Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Προγράμματα VOUCHER το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο νέων με μανδύα ελπίδας…

Του Ηλία ΒερβαινιώτηΣυνεχίζοντας τις επιτυχημένες πολιτικές τους οι διοικούντες αυτή τη χώρα το 2013 εμφάνισαν τα προγράμματα Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους έως 29 ετών.

Με αυτά τα προγράμματα ως τώρα έχουν εργαστεί πάνω από 35.000 άτομα (άνεργοι και νέοι επιστήμονες) σε εταιρείες για να αποκτήσουν 5μηνη εργασιακή εμπειρία.
Δηλαδή δωρεάν εργαζόμενοι στο σκλαβοπάζαρο των επιχειρήσεων, με τις τελευταίες να έχουν ως μόνη υποχρέωση για το διάστημα της πρακτικής άσκησης να μην απολύσουν κανένα εργαζόμενο.Για να συμμετέχεις σε αυτό το πρόγραμμα πρέπει να υποστείς την αμφιβόλου ποιότητας επιμόρφωση ενός από τα δεκάδες ή και παραπάνω ΚΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης) που ξεφύτρωσαν ξαφνικά σε κάθε γειτονιά.

Βέβαια είναι η λογική κατάληξη του συστήματος αφού με τόσο κόπο οι υπεύθυνοι αυτού του τόπου έχουν καταφέρει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Τει, ιεκ ΚΛΠ) να μην έχουν καμία επαφή με την αγορά εργασίας και να χρειάζεται ακόμα ένας μεσάζοντας για να φάει κάτι από τη πίτα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτά τα ΚΕΚ αμείβονται με 1100 € το κεφάλι (δηλαδή για κάθε συμμετέχοντα στο πρόγραμμα) και αυτό που προσφέρει είναι μία θέση εργασίας και 80 ώρες επιμόρφωσης.

Αντίστοιχα ο κάθε καταρτιζόμενος εργάζεται για 500 ώρες σε μία εταιρεία και αμείβεται για το χρονικό διάστημα των 5 μηνών από 2.400 έως 2.700 € το οποίο εξαρτάται από την ηλικία του καταρτιζόμενου.

Το αστείο είναι πως για αυτό το διάστημα δεν υπάρχει ασφάλιση του εργαζομένου και συνεχίζει να είναι άνεργος.

Το πιο αστείο είναι πως οι καταρτιζόμενοι θα πάρουν λιγότερα από αυτά τα λίγα λεφτά γιατί φορολογούνται. 
Ε ναι είναι το απόλυτα λογικό να πληρώνουμε όλοι τόσο αυξημένη φορολογία και να χρησιμοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να υπάρχουν κάποιες επιδοτήσεις σε αδύναμες ομάδες ανθρώπων και το κράτος να ξανα-φορολογεί τα λεφτά που έχουν προέλθει από τη φορολόγηση.


Έστω πως το πρόγραμμα Voucher είναι προς την σωστή κατεύθυνση, δεν θα έπρεπε στο τέλος αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των πρώτων πειραματόζωων εργαζομένων να διενεργηθεί μία αποτίμηση του προγράμματος. Ένα απλό ερωτηματολόγιο σε δείγμα καταρτιζόμενων  με βασική ερώτηση πόσοι έμειναν στη ΔΟΥΛΕΙΑ;;;;;;

 ΟΧΙ ξέρω κάνω λάθος και πολύ απλά για το 2014 θα υπάρξουν καινούρια VOUCHER πειραματόζωα, 75.000 αυτή τη φορά, που θα δουλέψουν ΤΖΑΜΠΑ μάλλον για τις ίδιες εταιρείες που λογικά θα έχουν δικαίωμα να ξανασυμμετέχουν χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση…..


ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΑ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου