Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Μοιραζόμαστε μαζί σας 70 ευχές για την Ανάσταση


Η Ανάσταση του Κυρίου σηματοδοτεί μια νέα αρχή για όλους μας. Είναι το αποτέλεσμα μετά τον Γολγοθά και την Σταύρωση.
Ειδικά στις ημέρες που διανύουμε ο συμβολισμός της Ανάστασης είναι πιο επίκαιρος από ποτέ καθώς  εκεί που νιώθεις πως έχουν όλα χαθεί και το αδιέξοδο σε πλακώνει και η ψυχή σου βαραίνει ο Χριστός δείχνει τον δρόμο προς την ελευθερία της ψυχής. Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης μας βρίσκει όλους κάτω από την σκέπη του Θεού να αναζητάμε την αγάπη Του. Άλλωστε οι ρίζες και τα έθιμα θα είναι οι συντελεστές που θα κρατήσουν την περηφάνια μας και την αξιοπρέπεια μας ψηλά.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο

Στο Πινάκιο 70 ξεχωριστές προσωπικότητες από τους χώρους της δημοσιογραφίας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των τεχνών στέλνουν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα.

Ας είναι αυτή η Ανάσταση ξεχωριστή για τον καθένα από εσάς και να βιώσετε την απόλυτη γαλήνη ψυχής από απόψε… Καλή Ανάσταση! 

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Γιώτα Φώτου στο Πινάκιο: Η μνήμη ορίζει την πορεία του καθενός


Η συγγραφέας Γιώτα Φώτου


«Μέσα στις κακουχίες ο άνθρωπος αφενός απαλλάσσεται από μάσκες και στερεότυπα επιβεβλημένα  από την κοινωνία»

«Όταν κάποιος δεν μπορεί να χαρεί το παρόν, αγωνιώντας για το μέλλον, έχει χάσει τη μαγεία του έρωτα. Ο έρωτας είναι στιγμές, μόνο στιγμές»

«Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ!» έγραφε ο Γκάτσος και δυστυχώς δικαιώνεται».


Σε ένα διώροφο της οδού Τσιμισκή στην Θεσσαλονίκη διαδραματίζονται οι πιο νευραλγικές στιγμές της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας. Η συγγραφέας Γιώτα Φώτου μέσα από ένα λογοτεχνικό μωσαϊκό μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο εκεί που η Ελλάδα ακροβατούσε. Εκεί που ο πόλεμος και οι διωγμοί είχαν δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα και οι άνθρωποι ακροβατούσαν μέχρι να βρουν την ισορροπία τους για να κάνουν βήματα προς το μέλλον. Οι πληγές του παρελθόντος είναι ακόμη ανοιχτές, μπορεί να είναι καλά κρυμμένες μα είναι ανοιχτές!
Η κα. Φώτου μιλά στο Πινάκιο για το συγγραφικό της έργο, για «Το Διώροφο της Τσιμισκή» και αποκαλύπτει τι ήταν αυτό που την ώθησε να γράψει. Και ποιο ήταν το έναυσμα; Το τραγούδι  «Dance me to the end of love».

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Η ίδια στην συνέντευξη της στο Πινάκιο εξηγεί «ότι ο Leonard Kohen το έγραψε έχοντας κατά νου τους εβραίους στα κρεματόρια που πέθαιναν με τη συνοδεία βιολιών. Ο συνειρμός της στιγμής με έστειλε στους εβραίους της Θεσσαλονίκης και μετά στις άλλες ομάδες που έζησαν εκεί». Η Γιώτα Φώτου από την τέχνη της μουσικής μεταπήδησε σε αυτήν της συγγραφής και δημιούργησε ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα το οποίο έχει προεκτάσεις κοινωνικές αλλά και πολιτικές.
Επίσης το βιβλίο της είναι επίκαιρο με όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και αφορούν το Προσφυγικό ζήτημα. «Λυπάμαι που το λέω αλλά μπορεί κάποιος να συναντήσει τους ήρωες του βιβλίου μου στη σημερινή εποχή, να τους αναγνωρίσει στα πρόσωπα των προσφύγων της Ειδομένης, της Μυτιλήνης, των άλλων νησιών», λέει χαρακτηριστικά η συγγραφέας.
Διαβάστε την συνέντευξη που ακολουθεί αλλά και το βιβλίο της «Το Διώροφο της Τσιμισκή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Παιχνίδια Δεσύλλας:Το καράβακι που σαλπάρει την παιδική φαντασία

Ήταν εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 80 και αρχές αυτής του 90 όταν πέρασα την πόρτα του σχολείου. Αρχικά από το 17ο Νηπιαγωγείο του Περιστερίου (εν έτει 1988) και στην συνέχεια στο «μεγάλο» - όπως το λέγαμε τότε- σχολείο το 19ο Δημοτικό σχολείο Περιστερίου.
Λίγα μέτρα πιο κάτω από το σχολείο ήταν το αγαπημένο μου παιχνιδάδικο ο Κολλάρος .
Αν τηρούσα την συμφωνία μου να μην κάνω σκανταλιές και να παίρνω «Μπράβο» στην ορθογραφία η μητέρα μου ή οι γιαγιάδες μου θα μου έπαιρναν ένα παιχνίδι.  «Μπράβο» έπαιρνα, σκανταλιές όμως έκανα αλλά πάντοτε έβρισκα τον τρόπο και τους τούμπαρα και στις 13:15 βρισκόμουν αποσβολωμένος να κοιτώ τα παιχνίδια στα ράφια του Κολλάρου. 



Συνέντευξη - Φωτογραφίες: Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος για το Πινάκιο

Εκεί ήταν η πρώτη μου επαφή με τα επιτραπέζια παιχνίδια, άλλωστε είχα 2 τεράστιους κουβάδες -αφού τότε δεν υπήρχαν ειδικά κουτιά- γεμάτους αυτοκινητάκια κάθε λογής.
 Δύο επιτραπέζια πήρα ο έχοντας άγνοια πιτσιρικάς για τα πόσα χρήματα είχε στο πορτοφόλι της η γιαγιά μου. Μας τα πρότεινε μάλιστα ο πωλητής.  «Είναι επιτραπέζια καινούργια και το ένα μάλιστα έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα.  Είναι μια βιοτεχνία στην γειτονιά μας που τα φτιάχνει, είναι ο Δεσύλλας».
Από τα πρώτα μου παιχνίδα, το Ποιος, που, πότε,γιατί... παιχνίδι σχεδόν 30 ετών
Θυμάμαι ήταν ο «Γκρινιάρης» και το «Οριζόντια & Κάθετα» και αυτό που θυμάμαι ακόμη πιο έντονα είναι ότι δεκάδες ώρες με παιδιά από την γειτονιά, συμμαθητές, ξαδέρφια «λιώσαμε» για το ποιος θα αποφύγει τα φιδάκια και θα βρεθεί στο τελευταίο τετραγωνάκι, αυτό του τερματισμού…  και στην συνέχεια ήρθε το «Ποιος; Που; Πότε; Γιατί;» και μέχρι τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου είχα μανία με αυτά τα παιχνίδια!

27 χρόνια αργότερα ο Δεσύλλας έχει  κάνει ισχυρό brand-name στο χώρο του επιτραπέζιου παιχνιδιού και πλέον έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα. 
Τα παιχνίδια του βρίσκονται στα ράφια  ευρωπαϊκών χωρών και αποτελούν  πρώτης τάξεως δείγμα της ελληνικής πολιτιστικής αλλά και ιστορικής κουλτούρας.
Στο τιμόνι της εταιρείας πλέον βρίσκεται ο κ. Αναστάσιος Δεσύλλας ο οποίος μιλά στο Πινάκιο για την ποιότητα των παιχνιδιών, για το πώς κατασκευάζονται, ποια είναι η διαδικασία «γέννησης» και εκτέλεσης ενός παιχνιδιού αλλά και τι άλλαξε στις ελληνικές οικογένειες από το 1980 έως σήμερα. 

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Ο έρωτας την εποχή του… facebook

Τι έχει αλλάξει στο φλερτ και στον έρωτα από τότε που στην ζωή μας αφήσαμε να επιβληθεί το facebook

Τα check in και τα likes νίκησαν τα παγκάκια με τις χαραγμένες καρδιές;

Αναμφισβήτητα η επέλαση των social media και ιδίως του facebook στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια έχει  αλλάξει πολλά δεδομένα της καθημερινότητας μας.
Εικονικοί φίλοι που δεν τους έχεις γνωρίσει - και ούτε πρόκειται τους περισσότερους- ποτέ,  χαρτογράφηση των προσωπικών σου δεδομένων και στιγμών και μάλιστα αυτοβούλως είναι κάποια κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την  εποχή του facebook που έχει υποβληθεί στον δικό σου μικρόκοσμο αλλά και του καθενός χρήστη. 

Έρευνα Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος για το Πινάκιο
Η εποχή αυτή ανήκει στο facebook αφού δείχνει να  ξεπερνά  τις ανθρώπινες ενστάσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κλειδαρότρυπα με κοινή θέα.  Όπως επισημάνθηκε λίγο πριν, η ανάγκη για προβολή του καθενός από εμάς σε μια διαδικτυακή πλατόφόρμα εγκυμονεί κινδύνους. Πόσο μάλιστα όταν τα δεδομένα αυτά είναι και ιδιαιτέρως προσωπικά.
Σίγουρα μέσω του facebook μπορείς να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που η απόσταση αλλά και διάφορες άλλες μεταβλητές το καθιστούσαν απαγορευτικό.
Τι γίνεται όμως όταν τα likes, τα chats αλλά και οι κοινοποιήσεις μπαίνουν μέσα στο παιχνίδι του…έρωτα;
Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατηρούν έρωτες μέσω facebook και έρχονται σε επαφή με τον «ηλεκτρονικό» σύντροφο. Πολλοί δε είναι και αυτοί που ερωτοτροπούν μέσω των social media.   

Άραγε τα social πόσο επηρεάζουν τον έρωτα; Πόσο τα εύκολα κλικς στενεύουν τα όρια της φαντασίας; Χάνεται η μαγεία της ανθρώπινης επαφής με ένα like σε μια λίγο πιο τολμηρή φωτογραφία;  Σε αυτά τα ερωτήματα αλλά και στις επιπτώσεις τους ειδικοί απαντούν στο Πινάκιο. Ανοίγουμε τον φάκελο: Ο έρωτας στην εποχή του facebook.
Πριν προχωρήσει το κομμάτι παρακάτω θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ειδικούς που πήραν θέση την κα. Ευδοξία Χατζημλάδη (ΨυχολόγοςMSc in Integrative Counselling and Psychotherapy Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας), την Ζέφη Αντωνοπούλου (δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία) και την δημοσιογράφο Αθηνά Ισιγώνη.

Επίσης να αποδώσω ιδιαίτερες ευχαριστίες στον ταλαντούχο σκιτσογράφο Σπύρο Μουρατίδη που για ακόμη μια φορά έδωσε την δική του οπτική στο κομμάτι. Επίσης θερμές ευχαριστίες στην Triumph για την δωροθεσία της.
Η συμβουλή μας είναι να αποφύγετε να περάσετε την όχθη της εικονικής πραγματικότητας των κλικς και των likes και γευτείτε τον έρωτα και τις στιγμές του καρέ-καρέ.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Σινέ ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ψαλιδοχέρης κατά των συντάξεων

Σκίτσο του Σπύρου Μουρατίδη




























Κλείδωσε το «Ασφαλιστικό», αυτό είπε εξερχόμενος από το ξενοδοχείο μετά από την συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.
Στην συνέχεια των δηλώσεων του ο ίδιος υπογράμμισε ότι έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για τις επικουρικές συντάξεις. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα υπήρχε ακόμα διάσταση απόψεων στο μέτωπο αυτό.
Σημειώνεται ότι οι βασικές πτυχές της ελληνικής πρότασης για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης είναι οι ακόλουθες:
- Αύξηση των εισφορών 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου 2016- 31 Μαΐου 2019.
- Η προστασία όσων συντάξεων βρίσκονται ως το επίπεδο των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι μένει να αποσαφηνιστεί πώς θα εξοικονομηθούν ακόμα 70 εκατ. (σ.σ επί συνόλου 700 εκατ. ευρώ που αναζητούνταν προκειμένου να κλείσει το πακέτο παρεμβάσεων).

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρύπα αυτή θα κλείσει με αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ.

