Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Όταν το «Κάψε το σενάριο» συνάντησε την Εορδαϊκή Δύναμη

Κομβικό σημείο συνάντησης πολιτισμού και αθλητισμού η Πτολεμαΐδα
Λάμπρος Φισφής, Γραμματική Χριστίδου, Δημήτρης Μακαλιάς, Βασιλική Χριστίδου, Ζήσης Ρούμπος, Γιώργος Βαγιάτας, Ειρήνη Μπουράκη, Χρίστος Χριστίδης


Η ακριτική Πτολεμαΐδα αποδείχθηκε κομβικό σημείο μεταξύ αθλητισμού και πολιτισμού, καθώς  ο αθλητικός  σύλλογος Taekwondo Εορδαϊκή Δύναμη άνοιξε με επιδείξεις την παράσταση του «Κάψε το  σενάριο».

Φωτορεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος

Το αντίο του Καραγκούνη...δια χειρός Σπύρου Μουρατίδη


Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ο κακός Σαμαράς και ο καλός Σαμαράς…δια χειρός Σπύρου Μουρατίδη


Να πως θα θέσετε όρια στα παιδιά σας... αναλόγως με την ηλικία τους


Της Ευαγγελίας Πατερδή*

Το θέμα της οριοθέτησης των παιδιών, για πολλούς γονείς, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα μέσα στην οικογένεια. Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν, ψάχνουν να βρουν τη προσωπική τους ταυτότητα και τη θέση τους μέσα σε αυτήν, δε γνωρίζουν πώς να οριοθετούν το δικό τους  χώρο, τι είναι σωστό και τι λάθος, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Αρκετοί είναι οι γονείς που καλούν στη Γραμμή καθημερινά ζητώντας καθοδήγηση  στην επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με την οριοθέτηση των παιδιών τους.
Οι περισσότεροι γονείς την οριοθέτηση των παιδιών τους τη συνδέουν με  τιμωρίες,  απαγόρευση και συνεχή άρνηση, που αποτελούν κακές πρακτικές, καθώς  δεν φέρνουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Τα όρια βοηθούν το παιδί να ανακαλύψει τον κόσμο του, να αυτονομηθεί και να εξελιχθεί ως υπεύθυνο άτομο στη κοινωνία και να χτίσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, να  μεγαλώσει υπεύθυνα, με επιλογές και συναισθηματική ασφάλεια.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Τελικά ναι…οι ήρωες παίζουν σαν Έλληνες

Τελικά ναι…οι ήρωες παίζουν σαν Έλληνες. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κόντρα στους επικριτές αυτή η ομάδα έδειξε πως έχει μέσα της μέταλλο. Ευτυχώς και το  λέω ξεκάθαρα, ευτυχώς δεν υπήρχε περίπτωση να παίξει ο Κατσουράνης, που σε όποια ομάδα πάει αποβάλλεται ή χαλάει όλο το παιχνίδι. Αντί αυτού ο Χριστοδουλόπουλος, ή ο Σάμαρης έδειξαν πως η θέση του βασικού τους ανήκει. Η Ελλάδα έγραψε ιστορία και προκρίθηκε στις 16 κορυφαίες ομάδες του κόσμου και πανηγυρίζει ακόμη. Την ίδια ώρα πολλοί από τους επικριτές της, ετοιμάζουν βαλίτσες για τα σπίτια τους…!

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Καλή επιτυχία...Ελλάδα!


Μαίρη Νέγρη: Το αύριο είναι πάντα καλύτερο





Η όμορφη «κόρη» της Φωτεινής Τσακίρη από τα Παντελόνια Κάτω μιλά στο Πινάκιο 

 Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο ΠΙΝΑΚΙΟ

Έκανε τα πρώτα της βήματα στο χώρο της τηλεόρασης με επιτυχία. Με σεμνό τρόπο την αγκάλιασε (σ.σ την επιτυχία) και δεν πήραν τα μυαλά της αέρα…Η ίδια υποστηρίζει στο Πινάκιο πως το όνειρο της τώρα άρχισε και είναι έτοιμη να το ακολουθήσει μέχρι την άλλη του άκρη.
Ο λόγος για την Μαίρη Νέγρη την οποία είδαμε για πρώτη φορά μέσα από την συχνότητα του Mega και συγκεκριμένα στην σειρά «Με τα παντελόνια κάτω».
Η Μαίρη μιλά στο Πινάκιο για το ρόλο της (έκανε την κόρη της Φωτεινής Τσακίρη), για την συνεργασία της αλλά και για την πρώτη της φορά στο θεατρικό σανίδι.
Τονίζει δε πως οι εποχές δεν την φοβίζουν και πιστεύει πως τα καλύτερα είναι αυτά που έρχονται…

Και ο Διονύσης Σχοινάς "Ομόρφυνε και άλλο τη ζωή του" φορώντας Vassilis Thom



Πραγματικά χαίρομαι όταν βλέπω νέα παιδιά που προσπαθούν, μοχθούν και ματώνουν για να ακολουθήσουν το όνειρο τους αυτή την εποχή, παραγκωνίζοντας δυσκολίες και εμπόδια.
Χαίρομαι διπλά όταν σε αυτά τα νεαρά άτομα το Πινάκιο έδωσε Βήμα για να θέσουν τα σχέδια τους και τις αμοντάριστες σκέψεις τους.
Ένας από αυτούς είναι ο Vassilis Thom ο οποίος δουλεύει αθόρυβα και ακούραστα…Χθες εξαργύρωσε ακόμη μια επιταγή των θυσιών του, όταν ο Διονύσης Σχοινάς στα MADVMA2014 επίλεξε τα ρούχα του… Vassilis Thom

Ο Πάγκαλος διαμαρτύρεται για την κομμένη του σύνταξη που φτάνει 1800 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή άλλος ένας Έλληνας έβαζε τέλος στην ζωή του



Πριν λίγη ώρα μιλούσα στο τηλέφωνο με έναν φίλο μου από την Πτολεμαϊδα, ο οποίος μου είπε πως ακόμα ένας συμπολίτης του έβαλε τέλος στην ζωή του…Κρεμάστηκε στο φαρμακείο του.
Δεν ρώτησα παραπάνω, δεν ήθελα, λεπτή βλέπεις η θέση μου. Αλλά προφανώς κανείς δεν αυτοκτονεί αν δεν φτάσει σε αδιέξοδο.
Αδιέξοδο που μας έχουν φέρει οι «Σωτήρες» μας, αυτοί που επικαλούνται τις θυσίες μας για να βγει η Ελλάδα από το τούνελ…
Και ενώ γινόμουν δέκτης αυτής της είδησης διάβαζα στην iefimerida.gr πως ο Πάγκαλος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με…1800 ευρώ!  Την ώρα που αυτοκτονεί κόσμος για δέκα ή για είκοσι χιλιάρικα εκείνοι δυσκολεύονται που παίρνουν 1800 ευρώ αυτές τις εποχές. Σας παραθέτω το δημοσίευμα όπως έχει…τα συμπεράσματα δικά σας!

