Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ευτυχισμένος ο νέος Χρόνος



Έξι προτάσεις από τις εκδόσεις Λιβάνη για "δραπέτευση" στην γνώση και στην φαντασία


Οι εκδόσεις Λιβάνη προτείνουν στους αναγνώστες του Πινακίου υπέροχα βιβλία για τις γιορτές. Πρόκειται για τους εξής τίτλους:
-Άννα Λάμπρου: Όσα μπορεί να φέρει η αγάπη
-Χριστίνα Σαββάκη: Ζωή σαν λευκή νύχτα
-Αθηνά Ζουράρη: Όταν ηχούν τα κύμβαλα
-Γιάννης Πετρόπουλος: Ζήτημα τιμής
-Χάρπερ Τομ: Η κάθοδος του Ορφέα
Φίτσεκ Σεμπάστιαν,Τσόκος Μίχαελ: Μαθήματα νεκροψίας

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Τι ζήτησαν τα Ελληνόπουλα από τον Άγιο Βασίλη;

  
Συγκινητικά γράμματα καταφθάνουν στα κεντρικά των ΕΛΤΑ από παιδιά ανέργων γονιών που δεν θέλουν παιχνίδια... Πείτε τους κύριοι της Κυβέρνησης γιατί αυτές οι ψυχές δεν θα δουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο τους κάποιο μικρό παιχνίδι


«Αγαπητέ Άη Βασίλη, οι γονείς μου είναι άνεργοι και δεν μπορώ να τους ζητήσω ένα δώρο επειδή καταλαβαίνω την κατάσταση μέσα στο σπίτι μας και δεν μπορώ να τους βάλω σε έξοδα. Βαθιά μέσα μου πιστεύω στην ύπαρξή σου. Θέλω αυτά τα Χριστούγεννα να μου είναι αξέχαστα. Θα ήθελα ένα ωραίο φόρεμα αλλά επειδή ξέρω ότι είναι δύσκολο δώρο, ό,τι κι αν μου στείλεις θα το αγαπήσω πάρα πολύ».
 Η 10χρονη Άντζελα είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά απ' όλη την Ελλάδα που έστειλαν και φέτος γράμμα στον Άγιο Βασίλη, στον αγαπημένο άγιο μικρών και μεγάλων.
 Τα περισσότερα παιδιά ρίχνουν τα γράμματά τους στα κόκκινα κουτιά των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), τα οποία στήθηκαν πριν από τις γιορτές ειδικά για να "μεταφέρουν" στον αγαπημένο άγιο των παιδιών τις επιθυμίες τους. Μεταξύ άλλων ζητούν δώρα- κυρίως παιχνίδια -τον ρωτούν πώς είναι η υγεία του, εάν... κρυώνει στον Βόρειο Πόλο, εάν τον βοηθούν τα ξωτικά και φυσικά εάν είναι καλά η γυναίκα του, η Αγιο- Βασιλίνα!

Μαριλίτα Χατζημποντόζη: «Ο ηλεκτρονικός εθισμός μικραίνει την παιδική φαντασία»

 «Εύχομαι στους μεγάλους να τολμούν να ονειρεύονται, γιατί το όνειρο έχει επανάσταση και έχουμε μάθει να μην ονειρευόμαστε…Στα παιδιά να χτίσουν την δική τους «Ευτυχούπολη» και να ζήσουν όπως τους αρμόζει παιδικά και ξέγνοιαστα»


Τι γίνεται όταν μια νεαρή μαμά δύο αγοριών θέλει να μιλήσει για την ευτυχία στα παιδιά όλου του κόσμου; Η Μαριλίτα Χατζημποντόζη για να υλοποιήσει το σκοπό της βούτηξε το μολύβι της στα χρώματα των ονείρων της και έγραψε την «Ευτυχούπολη». Ένα παιδικό βιβλίο σύμφωνα με το οποίο ο Ευτύχης και η Ευτυχούλα ταξιδεύουν στον κόσμο για να μοιράσουν χαμόγελα και δόσεις ευτυχίας.
Πριν λίγες ημέρες η νεαρή συγγραφέας είχε έρθει στην γειτονιά μου, στο Περιστέρι  και συγκεκριμένα στην Βιβλιούπολη όπου θα μιλούσε στα παιδιά για την ευτυχία…και τι πρεσβεύει αυτή.
Άδραξα την ευκαιρία και της μίλησα λίγο πριν από την παρουσίαση. Εκεί ήταν με το γιο της και την αδερφή της. Με δέχθηκε με χαμόγελο
και κατά την διάρκεια της κουβέντας κατάλαβα πως επρόκειτο για έναν ευαίσθητο άνθρωπο ο οποίος θέλει να βλέπει παιδιά να ζουν την αθωότητα τους – και να μην κατευθύνονται από τις σειρήνες των ηλεκτρονικών μέσων- σε ότι αφορά τους γονείς το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα εφαλτήριο για ονειρευτούν ξανά…
Διαβάστε την συνέντευξη που ακολουθεί πραγματικά αξίζει το χρόνο σας…

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Είστε μια νεαρή κοπέλα και ασχοληθήκατε με την συγγραφή παιδικών βιβλίων. Πώς προέκυψε αυτό;
«Ήθελα να μιλήσω στα παιδιά για πράγματα για τα οποία συζητάω με τους δικούς μου γιους. Από την άλλη θεωρούσα πως κάποια πράγματα απουσίαζαν από το χώρο της παιδικής λογοτεχνίας -όπως τα είχα εγώ στο μυαλό μου- και έτσι τόλμησα να ονειρευτώ πρώτα και στην συνέχεια το υλοποίησα. Ήθελα να φτιάξω ένα παραμύθι για την ευτυχία, γι αυτό το συναίσθημα στα παιδιά. Και κάπως έτσι προέκυψε η «Ευτυχούπολη»».

Σε ποιες ηλικίες κυρίως απευθύνεται η «Ευτυχούπολη»;
«Η «Ευτυχούπολη» έχει την εξής ιδιομορφία, μπορεί να διαβαστεί και να κατανοηθεί σε όλες τις παιδικές ηλικίες ανάλογα όμως πως θα το αφηγηθεί ο γονέας στο παιδί ή πως θα το διδάξει ο νηπιαγωγός. Είναι ένα παραμύθι το οποίο μπορεί να ξεκινήσει από παιδιά 3 ετών και μπορεί να φτάσει μέχρι την 4η Δημοτικού, για πιο σύνθετες μετά δραστηριότητες…

Όταν λέτε πιο σύνθετες δραστηριότητες τι εννοείτε;
Μπορούν να κάνουν μια σύνθεση χρησιμοποιώντας το κάθε γράμμα της «Ευτυχούπολης», το κάθε γράμμα ουσιαστικά αντιπροσωπεύει και μια λέξη η οποία είναι μία αξία ζωής, το «Ε» είναι η Ειρήνη, το «Υ» υγεία…Όλα τα αρχικά της «Ευτυχούπολης» είναι και μια στάση ζωής.  Σε πιο μικρές ηλικίες μπορούμε να ζωγραφίσουμε την «Ευτυχούπολη» όπως την φανταζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε κολάζ με διάφορα υλικά….»

