Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τι είπε ο Ντάισελμπλουμ στον Βαρουφάκη

Ο Σπύρος Μουρατίδης σκίτσαρε την στιγμή που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία μετά την συνέντευξη των Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Faber-Castell: «Γράφει» ιστορία με καινοτομίες προστατεύοντας το περιβάλλον

«Δε χρειάζεται να είσαι διορατικός για να αντιληφθείς ότι η διασφάλιση των πηγών ζωής των μελλοντικών γενεών έχει εξαιρετική σημασία» 
(Κόμης Anton-Wolfgang von Faber-Castell)
Εκτιμάται ότι περίπου 20 εκατομμύρια μολύβια γραφίτη και ξυλομπογιές για κάθε είδος γραφής και σχεδίασης παράγονται σε ολόκληρο τον κόσμο από διάφορα είδη ξύλου, περίπου το 50% από αυτά στην Κίνα. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές παράγουν περίπου 2 εκατομμύρια το χρόνο. Για να μην εξαρτάται από τους προμηθευτές ξύλου και παράλληλα να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, η Faber-Castell εισήγαγε ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα φύτευσης στη Βραζιλία εδώ και τρεις δεκαετίες. Πρόσφατα, η Faber-Castell ξεκίνησε ένα άλλο πρόγραμμα φύτευσης στην Κολομβία που συνδυάζει κοινωνικούς και οικολογικούς στόχους.

Η τιμωρία…δεν βγήκε απ’ τον παράδεισο



Της Πόπη Γιαλυράκη*

-Σταματήστε   να   τρέχετε μες το σπίτι σαν τρελά. Δεν θα σας πάρω παγωτό.
- Δεν φάγατε το φαγητό σας; Δεν θα πάμε στην παιδική χαρά το απόγευμα.
-Δεν συγύρισες το δωμάτιό σου; Δεν θα βγεις σήμερα.
  Οι παραπάνω φράσεις σίγουρα μας φαίνονται πολύ γνώριμες και ίσως και οι ίδιοι τις έχουμε πει κάποια στιγμή στα παιδιά μας.
    Γιατί όμως φτάνουμε στο σημείο να τιμωρούμε τα παιδιά μας; Πολλές φορές είναι ο φόβος μας μην παρεκκλίνουν,   άλλες γιατί δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε, άλλες γιατί θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο το παιδί μας δεν θα το ξανακάνει, γιατί νομίζουμε ότι είναι το μόνο που καταλαβαίνει, γιατί νομίζουμε ότι με την τιμωρία κρατάμε τον έλεγχο και παραμένουμε ισχυροί.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Η Εορδαϊκή Δύναμη παίζει στο Dubai


Στο  μακρινό Ντουμπάι θα βρεθεί η Εορδαϊκή Δύναμη στο πλαίσιο του διεθνές meeting taekwondo  3rd Fujairah Open 2015,Dubai.
Την αποστολή αποτελούν η Γραμματική Χριστίδου και ο δάσκαλος-προπονητής της Χρίστος Χριστίδης οι οποίοι είναι αποφασισμένοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Αναχωρούν την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου προκειμένου να έχουν εγκλιματιστουν στην διαφορετικότητα του κλίματος και να αρχίσουν να αγωνιστούν στα τερέν του Dubai 5-7 Φεβρουαρίου. Στις αποσκευές περισσεύει η θέληση και η αισιοδοξία.
Οι αγώνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί όπως και η τελική κατάταξη στο τουρνουά καθώς προσμετρούνται για την είσοδο στην επόμενη Ολυμπιάδα.

Το Δ.Σ της Εορδαϊκής Δύναμης αλλά και φίλοι του Σωματείου εύχονται οι εξελίξεις να είναι καλύτερες από αυτές που αναμένουν αθλήτρια και προπονητής. 
Τέλος επισημαίνεται ότι η Γραμματική Χριστίδου είναι η μόνη Ελληνίδα αθλήτρια που θα συμμετέχει με το αθλητικό της σωματείο στο συγκεκριμένο τουρνουά .

Τον καλλιτέχνη η βροχή δεν τον φοβίζει...Graffiti από την παραλία του Βόλου



Αναγνώστης του Πινακίου από το Βόλο μας στέλνει αυτό το graffiti το οποίο δεσπόζει σε τοίχο στην παραλία της πόλης. Δείγμα της διάθεσης πως και η βροχή ακόμη μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Το τίμημα των λέξεων



Αποτυπώνεις συναισθήματα πάνω στο χαρτί λίγο πριν αυτά πλημμυρίσουν το μέσα σου και ναυαγήσεις...
Δεν έμαθες ποτέ σου να κολυμπάς και τώρα φοβάσαι πως ζεις στο βυθό των αναμνήσεων.  Δικαίωμα σου να παίζεις με τις λέξεις δεκάδες εκατοντάδες λεύγες κάτω από την επιφάνεια της πραγματικότητας.
Μα ποτέ σου δεν συλλογίστηκες το τίμημα των επιλογών σου.
Ας έδωσες σώμα και ψυχή ποιο ήταν το αποτέλεσμα; 
Να βυθιστείς σε μια σκοτεινή διάσταση...
Και παρόλα αυτά συνεχίζεις να παίζεις με τις λέξεις κι ας ξέρεις πια πως το τίμημα τους είναι εφιαλτικό και αδυσώπητο.
Κι όλα αυτά για να βρεις τον συνδυασμό που θα τη συγκινήσει για να στρέψει το βλέμμα της πάνω σου.
Μήπως όμως το τίμημα του παιχνιδιού ήταν να χαθείς σε έναν χωρόχρονο δίχως επιστροφή;  Και εκείνη πλέον αγνοεί ακόμη και την ύπαρξη σου;

Ο Μαραθώνιος των εκλογών σε σκίτσο

Πρώτος κόβει το νήμα ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθεί εμφανώς θυμωμένος ο Αντώνης Σαμαράς και ο Σταύρος Θεοδωράκης τρέχει με το σακίδιο του. Στο βάθος ο Κουτσούμπας  δέχεται τρικλοποδιά απο τον Μιχαλολιάκο, ενώ απο τους τελευταιους και καταϊδρωμένους ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί να τρέξει, ο Γιώργος Παπανδρέου κρατάει πλακάτ που αναγράφει την λέξη "δημοψήφισμα" ενώ ο Φώτης Κουβέλης έχει πάει για...πετάλουδες

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Απών ο Παπανδρέου μετά από… 92 χρόνια



Μετά από 92 χρόνια θα έχουμε Βουλή χωρίς εκπρόσωπο της οικογένειας Παπανδρέου. Σε διάστημα ενός αιώνα, η οικογένεια Παπανδρέου ανέδειξε τρεις πρωθυπουργούς.
Το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου με το όνομα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν κατάφερε να πιάσει το αναγκαίο 3% για να μπει στη Βουλή.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο πατέρας του Ανδρέα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1923.
Μετά την μεταπολίτευση, ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ και το 1981 καταλαμβάνει με το σύνθημα της «Αλλαγής» την εξουσία και παραμένει στην πρωθυπουργία μέχρι και το 1989.
 Το 1993 επανέρχεται στην εξουσία μέχρι και το 1996 όπου ύστερα από μακρά ασθένεια, «φεύγει» από τη ζωή.
Ο γιος του Ανδρέα, Γιώργος Παπανδρέου, πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του 1980, το  2004 αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος και το 2009 κερδίζει με ποσοστό 44%.
Τέλος τον Ιανουάριο του 2015 ιδρύει το νέο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και μένει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εκτός Βουλής.

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Φωτορεπορτάζ έξω απο την Κουμουνδούρου



Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί μέχρι και αυτήν την στιγμή στο στρατηγείο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Δικαστικός αντιπρόσωπος πήγε στο τμήμα του με... εκχιονιστικό




Δικαστικός αντιπρόσωπος πήγε στο τμήμα του με... εκχιονιστικό
Συγκεκριμένα, στο χωριό της Σάικας Αγράφων ο δικαστικός αντιπρόσωπος που πήγε από χθες, αρρώστησε και ζήτησε σήμερα το πρωί την αντικατάστασή του.
Τότε η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας έδωσε εντολή να σταλεί άλλος δικαστικός αντιπρόσωπος, η πρόσβασή το πρωί στο χωριό όμως ήταν αδύνατη, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.
Έτσι ο νέος δικαστικός αντιπρόσωπος πήγε στις 9 το πρωί, στο εκλογικό κέντρο με εκχιονιστικό και 4χ4 προκειμένου να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Αποκωδικοποιώντας την βρεφική αγκαλιά

 Γιατί είναι απαραίτητη στα νεογέννητα αλλά και στις μητέρες

Της Τατιάνας Σταθακάρου*
Αλήθεια, τι δύναμη μπορεί να σου δώσει αυτή η αγκαλιά; Πόσους πόνους να απαλύνει πόσες πληγές να κλείσει;
Πόσο χαρούμενο μπορεί να κάνει ένα παιδί μια αγκαλιά;
Η αγκαλιά στο παιδί σου. Στο μαθητή σου. Στο ανιψάκι σου..Στο παιδί που κλαίει. Η αλήθεια είναι ότι μια αγκαλιά, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει…

Αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

To Debate των νέων στο Πινάκιο











Πέντε νέες και τρεις νέοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους και διεκδικούν την ψήφο μας


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου 

Δύο 24ώρα έχουν απομείνει για την προσφυγή του λαού στις κάλπες.
Αναλυτές κάνουν λόγο πως πρόκειται για την πιο κομβική αναμέτρηση της χώρας από την εποχή της μεταπολίτευσης.
Πως όμως μπορεί να συνεχίσει μια χώρα αν δεν βασιστεί σε νέους ανθρώπους που διακατέχονται από όνειρα και ιδανικά και είναι έτοιμοι να σηκώσουν τα μανίκια για δουλεια;
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το Πινάκιο  σας παρουσιάζει τους νεότερους υποψηφίους που ζητούν την ψήφο σας.
Ακολουθούν οι μίνι συνεντεύξεις των υποψηφίων:

Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης «δραπέτευσε» από το «Λαβύρινθο» του (άδικου) μαύρου της ΕΤ3 και θέτει υποψηφιότητα



Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης είναι ένας συνάδελφος τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα. Άλλωστε ο σεβασμός εμπνέεται και ο Τριανταφυλλίδης το έχει καταφέρει αυτό εντός και εκτός Θεσσαλονίκης. 

Η εκπομπή του «Λαβύρινθος» πάντα πολυφωνική και με ιδιαίτερο βάθος στα θέματα που προσέγγιζε.
Από την στιγμή που η ΕΤ3 «μαύρισε» -χωρίς λόγο- ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης συνέχιζε να εκπέμπει και ήταν από αυτούς που δεν σίγησαν ποτέ.


Τώρα έχει θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της Κυριακής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σίγουρα είναι από τα πρόσωπα που αν μπει στην Βουλή -και επιδείξει την ίδια μαχητικότητα με τη δημοσιογραφική του- θα αποτελέσει  σημαντικό έργο.

Παρακάτω σας παραθέτω την επιστολή που έλαβα πριν λίγο:

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ενισχύοντας την ορθογραφημένη γραφή στο σπίτι

 
*Της Νάσιας Παπακωνσταντίνου

Η ορθογραφημένη γραφή λέξεων είναι πιο σύνθετη γνωστική διαδικασία, γι’ αυτό αναμένεται να γίνονται περισσότερα λάθη  σε σχέση με την ανάγνωση λέξεων. Παρακάτω προτείνονται κάποιοι τρόποι που μπορούν να μας διευκολύνουν στην μελέτη της ορθογραφίας :


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Οι πιο ωραίες θέες…είναι οι βυθισμένες



Οι λέξεις που ενώθηκαν παρακάτω γεννήθηκαν με την σειρά αυτή όταν είδα την νέα φωτογραφία της Ντίνας Παπαγεωργίου από την Γυρολιμνιά. 
Αφιερωμένο σε αυτούς που περνούν την ώρα τους κρατώντας ένα χέρι δίπλα από την λίμνη των ονείρων…


Κείμενο: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος
Φωτογραφία: Ντίνα Παπαγεωργίου από την Γυρολιμνιά

Ψάχνει τα βυθισμένα όνειρα… στην λίμνη αυτή που στο βυθό της κρύβει μυστικά ερωτευμένων ανθρώπων.
Εκείνος τα είχε ακούσει όταν πρωτοδραπέτευσαν από τα χείλη. Τότε ήταν μικρός κύκνος δεν ήξερε καν να πλέει. Όμως αφουγκραζόταν τον έρωτα που κυριαρχούσε στην ατμόσφαιρα.  Έβλεπε εκεί όπου συνόρευε το νερό της λίμνης με την μικρή στεριά κάτω από εκείνη την λεύκα,  χέρια ενωμένα, κεφάλια ελαφριά ακουμπισμένα το ένα στο άλλο. Ήθελε να μάθει να κολυμπά μόνο και μόνο για να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ήταν Φθινόπωρο και δεν τα πολυκατάφερνε αλλά κάθε φορά που αντίκριζε εκείνο το ζευγάρι πάλευε να κρατηθεί στην επιφάνεια….
Ο Χειμώνας πέρασε και ήρθε ξανά η Άνοιξη, πλέον ήταν δεινός κολυμβητής.
Περίμενε καρτερικά το ζευγάρι της λίμνης…μα αυτό δεν φαινόταν εδώ και μέρες ίσως και μήνες. Ο χρόνος στην λίμνη δεν υφίσταται αφού εκείνη έχει το δικό της νόμο.
Μια ζεστή βραδιά λίγο πριν παραδώσει το πουπουλένιο του κορμί στην αγκαλιά του Μορφέα άκουσε λυγμούς. Τράβηξε να δει τι συμβαίνει…Η κοπέλα που κάποτε γελούσε βλέποντας τον να κολυμπά τώρα έκλαιγε. Επιχείρησε να την πλησιάσει αλλά δεν πρόλαβε, καθώς εκείνη έφυγε τρέχοντας αφού λίγο πριν είχε πετάξει στην λίμνη ένα δαχτυλίδι. Κάθε μέρα προσπαθεί να κρατήσει την ανάσα του και να βουτήξει για να το βρει στο κρύο βυθό και να το παραδώσει σε εκείνη μόνο και μόνο  για να της αποδείξει πως οι πιο ωραίες θέες είναι αυτές που δεν είναι δεν είναι στον ουρανό αλλά αυτές που βρίσκονται βαθιά μέσα μας.