Στην παρουσίαση του «Θρόνου της ευτυχίας» που υπογράφει η Δήμητρα Μανθεάκη


Η κα. Δήμητρα Μανθεάκη και ο θρόνος της ευτυχίας

Πριν λίγες η μέρες η συγγραφέας Δήμητρα Μανθεάκη παρουσίασε σε φίλους και γνωστούς το νέο της (συγκλονιστικό) μυθιστόρημα «Ο θρόνος της ευτυχίας».
Μέσα από την κεντρική της ηρωίδα, την Μαρίνα,  του νέου της βιβλίου «άγγιξε» το κοινό το οποίο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της.
Η δημοσιογράφος Νίνα Βλάχου ανέλαβε τις συστάσεις και γεφύρωσε την συζήτηση μεταξύ ομιλητών – παρουσιαστών και αναγνωστικού κοινού.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ακόμη και να σου βυθίσουν τα όνειρα αυτά θα βρουν τρόπο να επιπλεύσουν



Κρίμα που ήσουν μόνος σου





















Κρίμα και πάλι κρίμα που ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν θα βρίσκεται λίγο πριν το κύκνειο άσμα της επιτυχημένης και πλούσιας καριέρας του στο Final 4 του Βερολίνου. Κρίμα που το πάλεψε μόνος του, καθώς όλη την σεζόν στα δύσκολα παιχνίδια της ομάδας, τις δύσκολες στιγμές ήταν αυτός που την οδηγούσε από νίκη σε νίκη για να την φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί. Λιγόψυχοι συμπαίκτες -πριν ελαχίστων εξαιρέσεων - καμιά βοήθεια από την τεχνική ηγεσία (μάλλον πρώην τεχνική ηγεσία καθώς την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες ο Σάσα Τζόρτζεβιτς αποτελεί παρελθόν για τον Παναθηναϊκό).
Ο Διαμαντίδης το πάλευε, το πίστευε μα δεν έφτανε αυτό... ο αλτρουισμός του φέτος δεν εξαργυρώθηκε καθώς ο υπόλοιπος Παναθηναϊκός ήταν άψυχο κορμί.
Στα παιχνίδια με την Λαμποράλ φάνηκαν οι τάσεις αυτοκτονίας, λάθος επιλογές από τον πάγκο, λάθος επιθέσεις, λάθος άμυνες, λάθος όλα. Και όμως ο Μήτσος στα παιχνίδια -ιδίως αυτά τα δύο στην Ισπανία- έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να οδηγήσει την ομάδα στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Να αποχωρήσει από εκεί και να χειροκροτηθεί από όλη την γηραιά Ήπειρο... σήμερα όλοι του στέρησαν το δικαίωμα στην αποθέωση, στέρησαν στον κόσμο να τον αποθεώσει, να υποκλιθούν οι αντίπαλοι μπροστά του.
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ τον αποθέωσαν, πράττοντας στο ελάχιστο το καθήκον τους. Σε ευχαριστούμε για όλα Δημήτρη... έδωσες άλλη διάσταση στο ελληνικό μπάσκετ.
Εις το επανιδείν
Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

«Παγώνοντας» την στιγμή που ο ήλιος…δροσίζεται


Η φωτογραφία της Ντίνας Παπαγεωργίου που απέσπασε βραβείο

 Η φαντασία είναι αυτή που σε κάνει να διαφέρεις από το σύνολο και να σε προάγει σε άλλο επίπεδο.
Η Ντίνα Παπαγεωργίου έχει αυτή την ικανότητα να «παντρεύει» την φαντασία της με τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της φύσης. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που μέσα από την σελίδα της την «Γυρολιμνιά» μας έχει ταξιδέψει στην ιδιαίτερη της πατρίδα, την Καστοριά.
Αυτή την φορά η νεαρή Καστοριανή απέσπασε βραβείο για την «σαλονικιά» φωτογραφία της που έφερε τον τίτλο «Κάποιος να…δροσίσει τον ήλιο».
Συγχαρητήρια και  από την συντακτική ομάδα του Πινακίου για την «σύλληψη» αλλά και την απόδοση της εικόνας…
Την ευχαριστούμε ακόμη μια φορά που μας πέρασε από το φακό της σε έναν κόσμο πολύχρωμο και φωτεινό…που συνορεύει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Οι κλόουν είχαν την τιμητική τους...

Με διάθεση στα ύψη φόρεσαν τα πιο όμορφα χαμόγελα τους και γιόρτασαν στην Γουατεμέλα την Εθνική ημέρα κλόουν, δίνοντας στην καθημερινότητα τους μια πινελιά πολύχρωμα έντονη...

Η Αμφίπολη έγινε επιτραπέζιο

Η σημαντικότερη ανασκαφή των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης, απειλείται από κατολισθήσεις! Διαφορετικές ομάδες αρχαιολόγων δουλεύουν πυρετωδώς με σκοπό να διασφαλίσουν όσα περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα μπορούν.