Ο Ευτύχιος και η Ευτυχούλα ταξιδεύουν με σκοπό να πείσουν τον κόσμο να χαμογελάσει…Πόσο εύκολο είναι εντός αλλά και εκτός του βιβλίου να χαμογελάσει ο κόσμος;
«Εγώ έβλεπα γύρω μου πως πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι χαμογελούν και αυτό με δυσκολία…εγώ θεωρώ πως το χαμόγελο πρέπει να βγαίνει εύκολα και αβίαστα. Ήθελα να γράψω αυτό το παραμύθι για να δώσω  κίνητρα μικροί και μεγάλοι να χαμογελάμε λίγο πιο συχνά. Η συνταγή της ευτυχίας είναι πάρα πολύ απλή. Από την άλλη ζώντας σε αυτην την καταναλωτική κοινωνία όλοι μας το ξεχνάμε, είναι πάρα πολύ εύκολο το χαμόγελο και νομίζω πως μπορούμε να το προσφέρουμε όλοι».

Σήμερα τα μικρά παιδιά θέλουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, tablets…πως θα τους πείσετε ότι πραγματικό δώρο είναι ένα βιβλίο ή ένα παιχνίδι…
«Στο βιβλίο οι τηλεοράσεις έχουν φτερά, δηλαδή ότι σταματάει φεύγει για λίγο από την ζωή μας και την αντικαθιστούν άλλα πράγματα, πιο παιδικά ίσως…πιο αθώα και αληθινά».

Σας τρομάζει που την εποχή αυτή τα παιδιά έχουν υποστεί ηλεκτρονικό εθισμό;
«Πάρα πολύ με τρομάζει αυτό! Εγώ η ίδια στο σπίτι το προσπαθώ πάρα πολύ να απομακρύνω την τηλεόραση. Γενικά όλο αυτό φαντάζει τρομακτικό καθώς ο ηλεκτρονικός εθισμός μικραίνει την παιδική φαντασία, που μιλάμε για ηλικίες που η φαντασία εκτοξεύεται στα ύψη. Η τηλεόραση μειώνει το λεξιλόγιο τους, τα παθητικοποιεί, χάνουν την κοινωνικότητα τους. Εγώ μέσα από την «Ευτυχούπολη» προσπαθώ να αφυπνίσω παιδιά και γονείς. Έχω βάλει λέξεις που δεν πολυακούγονται όπως είναι το ήθος…Όλα τα παιδιά στις παρουσιάσεις που κάνω ρωτάνε “τι είναι ήθος;” …Υπάρχει μια λέξη μέσα η υλοποίηση, πάντα με ρωτάνε και γι’ αυτή τη λέξη…Μ’ αρέσει να απαντάω στα παιδιά και να δίνω ερμηνείες αλλά τα ίδια τα παιδιά δίνουν απαντήσεις φανταστικές».

Το δικό σας αγαπημένο παραμύθι;
«Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ-αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει στην αγορά πλέον- “Η μάγισσα Κλο-Κλο με τα μαγιοβότανα της” πολύ παλιό βέβαια…Άνηκε σε μια σειρά που λεγόταν ιστορίες σαν το μέλι και αυτή η μάγισσα με τα μαγιοβότανα της έφτιαχνε φρούτα, χυμούς…αυτό ήταν το μήνυμα του παραμυθιου. Πάντως ακόμη και μέχρι σήμερα διαβάζω πάρα πολλά παραμύθια…»

Τέλος οι ευχές σας για το 2014;
«Εύχομαι στους μεγάλους να τολμούν να ονειρεύονται, γιατί το όνειρο έχει επανάσταση και έχουμε μάθει να μην ονειρευόμαστε…Στα παιδιά να χτίσουν την δική τους «Ευτυχούπολη» και να ζήσουν όπως τους αρμόζει παιδικά και ξέγνοιαστα»

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Ευτύχιος λατρεύει τα ταξίδια. Παρέα με την Ευτυχούλα ξεκινούν μια ονειρική περιπλάνηση, προκειμένου να μάθουν σε όλους τους ανθρώπους να χαμογελούν. Πώς θα τα καταφέρουν; Μα… ξέρουν το μυστικό της ευτυχίας! Επισκεπτείτε και το blog της Μαριλίτα Χατζημποντόζη  σε αυτή την διεύθυνση http://istoriessantomeli.blogspot.gr


Διαγωνισμός
Οι εκδόσεις Ψυχογιος  χαρίζουν σε δύο αναγνώστες του Πινακίου «Ευτυχούπολη».

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να είναι κάνετε like εδώ και στην συνέχεια να στείλετε τα στοιχεία σας στην διεύθυνση pinakio.blog@gmail.com

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ένας πολύχρωμος εφιάλτης

Της Ερωδίτης Παπαποστόλου


Πολλές φορές φανταζόταν ότι παρατηρούσε τη ζωή από μακριά, σαν ένας απλός θεατής που δεν συμμετείχε σε όσα συνέβαιναν. Αυτή τη φορά, μεταμορφώθηκε σε νεράιδα και κοίταξε από ψηλά την πόλη με τα λιγοστά χριστουγεννιάτικα φωτάκια. 
Πέταξε ανάμεσα στον κόσμο, προσπαθώντας να ακούσει τις ευχές τους, αλλά ήταν πολύ δύσκολο ακόμη και για κείνη. Κανείς δεν έκανε μαγικά όνειρα, κανείς δεν διάβαζε πλέον παραμύθια. Καθόλου παράξενο, αφού τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν από πολύ μικρά. Πριν προλάβουν καλά καλά να πιστέψουν στον Άγιο Βασίλη, στο χελιδόνι που παίρνει το Μάρτη και φέρνει την Άνοιξη, ή στα τέρατα που κρύβονται κάτω από το κρεβάτι, τα έχουν κιόλας όλα ξεχάσει.

Αυτές τις μέρες η αιθαλομίχλη κάλυψε την πόλη. Καθώς λαμπύριζε από τα φώτα, το θέαμα που απεικόνιζαν οι φωτογραφίες, έμοιαζε τόσο όμορφο και ταυτόχρονα τόσο επικίνδυνο, σαν ένας πολύχρωμος εφιάλτης μεταμφιεσμένος σε όνειρο. Εκείνη έριξε τη μαγική της σκόνη για τελευταία φορά και η βροχή ξέσπασε και ξέπλυνε τον θάνατο που μας είχε στοιχειώσει.