Σε ακόμα μία απίστευτη πρόκληση προχώρησε ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές των συντάξεων των δικαστικών και εισαγγελέων είπε και αυτός δεν τα βγάζει πέρα με τη σύνταξη των 1.800 ευρώ που παίρνει.
Συγκεκριμένα ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξουν αναδρομικές αξιώσεις από τους βουλευτές μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είπε «εάν κάποιοι αποφασίσουν – γιατί βλέπω τώρα ένα πνεύμα κατά των δικαστών – και δεν δικαιώσουν τον εαυτό τους, διότι πιστεύω ότι ορθώς έπραξαν οι δικαστές και τον δικαίωσαν από την τυπική άποψη, της εφαρμογής του δικαίου, θα μπορούσε άλλος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου θα εφαρμοστεί ο γενικός κανόνας δικαίου ότι δεν μπορεί να χειροτερέψεις αναδρομικά τις συμβατικές συνθήκες μιας εργασιακής σχέσης, σε έναν εργοδότη.
Εκεί θα άνοιγε επίσης ο δρόμος για να δικαιωθούν κάποιοι και ανατρέπεται η οικονομική πολιτική. Γι' αυτό το λόγο, εγώ δεν θα κάνω προσφυγή, παρόλο ότι υποφέρω, διότι 1.800 ευρώ δεν είναι μεν σύνταξη πείνας, αλλά δεν είχα προγραμματίσει στη ζωή μου να έχω τόσα. Είχα προγραμματίσει κάτι παραπάνω...».

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Τώρα στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου - Η γιορτή του Κερασιού

Την ίδια ώρα που στην Άμπλιανη διεξάγεται η γιορτή του Τσαγιού εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρύτερα και συγκεκριμένα στον Άγιο Λαυρέντιο στο Πήλιο λαμβάνει χώρα η γιορτή του Κερασιού.
Η αναγνώστρια του Πινακίου Μαρία – Αποστολία Ζαρίφη μας έστειλε φωτογραφίες και μας έβαλε στο κλίμα…

Λίγα λόγια για την γιορτή του κερασιού

Η «Γιορτή Κερασιού» αποτελεί για την περιοχή θεσμό και πολυαναμενόμενη καλοκαιρινή εκδήλωση. Οπως αναφέρει ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου, «η γιορτή πρωτοξεκίνησε πριν 25 περίπου χρόνια, όταν η αγροτική παραγωγή κυριαρχούσε στον τομέα του βιοπορισμού των Αγιολαυρεντιτών, όταν η ερήμωση δεν είχε ακόμη σαρώσει τις γειτονιές και τα κτήματα του χωριού κι όταν η καλοκαιρινή παραγωγή των κερασιών ήταν σημαντική οικονομική πρόσοδος για την πηλιορείτικη αγροτική οικογένεια».

Προσθήκη λεζάντας
Φέτος, η γιορτή έχει στόχο να επαναφέρει αναμνήσεις άλλων εποχών και ταυτόχρονα να ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα σήμερα η κερασοπαραγωγή επιτελείται πλέον από ελάχιστους παραγωγούς και έχει περιοριστεί στην εγχώρια κατανάλωση.

Οι επισκέπτες της γιορτής θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν ντόπιες ποικιλίες κερασιών,καθώς και το παραδοσιακό γλυκό που με τόσο μεράκι παρασκεύασαν οι νοικοκυρές του χωριού, αλλά και να διασκεδάσουν με τους χορούς και τις μουσικές στην δροσερή και φιλόξενη πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου.


Τώρα στην Άμπλιανη: Η γιορτή του τσαγιού

Στην κορύφωση του βρίσκεται αυτή την στιγμή η  πολιτιστική εκδήλωση στην Άμπλιανη Ευρυτανίας «Γιορτή του Τσαγιού & Ρίγανης».


Στο χωριό έχουν συγκεντρωθεί Αμπλιανίτες απ' όλα τα σημεία της Ελλάδας και έχουν δώσει ένα ξεχωριστό χρώμα και άρωμα… Περισσότερα τις επόμενες ημέρες!

Το τελευταίο… χωρίς ράγες ταξίδι!




Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Φωτογραφίες: Κική Σπανούδη

Πόσες φορές διέσχισες τυφλά και  αδιαμαρτύρητα την ίδια διαδρομή;
Σίγουρα δεκάδες ίσως και εκατοντάδες…δεν σε ένοιαξε όμως και αγνόησες τον καυτό ήλιο ακόμη και το τσουχτερό κρύο, όπως και τις δυνατές βροχές αφού έμενες πιστό στη διαδρομή σου και ας πόναγαν οι σιδερένιες ρόδες σου λόγω της επαφής σου από τις ατελείωτες παράλληλες γραμμές…
Πάντα  χωρούσες μέσα σου έντονα συναισθήματα… πόσους από αυτούς που μετέφερες πλημμύριζαν από χαρά ή ακόμη και από λύπη…
Στο μέτρημα πάντα έβγαιναν περισσότεροι αυτοί που ήταν βυθισμένοι στην λύπη τους, καθώς λίγο πριν επιβιβαστούν πάνω σου άφηναν πίσω τους ερωτικούς μικρόκοσμους…
Κοιτώντας έξω από τα παράθυρα σου αναπολούσαν το χρόνο που έφυγε και τις στιγμές που τους στιγμάτισαν…
Η «αγκαλιά» που τους πρόσφερες εκείνη την στιγμή ήταν το μεγαλύτερο βάλσαμο…

Σήμερα ζεις στην απαξίωση, μακριά από όλους και από όλα… αλλιώς είχες φανταστείς το τέλος…
Κανείς από όσους «φιλοξένησες» όλα αυτά τα χρόνια δε σε θυμήθηκε… δεν θυμήθηκε εκείνο το βαγόνι που μέσα σε αυτό έκλαψε βουβά, εκείνο το βαγόνι που «βύθισε» τους λυγμούς του σκορπώντας του απλόχερα δυνατές εικόνες από το παράθυρο του, εκείνο το βαγόνι που τον πήγε σπίτι του…

Τελικά γνώρισες καλά τους ανθρώπους…συναισθηματικά εγωιστικά όμως όντα…Καλό ταξίδι να έχεις στο τελευταίο χωρίς ράγες δρόμο σου…