Τζίνα Μακάκη: Η Ελληνίδα που θα μας εκπροσωπήσει στο Miss Europe World 2015


Η Τζίνα Μαμάκη στο Miss Europe World 2015
Αν ζούσε σε άλλη εποχή σίγουρα θα ήταν μία εκ των νυμφών της Άρτεμις που ο Δίας θα μαγευόταν από την ομορφιά της και το ταπεραμέντο της και θα προσπαθούσε με όποιο τίμημα να την πλησιάσει.
Ωστόσο η Τζίνα Μαμάκη ζει στο σήμερα αλλά φαίνεται να έχει κληρονομήσει ομορφιά…μυθική.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως  επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη Miss Europe World 2015 που θα πραγματοποιηθεί στο Λίβανο από 10 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου. 
Αυτό αποτελεί μια προσωπική επιτυχία για το νεαρό μοντέλο μιας και έχει δουλέψει αρκετά σκληρά για να φτάσει σε αυτό το σημείο, με μοναδικό γνώμονα την σκληρή δουλειά, πίστη και επαγγελματικότητα.
Έχει αποτελέσει τη «Μούσα» και το πρόσωπο του σχεδιαστή Vassilis Thom σε Καμπάνιες και Lookbook , πράγμα δύσκολο για τα περισσότερα μοντέλα σήμερα να κερδίσουν μια τέτοια δουλειά και σε τέτοια μικρή ηλικία.
Miss Europe World 2015 είναι ένας διαγωνισμός καλλιστείων που περιλαμβάνει τη συμμετοχή  διαφόρων εθνών της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Εμείς θα της ευχηθούμε καλή επιτυχία και δεσμευόμαστε στους αναγνώστες του Πινακίου πως θα της αποσπάσουμε συνέντευξη όταν επιστρέψει Ελλάδα.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Λεφτά για προεκλογικά σποτ υπάρχουν - 6,2 εκατ. ευρώ μόνο για διαφημίσεις




Πως κατανέμεται ο τηλεοπτικός χρόνος και πόσα έβαλαν στα ταμεία τους τα κανάλια


Λεφτά για τις εκλογές υπάρχουν και είναι πολλά…Τα κόμματα έλαβαν μπόνους 6,2 εκατ. ευρώ για να μεταδώσουν δωρεάν υα μηνύματα τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι στο τέλος της χρονιάς θα πληρωθούν το «ενοίκιο» των συχνοτήτων με έκπτωση 50% προς το κράτος. Η νομοθεσία είναι τέτοια που μεταφέρει το κόστος των εκλογών στους φορολογούμενους, για να αποφεύγεται η χρηματοδότηση των κομμάτων από τρίτους. Ευνοημένα είναι κάθε φορά τα μεγάλα κόμματα, αφού λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του δωρεάν διαφημιστικού χρόνου, ενώ οι μικροί έχουν τα «ψιλά».
Η απόφαση, που υπογράφουν ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Μιχάλης Θεοχαρίδης, και η υφυπουργός Επικρατείας, Σοφία Βούλτεψη, προσδιορίζει το πακέτο των υποχρεώσεων των καναλιών, τα οποία υποχρεούνται να διαθέτουν το 1/3 του χρόνου των δελτίων ειδήσεων για την παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων και των συνασπισμών. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα δελτία ειδήσεων κάτω των πέντε λεπτών.
Η κατανομή του χρόνου γίνεται κατά 80% στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων που εξέλεξαν ευρωβουλευτή ή βουλευτή με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μαΐου 2014 και των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2012. Το υπόλοιπο 20% διατίθεται ισομερώς σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων των οποίων οι συνδυασμοί ανακηρύχθησαν από τον Αρειο Πάγο ως συμμετέχοντες στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, επέκρινε τη συγκεκριμένη κατανομή των διαφημιστικών μηνυμάτων. «Το παλιό σύστημα, λοιπόν, ενωμένο –Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ– προσπαθεί να διαφυλάξει τα προνόμιά του και μοιράζει τον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο», σημείωσε και υπογράμμισε πως τα κόμματα εξουσίας έλαβαν… εκατομμύρια, ενώ το «Ποτάμι» 140 χιλιάδες ευρώ. Κατά τον Σταύρο Θεοδωράκη, το γεγονός αυτό είναι «ο απόλυτος διασυρμός της ισονομίας».
Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τον περισσότερο διαφημιστικό χρόνο, με το MEGA και τον ΑΝΤ1 να είναι οι σταθμοί που δίνουν τα περισσότερα μηνύματα και θα έχουν αναλογικά τη μεγαλύτερη μείωση στο ενοίκιο των συχνοτήτων.
Πηγή: Εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Μπότες ασορτί με την…κάλπη


-«Γιατί βγήκες σήμερα για ψώνια, δεν αντιλαμβάνεσαι πως εμείς είμαστε αυτοί που επικροτούν άδικα μέτρα. Γιατί αν δεν ψώνιζες ούτε εσύ, ούτε κανένας  σήμερα που είναι Κυριακή θα έπαιρναν πίσω την απόφαση αυτή»

-«Και τι πειράζει; Αφού εγώ σήμερα έκανα κέφι να ψωνίσω και να σου πω και κάτι δεν προλαβαίνω άλλες ημέρες».