Η πραγματική ομίχλη όμως είναι αόρατη και βρίσκεται ακόμα εδώ, πνίγοντας τα όνειρά μας, πνίγοντας τις ιδέες μας, πνίγοντας τις φωνές/ζωές μας. Σε λίγες μέρες που οι καλικάντζαροι θα επιστρέψουν στα έγκατα της γης και ο Άγιος Βασίλης στο Βόρειο Πόλο, το τζάκι θα ανάψει και πάλι αφού δεν θα υπάρχει πλέον κάτι άλλο να προσμένουμε. Τα πυροτεχνήματα θα φωτίσουν το σκοτεινό ουρανό για να υποδεχτούν  την καινούρια χρονιά που έρχεται φέρνοντας μαζί της ένα μέλλον αβέβαιο, που χτίζεται μέσα στην ομίχλη.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Η Κοζάνη συσπειρώνεται για ένα δικό της παιδί... Φορείς της πόλης δραστηριοποιούνται προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται προκειμένου ένα παιδί να μεταβεί στο εξωτερικό με σκοπό την αποκατάσταση της υγείας του... Το ΠΙΝΑΚΙΟ στηρίζει και διαδίδει την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια

Αξιέπαινη κίνηση η οποία αποδίδει πλήρως την έννοια της αλληλεγγύης είναι αυτή που γίνεται στην Κοζάνη, αφού μαζεύονται χρήματα για την αποκατάσταση της υγείας ενός παιδιού της πόλης το οποίο πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό.

Φορείς της πόλης όπως το Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Κοζάνης, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Όμιλος HUMANS Κοζάνης, τα Σωματεία Εργαζομένων Δ.Ε.Η «ΈΝΩΣΗ» & «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», Σύλλογος Γυναικών Κοζάνης κ.α αγκαλιάζουν την προσπάθεια καθώς έχουν θέσει όλοι τους ως στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την υγεία του νεαρού. Μπράβο και πάλι μπράβο σε όλους τους, που αυτές τις εποχές δείχνουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται... Όσοι διαβάσετε την είδηση αυτή μη σταθείτε στον υπολογιστή σας, αλλά απευθυνθείτε στους φορείς που αναγράφονται στην αφίσα να βοηθήσετε ενεργά.

Οι γυναίκες χαίρονται περισσότερο από τους άνδρες για τα δώρα

Οι γυναίκες χαίρονται τα δώρα, αλλά οι άνδρες μάλλον τα νοιώθουν σαν βάρος!
Η ικανότητα ενός ανθρώπου να νοιώθει ευγνωμοσύνη είναι ένας από τους παράγοντες - κλειδιά για την ευτυχία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που τονίζει ότι, από την άποψη της γενναιοδωρίας τουλάχιστον, οι γυναίκες πλεονεκτούν έναντι των ανδρών.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι άλλοι δύο σημαντικοί παράγοντες για την ευτυχία είναι η δημιουργία σχέσεων γεμάτων νόημα, καθώς και η ικανότητα να ζει κανείς στο παρόν με ανοικτό πνεύμα.

Η έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας Τοντ Κασντάν του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζορτζ Μέησον, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality (Περιοδικό της Προσωπικότητας), διαπίστωσε ότι οι άνδρες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να νοιώσουν και να εκφράσουν ευγνωμοσύνη, σε σχέση με τις γυναίκες, γι’ αυτό μειονεκτούν στο να νοιώσουν ευτυχία.


Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο, η ευγνωμοσύνη και το αίσθημα χαράς, όταν κάποιος παίρνει ένα δώρο, είναι ένα από τα ουσιώδη χαρακτηριστικά για να ζει κανείς μια καλή ζωή. Οι γυναίκες αποδέχονται με ευχαρίστηση ένα δώρο και πραγματικά το απολαμβάνουν από την πρώτη στιγμή, αλλά οι άνδρες δεν προλαβαίνουν να ξετυλίξουν το δώρο και αρχίζουν να αισθάνονται το βάρος της υποχρέωσης απέναντι σε αυτόν που τους το χάρισε. 

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

«Λάμπουν στα μάτια τα Χριστούγεννα»


Η πρώτη συνέντευξη στο Πινάκιο -που αποδείχθηκε γούρικη για εμάς στην συνέχεια-  ήταν αυτή του Αλέξη Γούδα, του νεαρού από την Καστοριά που όταν συνθέτει πραγματικά σκαρώνει μελωδίες που διέπονται από κουλτούρα μουσική που σε ταξιδεύει σε αρχοντικές εποχές.
Δεν θέλω να σας κουράσω με πομπώδεις εκφράσεις για να τις αποδώσω στον Αλέξη, ειδικά σήμερα μια ημέρα μετά τα Χριστούγεννα. Άλλωστε είναι τόσο σεμνός που θα με πει υπερβολικό. Κι όμως δεν είμαι καθόλου όταν μιλάω και γράφω για αυτό τον ταλαντούχο καλλιτέχνη. Ωστόσο σήμερα  αυτό που θα ήθελα ήταν να σας παραθέσω το κομμάτι του «Λάμπουν στα μάτια τα Χριστούγεννα» από το album του ο κ. Χρόνος και οι φίλοι του...Ακολουθούν κάποιοι στίχοι αλλά και το τραγούδι. Απολαύστε το  αφού πρώτα κάνετε ένα like εδώ

«Τα μάτια του Δεκέμβρη , του ζαχαροπλάστη του κ. Κουραμπιέ»

Χριστούγεννα!!!Τι μαγική λέξη!!! Άστραψαν τα μάτια των παιδιών , τα μάτια του Δεκέμβρη , του ζαχαροπλάστη του κ. Κουραμπιέ , του κόσμου όλου και ένα άστρο αναβόσβησε στον ουρανό σα να 'κλεινε το μάτι !Ο Δεκέμβρης γέμισε με αναμνήσεις κ εικόνες..τότε που παιδί στόλιζε το δέντρο , έπαιρνε δώρα..έψαχνε τον Αϊ Βασίλη…ήθελε να τα ζήσει πάλι όλα αυτά…

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Κερδίστε ένα ξεχωριστό ημερολόγιο για το 2014

Λίγες ημέρες απομένουν από το νέο έτος το 2014...οπότε ένα ενδιαφέρον ημερολόγιο είναι μια πολύ ωραία πρόταση για δώρο.
Στο πλαίσιο αυτό οι εκδόσεις Παπαδόπουλος έχουν εκδώσει τις εξής συλλεκτικές σειρές:

''Ημερολόγιο τα παιδία λέγει''
Τρυφερά, αυθόρμητα και ξεκαρδιστικά, τα παιδιά αναρωτιούνται για τον κόσμο γύρω τους, διεκδικούν, θυμώνουν, απαντούν, προκαλούν, κάνουν σκανταλιές, μας φτάνουν πολλές φορές στα όριά μας! 