Το μονοπάτι

Της Τατιάνας Παπαδοπουλου

Έρχονται κάποιες δοκιμασίες στη ζωή σου, που ψάχνεις να βρεις το γιατί. Προσπαθείς να ανακαλύψεις τη δύναμη σου. Προσπαθείς να βρεις τον εαυτό σου.
Να δεις μέχρι που φτάνουν οι αντοχές σου.
Είναι εκείνο το μονοπάτι που πρέπει να το διαβείς αρκετά, για να μπορέσεις να τα καταφέρεις.
Είναι η πρώτη φορά που κάνεις παρέα με το σκοτάδι, πιάνεις κουβέντα με τα σύννεφα.
Ανακαλύπτεις μέσα από τις σκέψεις… τα ελαττώματα σου.
Αρχίζεις το μονόλογο για να βρεις τον εαυτό σου. Σκοντάφτεις συνέχεια…. ματώνεις, σηκώνεσαι και συνεχίζεις. Το μόνο που σε κρατά είναι η προσπάθεια ότι θα τα καταφέρεις.
Μέσα στο μονοπάτι συναντάς ανθρώπους που θέλουν να σε βοηθήσουν, μα δεν τους αφήνεις…. ψάχνεις να βρεις την δύναμη που κρύβεται μέσα σου. Αναρωτιέσαι πόσες αναποδιές θα έρθουν για να μου δείξουν τη δύναμη μου.
Πόσα μονοπάτια θα περάσω για να μπορέσω να σταθώ.
Λυτρώνεσαι μέσα από το κλάμα σου.
Στέκεσαι όρθιος μέσα από την προσευχή σου.
Αρχίζεις δειλά- δειλά να χαμογελάς κρυφά, βρίσκοντας την δύναμη σου. Κοντοστέκεσαι μήπως ο φόβος πάλι πρυτανεύσει. Μα αυτή τη φορά δεν κάνεις λάθος, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την αλήθεια.
Κάνεις αργά και σταθερά βήματα. Αναθεωρείς και συνεχίζεις το περπάτημα. Λες πολύ συχνά δεν μπορώ, δεν θα τα καταφέρω, φοβάμαι.
Ήρθε η ώρα να υψώσεις το ανάστημα σου… και να δεις το μονοπάτι που τελειώνει. Στο τέλος συναντάς την ελπίδα που δεν σε αφήνει… σου αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι εκείνη πρωτοστατεί.
Είναι εκείνη που σου απλώνει το χέρι για να σηκωθείς.
Δεν έρχεται πότε μόνη… .φέρνει για παρέα και τη πίστη.
Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι βρήκες αυτό που έψαχνες

.Στο τέλος του μονοπατιού σε καλοδέχονται η αγάπη, η δύναμη, η αισιοδοξία.

Λάζαρος Καψιμάλης στο iDradio.gr : Δεν με ενδιαφέρει να κάνω το hit του μήνα…

Στο δεύτερο mind attack στο iDradio.gr ο νεαρός καλλιτέχνης και μουσικός Λάζαρος Καψιμάλης ήταν ο καλεσμένος μου. Μιλήσαμε για την νέα του δουλειά και τα τραγούδια που του έχει γράψει ο (κοινός με εμένα) φίλος και αδερφός Αλέξης Γούδας, το «Αγεφύρωτο» και το «Σαν την αγάπη μου δεν έχει».  Κατά την διάρκεια της συζήτησης μου αποκάλυψε πως το promotion της δουλειάς του το κάνει  εκείνος, ο Αλέξης αλλά και φίλοι του και κάνεις άλλος, ενώ δεν τον ενδιαφέρει να κάνει το hit του μήνα και μετά να ξεχαστεί.  Στην συνέχεια τον ρώτησα για το Fame Story και τι είχε συμβεί όταν είχε αποχωρήσει αλλά και τι αποκόμισε από αυτό το παιχνίδι, κι αν θα δοκίμαζε σε κάποιο αντίστοιχο τηλεοπτικό μουσικό σόου…Ακούστε το ηχητικό που ακολουθεί από την συνέντευξη που μου έδωσε στο iDradio.gr

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Καρνέζης: Το όπλο μας η καρδιά μας…





Σκίτσο: Σπύρος Μουρατίδης

Από τους διακριθείς της ελληνικής ομάδας κόντρα στους Ιάπωνες αναμφισβήτητα ήταν ο Ορέστης Καρνέζης.
Ο ίδιος μίλησε μέσα από το αεροπλάνο της επιστροφής από το Νατάλ στο Αρακαζού για την ισοπαλία της Εθνικής Ανδρών με την Ιαπωνία και το ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού.
«Νομίζω κάναμε ένα καλό παιχνίδι σε γενικές γραμμές. Θέλαμε όλοι πολύ να παίξουμε καλά. Να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα μετά την ήττα στην πρεμιέρα. Μείναμε με δέκα παίκτες σχετικά νωρίς. Αυτό έπρεπε να μας δώσει περισσότερη δύναμη και κουράγιο και περισσότερα τρεξίματα για να καλύψουμε τους κενούς χώρους. Νομίζω το παλέψαμε και μέχρι το τέλος και πήραμε έναν πολύ σημαντικό βαθμό».
«Η αλήθεια είναι ότι πάντα στις πρεμιέρες δεν ξεκινάμε καλά. Και είναι και σαν μια μικρή λίγκα ούτως ώστε αν κάνεις μια ήττα στην αρχή να είναι δύσκολο στη συνέχεια. Νομίζω ότι μπορούμε και με τέσσερις βαθμούς να περάσουμε. Είναι πολύ πιθανό σε τέτοια παιχνίδια να κάνεις και έξι βαθμούς και να μείνεις έξω. Αλλά νομίζω ότι αυτός ο βαθμός ήταν πολύ σημαντικός και με μια νίκη κόντρα στην Ακτή μπορούμε να τα φέρουμε όλα τούμπα».
«Νομίζω ότι γενικότερα όλα τα παιχνίδια της Εθνικής αγωνιζόμαστε με πάρα πολύ πάθος. Είμαστε πολύ περήφανοι όλοι που αγωνιζόμαστε στην Εθνική ομάδα. Βγάζουμε αυτή την περηφάνια, αυτό το πάθος. Και νομίζω ότι η διαφορά μας από τις άλλες ομάδες είναι ότι παίζουμε με περισσότερη καρδιά, το θέλουμε περισσότερο. Και αυτό νομίζω μας έχει φέρει εδώ που μας έχει φέρει και ευελπιστούμε να πάμε ακόμα πιο πέρα».

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Να πως ντοπάρει ο Σάντος του παίχτες του - Υπό τον φόβο της εφορίας....