«Ο κ. Χρόνος και οι φίλοι του» του Αλέξη Γούδα κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες


Ο πολυμήχανος νεαρός καλλιτέχνης από την όμορφη Καστοριά Αλέξης Γούδας στο νέο του εγχείρημα μας δείχνει το πιο ευαίσθητο πρόσωπο του. Και πως το κάνει αυτό; Αφού έγινε συγγραφέας παιδικού βιβλίου.  Στα ράφια των βιβλιοπωλείων σε λίγο καιρό θα  βρίσκεται πλέον «Ο κ. Χρόνος και οι φίλοι του». 
Πιο συγκεκριμένα  θα κυκλοφορήσει  από το εκδοτικό τμήμα του Printzone . Πρόκειται για ένα καταπληκτικό βιβλίο-CD με ιστορίες , περιπέτειες και τραγούδια για τον κ.Χρόνο και τους φίλους του τους μήνες ! Σύντομα διαθέσιμο και στα βιβλιοπωλεία και φυσικά θα σας ενημερώσουμε για το πότε!


Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Η Παρασκευή Λεβεντάκου μας παρουσιάζει το «Minor Protest»

Μετά από μια σειρά συνεργασιών με μουσικούς προερχόμενους από ποικίλους και διαφορετικούς προσανατολισμούς η Παρασκευή Λεβεντάκου, κάνει τη δική της πρόταση με ένα πρόγραμμα σε ροκ κυρίως ήχους, ιδωμένους μέσα από μία μελαγχολική και dark ματιά.
Η μουσική παράσταση «Minor Protest» έρχεται για να αφήσει το δικό της μουσικό στίγμα, μέσα από την φωνή της Παρασκευής Λεβεντάκου. Από τους Portishead μέχρι τους Madrugada, από τους R.Ε.Μ. μέχρι την Sade  και την Elizabeth Frazer, με πυρήνα την ανάγκη της θλίψης να διαμαρτυρηθει! 
Με στοιχεία trip hop και underground αλλά και δυναμισμό δημιουργεί μια ατμοσφαιρική μουσική ιστορία που κεντρικό ρόλο έχουν η μουσική και οι απέραντες δυνατότητές της.

Συντελεστές:
Φωνή:
Παρασκευή Λεβεντάκου
Πλήκτρα:
Μάνος Πυργιαννάκης
Μπάσο:
Πάνος Κουτσιούμπας
Ηλεκτρική κιθάρα:
Γιώργος Παπουτσής
Ντραμς:
Κώστας Φωκάς

Το Πινάκιο είναι χορηγός επικοινωνίας της μουσικής παράστασης  «Minor Protest»






Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Τα «γενέθλια» που αξίζει να πάτε

Ένα θεατρικό έργο που εκπέμπει πολλά κοινωνικά ζητήματα


Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ θεάτρου, χορού, μουσικής και εικαστικών τεχνών με τίτλο  «Εσύ και εγώ μαζί δημιουργούμε ένα θαυμαστό καινούριο κόσμο» διοργανώνει η Πόρτα Ανοιχτή της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών στις 15, 16 και 17 Απριλίου 2016, για την ολοκλήρωση του προγράμματος ARTABILITY.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, με πάνω από 60 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, όπου θα προβληθούν παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής από ομάδες ατόμων με ή χωρίς αναπηρίες.
Στο πλαίσιο του Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η παράσταση  ''ΓΕΝΕΘΛΙΑ''  του Δημήτρη Κατσιμίρη (θεατρική μεταφορά της ομώνυμης ταινίας μικρού μήκους που βρίσκεται σε στάδιο παραγωγής).