Στο φετινό πιτσιρικο-ημερολόγιο τα παιδιά θα μας ξεκουράσουν, θα μας κάνουν να γελάσουμε περισσότερο από ποτέ, θα μας θυμίσουν τη δική μας παιδική ηλικία. Απολαύστε το. Άλλωστε, είναι η φωνή τους που αλλάζει τον κόσμο.

'







'Ημερολόγιο οι 365 αποχρώσεις του γκρι (χιούμορ)''- ΣΤΑΘΗΣ
Το χιούμορ δίνει στα πράγματα τη σωστή διάσταση, ακόμα και στις πιο ακραίες και απροσδόκητες καταστάσεις. Όταν μάλιστα παίρνει και όλες τις αποχρώσεις του γκρι, έως βαθύ black χιούμορ, τότε όλα δείχνουν αλλιώς.











''Ημερολόγιο γένους Θηλυκού''-της Μανιά Χριστίνας
Τι κοινό, εκτός από το φύλο τους, έχουν η Υπατία, η Σαπφώ, η Ελεονόρα της Ακουιτανίας, η Μαρία Κάλλας, η Αγκάθα Κρίστι και άλλες πολλές που υπάρχουν σε αυτό το ημερολόγιο; Πολύ απλά: Έχουν γράψει Ιστορία. Είτε μιλάμε για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, είτε για την πρώτη γιατρό, είτε για τη βασίλισσα της Ποπ, πρόκειται για γυναίκες που πάλεψαν, αγωνίστηκαν για τα ιδανικά τους, ξεχώρισαν και τελικά νίκησαν τον χρόνο αφού άφησαν το στίγμα τους για τις επόμενες γενιές. Σίγουρα ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός χωρίς αυτές.

Διαγωνισμός

Έξι αναγνώστες του Πινακίου μπορούν να διεκδικήσουν από ένα ημερολόγιο (δύο από την κάθε σειρά) προσφορά των εκδόσεων Παπαδόπουλος αρκεί να  κάνετε είναι να είναι κάνετε like εδώ και στην συνέχεια να στείλετε τα στοιχεία σας στην διεύθυνση pinakio.blog@gmail.com

Περάστε τα Χριστούγεννα λύνοντας μυστήρια με συντροφιά τον ντεντέκτιβ Κλουζ

Δυο βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ο Κλουζ βρίσκει ένα μυστηριώδες σημείωμα σ’ ένα καλάθι αχρήστων: «Αύριο, παιδιά, θα γίνει το μπαμ!» διαβάζει. Κι ενώ αρχίζει να μαζεύει στοιχεία κι αποδείξεις, έρχεται η όμορφη Τίνα και τον μπερδεύει… Και σαν να μην έφτανε αυτό, ανακαλύπτει ότι το περίπτερο της Όλγας κινδυνεύει. Και έτσι πρέπει να επιλέξει – και να πάρει αποφάσεις…

Μια κλασική σειρά για μικρούς αναγνώστες, με ήρωα ένα εννιάχρονο αγόρι που το χόμπι του είναι να λύνει αστυνομικά μυστήρια. Έχει πουλήσει περισσότερα από 850.000 αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ έχει τιμηθεί με το Hansjorg-Martin-Preis, το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο για συγγραφείς παιδικών και νεανικών αστυνομικών βιβλίων.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν: Η συνωμοσία της τσίχλας, Βρόμικα κόλπα στο γήπεδο, Το μυστήριο του τσίρκου, Ο Κλουζ στο διαδίκτυο, Το μυστήριο των ιπτάμενων αγελάδων, Το φάντασμα του σχολείου, Η μονομαχία των ντετέκτιβ, Η παγίδα της μοτσαρέλας, Η αφρικάνικη μάσκα, Η υπόθεση του κόκκινου σκύλου, Ο κλέφτης των εφημερίδων, Η εκδίκηση της σοκολάτας, Τα μυστηριώδη μπαλάκια

O Συγγραφέας
Ο Γίργκεν Μπανσέρους γεννήθηκε το 1949. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, επιμελητής βιβλίων και δάσκαλος, ενώ από το 1989 ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή. Είναι ένας από τους διασημότερους συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας στη Γερμανία, έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δεκατέσσερις γλώσσες. Επισκεφθείτε το site του συγγραφέα: www.jbanscherus.de.vu

Ο εικονογράφος
Ο Ραλφ Μπούτσκοβ σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου, και ασχολήθηκε με τη διαφήμιση, πριν αφοσιωθεί στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.

Διαγωνισμός
Οι εκδόσεις Μεταίχμιο χαρίζουν σε δύο αναγνώστες του Πινακίου «Τα Χριστούγεννα του ντεντέκτιβ Κλουζ».

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να είναι κάνετε like εδώ και στην συνέχεια να στείλετε τα στοιχεία σας στην διεύθυνση pinakio.blog@gmail.com

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η Γραμματική Χριστίδου στο Paris Open – Οι ευχές και οι προσδοκίες μας πετάνε μαζί της στο Παρίσι

Λίγο πριν φύγουν για το Παρίσι Τούλα και Χρήστος Χρηστιδη
Όλα τα βλέμματα όσων ασχολούνται με το Tae kwon do σε όλο τον κόσμο θα είναι στραμμένα τις επόμενες ημέρες στο Παρίσι.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι όλη αφρόκρεμα του αθλήματος (Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές) θα λάβουν μέρος στο Paris Open.
Συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν 450 αθλητές παγκόσμιας κλάσης.
Ανάμεσα τους η αθλητριά της Εορδαϊκής  Δύναμης από την Πτολεμαϊδα Γραμματική Χριστίδου η οποία και θα αγωνιστεί  στην Ολυμπιακή κατηγορία των -67 κιλών.
Η ίδια μαζί με τον προπονητής της Χρηστο Χριστίδη αναχώρησαν την Πέμπτη με προορισμό το Παρίσι καθώς αγωνίζονται το Σάββατο στις 21 Δεκεμβρίου.
Ευχή όλων είναι μια καλή παρουσία στο Pars Open το οποίο είναι τουρνούα προάγγελος για την δύσκολη συνέχεια.

Τέλος να σημειωθεί ότι τις προσπάθειες της πρωταθλήτριας Γραμματίκης Χριστίδου υποστηρίζουν έμπρακτα οι:  Café Δίφωνο και το Γυμναστήριο Στυλ. Επιχειρήσεις  που εδρεύουν στην Πτολεμαϊδα. 