Σκίτσο του Ηλία Μακρή - Από την Καθημερινή

Απόψε οι Έλληνες θα παίξουν σαν...ήρωες

Κάπως έτσι θα πανηγυρίζει ο Μητρο-goal ένα από τα goal που θα βάλει απόψε στην Ιαπωνία


Το σλόγκαν που τους ακολουθεί… «Οι Έλληνες δεν παίζουν σαν ήρωες, αλλά ήρωες σαν Έλληνες» πρέπει να εφαρμόσουν σήμερα οι διεθνείς αφού το παιχνίδι με τους Ιάπωνες θα κρίνει στα μέγιστα την συνέχεια της πορείας της εθνικής στο μουντιάλ. Τα πράγματα είναι πολύ απλά… Ή χάνει απόψε η εθνική και ουσιαστικά τελειώνει το όνειρο του μουντιάλ ή τα δίνει όλα νικά και συνεχίζει…

Παρά την ήττα της πρεμιέρας από την Κολομβία, ο Σάντος είναι αποφασισμένος να δείξει εμπιστοσύνη στους παίκτες του και να τους στηρίξει έμπρακτα προχωρώντας σε πολύ λίγες αλλαγές στην ενδεκάδα. Τα τελευταία νέα μαρτυρούν πως ο Πορτογάλος κρίνει πως μία –το πολύ δύο- διορθωτικές κινήσεις αρκούν. Επομένως, είναι λογικό να περιμένει κανείς να δει τον Μήτρογλου να παίρνει τη θέση του Γκέκα στην κορυφή της επίθεσης, ενώ πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει και ο Φετφατζίδης, ο οποίος ενδέχεται να αντικαταστήσει τον Σαλπιγγίδη στο δεξί άκρο της επίθεσης. 
Τερματοφύλακας θα είναι ο Καρνέζης, με τους Τοροσίδη, Παπασταθόπουλο, Μανωλά και Χολέβα (αν και ο τελευταίος δέχτηκε πολλά πυρά για την απόδοσή του στο πρώτο ματς) αν συνθέτουν την τετράδα της άμυνας. Στο κέντρο δεν αλλάζει τίποτα, επομένως αμυντικό χαφ θα είναι οΚατσουράνης έχοντας μπροστά του τους Κονέ και Μανιάτη. Αντίθετα στην επίθεση, σταθερός παράγων παραμένει ο Σαμαράς στο αριστερό άκρο, με τον Φετφατζίδη να καλύπτει τη δεξιά πλευρά και τον Μήτρογλου να κινείται στην κορυφή με την ελπίδα πως θα δείξει σε όλον τον κόσμο τον χαρακτηριστικό πανηγυρισμό του που του χάρισε το προσωνύμιο «πιστολέρο».
 

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Όταν η Μαρία Τάγκαλου μίλησε στην Χρύσα Ξάνθη



 
Η βραβευμένη σχεδιάστρια μόδας Μαρία Τάγκαλου μιλάει για τη συνεργασία της με το YFSF , τη Βανέσα Αδαμοπούλου , τη συνεργασία-σταθμό στη ζωή της καθώς και τα μελλοντικά της σχέδια στο ideesmag.gr και στη Χρύσα Ξάνθη.  Και επειδή η Χρύσα Ξανθή είναι φίλη του Πινακίου σας παραθέτω την συνέντευξη της…Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να κλικ εδώ...



 

Το γονιδιακό «χρηματιστήριο» του σεξ


Η φύση «παίζει» μέσω του σεξ με τα γονίδια όπως ένας επενδυτής παίζει μέσω του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές


Η  φύση «παίζει» μέσω του σεξ με τα γονίδια, όπως ένας επενδυτής παίζει μέσω του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές. Μάλιστα οι δύο "παίκτες" ακολουθούν την ίδια πετυχημένη στρατηγική: να «ποντάρουν» σε όσο γίνεται περισσότερα γονίδια ή μετοχές. 
Και όλο αυτό το παιγνίδι τελικά μπορεί να περιγραφεί με έναν αλγόριθμο - χάρη σε ένα διακεκριμένο έλληνα επιστήμονα που εργάζεται στις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλι Χρίστος Παπαδημητρίου, μεταξύ άλλων γνωστός από τη συνεργασία του με τον Απόστολο Δοξιάδη για τη δημιουργία του διεθνούς μπεστ-σέλερ μυθιστορήματος-κόμικ "Logicomix", αυτή τη φορά δημιούργησε, μαζί με συναδέλφους του στις ΗΠΑ, έναν αλγόριθμο, ο οποίος εξηγεί το σεξ από εξελικτική άποψη, με βάση τα «παιγνίδια» που παίζουν τα γονίδια.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Μια γουλιά...παράδοσης και πολιτισμού

 Γέλια, μουσική,  ιστορίες που χάνονται στα βάθη των χρόνων να συνοδεύονται με γουλιές από τσάι του βουνού της Άμπλιανης...Κάπως έτσι θα αποτύπωνε κανείς την εικόνα της γιορτής του τσαγιού που θα λάβει χώρα το προσεχές Σαββατοκυριακο 21-22  στην Άμπλιανη...

Άλλωστε πλέον είναι θεσμός για την Άμπλιανη και σημείο αναφοράς για την Ευρυτανία καθώς αυτή η γιορτή θα διεξαχθεί για 5η φορά συνεχόμενη  τα τελευταία χρόνια και αποδεικνύει ότι παρά την κρίση που έχει επισκιάσει τους πάντες και τα πάντα οι ρίζες μας είναι αυτές που μας κρατούν ακόμη όρθιους...

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΣτΕ: «Πράσινο» σε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων χωρίς ενημέρωση!



Με το έτσι θέλω τα παίρνουν από το λογαριασμό σου και…με νόμιμο τρόπο…ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΗ ΠΙΑ!!!


«Δέος, και σοκ» προκαλεί  στους συνταξιούχους, εργαζόμενους, εμπόρους, καταστηματάρχες, κ.λπ. η αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αφού μεταστρέφει 180 μοίρες την έως σήμερα νομολογίας της, έκρινε ότι  μπορεί το Δημόσιο (Δ.Ο.Υ.,  Ι.Κ.Α., κ.λπ.) να  προβαίνουν σε  κατασχέσεις  χρημάτων που βρίσκονται σε Τράπεζες (συντάξεις, μισθοδοσία, κ.λπ.) λόγω οφειλών, χωρίς να  έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο οφειλέτης, έτσι ώστε να μπορεί  να προσφύγει στα δικαστήρια  ή να πάει να εξοφλήσει ή  να ρυθμίσει το χρέος του.

Πιο ακριβό...το φθηνό εισιτήριο

Πρώτα τα καλά νέα: Μειώνεται από το Σεπτέμβριο το κόμιστρο στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής. Και ακολουθούν τα κακά νέα: Θα πληρώνουμε περισσότερα.

Πώς γίνεται αυτό; Απλή αριθμητική:

Το ενιαίο εισιτήριο από 1,40 ευρώ μειώνεται στα 1,20 ευρώ. Μείωση δηλαδή της ονομαστικής τιμής του εισιτηρίου κατά 14,3%. Ωστόσο μειώνεται και η χρονική διάρκειά του από 90 λεπτά σε 70. Αυτό σημαίνει ότι το κόστο της διαδρομής για τον επιβάτη αυξάνεται στα 0,0171 ευρώ το λεπτό από τα 0,0155 ευρώ. 