-«Θες να μου πεις ότι δεν προλαβαίνεις άλλες 6 ημέρες επί 8 ώρες να βρεις 20 λεπτά να ψωνίσεις. Και βέβαια πειράζει, αφού οι πωλήτριες δεν πληρώνονται για την Κυριακή και στην πλειονότητα τους είναι νεαρές μητέρες που τους μένει μια Κυριακή για να κάτσουν με τα παιδιά τους και να φέρουν σε μια ισορροπία το νοικοκυριό τους».

-«Τι μας λες ρε Λευτέρη; Πολύ ρομαντικός είσαι! Εγώ σήμερα έκανα κέφι και σήμερα ψώνισα…Να κοίτα τι ωραίες μπότες που πήρα…Και αν θες στο κάτω-κάτω δεν θα είμαι εγώ αυτή που αν δεν ψωνίσει θα πάρουν το μέτρο πίσω  και αν θες την αλήθεια σκοτίστηκα κιόλας».

-«Δεν είναι έτσι όπως τα λες…και τι κατάλαβες που πήρες τις μπότες σήμερα; Θα τις έπαιρνες αύριο ή μεθαύριο. Και  με αυτές τις μπότες που πήρες εσύ και τόσες άλλες τρελές σαν κι εσένα σήμερα πατήσατε το λαιμό εκατοντάδες κόσμου…Και ξέρεις τι,  ακόμη και εσύ έχεις δύναμη, αν δεν ψώνιζες, δεν θα ψώνιζε ούτε η άλλη ούτε κανένας και έτσι δεν θα άνοιγαν τα μαγαζιά τις Κυριακές. Ο καθένας μας έχει δύναμη μεγάλη σε έναν κοινωνικό ιστό…», είπα πέταξα τα λεφτά για τον καφέ και έφυγα.


Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω πως μια γυναίκα 35 χρονών δεν μπορεί να σκεφτεί ορθολογικά και όλη της η φαιά ουσία περιορίζεται σε ένα ζευγάρι μπότες… Και την επόμενη εβδομάδα αυτή θα πάει να ψηφίσει.  Και φυσικά λίγα βήματα πριν την κάλπη δεν θα σκεφτεί την δύσμοιρη πωλήτρια και τόσα ακόμα δεινά που την περιμένουν αλλά αν τις πάνε οι νέες δερμάτινες μπότες που πήρε πριν μια εβδομάδα…  

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Κομισιόν: Η κρίση "λύγισε" την Ελλάδα




Η κρίση λύγισε τους Έλληνες και τους μετέτρεψε νεόπτωχους. Αυτό υποστηρίζει έρευνα της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία είναι οι χώρες της ΕΕ όπου η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη διάρκεια της κρίσης.
Τα παραπάνω συμπεράσματα διατυπώθηκαν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις το 2014, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και στην οποία επισημαίνεται ότι στις χώρες αυτές τα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν ήδη υψηλά πριν από την κρίση.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Οι αμοντάριστες σκέψεις ενός αναποφάσιστου ψηφοφόρου




Σε ανούσιες μάχες και διαξιφισμούς αναλώνεται ο πολιτικός κόσμος τις τελευταίες ημέρες. Και γιατί ανούσιες; Γιατί κανείς δεν μιλά καθαρά και ντόμπρα στον κόσμο που έχει εξαθλιωθεί την τελευταία πενταετία. Αναφέρομαι στον κόσμο ο οποίος ζει από την Φιλοθέη προς το κάτω που νιώθει την κρίση στο πετσί του.
Όλοι -μηδενός εξαιρουμένου- μιλάνε για επενδύσεις μα κανείς για μέτρα που θα αναπτύξουν τον ελληνικό επιχειρείν για να αποτελέσει αυτό την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Κανείς πάλι δεν λέει για το πάγωμα των χρεών στο ΤΕΒΕ γνωστό και ως ΟΑΕΕ το οποίο απαιτεί τα δίμηνα 900αρια…από μικρομεσαίους που ζουν υπό την απειλή του λουκέτου. Μια ζωή θρίλερ με πολιτικούς απλούς κομπάρσους.
Και το προηγούμενο παράδειγμα είναι ένα από τα εκατοντάδες που τίθενται στην καθημερινότητα μας.