Αγγελική Βαρελλά: Η συγγραφέας που έχει μεγαλώσει 3 γενιές Ελλήνων μιλά στο ΠΙΝΑΚΙΟ: «Τα παιδιά με ρώτησαν...τι σημαίνει η λέξη σεβασμός»

Η Αγγελική Βαρελλά
Μια βόλτα στην γειτονιά μου  έκανα τις προάλλες και καθώς περπατούσα στην Ελευθερίου Βενιζέλου στο Περιστέρι κόλλησα στη βιτρίνα του αγαπημένου μου βιβλιοπωλείου την Βιβλιούπολη, καθώς είδα μια αφίσα η οποία προσκαλούσε κόσμο για την Σαββατιάτικη εκδήλωση. Έμεινα να κοιτάω αποσβολωμένος καθώς μνήμες ξεπετάχτηκαν από το μακρινό παρελθόν. Η Αγγελική Βαρελλά που διάβαζα πιτσιρικάς θα ερχόταν στην γειτονιά μου...Σαν όνειρο έμοιαζε και όμως ήταν πραγματικότητα.  Πόσα βράδια είχα αποκοιμηθεί διαβάζοντας τα βιβλία της και πόση αγωνία είχα όταν γυρνούσα από το σχολείο να διαβάσω την συνέχεια. Μάλιστα κάποιες φορές  την είχα κάτω από το τετράδιο της Αντιγραφής και διάβαζα λαθραία για να μη πάρουν είδηση οι δικοί μου...
Μίλησα με την υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου την  κα. Νίνα Γαλανοπούλου αλλά και με τον εκπρόσωπο των εκδόσεων Πατάκης και μου έδωσαν το πράσινο φως για την συνέντευξη.
Την παραμονή καθώς προετοίμαζα τις ερωτήσεις δεν σας κρύβω πως ένιωθα δέος.
Όταν την είδα, την πλησίασα και της μίλησα...Κάναμε την συνέντευξη λες και μίλαγα στην γιαγιά μου, τόσο άνετα, τόσο οικεία...

Τελικά στο Παιδείας τόσα χρόνια κάνουμε εγκλήματα που έχουμε το κάθε λαμόγιο για Υπουργό. Η Αγγελική Βαρελλά είναι ένας άνθρωπος πνευματικός θα έλεγα αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμη και στα 83 της επισκέπτεται σχολεία και χώρους άλλους με παιδιά σε όλη την Ελλάδα δείγμα της αγάπης που τους τρέφει.
Χάθηκε ο κόσμος να αναλάβουν την Παιδεία στην Ελλάδα άνθρωποι που αγαπάνε -και το έχουν αποδείξει εμπράκτως- τα παιδιά;
Όπως και να έχει θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μίλησα μαζί της...Σας παραθέτω την συνέντευξη:

Συνέντευξη: Στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Η Αγγελική Βαρελλά με την Νίνα Γαλανοπούλου
Όπως σας είπα πριν αρχίσουμε την ηχογράφηση είμαι 30 χρονών και σας είχα διαβάσει όταν ήμουν μικρός...
«Αυτό που συμβαίνει είναι κλασσικό για εμένα...Με τα βιβλία μου έχω μεγαλώσει τρεις γενιές και τείνω για την τέταρτη. Οι πρώτοι μου αναγνώστες είναι τώρα πια παππούδες...

Αυτό είναι ευλογία...
«Είναι και η ανταμοιβή μου όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα αφορολόγητη» (σ.σ γέλια)

Σας τρομάζει η νέα γενιά που έρχεται στο προσκήνιο, που μεγαλώνει τώρα δεδομένου ότι τα παιδιά στα σπίτια δέχονται όλη την πίεση των μνημονίων;
«Στα σχολεία που πηγαίνω –και μάλιστα τακτικά- γίνομαι δέκτης διαφορετικών συμπεριφορών. Είναι κάποια που δεν μπορείς να τα κουμαντάρεις καθόλου...Σε ένα σχολείο τους είπα να έχουν σεβασμό και τα παιδιά με ρώτησαν...τι σημαίνει η λέξη σεβασμός; Είναι και άλλα που είναι πραγματικά υπέροχα παιδιά, που έχουν όλα τα στοιχεία μέσα τους που ένας συγγραφέας τα θέλει για να αισθάνεται όμορφα. Δεν θέλω να πιστεύω πως θα βγει στο προσκήνιο μια κακιά γενιά. Προβληματισμένη σίγουρα, το θέμα είναι πως θα διοχετεύσουν αυτόν τον προβληματισμό».

Τα παιδιά είναι αγνά σήμερα;
«Όχι, βέβαια! Λένε και πράγματα και ζητάνε και πράγματα και η κουβέντα τους ακόμη είναι «ανεβασμένη»

Στο Τόκυο Άγιος Βασίλης καθαρίζει τζάμια σε ουρανοξύστες...

ΦωτογραφίαYuya Shino

Την ώρα που «Λιάπιδες» κάνουν βόλτες εξαπατώντας μας οικογένειες ζουν στο απόλυτο σκότος...Δείτε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του euronews.gr και του συναδέλφου Μιχάλη Αραμπατζόγλου

«Mαμά, σε πόσο καιρό θα ξανάρθει το ρεύμα;»
Η ερώτηση του παιδιού αφοπλιστική.
Η οικογένεια Κούζιλου ζει εδώ και 2 χρόνια στο σκοτάδι.
Οι γονείς μακροχρόνια άνεργοι, με μηδενικό εισόδημα. Ζουν από τα συσσίτια και την αλληλεγγύη των συμπολιτών τους.
Τα τρία παιδιά τους παίζουν και διαβάζουν υπό το αχνό φως της λάμπας πετρελαίου.
«Eίναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για εμένα, τη γυναίκα μου και κυρίως τα παιδιά. Προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα όπως το διάβασμα τους όσο διαρκεί η ημέρα», περιγράφει ο Γιώργος Κούζιλος.
Το χρέος τους στη ΔΕΗ φθάνει τα 1.300 ευρώ. Προσπάθησαν να κάνουν διακανονισμό για την αποπληρωμή του. Πλην όμως, αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και ένα χαμηλό ποσό.

«Είναι όλα πολύ δύσκολα. Μαγειρεύω με πετρογκάζ. Τα πράγματα του ψυγείου τα βγάζουμε στο μπαλκόνι μας για να διατηρούνται και προσπαθούμε να κάνουμε τη διαδικασία όσο το δυνατόν λιγότερο επίπονη για τα παιδιά μας», λέει η Ευγενία Κούζιλου.
Δείτε το βίντεο:

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ακροβατώντας σε ένα σχοινί...380 μέτρα από την γη


Την ελληνική οικονομία και την πορεία του ελληνικού κράτους φαίνεται να μιμείται Γάλλος ορειβάτης... Julien Millot...Πραγματικά το εγχείρημα του κόβει την ανάσα.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τον JEAN-PIERRE CLATO για λογαριασμό του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων ενώ εμείς τις αναπαράγουμε από την ηλεκτρονική έκδοση του  “telegraph” 

Πίνοντας μια κούπα καφέ βοηθάτε πραγματικά ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Τι και αν μετράει λίγους μόνο μήνες ζωής; Ο Όμιλος HUMANS ήρθε με στέρεες βάσεις να πράξει έργο κάθε φορά που του παρουσιάζεται η ευκαιρία.
Έτσι στο πλαίσιο των εορτών θα πραγματοποιήσει Gala  την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, κατά τις ώρες 19:00-21:00, στο Cafe Bar Restaurant Les Zazous
Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα γίνει και με την συνεργασία του φορέα "Πνοή Ελπίδας".
Οι δύο φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο να συγκεντρώσουν χρήματα τα οποία θα αποδοθούν σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη προκειμένου να είναι αξιοπρεπής η επιβίωσης τους.