Επιπλέον, στη 1,5 ώρα ισχύος του εισιτηρίου σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που προλαβαίνουν να κάνουν τη δουλειά τους και να επιστρέψουν με το ίδιο εισιτήριο. Στα 70 λεπτά της ώρας το επιβατικό κοινό αυτής της κατηγορίας θα περιοριστεί και το κόστος μετακινήσεων μετ’ επιστροφής για τους υπόλοιπους θα αυξηθεί στα 2.40 ευρώ από 1.40.

Η δε εντυπωσιακή –πράγματι- μείωση της τιμής της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών κατά 33,3% συνοδεύεται από την κατάργηση της φτηνής κάρτας των 20 ευρώ μόνο για λεωφορεία και τρόλεϊ. Όσοι την αγόραζαν θα πρέπει να καταβάλλουν πλέον 30 ευρώ, ασχέτως αν δεν χρησιμοποιούν το μετρό ή τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Ένας απλός επαναπροσδιορισμός της τιμολογιακής πολιτικής, με μειώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις και αυξήσεις σε κάποιες άλλες παρουσιάστηκε ως μείωση της τιμής του εισιτηρίου. Η δημιουργική λογιστική στα καλύτερά της... H επικοινωνιακή δεινότητα επίσης...


Όσον αφορά, τέλος, το πολυθρύλητο ηλεκτρονικό εισιτήριο, τεχνολογία που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου και όχι μόνο των ανεπτυγμένων χωρών, που συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση λαθρεπιβίβασης και που έπαψε εδώ και δεκαετίες να αποτελεί τεχνολογική πρωτοτυπία, ενημερωθήκαμε ότι η ελληνική πρωτεύουσα θα χρειαστεί ακόμη δύο χρόνια για να το αποκτήσει. 

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Σπάζοντας την πονηρή παγίδα του Δαίδαλου

Ησυχαστήριο με σύμμαχο την αδρεναλίνη σου, τίποτα άλλο… Τρέχεις αναζητώντας μια αγάπη από το παρελθόν, τρέχεις γιατί το μέρος που θα σβήσεις το αυτοκίνητο σου σε μια γωνιά της Βόρεια Ελλάδας, για σένα είναι αυτό που θα ξεπεταχτούν οι αναμνήσεις  που σαν άλλα  άγρια θηρία να ξεσκίσουν την μνήμη σου.
 Ίσως όμως γδάρουν και τον εγωισμό σου, μέχρι αυτός να ματώσει και να επιτεθεί ζητώντας εξηγήσεις… εξηγήσεις που θα έχουν σημείο αφετηρίας το τότε και θα φτάνουν έως το σήμερα ή έως το υποθετικό μέλλον…
Γκαζώνεις, σφίγγεις τα δόντια με σκοπό να μαζέψεις τα δεκάδες χιλιόμετρα που απλώνονται στο διάβα σου ως μια ατελείωτη πίστα χωρίς pit stop…
Άλλωστε δεν το έχεις ανάγκη…αφού το μυαλό σου είναι στο δρόμο και η προσοχή σου τεταμένη σε αυτόν… Η καταιγίδα που έχει ξεσπάσει τα τελευταία λεπτά σε αναγκάζει να χαμηλώσεις ταχύτητα και να εντείνεις την προσοχή σου στην ανοδική διαδρομή σου… Σιωπή μόνο και ράδιο… Η μουσική που βγαίνει από τα περιορισμένης δυνατότητας ηχεία σου  σε πάει συνωμοτικά πίσω σε εκείνες τις στιγμές…

Τραγούδια ξεχασμένα που δεν έγιναν επιτυχίες όταν κυκλοφόρησαν πριν από 15 χρόνια, αλλά ήταν αυτά που είχες χορέψει μαζί της κρατώντας την σφιχτά…ήταν αυτά που έψαχνες ως σπάνια και μοναδικά για να της τα αφιερώσεις και να ταυτίσεις τον δικό σας έρωτα με τις στίχους που ταξίδευαν με την μουσική…Όμως το κοινό σας στοιχείο με αυτά ήταν ότι ξεχάστηκαν… Σφίγγεις το τιμόνι στην συνειδητοποίηση αυτή που έκανες πριν λίγο. Σε ενοχλεί, σε θυμώνει και ο δρόμος μοιάζει ως μια μαρτυρική ευθεία που κατασκεύασε ο Δαίδαλος λίγο αφού έφτιαξε τον λαβύρινθο… Μια ευθεία ανοδική που δεν διαφέρει από το λευκό κελί… Προσπαθείς να ξεγελάσεις τις εντυπώσεις των σκέψεων σου…πρέπει να το κάνεις, έχεις πολλά χιλιόμετρα ακόμη. Πρέπει να πιαστείς από κάπου…δυναμώνεις το ράδιο ασυναίσθητα και…ξάφνου διαύγεια…αυτά τα τραγούδια δεν έγιναν γνωστά, δεν έγιναν ποτέ επιτυχίες, αλλά για σένα και για εκείνη ίσως είναι τα τελειότερα γιατί συνοδεύτηκαν από στιγμές μαγικές…μικρές αλλα μαγικές. Χαλάρωσες και άνοιξες λίγο το πουκάμισο για να ανασάνεις, καθώς η ατμόσφαιρα σε έπνιγε… Έτοιμος να σπάσεις την παγίδα του πονηρού Δαίδαλου και να αναζητήσεις εξηγήσεις με φόντο το υποθετικό μέλλον…ποτέ δεν ξέρεις άλλωστε…και το γκάζι αναστέναξε από την δύναμη του ποδιού σου!

Τα καλύτερα εξωαγωνιστικά στιγμιότυπα της ημέρας στο Μουντιάλ...


Όταν ο ήλιος παίζει με την θάλασσα κάπου στις δυτικές Κυκλάδες

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Τώρα: Μήλος...!!!


Αναγνώστρια του Πινακίου μας "δρόσισε" με φωτογραφία που μας έστειλε από την Μήλο...

Αριστέα Γκούτσιου στο iD webradio: Εξυπηρετούμε δεκάδες άτομα άπορα, ή ανθρώπους που απειλούνται με φτώχεια...