Οι παράλληλοι μονόλογοι και τα αναπάντητα ερωτήματα

Αντί αυτού κυριεύουν από τις σειρήνες της εποχές τα μεγάλα ΜΜΕ παράλληλοι μονόλογοι που δεν οδηγούν πουθενά.
Κανείς από τους (μεγάλο)δημοσιογράφους δεν ρωτάει ένα θέμα που καίει όλους τους Έλληνες…κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Γιατί να υφίσταται ο ΕΝΦΙΑ, για να τα πάρουν οι Τράπεζες τα σπίτια που για να θεμελιωθούν στερήθηκαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας;

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Βίβιαν Αντωνοπούλου: Έτσι νικιέται η κατάθλιψη




Ο όρος κατάθλιψη αποτελεί έναν δριμύτατο μηχανισμό απελπισίας και μία έκδηλη φανέρωση της μοναχικότητας μας . Ωστόσο συνδέεται με την απώλεια του εαυτού στην αίσθηση της ταυτότητας του ατόμου.

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Σκιαγραφώντας την απόλυτη Τιτανομαχία

Η απόλυτη Τιτανομάχια στον πλανήτη δεν είναι άλλη ανάμεσα στον Μέσι και στον Ρονάλντο. Και οι δύο φαίνεται πως έχουν καταρρίψει όλους τους νόμους της φυσικής και οδηγούν τις ομάδες τους εκ του ασφαλούς.. Οι αριθμοί που καταγράφουν τα επιτεύγματα τους προκαλούν ίλιγγο. Πάρτε απλά μια γεύση στο γράφημα που ακολουθεί:

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Παράσιτα με μανδύα λόγιου

 
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Στην αναμπουμπούλα ο μόνος που χαίρεται φαίνεται να είναι ο λύκος…Και μια τέτοια περίοδο βιώνουμε…
Στο κατώφλι των εκλογών δεκάδες σκέψεις σφηνώνονται στο νου,  σκέψεις που δεν έχουν αρχή και τέλος ούτε καν συμπαγή άξονα… Ωστόσο η κυρίαρχη  απ’ αυτές είναι γιατί και πως φτάσαμε εδώ;  Αλλά ας δούμε τα δύο ερωτήματα με μια πιο…μαθηματική βάση.
 Αν υποθέσουμε πως  η πολιτική είναι ο καθρέφτης μας τότε το είδωλο μας θα είναι σάπιο και αποκρουστικό.  Και όχι άδικα. Αν αναλογιστούμε ποιοι συνθέτουν τον κοινωνικό ιστό τότε θα μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα χρήσιμα.   Ας κάνουμε μια απόπειρα λοιπόν να δούμε την αλήθεια του ειδώλου…
Άνθρωποι που έχουν τυλιγμένο το μυαλό τους με μια φιλοσοφία…γραβάτας είναι δήθεν ευγενικοί  αλλά μόλις δουν γυρισμένες πλάτες βωμολοχούν. Οι  ίδιοι αυτοί που κατηγορούν την νεολαία για την συμπεριφορά της σαν να μην έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση την τωρινή και συμπεριφέρονται ως ουρανοκατέβατοι.
Συστήνονται με τίτλους που δεν μπορούν να σηκώσουν μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού των γύρω τους  οικειοποιούνται.
Δεν γνωρίζουν την έννοια της λέξης σεβασμό και όμως απαιτούν από τους άλλους να τους σέβονται.
Θεωρούν τον εαυτό τους δημοκρατικό μέχρι σημείου (μεγίστου) πατώντας όμως πάνω στις ουσιαστικές αξίες του πολιτεύματος.              
Κι όμως είμαστε στην επιφάνεια του καθρέφτη πιο βαθιά ματώνει και ο ίδιος με την εικόνα της κοινωνίας μας. Κανείς δεν τον ρώτησε άλλωστε πως είναι να αντανακλά στο φως παράσιτα που φοράνε μανδύες λόγιων ανδρών.
Παράσιτα που δεν διστάζουν να σε χαρακτηρίσουν φασίστα επειδή δεν δίνεις Βήμα σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις, παράσιτα που σε χαρακτηρίζουν αδερφή επειδή δεν παίρνεις το μέρος τους, παράσιτα γιατί ζουν χωρίς να προσφέρουν τρώγοντας μεροκάματα ενός από την νεολαία που κατηγορούν. Παράσιτα που διαμορφώνουν το πολιτικό παζλ και κατά επέκταση τον κοινωνικό ιστό.


Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Το Πινάκιο κάνει “Likes to (κορίτσι του) Flash”

Λίτσα Παλαμά: Η τηλεόραση δεν σπουδάζεται – θέλει γερό στομάχι


«Η δυτική Μακεδονία και η Κοζάνη είναι μια προικισμένη περιοχή, μια πολύ σημαντική περιφέρεια για την Ελλάδα , ενεργειακή ζώνη και πλούσια σε φυσική ομορφιά και ιστορία»


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και το Πινάκιο

Τι και αν απέχει περισσότερα από 500 χλμ από το κέντρο της χώρας εκείνη καταφέρνει να κεντρίζει το ενδιαφέρον και να μπαίνει στα σπίτια μας μέσω της μικρής οθόνης.  Ο λόγος για την  Λίτσα Παλαμά η οποία φαίνεται να έχει ένα αστέρι που την οδηγεί… Ωστόσο και η ίδια με πολύ αργά και σταθερά βήματα ακολουθώντας τα όνειρα της έχει βάλει πλώρη μέχρι την άλλη άκρη του ουρανού.