Αξίζει το καφέ σας λοιπόν να τον πιείτε στο Les Zazous

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια βελτιώνουν την ερωτική ζωή


Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, και όχι απαραίτητα οι γόβες στιλέτο, μπορούν να βελτιώσουν τους μύες της πυελικής περιοχής και τελικά να ενισχύσουν την ερωτική ζωή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο European Urology.

Το σχόλιο του Χάρρυ Κλυνν για τις απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη


Με πολιτικό και ξύλινο λόγο  αλλά και επικαλούμενος τα συναισθήματα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντούσε στις απαντήσεις των πολιτών στην διαδικτυακή εκπομπή που ήταν καλεσμένος...
Ωστόσο την πιο δυναμική κριτική την δέχθηκε εκτός πλατό και δεν ήταν άλλη από αυτή του Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος τόνισε στην προσωπική του σελίδα στο facebook.
«Ωραία τα φτιάξατε, τα πράγματα Κυριάκο Μητσοτάκη! Έχετε κλείσει μέσα σε 3 χρόνια πάνω από 8,000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχετε στείλει στην ανεργία 1,500,000 ιδιωτικούς υπαλλήλους, έχετε στείλει σε αυτοχειρία άγνωστο αριθμό κατεστραμμένων ελεύθερων επαγγελματιών και απολυμένων ιδιωτικών υπαλλήλων και τώρα απειλείτε από πάνω ότι θα «φάτε» κι άλλους, απ’ όπου βολεύεστε... Σα δε ντρέπεστε γουρούνια...» 

Με 4 σειρές περιέγραψε όλη την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια...

Περιστέρι...μια πόλη που θα ζήλευε ακόμη και ο Άγιος Βασίλης

Ο άγγελος στο Μπουρνάζι
Φωτορεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος

Πόλη φωτεινή, γιορτινή, αισιόδοξη...είναι το σύνθημα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Περιστέρι...Παιδικές φωνές και χριστουγεννιάτικα τραγούδια ντύνουν απ’ άκρη σε άκρη ολόκληρη την πόλη προσδίδοντας ένα κλίμα που σίγουρα δεν υπάρχει σε άλλες περιοχές της Αττικής.
Έτσι κόντρα σε όλα, κόντρα στην εποχή των μνημονίων το Περιστέρι έχει φορέσει τα καλά του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι φορέσετε ζεστά ρούχα, το κασκόλ σας, το μπουφάν σας και να βαδίσετε απ’ άκρη σε άκρη την πόλη...Σίγουρα σε κάποια γωνιά θα ανασύρεται την χαμένη παιδικότητα σας.
Πέρα από την παιδική χαρά με τα Καρουζέλ και τα γεμάτα λαμπιόνια δέντρα, πέρα από το στολισμό της κεντρικής πλατείας με ωραία και μοντέρνα φώτα, πέρα από το θώκο του μετρό από τον οποίο ξεπετάγεται συνεχώς το μπλε...που φωτίζει τον ουρανό και πέρα από τους κόκκινους αγγέλους στην πλατεία του Μπουρναζίου, το σημείο αναφοράς είναι οι ζωγραφιές των παιδιών που κοσμούν την πλατεία απέναντι από τον ΟΤΕ. Δείγμα ότι η πόλη ανήκει στα νιάτα τα οποία με την φαντασία τους και το μεράκι τους την ομορφαίνουν

Απο τις ζωγραφιές των παιδιών

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Τελικά είναι... "Σημαντικό να προσφέρεις"


Μια καμπάνια  πραγματικά εντυπωσιακή έλαβε χώρα το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στο  κέντρο Avenue, καθώς η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ξάφνιασαν ευχάριστα τον κόσμο και ταυτόχρονα τον ενημέρωσαν.
Πιο συγκεκριμένα  οι εθελοντικές χορευτικές ομάδες Dummy Dancers και Swing Brothers πρόσφεραν ένα πλούσιο χορευτικό θέαμα και με το σύνθημα  ‘Είναι σημαντικό να προσφέρεις’, κάλεσαν μικρούς και μεγάλους να στηρίξουν τη νέα εκστρατεία της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί” για τη σίτιση άπορων οικογενειών.

Οι ΗUMANS Κοζάνης δίπλα σε ένα έναν 16χρονο μαθητή που πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό για την αποκατάσταση της υγείας του

To Δ.Σ Humans Κοζάνης
Μια πραγματικά ανθρώπινη εκδήλωση ήταν αυτή που έγινε στην Κοζάνη, μια πρωτοβουλία του νεοσύστατου Ομίλου ΗUMANS Κοζάνης.
Συγκεκριμένα έλαβε χώρα σε γνωστή καφετέρια της πόλης Gala του οποίου τα έσοδα διατέθηκαν σε έναν νεαρό συμπολίτη τους, ο οποίος πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υγείας του.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ο φίλος μου ο Λευτεράκης...

Ονομαστική μας εορτή σήμερα και επέλεξα αυτόν τον τρόπο να ευχηθώ σε έναν αγαπημένο συνονόματο φίλο...Κάθε χρόνο με προλαβαίνει ο ίδιος αλλά αυτή τη φορά θα κάνω την κίνηση ΜΑΤ... Ο λόγος για τον έναν και μοναδικό Λευτέρη Ασημομύτη ο οποίος ζει στην Μύκονο και όσοι ασχολείστε με την μουσική τον ξέρετε και ως... dj Terry-Asim
Με τον Λευτέρη γνωριστήκαμε τον Μάρτιο του 2004 στην Μυτιλήνη σε μια περίοδο ίσως περίεργη και για τους δυο μας καθώς υπηρετούσαμε την μαμά-πατρίδα.
Στον διπλανό λόχο από το δικό μου, αλλά δεν αργήσαμε να γνωριστούμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν γίναμε αμέσως αχώριστοι καθώς μας χώριζαν οι σκοπιές μου, οι αγκαρίες μου και οι έξοδοι του... Ακόμη  μέχρι σήμερα γελάω όταν τον είχα δει σε μια σκοπιά που αντί να κρατά το όπλο του έτρωγε καρπούζι...Θεός...
Και οι δύο πειραχτήρια δεν είχαμε αφήσει άνθρωπο για άνθρωπο χωρίς να τον κάνουμε πλάκα...δεν «λυγίσαμε» ούτε στον ίδιο μας το διοικητή.
Ιστορίες με μας τους δύο που σίγουρα θα τις λένε ακόμη και μέχρι σήμερα στους διαδρόμους του Πενταγώνου γιατί η μοίρα μας έριξε και εκεί .
Περπατάγαμε και οι Tαξίαρχοι καθόντουσαν ΠΡΟΣΟΧΗ... «κλαρίνα», (σ.σ μετά ανακαλύψαμε πως ερχόταν ακριβώς πίσω μας ο υπουργός).
Μαζί με τον Λευτέρη πήραμε πίσω τις πολυπόθητες αστυνομικές μας ταυτότητες...Ήταν 25η του Φλεβάρη το 2005. Με τον Λευτέρη  (και με άλλη παρέα φυσικά) πήγαμε εκείνο το βράδυ και ακούσαμε στην Ιερά Οδό Τερζή, Μητροπάνο και Μπάση για να γιορτάσουμε το τέλος της θητείας μας και ξέρετε κάτι απ’ αυτές τις γιορτές σου μένουν οι φιλίες οι παντοτινές.