Ακούστε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε

Στην πρώτη εκπομπή του mind attack στο ID Radio φιλοξένησα την Αριστέρα Γκούτσιου η οποία είναι υπεύθυνη του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Ιλίου, ένα πρόγραμμα που σιτίζει δεκάδες συμπολίτες μας κάθε μέρα και όχι μόνο. Πρόκειται για μια συνεργασία της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΈΔΡΑ» με τον Δήμο Ιλίου και συμπεριλαμβάνει και άλλες δομές πέραν του κοινωνικού συσσιτίου  όπως το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό παντοπωλείο, την τράπεζα χρόνου, αλλά και το γραφείο διαμεσολάβησης. Όπως υπογραμμίζει σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται 200 άτομα μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου. Ακούστε τι είπε η κα. Γκούτσιου στο ID Radio…στο ηχητικό που ακολουθεί (πατώντας την ένδειξη play)

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Όταν οι αριθμοί γράφουν ιστορία στα Μουντιάλ




Στον ρυθμό του Μουντιάλ κινείται πλέον όλος ο πλανήτης… Η στρογγυλή θεά είναι έτοιμη να προσφέρει συγκινήσεις και οι παίχτες θέλουν να γράψουν κι αυτοί το όνομα τους στην ιστορία με χρυσά γράμματα… Αλήθεια όμως πως οι αριθμοί έχουν γράψει την ιστορία των Μουντιάλ έως τώρα…;

Μπράβο!!! Η Μαρία αντί για δώρο ζητά να στηρίξουμε την 11χρονη Δέσποινα



Σίγουρα ήταν κάτι διαφορετικό και κάτι ουσιαστικό ταυτόχρονα. Η Μαρία έχει σήμερα γενέθλια και αντί για δώρο ζήτησε να στηρίξουμε ένα 11χρονο κορίτσι να συνεχίζει να ονειρεύεται και να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον… Συγκεκριμένα το μήνυμα που έστειλε η Μαρία έχει ως εξής:

«Αγαπημένοι μου φίλοι! Με αφορμή τα γενέθλιά μου, θέλω να βοηθήσω την 11χρονη Δέσποινα, ένα γλυκύτατο πλάσμα και άριστη μαθήτρια, από πολύ φτωχή οικογένεια, να συνεχίσει το φροντιστήριο για 1 χρόνο και να πάρει το Lower! Όσοι είχατε σκοπό να μου πάρετε δώρο, αντί για δώρο βάλτε χρήματα εδώ κι όσοι δεν το είχατε σκοπό consider doing it for the cause! Σας ευχαριστώ πολύ όλους»!


Πάτα εδώ για να κάνεις το δώρο σου:  https://supergiftme.gr/gifts/4042 * Το ποσό που κάνεις δώρο στο φίλο σου δεν το μαθαίνει ποτέ κανείς * Το μήνυμα αυτό ΔΕΝ είναι ιός, ούτε spam. Eίναι αληθινό κάλεσμα στο συγκεκριμένο Supergift. Απορίες; Εδώ είμαστε: info@supergiftme.gr

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ένα νέο ταξίδι ξεκινά…

Mind attack από το IDradio.gr

Σε λίγη ώρα ένα νέο ταξίδι ξεκινά… συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη στις 13:00-14:00  από την διαδικτυακή συχνότητα του IDradio.gr  το mind attack θα κάνει ανασκόπηση όχι στα γεγονότα αλλά στις πίσω γραμμές από αυτά.
Προτεραιότητα οι εναλλακτικές ειδήσεις, αλλά και οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας…
Είναι τιμή για μένα που θα βρεθώ πίσω από το μικρόφωνο να λέω ελεύθερα την γνώμη μου και τις απόψεις μου.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω δύο άτομα και μάλιστα θερμά… Τον Αντώνη-Μάριο Παπαγιώτη που με πρότεινε αλλά και τον Γιάννη Καραμαγκάλη που άνοιξε την αγκαλιά του και με δέχθηκε…Σας περιμένω συνοδοιπόρους μου σήμερα στις 13:00 στο IDradio.gr  

Φεύγοντας ο Άδωνις από το υπουργείο Υγείας - δια χειρός του Σπύρου Μουρατίδη


Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Για καλά διαβασμένους η Ιστορία και η Φυσική Κατεύθυνσης


Με τα μαθήματα της Ιστορίας Θεωρητικής και τη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων) συνεχίστηκαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με πέρυσι κρίνονται τα θέματα της Ιστορίας, καθώς ειδικά τα θέματα της δεύτερης ομάδας, δηλαδή αυτά που σχετίζονταν με τις πηγές, απαιτούσαν κριτική ικανότητα και συνθετική σκέψη.
Το 2013, το 41,41% των μαθητών είχε γράψει κάτω από τη βάση, το 21,91% από 10 έως 15 και το 36,65% από 15 έως 20.
Αντίθετα τα θέματα της Φυσικής κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτούσαν πολύ καλά προετοιμασμένοι μαθητές. Το 2013, το 38,42% των υποψηφίων είχε γράψει κάτω από τη βάση, το 33,61% από 10 έως 15 και το 28,94% από 15 έως 20.
Λόγω της βαρύτητας που έχουν στον υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας, τα δύο αυτά μαθήματα αποτελούν βαρόμετρο για την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Η αυλαία των εξετάσεων πέφτει την Πέμπτη με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο είναι μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων, ενώ το Σάββατο 21 Ιουνίου αρχίζουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.


Το Πινάκιο σε συνεργασία με τα εκπαιδευτήριο Πεδίο Γνώσης δημοσιεύουν τις απαντήσεις των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων 

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Η «αλάθητη» άσφαλτος…

Του Λευτέρη Θεοδωρακόπουλου

Φωτογραφία: Ερωδίτη Παποστόλου

Τι και αν πατάς το γκάζι στο τέρμα…τα χιλιόμετρα δεν σβήνουν, οπλίζεσαι με υπομονή και συνεχίζεις με την ίδια ένταση να ασκείς δύναμη στο δεξί σου πόδι… μα το αποτέλεσμα το ίδιο…κάτω η ίδια πίσσα με τις άσπρες διακεκομμένες λωρίδες να στρώνονται σαν χαλί για τα πυρωμένα λάστιχα του μικρού σου αμαξιού και από πάνω να στέκουν τα πελώρια σύννεφα ακίνητα…επίτηδες…στο ίδιο μοτίβο μόνο και μόνο για να σε ξεγελάσουν και να σε κάνουν να πιστεύεις πως είσαι κολλημένος στο ίδιο σημείο…
Αντίθετα οι άσπρες γραμμές σου δείχνουν με γεωμετρική ακρίβεια πως αφήνεις πίσω σου τα πάντα και τρέχεις για να φτάσεις όσο πιο γρήγορα μπορείς για να χαθείς στην αγκαλιά της.
Τα δευτερόλεπτα περνούν βασανιστικά και τα χλμ στο πλάι, σύμφωνα με τις ενδείξεις από τα αριθμημένα ταμπελάκια της εθνικής, δείχνουν πως δεν καταπίνονται αλλά κατεβαίνουν με το σταγονόμετρο… απελπίζεσαι, ιδρώνεις, στεναχωριέσαι, μα μόνο οι άσπρες λωρίδες συμμαχούν μαζί σου, ίσως για να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα, ίσως όμως γιατί έγιναν πάνω τους ανυπόφορα ζεστοί οι τροχοί σου…
Τα αγνοείς όλα… Το μόνο που σε νοιάζει είναι να φθάσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να την ανταμώσεις…Και το ένα δευτερόλεπτο που θα κλέψεις και θα είσαι μαζί της για σένα είναι μια στιγμή που θα χώσεις  άτσαλα και βιαστικά στο χρηματοκιβώτιο των αναμνήσεων σου… Και εκεί που πνίγεσαι και χάνεσαι σε σκέψεις για να ξεκολλήσει λίγο το μυαλό σου από την μονοτονία που τα απέραντα χιλιόμετρα προσφέρουν απλόχερα…κάνεις την ετυμολογία της λέξης άσφαλτος…με το ά- στερητικό και τελικά διαπιστώνεις πως η ζωή σου δεν πρέπει να είναι αλάθητη κάθε άλλο.. θα ήταν φανταστικά μονότονη…

