιάς, βρίσκεται μεμονωμένος πύργος της εποχής των Παλαιολόγων.

Δυτικά της Χώρας, στην κορυφή του απόκρημνου και δεσπόζοντος στην περιοχής βραχώδους λόφου, σώζονται τμήματα οχύρωσης. Η θέση αυτή πρέπει να τειχίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα, όταν οι κάτοικοι αποσύρθηκαν από την Παλαιόπολη προς το εσωτερικό προκειμένου να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές.


Οι Γενουάτες Γκατιλούζι δεν οχύρωσαν μόνο τη Χώρα, αλλά στην Παλαιόπολη επάνω στον επιβλητικό βραχώδη λόφο και κοντά στο λιμάνι έκτισαν φρουριακό συγκρότημα που αποτελείται από τρεις πύργους. Για την ανοικοδόμησή τους χρησιμοποιήθηκε αρχαίο δομικό υλικό, που υπήρχε άφθονο στη γύρω περιοχή...

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ : Ταξιτζής παραβίασε STOP χτύπησε διερχόμενο μηχανάκι, παράτησε τον αναβάτη αιμόφυρτο στην άσφαλτο... Αυτή την στιγμή ο άτυχος άνδρας βρίσκεται στο Νοσοκομείο – Ο οδηγός ταξί συνελήφθη λίγα μέτρα πιο κάτω αφού έγινε αντιληπτός από μάρτυρες

Αιμόφυρτο στην άσφαλτο παράτησε αυτοκινητιστής 40χρονο ντελιβερά τον οποίο λίγα δευτερόλεπτα πριν είχε χτυπήσει.
Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Περιστέρι στη συμβολή των οδών Κύπρου και Κορυτσάς (κοντά στο Μπουρνάζι).  Ωστόσο ο οδηγός ταξί συνελήφθη καθώς τον είδαν λίγα λεπτά κοντά στο σημείο του συμβάντος αυτόπτες μάρτυρες.
Πιο συγκεκριμένα ο ταξιτζής που οδηγούσε Mercedes πέρασε σφεντόνα διασταύρωση αγνοώντας το STOP. Στην Κύπρου και κατευθυνόμενος προς το μαγαζί που δούλευε ο 40χρονος ντελιβεράς ανετράπη από το ταξί. Ο οδηγός του ταξί όχι μόνο δεν σταμάτησε να δει τι είχε συμβεί αλλά ανέπτυξε ταχύτητα και συνέχισε να οδηγά τρελός μέσα στο στενό δρόμο της Κορυτσάς. Όμως για κακή του τύχη οι κάτοικοι πρόσεξαν λεπτομέρειες από το αμάξι μάρκας Mercedes.
Αμέσως ειδοποιήθηκε η Τροχαία, η οποία έφθασε αμέσως στο σημείο.  Οι μαρτυρίες ήταν καθοριστικές στην ανίχνευση του δράστη ιδίως του οχήματος που όταν συνέβη το κακό βρισκόταν πίσω ακριβώς από το μηχανάκι.

Οι μαρτυρίες
«Τα είδα όλα...Ο ταξιτζής πέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σκέφτηκα να τον κυνηγήσω αλλά σταμάτησα να δω τον άνθρωπο που βρισκόταν στην άσφαλτο και ειδοποίησα εσάς και το 166», τον ακούσαμε να λέει στους αστυνομικούς στην κατάθεση του, ο οδηγός του citroen που βρισκόταν πίσω ακριβώς από το παπάκι τη μοιραία στιγμή.
«Ήταν ένα ταξί Mercedes καινούργιο μοντέλο το οποίο τι είδα να περνά μπροστά από το σπίτι μου με ταχύτητα, λίγα δευτερόλεπτα αφού άκουσα θόρυβο από τρακάρισμα», είπε λίγο μετά στους αστυνομικούς μια γυναίκα.
Λίγα λεπτά έφθασε το ασθενοφόρο και μέχρι και εκείνη την στιγμή ο τραυματίας είχε επαφή με το περιβάλλον. Να σημειωθεί ότι λίγο πριν είχε δώσει ενώ βρισκόταν στην άσφαλτο τα στοιχεία του στους αστυνομικούς.


Πως τον έπιασαν λίγα μέτρα πιο κάτω

Την στιγμή λοιπόν που ο άνδρας έμπαινε φορείο στο ασθενοφόρο η κυρία που λίγο πριν είχε δώσει κατάθεση στον αστυνομικό τον πλησιάζει τρέχοντας και του λέει. "Στην άλλη άκρη του δρόμου βρίσκεται αραγμένο ένα ταξί Mercedes μήπως τυχόν είναι αυτό;". Οι αστυνομικοί επιβιβάστηκαν στο περιπολικό και μόλις έγιναν αντιληπτοί από τον οδηγό, αυτός έβαλε μπρος το αυτοκίνητο και προσπάθησε να διαφύγει. Όμως λίγα μέτρα πιο κάτω τον είχαν ακινητοποιήσει και συλλάβει.