Η Κέλλυ Αλχανάτη αποκωδικοποιεί την σπουδαιότητα της φιλίας στις τρυφερές ηλικίες

Η συγγραφέας  Κέλλυ Αλχανάτη 
Η συγγραφέας Κέλλυ Αλχανάτη επιχειρεί με το νέο της παραμύθι που φέρει τον τίτλο «Το παρεάκι των λουλουδιών» (το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωα) να μιλήσει στα παιδιά για την βαθύτερη έννοια της φιλίας.  Η προσπάθεια της είναι ιδιαίτερα αξιόλογη καθώς βάζει τα παιδιά σε σκέψεις και μάλιστα σημαντικές.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Τι είναι η φιλία; Τι κάνουμε για να την κατακτήσουμε και τι για να την αποδώσουμε; Πως συμπεριφερόμαστε σε ανθρώπους που θέλουν να βλάψουν την φιλία και πως αντιδράμε σε ένα κοινωνικό σύνολο. Η Κέλλυ Αλχανάτη με «Το παρεάκι των λουλουδιών» καλλιεργεί αξίες στα παιδιά αλλά και σε εμάς που αφηγούμαστε το έργο της.  Η ίδια μιλά στο Πινάκιο και παραδέχεται πως με το βιβλίο της κατά τις παρουσιάσεις της μπορεί και «ξεκλειδώνει» κλειστούς χαρακτήρες παιδιών ενώ κάνει λόγο επίσης και για τον ηλεκτρονικό εθισμό.

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ντύσου με ευαισθησία είναι πάντα στη μόδα

Ένα ξεχωριστό Φιλανθρωπικό Μπαζάρ Ρούχων πραγματοποιεί ο Φορέας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» το Σάββατο 16 Απριλίου 2015,10.00-16.00, στο Prova Cafe Μενελάου & Αχιλλέως, Ίλιον με σκοπό την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ιλίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν είδη γνωστών εταιρειών (ανδρικά/γυναικεία/παιδικά ρούχα, αξεσουάρ, λευκά είδη κτλ.) σε πολύ χαμηλές τιμές. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα ενισχύσουν τις Κοινωνικές Δομές, και ειδικότερα το Κοινωνικό Συσσίτιο που σιτίζει σε καθημερινή βάση περίπου 100 ωφελούμενους και το Κοινωνικό Παντοπωλείο που ωφελεί μηνιαίως περίπου 200 οικογένειες. 


Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Κέλλυ Σταμουλάκη: Να μιλήσουμε στα παιδιά για την ζωή αφηγώντας τους παραμύθια

Η συγγραφέας και σκηνοθέτης Κέλλλυ Σταμουλάκη
Η Κέλλυ Σταμουλάκη δεν χρειάζεται συστάσεις. Η πορεία της και η προσήλωση της στην μετάδοση του Πολιτισμού είναι κάτι παραπάνω από αξιέπαινη…και σίγουρα αποτελεί παράδειγμα.
Είχα την τύχη να την συναντήσω πριν από λίγες εβδομάδες στο θέατρο Αβάκιο όπου στην σκηνή παίρνει σάρκα και οστά το βιβλίο της «Πρίγκιπας και φτωχός».
Μια παράσταση που εξελισσόταν με κινηματογραφική ταχύτητα και μαγνήτιζε μικρούς αλλά και μεγάλους θεατές.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Φωτογραφίες από την παράσταση: Studio Fanis 

Οι ερμηνείες των ηθοποιών διαδραστικές και με όση ενέργεια χρειαζόταν, ο φωτισμός προσέδιδε μια ατμοσφαιρική διάθεση ενώ η μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που κατά την διάρκεια της παράστασης την φέρνει στα αυτιά μας ο Μαυρίκιος Μαυρικίου με  την συνοδεία των φωνών της Μελίνας Κανά ή της Κωνσταντίνας  δημιουργεί ένα παραμυθένιο πέπλο.
Η συγγραφέας του παιδικού βιβλίου Πρίγκιπας και Φτωχός αλλά και σκηνοθέτης της εν λόγω (φαντασμαγορικής) παράστασης μιλά στο Πινάκιο για τα βαθύτερα νοήματα της, για τα διαδραστικά της στοιχεία αλλά και για τα κοινωνικά ερεθίσματα που δίνει τα οποία φέρουν πρόσημα θετικά στις σκέψεις των παιδιών. Μιλά και για τα παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Ειδομένη και είναι αντιμέτωπα με τα τείχη της Ευρώπης αλλά και για τα ελληνόπουλα που είναι πλέον «εγκλωβισμένα» στις οθόνες των τάμπλετς.