Σήμερα διαπρέπει πάνω από τα desk του και για χάρη των επιλογών του έρχονται στην Ελλάδα άνθρωποι απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης...Για εκείνον και τον αδερφό του τον Αργύρη. Μα εγώ από το φίλο μου το Λευτεράκη θυμάμαι στιγμές δυνατές, ντυμένες με χακί ρούχα. Να’ σαι καλά φίλε...Χρόνια Πολλά. Φιλιά πρώτα στην (μαμά) Ρένα και μετά στους άλλους...

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Πώς θα σώσεις το σπίτι σου...

ΠPAKTIKEΣ ΣYMBOYΛEΣ ΓIA NA MH BΓEI TO AKINHTO ΣAΣ ΣTO ΣΦYPI AN XPΩΣTATE

«Kαταιγίδα» κατασχέσεων ακόμα και για χρέη κάτω των 1.000 ευρώ


Eν αναμονή της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, μπορεί οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς να διαβεβαιώνουν ότι όσοι έχουν «μικρά» χρέη δεν θα χάσουν τα σπίτια τους, όμως ο φόβος έχει στοιχειώσει τους περισσότερους Έλληνες (γιατί, ποιος Έλληνας δεν χρωστάει;). Kαι μάλλον δικαιολογημένα, αφού ήδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν στο σφυρί και μάλιστα και από την Eφορία!- σπίτια για χρέη ακόμα και μικρότερα των 1.000 ευρώ. Σήμερα, η “PRESS” σας παρουσιάζει έναν οδηγό με τα μέσα άμυνάς σας, ώστε να γλιτώσετε την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό του ακινήτου, που με τόσο κόπο πήρατε και με τόση ευκολία θέλουν να σας αρπάξουν
Πριν προχωρήσουμε στις πρακτικές συμβουλές, καλό είναι να δούμε τα ψέματα των κρατούντων. O γενικός γραμματέας Eσόδων, Xάρης Θεοχάρης, για παράδειγμα, λέει με έμφαση ότι δεν πρέπει να δραματοποιούμε τα πράγματα και πως, «όχι, δεν θα τους πάρουμε τα σπίτια».
«Oπωσδήποτε υπάρχει κόσμος που βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση και δυσκολεύεται. Όχι, (δεν θα τους πάρουμε τα σπίτια). 
Mην δραματοποιούμε τα πράγματα Aυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να ενδιαφέρεται κάποιος για τη ρύθμισή του, ακόμη και αν δεν έχει τους τυπικούς όρους να ανταποκριθεί, είτε στην πάγια ρύθμιση για φρέσκα χρέη, είτε των 48 δόσεων για παλιά. Eάν έρχεται και δίνει έναντι ένα ποσό που μπορεί, αλλά το δίνει, αυτό το λαμβάνουμε υπόψη και το παρακολουθούμε. Aν δεν γίνει αυτό, προχωράμε σε μέτρα, αλλά ξεκινάμε από τα μεγάλα χρέη. Mην φανταστείτε ότι πάμε στα 300 ευρώ Δεν είναι θέμα ότι βάζουμε όριο, αλλά κάθε εφορία ξεκινά από το μεγαλύτερο χρέος που έχει και πάμε προς τα κάτω. Δεν ξεκινάμε από τα 1.000, 2.000 ή 3.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης. Eίναι αλήθεια όμως;

Τα περιστατικά 
Αυτό, θα το κρίνετε μόνοι σας: Στις αρχές του μήνα, άνεργος τρίτεκνος από τη Mυτιλήνη, είδε την Eφορία να προχωρεί σε κατάσχεση του σπιτιού του (αξίας 200.000 ευρώ) κατ εντολή του YΠOIK, για το υπέρογκο χρέος των 934,34 ευρώ. Tο χρέος (αρχικό ποσό 871,72 ευρώ) αφορούσε, δύο πρόστιμα του λιμεναρχείου (240 ευρώ), το τέλος επιτηδεύματος και εισφορές προς την Eφορία. Για το ποσό αυτό, λοιπόν, η εφορία προχώρησε στην κατάσχεση του σπιτιού του, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε στις 195.000 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 97.500 ευρώ και με τον πλειστηριασμό να αναμένεται το επόμενο διάστημα.  
Tον Iούνιο, έγινε κατάσχεση του σπιτιού ενός άνεργου μεταλλεργάτη, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, για χρέη 1.677,95 ευρώ προς την Eφορία (ΔOY Δ’ Πειραιά), τα οποία έφτασαν μετά τις προσαυξήσεις στο... προκλητικό ποσό των 2.173,81 ευρώ!
Όμως, δεν κινδυνεύετε μόνο από την Eφορία (και τις τράπεζες, οσονούπω) αλλά και από τα ασφαλιστικά ταμεία (φυσικά) ακόμα και από ιδιωτικές διαφορές: Xαρακτηριστικό το παράδειγμα (επίσης στις αρχές του μήνα) άνεργου ζευγαριού με δύο ανήλικα παιδιά στην Ξάνθη, που έχασε το σπίτι του στην οδό Σκρα, για χρέος 1.700 ευρώ από ανεξόφλητα κοινόχρηστα. Tο θύμα, Tάνια Mουρουζίδου, λέει πως το σπίτι τους πλειοδοτήθηκε για 60.000 ευρώ κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού, ενώ η αξία του ανέρχεται σε 140.000 ευρώ. «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν κατάλαβα πότε βρεθήκαμε στο δρόμο», λέει.