Από τις πολλές φορές που πέρασες αυτές τις άσπρες γραμμές ξεθώριασαν…όπως και ο έρωτας αυτός, βλέπεις  η «αλάθητη» άσφαλτος κατάπιε εσένα, εκείνη, τα αισθήματα σου…τα δικά της… Κρίμα γιατί ξεθώριασες τον μόνο σου σύμμαχο, τις άσπρες διακεκομμένες γραμμές...

Ποιοι τρέχουν να ράψουν υπουργικά κουστούμια ποιοι μαζεύουν με κούτες τα πράγματα τους από τα υπουργικά γραφεία

 
Χαρδούβελης στο Οικονομικών, Λοβέρδος στο Παιδείας, Κικίλιας στο Δημόσιας Τάξης, Βορίδης στο Υγείας, Ντινόπουλος στο Εσωτερικών, Τασούλας στο Πολιτισμού και Ορφανός στο Μακεδονίας-Θράκης - Μετακινείται στο Ανάπτυξης ο Δένδιας - Παραμένουν στις θέσεις τους: Βενιζέλος, Αβραμόπουλος, Χρυσοχοϊδης, Μανιάτης, Μητσοτάκης, Βρούτσης, Αθανασίου, Κεφαλογιάννη, Βαρβιτσιώτης και Σταμάτης στο Επικρατείας


Συνολικά εννέα υπουργοί τέθηκαν εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος ενώ χαρακτηριστικό της συνολικής αναδόμησης είναι ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «ξήλωσε» εξ ολοκλήρου τις πολιτικές ηγεσίες σε ορισμένα κρίσιμα υπουργεία όπως αυτά της Υγείας, των Εσωτερικών και της Παιδείας.

Μονή Λαζαριστών: Η ιστορία της μέσα από φωτογραφίες


Φωτορεπορτάζ:  Ερωδίτη Παποστολου*

Η Μονή Λαζαριστών βρίσκεται στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε το 1886 από μοναχούς του τάγματος του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, που ονομάζονταν Λαζαριστές από την έδρα τους στο ναό του Αγίου Λαζάρου στο Παρίσι. Σκοπός της αποστολής των Λαζαριστών ήταν να προσελκύσουν στον Καθολικισμό τους Βουλγαρόφωνους της περιοχής και γι αυτό από το 1866 ίδρυσαν στο χώρο της μονής ιεροσπουδαστήριο που λειτούργησε μέχρι το 1914. Από τότε η μονή άρχισε να παρακμάζει. 

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από τους Γάλλους ως Νοσοκομείο και στη διάρκεια της κατοχής επιτάχτηκε από τους Γερμανούς. Κρίθηκε ετοιμόρροπη το 1978, λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν οι σεισμοί και εγκαταλείφθηκε. Το 1980 το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο λόγω της ιστορικής αλλά και αρχιτεκτονικής του σημασίας. Το 1983 αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για τον εορτασμό των 2300 χρόνων της Θεσσαλονίκης και χαρακτηρίστηκε Πολιτιστικό Κέντρο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα των μεγάλων έργων που πραγματοποιήθηκαν από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" και το 1996 ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης και προσθήκης στο αρχικό κτίσμα. 

Να την χαίρεστε την Παιδεία σας…

Της (17χρονης) Αναστασίας-Μαρίας Μαμαλίγκα

Η παιδεία αποτελεί κρουνό ιδεών και ιδανικών και αποτελεί πρωτογενή φορέα κοινωνικοποίησης και .....αλλά μάλλον όχι δεν θα σας μιλήσω επίσημα και τυποποιημένα όπως μου μάθανε να γράφω σχολικές εκθέσεις.
Ακούστε λοιπόν...
Για ποια παιδεία  φορέα ανθρωπισμού -τόσο υποκριτικά-μας βάζετε να γράφουμε στην έκθεση;
Για ποια παιδεία μιλάμε;
Από πότε η παιδεία είναι τόσο βίαιη και απόλυτη;
Από πότε η παιδεία προσπαθεί να τυποποιήσει τη σκέψη των μαθητών και αποκλείει κάθε εναλλακτική έκφραση;
Νόμιζα ότι παιδεία σήμαινε προσπάθεια, ανοχή, γνώση, όρεξη, διάθεση, δημιουργία.
Έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε ένα εκπαιδευτικό σύστημα τραγικά ψυχοφθόρο που μας κάνει να αμφιβάλλουμε διαρκώς για την αξία μας.
'Έχετε καταφέρει (πραγματικά είστε άξιοι συγχαρητηρίων!) να παραγάγετε γενιές και γενιές από ψυχωτικούς ενήλικες που έχουν χάσει τα όνειρα τους

Δεν την θέλω έτσι τη ζωή μου εγώ. Δεν θέλω να γίνω 40 και να μετανιώνω για όνειρα που άφησα να χαθούν. Δεν γουστάρω που έχασα έναν χρόνο από τη ζωή μου για να  "περάσω σε μια κανονική σχολή και να γίνω ένας κανονικός πολίτης", ενώ ξέρω ότι η ψυχή μου γεμίζει αλλού. Δεν μ'αρέσει η κανονικότητα σας. Δεν μ'αρέσει η φάση, πώς το λένε; Θέλω να φύγω με ψυχή γεμάτη και όχι τρύπια. Περιμένετε την αλλαγή μέσα από άλλη μια τυπική φουρνιά μαθητών που πέρασαν στα "ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα"  που καταφέρατε να τους προσαρμόσετε τις επιδιώξεις τους για τη ζωή στην τετράγωνη περιχαρακωμένη λογική σας. Δεν θέλω να γίνω άλλη μια κόπια. Δεν μ'αρέσει που σε λίγες μέρες θα περιμένει η γιαγιά με το μπλοκάκι που κρατάει τους βαθμούς των εγγονών της να γράψει τους βαθμούς μου. Βαρέθηκα για μια ολόκληρη ζωή να με μετράνε με βαθμούς. Κουράστηκα να ζητάω συγγνώμη  στον εαυτό μου που δεν ακολουθώ τα όνειρα μου.
Συγγνώμη, συγγνώμη καρδία μου, ίσως πιο μετά..... και το μετά γίνεται αργότερα και το αργότερα ποτέ.
Να την χαίρεστε λοιπόν την παιδεία σας τέτοια που την κάνατε.
Εγώ θα πάω να βρω την αληθινή ζωή, κι ας πέσω κι ας κλάψω κι ας αποτύχω..τουλάχιστον θα είναι λάθη δικών μου επιλογών.
Γεια σας