Ένα ταξίδι μέσα από το χώρο των media με προορισμό..ποιος ξέρει;
Αυτή την στιγμή την βρίσκουμε στο κανάλι Flash που εκπέμπει -κυρίως- στην Δυτική Μακεδονία κι όμως έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών καθώς πολλές φορές εκπομπές παίζουν αποσπάμαστα από αυτή που παρουσιάζει το “Likes to Flash” .
Η ίδια συστήνεται στο Πινάκιο, μιλά για τα σχέδια της, για την επαφή με τα media, για την περιοχή στην οποία ζει και εργάζεται

Λίτσα Παλαμά Ποια είσαι; Συστήσου μας…
«Είμαι η Λίτσα Παλαμά, κατάγομαι από ένα όμορφο χωριό του Νομού Κοζάνης ,την Άνω Κώμη, απόφοιτος της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ασχολούμαι με το marketing τις δημόσιες σχέσεις και την παρουσίαση από το 2003. Τα τελευταία 3 χρόνια εργάζομαι στην περιφερειακή τηλεόραση του Flash Δυτικής Μακεδονίας. Είμαι εδώ και κάμποσα χρόνια 25 χρονών, και δεν έχω παντρευτεί και ούτε το σκέφτομαι άμεσα (συγγνώμη γιαγιά)».

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ο Αστερίξ τιμά τα θύματα του Charlie Hebdo



Με ένα συγκινητικό σκίτσο, ο Αλμπέρ Ουντερζό, δημιουργός του Αστερίξ απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo.

Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ σκύβουν το κεφάλι, με τον μικρόσωμο Γαλάτη να εναποθέτει ένα λουλούδι στο έδαφος.

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό Twitter του Αστερίξ.

Σκιτσάροντας τον τρομοκρατικό χτύπημα στην Γαλλία




Ένα σκίτσο που απεικονίζει την σοκαριστική επίθεση στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» έχει καταφέρει να γίνει viral από την στιγμή που κυκλοφόρησε.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Αδελφοί Καραμάζοφ- Η εμπειρία μιας συνάντησης

Τον Αύγουστο του ’13 έξι ηθοποιοί ξεκινήσαν ένα μεγάλο ταξίδι. Αποφάσισαν να διαβάσουνε μαζί τους Αδελφούς Καραμάζοφ του Fyodor Dostoyevsky, με σκοπό να παρατηρήσουνε κατά πόσο είναι εφικτό ένα μυθιστόρημα να μεταστρέψει τη ζωή τους. Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε μετά από 8 μήνες και η ζωή τους είχε πραγματικά αλλάξει. Αυτή την εμπειρία μοιραστήκανε δημοσίως στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο του 2014 στην αυλίτσα του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα. Πέρασαν από τότε 6 μήνες και οι ηθοποιοί ξανασμίξανε, οι πέντε από τους έξι, για μια χειμωνιάτικη εκδοχή που θα φιλοξενηθεί στο σαλόνι του ιστορικού Μερόπειου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που γιορτάζει φέτος 100 χρόνια ζωής. Αυτή τη φορά οι ηθοποιοί, με μια απώλεια στο ενεργητικό τους, καταλαβαίνουν πως η ζωή τους και η καθημερινότητα αλλάζουν ραγδαία από λεπτό σε λεπτό και πως το μόνο αμετακίνητο είναι αυτό το μυθιστόρημα που διαβάσανε από κοινού. Μπορεί λοιπόν η προσωπική τους μνήμη να αποκτήσει διαχρονική ερμηνεία; Μπορούν «το δικό τους» μυθιστόρημα να το υπερασπίζονται για πάντα;

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου 
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας 
Σκηνική – Ενδυματολογική επιμέλεια: Κατερίνα – Χριστίνα Μανωλάκου 
Ηθοποιοί: Στέλιος Ανδρονίκου, Ηλίας Κουνέλας, Κλεοπάτρα Μάρκου, Βασίλης Σαφός, Μαρίνα Συμεού 
Βοηθός Σκηνοθέτη – Σκηνογράφου: Άρτεμις Σιέρρα 
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα-Μαρία Πασχάλη 
Φωτογραφίες: Χρήστος Χουλιάρας 
Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ 

Τρόμος πάνω από το Παρίσι - Μακελειό με 12 νεκρούς - Σε κατάσταση συναγερμού όλη η Γαλλία



Δώδεκα  άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo , σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μαυροφορεμένοι άνδρες εισέβαλαν πριν από λίγο στο κτίριο της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας "Charliie Hebdo", στην καρδιά του Παρισιού, και άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα όπλα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα "20 minutes", αφότου μπήκαν στο κτίριο της εφημερίδας, άγνωστοι έβαλαν φωτιά.