Tράπεζες
Tα ασφαλιστικά μέτρα σας δίνουν «ανάσα» 2 ετών
Tο μεγαλύτερο πρόβλημα να χάσουν την κατοικία τους το αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες των τραπεζών. Bέβαια, λόγω της οικονομικής κρίσης και των πολλών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μας, οι τράπεζες έχουν γίνει πιο «διαλλακτικές» με τους οφειλέτες και τους δίνουν τη δυνατότητα πριν την κατάσχεση να προβούν σε σειρά διαπραγματεύσεων.  Ωστόσο, πώς και πότε ο δανειολήπτης θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την τράπεζα διαφέρει από στάδιο σε στάδιο.  H «PRESS» σας αναλύει τα στάδια της διαδικασίας που μπορεί να κινήσει η τράπεζα για να σας πάρει το σπίτι και με ποιους τρόπους μπορείτε να προστατευθείτε. 

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Τι και αν ήταν στα "αντίπαλα στρατόπεδα" - Μια εικόνα που σίγουρα δεν θα το δούμε ποτέ στην Ελλάδα

Πηγή: Telegraph

Ο Ουκρανός παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας βαρέων-βαρών και μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης Wladimir Klitschko προσφέρει ζεστό τσάι και μπισκότα σε έναν αστυνομικό και ας ήταν σε «αντίπαλα» στρατόπεδα

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Αποστόλης Φλουτσάκος: Ένας «Μανιάτης» στο Μπουρνάζι

Ο Αποστόλης Φλουτσάκος με την γυναίκα του Ειρήνη...εν ώρα εργασίας


Μπήκαμε στην μουσική ταβέρνα που έχει γίνει must στη Δυτική Αττική...τον «Μανιάτη»

«Στο ένα τραπέζι μπορεί να κάθομαι εγώ με την σύζυγο μου και την κόρη μου (που είναι 8 χρονών) και να γευματίζουμε και δίπλα μας να είστε εσείς με την δική σας οικογένεια. Αυτά τα λέει όλα θαρρώ... τρώμε τα ίδια φαγητά».


Μακάρι όλοι μας οι πελάτες να έμπαιναν αιφνιδιαστικά στην κουζίνα.
Εκεί θα διαπίστωναν την καθαριότητα αλλά και την ποιότητα των προϊόντων μας. Θα τους παροτρύναμε να ανοίξουν και τα ψυγεία μας...


«Με το που γεννιέσαι Μανιάτης είσαι μερακλής, φιλότιμος, φιλόξενος και παλληκάρι...»


«Με 12 ευρώ το άτομο με ελεύθερο κρασί ή τσίπουρο με ποικιλίες κρεατικών, με σαλάτες κ.α και φυσικά με ζωνατανή μουσική το μαγαζί γεμίζει... Πολλοί μας λένε τρελούς..Όχι, είμαστε άνθρωποι, βιοπαλαιστές κι εμείς που προσπαθούμε να ταϊσουμε σωστά και να διασκεδάσουμε τον κόσμο»

Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι πρώτα θα σεις τον γείτονα και μετά τον Θεό...Δεν σας κρύβω πως είναι μία από τις αγαπημένες μου παροιμίες ίσως επειδή την άκουγα πολύ συχνά από τους δικούς μου όταν ήμουν μικρός.
Η γειτονιά μου, όπως και στον καθένα μας ξεχωριστά άλλωστε, είναι κομμάτι του εαυτού μου. Εκεί οι άνθρωποι χαίρονται με την χαρά σου, συμπαραστέκονται στο πόνο σου και σε στηρίζουν όταν χρειάζεσαι έναν άνθρωπο να ακουμπήσεις...
Σε αυτή την γειτονιά λίγο πιο κάτω από την περιβόητη πλατεία Μπουρναζίου στο Περιστέρι εντάχθηκε πριν λίγους μήνες ο Αποστόλης Φλουτσάκος.
Εκεί έστησε την επιχείρηση του για να ζήσει την οικογένεια του. Μια ταβέρνα με μουσική και έντονο οικογενειακό κλίμα.
Από τις πρώτες συζητήσεις που κάναμε για να τον καλωσορίσω στη μικρή μας γειτονιά με τους όμορφους κήπους και με τους ανθρώπους που ακόμη σου λένε «καλημέρα»  το πρωί...συνειδητοποίησα πως επρόκειτο για έναν άνθρωπο οικογενειάρχη που κουράστηκε να παρέχει την πλάτη του για να πλουτίζουν άλλοι και με τις γνώσεις του, την εμπειρία του αλλά και με το μεράκι του, ρίσκαρε μόνο και μόνο για να ζήσει την οικογένεια του. Η Ειρήνη η σύζυγος του πάντα χαμογελαστή και το γλυκύτατο 8χρονο κοριτσάκι τους η Φωτεινούλα είναι για τον Αποστόλη πια λόγος ύπαρξης.
Ο "Μανιάτης" κι εγώ
Και ξέρετε κάτι...βαρέθηκα να βλέπω περιοδικά με τρανούς και μεγάλους σεφ να μαγειρεύουν και να αναμειγνύουν σε μικρές κατσαρόλες γεύσεις από όλα τα πέρατα της γης... Αυτές τις ημέρες εγώ λοιπόν διάλεξα να προβάλω τον Αποστόλη ή τον Μανιάτη (όπως τον αποκαλούν πολλοί), γιατί είναι ο άνθρωπος της διπλανής μου πόρτας.

Είναι ο Έλληνας ο βιοπαλαιστής που με απλές παραδοσιακές συνταγές τις οποίες όμως «πασπαλίζει» με αγάπη και μεράκι κατορθώνει να σαγηνεύσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο... Τους τελευταίους μήνες στήνει ωραία γλέντια στο μικρό του μαγαζί και πραγματικά σημειώνεται το αδιαχώρητο. Χαίρομαι, γιατί πρέπει αυτοί οι άνθρωποι, που δεν προσποιούνται, που δεν κοροϊδεύουν τον κόσμο, που σκοπός τους είναι να ζήσουν με αξιοπρέπεια την οικογένεια τους, αυτοί είναι που πρέπει να αναδεικνύονται.
Επειδή από την πρώτη ημέρα του κάνω -άθελα μου- do στην κουζίνα στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί θα δείτε ότι το ξεκινάω από αυτό το χώρο για διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι την καθαριότητα και την ποιότητα.  Επίσης πολύ ωραία πινελιά είναι και οι χρωματιστές τοιχογραφίες...

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος
Φωτογραφίες: Ιουλία Παπαδημητρίου


Μανιάτης...μια μουσική ταβέρνα στην καρδιά του Μπουρναζίου...Έλειπε ένα μαγαζί σαν το δικό σας; Σε τι διαφέρει από τα άλλα;


«Τέτοιου είδους μαγαζιά υπάρχουν και μάλιστα είναι αρκετά. Εμείς ποντάρουμε στην ποιότητα και την καθαριότητα και ταυτόχρονα στις πολύ προσιτές τιμές. Το δικό μας είναι άκρως οικογενειακό μαζί. Δεν κοιτάμε τους πελάτες μας στο πορτοφόλι αλλά στα μάτια και αυτή πιστεύω είναι η βασική διαφορά μας, ότι δεν είμαστε απρόσωποι...»