Πίσω από το ρεπορτάζ

Δύο σχόλια θα μας επιτρέψετε:  Η κακιά η ώρα μας σκιάζει όλους, αλλά κανείς δεν θα έλεγε τίποτα αν αφού έγινε το κακό είχε σταθεί στο σημείο είχε φωνάξει ο ίδιος την Τροχαία και το 166. Η Ντροπή είναι μικρή λέξη για να περιγράψει αυτό που έκανε. Από την άλλη πλευρά εύσημα αξίζουν στον οδηγό που ακολουθούσε ο οποίος παρέμεινε ψύχραιμος και έκανε ότι ακριβώς χρειαζόταν. Μάλιστα ο ίδιος μόλις οι αστυνομικοί προχώρησαν την σύλληψη επιβεβαίωσε πως ο ταξιτζής ήταν αυτός που χτύπησε τον 40χρονο και τον παράτησε.
Επίσης η γειτονιά για ακόμη μια φορά έδειξε την ευαισθησία της, καθώς βγήκαν όλοι να βοηθήσουν, ήξεραν ότι δεν πρέπει να κάνουν τίποτα στον τραυματία και μάλιστα κάποιοι από αυτούς του έφεραν και ομπρέλα για να μην ζαλίζεται και από τη ζέστη μέχρι το ασθενοφόρο φτάσει.
Κάποιοι δε ειδοποίησαν και τον ιδιοκτήτη του σουβλατζίδικου που δούλευε ο οποίος ήταν μέσα στην αγωνία και μόλις αντίκρισε στο δρόμο τον συνεργάτη του, σοκαρίστηκε....Αυτοί είναι οι άνθρωποι και οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

ΥΓ: Στις φωτογραφίες προσπάθησα να είναι όλοι με γυρισμένη την πλάτη για να μη θίξω κανένα πρόσωπο στη δημοσιότητα


ΥΓ2: Το Πινάκιο στο πλαίσιο του ρεπορτάζ βρήκε το ταξί στο σημείο που έγινε η ακινητοποίηση και η σύλληψη. Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν το χτύπημα με το παπάκι του μεροκαματιάρη ντελιβάρα. 

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Μας κοροϊδεύουν πολύ άγρια - Μας σπρώχνουν στον Καιάδα και αυτοί με τους συνεργάτες τους ζουν πλουσιοπάροχα

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Press-Time για τους μισθούς των Ελλήνων βουλευτών και των «παρατρεχάμενων» τους

Στις υπόλοιπες χώρες  της κρίσης τα όποια προνόμια - τα περισσότερα-  και επιδόματα των εκάστοτε βουλευτών έχουν κοπεί. Στην Ελλάδα όμως… όχι!

Όσες φορές έχει ακουστεί και συζητηθεί το θέμα της μείωσης μισθών και επιδομάτων των 300 της Βουλής εκείνοι «σφυρίζουν» αδιάφορα ενώ πολλοί δε βγαίνουν και εκτός εαυτού. Η κοινωνία… βράζει, η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται, αλλά οι βουλευτές δείχνουν να είναι στον κόσμο τους. Αφού, ο μισθός τους όχι μόνο δεν έχει μειωθεί - παρά τις περικοπές κάθε είδους εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών και παρά την οικονομική ύφεση που μαστίζει τη χώρα- αλλά αντιθέτως είναι από τους πιο… καλοπληρωμένους πολιτικούς ανάμεσα σε πολλές χώρες, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι πληρώνονται το ίδιο καλά, ή και καλύτερα  ακόμα από τους Γερμανούς συναδέλφους τους. Για να είναι και πιο ορθή ωστόσο η σύγκριση, ας την κάνουμε τουλάχιστον με τις Ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται και εκείνες από την οικονομική κρίση. Έτσι λοιπόν, έχουμε τις βασικές βουλευτικές αποδοχές των βουλευτών της Πορτογαλίας να κινούνται στα 3.700 ευρώ, της Ισπανίας 2.814 ευρώ και της Κύπρου στα 3.580 ευρώ. Στην Ελλάδα όμως παρά το ότι ίσως έχει και μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα από τις παραπάνω χώρες οι βασικές αποδοχές των βουλευτών φθάνουν στις  5.750 ευρώ. Περισσότερα και από τους βουλευτές της Αυστρίας (4.080 ευρώ) που δεν είναι «λαβωμένη» από την κρίση. Κι αυτά; Χωρίς τα… εξτραδάκια;

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Παιδάκι με πρόβλημα υγείας κάνει μάθημα με τη βοήθεια ρομπότ


Μέσω ενός ρομπότ ένα αγοράκι στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια του ανοσοποιητικού, παρακολουθεί τα μαθήματά του και επικοινωνεί με τους συμμαθητές του σαν να ήταν πραγματικά στην σχολική αίθουσα.