"Μη χάνεις το θάρρος σου
εμείς πάντα το ξέραμε 
πως δε χωράει μέσα στους τέσσερις τοίχους
το μεγάλο μας όνειρο.

" Τάσος Λειβαδίτης"

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Τα κοράκια αποφάνθηκαν: Φορολόγηση «με το μήνα» σε όλα τα εισοδήματα



Από το μισθό σας θα κρατιούνται οι οφειλές σας στην εφορία

Απευθείας από μισθούς και συντάξεις θα παρακρατείται κάθε μήνα το σύνολο της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης.
Το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2015, όπως συμφώνησαν η κυβέρνηση και η τρόικα, με στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 
Η κεντρική ιδέα είναι πως όσο απομακρύνεται η ώρα πληρωμής των φόρων από την ώρα που εισπράττονται τα εισοδήματα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να γίνουν ληξιπρόθεσμα.
Έτσι, η τρόικα και η κυβέρνηση συμφώνησαν,να προχωρήσει από τις αρχές του 2015 και στην Ελλάδα το μοντέλο "Pay As You Earn". Στη συμφωνία μάλιστα προβλέπεται ότι εντός του Ιουνίου του 2014, το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει έναν χάρτη και ένας σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι φόροι εισοδήματος θα πληρώνονται επί της ουσίας κάθε μήνα, καθώς θα παρακρατούνται σε τμήμα που αντιστοιχεί στο ένα δωδέκατο των ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων, από τους μισθούς και τις συντάξεις.
Για παράδειγμα, αν ένας μισθωτός έχει και εισοδήματα από ενοίκια ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η μηνιαία παρακράτηση φόρου δεν θα αφορά μόνο τον μισθό του όπως σήμερα αλλά και τα υπόλοιπα εισοδήματά του. Ο φόρος θα παρακρατείται στο σύνολό του από τον μισθό.

Έτσι, όταν θα έρχεται η ώρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος δεν θα έχει την παραμικρή οφειλή φόρου εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει τις εισπράξεις εσόδων και θα διευκολυνθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών, προϋπόθεση για την οποία είναι η υπερκάλυψη του στόχου για τα έσοδα.

''ΘΕΛΩ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣ''


Της Αλεξοπούλου – Πετράκη Φραντζέσκας

Υπάρχουν λυπημένα δέντρα; Υπάρχουν θλιμμένα παιδιά; Υπάρχει η Γιοσίμη, αλλά υπάρχει και η Χαρά που θα κάνει τα πάντα για να φέρει πίσω το χαμένο γέλιο της αγαπημένης της φίλης.
Μια αληθινή ιστορία που δίνει μια στο κουβάρι της διαφορετικότητας και του ρατσισμού και το πάει παρακάτω: αγαπώ και αποδέχομαι τον φίλο μου και τα έθιμα της χώρας του.

Σειρά παιδικών βιβλίων Πετάει -Πετάει:
Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος συνεχίζουν με νέους τίτλους την ξεχωριστή Σειρά παιδικών βιβλίων Πετάει - Πετάει: Μια σειρά από σύντομες, μοντέρνες ιστορίες από την καθημερινότητα των παιδιών, δοσμένες με χιούμορ και εξυπνάδα. Η ανάλαφρη εικονογράφηση κάνει το κείμενο ακόμα πιο ευκολοδιάβαστο, ιδανικό για την πρώτη προσπάθεια ανάγνωσης εκεί γύρω στην Α' ή Β' Δημοτικού

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Αντώνη δεν έσκισες τα μνημόνια…αλλά τις συντάξεις


Σαμαράς, Βενιζέλος, Γεωργιάδης & Βρούτσης διέψευσαν τους εαυτούς τους και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο μετά τις εκλογές… Διαβεβαίωναν  πως δεν υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις και όμως αυτές αναγγέλθηκαν δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές…ακούστε το ηχητικό που ακολουθεί (πατώντας τον τίτλο ή το πορτοκολί play)


Παλαιές…ρόδες

Πηγαίνοντας προς Κιλκίς, συνάντησα μια τεράστια αλάνα με παλιές ρόδες φορτηγών, αυτοκινήτων και διαφόρων άλλων οχημάτων.

Φωτορεπορτάζ: Ερωδίτη Παπαποστόλου

Μπορεί το λάστιχο να έχει καταστραφεί και το ελαστικό να είναι φθαρμένο εξαιτίας της μακροχρόνιας χρήσης και της μετέπειτα έκθεσης στον ήλιο, αλλά για μένα παρουσίασε ιδιαίτερο φωτογραφικό ενδιαφέρον.


Άλλες δημιουργούσαν τεράστια τούνελ από λάστιχο και άλλες πύργους που έδιναν την εντύπωση ότι τα σύννεφα έβγαιναν μέσα από αυτές…

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Σόιμπλε...Arpacticus - δια χειρός Σπύρου Μουρατίδη


Οι απαντήσεις σε Βιολογία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, & Αρχές Οργάνωσης Διοίκησης από το Πεδίο Γνώσης


Με μαθήματα Κατεύθυνσης, τα οποία έχουν συντελεστή βαρύτητας για την εισαγωγή σε ΑΕΙ -ΤΕΙ συνεχίστηκαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συγκεκριμένα χιλιάδες υποψήφιοι διαγωνίστηκαν στην Βιολογία, στην  Νεοελληνική Λογοτεχνία, & στις Αρχές Οργάνωσης Διοίκησης

Το μάθημα της Βιολογίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τους υποψηφίους που φιλοδοξούν να εισαχθούν στις ιατρικές σχολές. Πέρυσι είχε αριστεύσει σε αυτό το μάθημα το 22,64% των μαθητών, το οποίο και είναι το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας επταετίας.
Οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων θα συνεχιστούν την Παρασκευή με τα μαθήματα των Λατινικών (κατεύθυνσης), Χημείας (κατεύθυνσης) και Ανάπτυξης Εφαρμογών (κατεύθυνσης).