Το Charlie Hebdo έχει γίνει πολλές φορές «κόκκινο πανί» εξαιτίας των σατιρικών σκίτσων με θέμα το Ισλάμ που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς. Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2011, στα γραφεία του είχε σημειωθεί επίθεση με μολότωφ, μετά τη δημοσίευση εξώφυλλου με σατιρικό σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ιδού η ωραία Ανδριάνα της Σκοπέλου

Η ωραία Ανδριάνα της Σκοπέλου. Κάτοικοι της Σκοπέλου εντόπισαν την μικρή ορφανή Moνάχους-Μονάχους πριν από μερικές εβδομάδες σε κρίσιμη κατάσταση. Η Ανδριάνα, με την φροντίδα της Mom αλλά και του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, σύντομα θα προστεθεί στον πληθυσμό των 350 σπάνιων θηλαστικών που ζουν στην Ελλάδα. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Nomophobia: Η νέα φοβία που σαρώνει

Με την διαρκή εξέλιξη της τεχνολογίας, νέες συνήθειες αλλά και νέα άγχη και φοβίες βγαίνουν στην επιφάνεια και καθορίζουν τις ανθρώπινες ζωές. 

Η νέα «τεχνολογική φοβία» ονομάζεται Nomophobia (απο τα αρχικά της φράσης no mobile phone phobia) και είναι ουσιαστικά αυτό που λέει και η πρόταση: Η φοβία του να μείνει κανείς χωρίς κινητό τηλέφωνο.
«Συμπτώματα» αυτής της φοβίας, πως αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι το να μην πηγαίνει κανείς πουθενά χωρίς το κινητό τηλέφωνό του, να κοιτάζει συνεχώς μήπως δεν έχει σήμα και δε μπορεί να μιλήσει ή πανικοβάλλεται όταν τελειώνει η μπαταρία του.


Πρόσφατη βρετανική έρευνα από την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας SecurEnvoy, έδειξε ότι το 66% που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι φοβούνται πως θα χάσουν το κινητό τους ή θα το αποχωριστούν για κάποιο λόγο, ενώ το 41% παραδέχτηκε πως έχει περισσότερα από ένα κινητά και λόγω αυτού του φόβου. Περισσότερες είναι οι γυναίκες που έχουν αυτήν τη φοβία συγκριτικά με τους άντρες, με ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και δύο κινητά, με ποσοστό 47% έναντι 36%.

Θεοφάνεια στα παγωμένα νερά της Ραφήνας

Φωτορεπορτάζ: Ηλίας Βερβαινιώτης


Παρά  το κρύο 8 παράτολμοι τύποι και ένα θαρραλέο κοριτσάκι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να τηρήσουν και φέτος το έθιμο διασχίζοντας το λιμάνι.

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Αντίδραση του Βενιζέλου όταν έμαθε για το κόμμα του Γιώργου

Λένε πως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, αλλά πολλές φορές στην δημοσιογραφία  ένα σκίτσο είναι αυτό που αποτυπώνει πλήρως την αλήθεια ακόμη και αυτήν που απαγορεύεται να ειπωθεί. Ίσως μία απο αυτές τις περιπτώσεις είναι το σκίτσο του Σπύρου Μουρατίδη που "αποκρυπτογραφεί" την αντίδραση του Βενιζέλου όταν άκουσε για το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου... Ιδού


Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Εικόνα από την άλλη όχθη του παραδείσου...

Έντυσε τις ημέρες τις γιορτινές με ότι πιο αγνό είχε… Ο χειμώνας διάλεξε να στείλει μικρές νιφάδες χιονιού στην Καστοριά προκειμένου αυτές να ενωθούν και να συνθέσουν το λευκό χαλί για να βαδίσει πάνω του ο νέος χρόνος, αισιόδοξος και ονειρικός.
Η φωτογραφία από την Ντίνα Παπαγεωργίου και την Γυρολιμνιά που μας ταξιδεύουν ακόμη μια φορά στην άλλη όχθη του παραδείσου που είναι γνωστή με το όνομα Καστοριά…Καλή Χρονιά Ντίνα Παπαγεωργίου, να μας πλημμυρίσεις και με άλλες εικόνες που θα μας οδηγούν πέρα από το όνειρο και το 2015!


Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Ας ζήσουμε μια παιδική μας πρωτοχρονιά

Κατεβάσαμε από τα ράφια τις παλιές παιδικές βιντεοκασέτες...

Τι κι αν μεγαλώσαμε σίγουρα οι Πρωτοχρονιές που έχουν φωλιάσει στην μνήμη μας είναι αυτές που ήμασταν παιδιά...Ποιος από εμάς θα ξεχάσει τα κινούμενα σχέδια που χαζεύαμε στις βιντεοκασσέτες. Παραμύθια που ακούγαμε έπαιρναν σάρκα και οστά σε απόσταση αναπνοής...
Τι λέτε πάμε να τα θυμηθούμε; Κάντε ένα κλικ και ταξιδέψτε το χρόνο πίσω...