Δείτε το βίντεο από το MEGA (πηγή: enikos.gr)
Δείτε το θέμα και στο blog του ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ 

Γιάννα Λεοχάρη: «Όταν δε σε χειροκροτούν, μελέτα , όταν σε χειροκροτούν μελέτα περισσότερο»


-«Από ανθρώπους (σ.σ Στανίση, Κοντολάζος, Καρουσάκη) μπορείς να διδαχθείς ήθος και αξιοπρέπεια μέσα σε 10''»

-«Η πρωτεύουσα της νύχτας (πλέον) είναι η επαρχία»

-«Υπάρχει ένας άγραφος νόμος που λέει πως η τέχνη αντικατοπτρίζει το status quo της εκάστοτε εποχής»

-«Αδυναμία έχω (πιστεύω όπως όλες οι Ελληνίδες λαϊκές τραγουδίστριες) στην μοναδική Πάολα με τη οποία και πρωτίστως θα ήθελα να συνεργαστώ»


-«Το "εξαφανίσου" (σ.σ το δικό της τραγούδι) ήδη παίζεται στα μαγαζιά και ο κόσμος έχει θετική ανταπόκριση»

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

«Αν δεν γεννηθείς αστέρι η ζωή πως περιμένεις να σε ξέρει...πως  αν δε γεννηθείς βοριάς πως θα διώξεις τα σκοτάδια της καρδιάς», είχε τραγουδήσει κάποτε η Κατερίνα Κούκα... Στην περίπτωση της Γιάννας Λεοχάρη δεν ισχύει γιατί πολύ απλά έχει γεννηθεί αστέρι....Η ίδια μιλάει στο Πινάκιο για την παρουσία της στο χώρο της μουσικής και πως μπορεί να επιβιώσει κανείς σε καιρούς κρίσης. Στην συνέντευξη-συζήτηση που ακολουθεί θα αντιληφθείτε πως η Γιάννα διακατέχεται από ηθική και σεβασμό, αξίες που «κληρονόμησε» από την οικογένεια της και της καλλιέργησε η ίδια.
Μιλάει με στόμφο και θαυμασμό για την Ελένη Καρουσάκη και για τον Δημήτρη Κοντολάζο, ενώ μοιράζεται μαζί μας ένα μικρό περιστατικό ανάμεσα σε εκείνη και την Μεγάλη Κατερίνα Στανίση.
Η ίδια εδώ και λίγο καιρό έχει ερμηνεύει το δικό της κομμάτι το «Άντε και...εξαφανίσου» (σε στίχους και μουσική του Γιώργου Στεφανή) και πλέει σε πελάγη ευτυχίας καθώς βλέπει ότι τα όνειρα της ένα-ένα γίνονται πραγματικότητα.
Μας αποκαλύπτει επίσης πως η «πρωτεύουσα της νύχτας» είναι η περιφέρεια και όχι η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε την συνέντευξη που ακολουθεί γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι την Γιάννα Λεοχάρη θα την ακούσετε πολλές φορές στο μέλλον...

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ο αναγνώστης του Πινακίου Ηλίας Βερβαινιώτης μοιράζεται μαζί μας τις φωτογραφικές του εντυπώσεις από την «γόησσα και αρχόντισσα» Ύδρα

Με αυθεντική αρχοντιά και έντονη προσωπικότητα που σμιλεύτηκε από την ιστορία η Υδρα είναι αναμφισβήτητα ένα νησί-κόσμημα, μια διαχρονική κοσμοπολίτισσα που ξεχωρίζει.

Τα αυστηρά αρχοντικά των καπεταναίων, τα παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια με τα χρωματιστά παράθυρα, οι λουλουδιασμένες αυλές, τα στενά σοκάκια και οι πολυάριθμες εκκλησιές αγκαλιάζουν από παντού το λιμάνι και αρμολογούν κομμάτι - κομμάτι αυτό το μικρό κομψοτέχνημα του Αργοσαρωνικού Kόλπου. Θα το διαπιστώσετε άλλωστε και από τις φωτογραφίες του Ηλία Βερβαινιώτη...