Πρίγκιπας και φτωχός ένα παραμύθι με διαχρονικά και ισχυρά μηνύματα. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να το γράψετε και στην συνέχεια να το μεταφέρετε στην σκηνή;
 
Ο πρίγκιπας και ο φτωχός επί σκηνής

Ο «Πρίγκιπας και Φτωχός» είναι ένα έργο που ενώ διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 16ου αιώνα αγγίζει τους ίδιους προβληματισμούς και τα ίδια διλήμματα που αντιμετωπίζουμε κι εμείς σήμερα. Βλέπουμε τη δίψα για ζωή του πρίγκιπα, τη δίψα για μάθηση του φτωχού, την επιθυμία για εξουσία, τη σύγκρουση δύο κόσμων  ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια, τη δικαιοσύνη και την αδικία και τον εκφοβισμό μεταξύ συνομηλίκων. Καταλήγουμε σε αυτό που ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι, την κάθαρση, την ποιοτική ψυχαγωγία και την καλλιτεχνική παιδεία των παιδιών.
Σε δύσκολους καιρούς εμείς συνεχίζουμε να δείχνουμε τον απαραίτητο σεβασμό στο θέατρο για παιδιά και με αφοσίωση προσφέρουμε  μία παράσταση υψηλής αισθητικής με ζωντανή μουσική που έχει συνθέσει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με περισσότερα από 30 μουσικά όργανα επί σκηνής και συντελεστές καταξιωμένους όπως ο Τάσος Χαλκιάς, οι ερμηνεύτριες Μελίνα Κανά και Κωνσταντίνα, ο Ορέστης Τρίκας, η Νίκη Γρανά, ενώ παράλληλα αναδεικνύουμε και νέα παιδιά με ταλέντο.
Έτσι δημιουργούμε μία παράσταση που θα περάσει καλά όλη η οικογένεια, μικροί και μεγάλοι.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Το 1ο μεγάλο Bazaar by Vassilis Thom



Ο νεαρός σχεδιαστής Vassilis Thom σας  προσκαλεί στο 1ο μεγάλο Bazaar της χρονιάς.
Όσοι και όσες από εσάς θέλετε στιλιστικές προτάσεις που ξεχωρίζουν δεν έχετε από το επισκεφθείτε αύριο το χώρο του Michalelis Hair & Make-up (που βρίσκεται στην διεύθυνση Ακαδημίας 32 στο κέντρο της Αθήνας, πλησίον μετρό Συντάγματος).


Ο σχεδιαστής  Vassilis Thom θα βρίσκεται εκεί από τις 10:00 π.μ. - 18:00 μ.μ. ενώ οι εκπτώσεις θα αγγίξουν έως και το 80%.


Πάρτε μια γεύση από τις δημιουργίες που θα έχει θα είναι στο Bazarr


Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

«Πέφτει κάτω, χτυπιέται και κλαίει. Τι να κάνω;» - Τι είναι το tantrum και τρόποι αντιμετώπισης




Της Κλεοπάτρας Τσουχνικα*



Συχνά καλούν γονείς στη γραμμή 11525 της ένωσης «Μαζί για το παιδί» απελπισμένοι γιατί δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα ξεσπάσματα του παιδιού τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουν, «Κάθε φορά που του/της λέω όχι πέφτει κάτω και χτυπιέται».


Αυτή την αντίδραση τις περισσότερες φορές συνοδεύει έντονο κλάμα, φωνή και γκρίνια από το παιδί. Όταν οι γονείς προσπαθούν να το ηρεμήσουν πλησιάζοντάς το και αγκαλιάζοντάς, συνήθως οι αντιδράσεις γίνονται εντονότερες. Άλλες φορές, οι γονείς υποχωρούν και αφήνουν το παιδί να πάρει αυτό που ζητά γιατί φοβούνται ότι κάτι θα πάθει, γιατί δεν αντέχουν να το βλέπουν έτσι ή ακόμη και για πρακτικούς λόγους (είναι μεσημέρι, το ακούν οι γείτονες, διαβάζει ο αδερφός του κτλ.).
Η αντίδραση αυτή ονομάζεται tantrum και στην ουσία πρόκειται για την έντονη έκρηξη θυμού που πιάνει το παιδί και την οποία δυσκολεύονται πολύ οι γονείς να αντιμετωπίσουν.

Η συγκινητική μαρτυρία της 14χρονης Ivine από την Συρία

Άραγε πως να νιώθουν οι κατέχοντες τις τύχες των λαών βλέποντας αυτό το ολιγόλεπτο βίντεο;

Κάποιες ιστορίες δεν είναι για παιδιά. Το ταξίδι της Ivine από τη Συρία είναι μια τέτοια ιστορία. Μια ιστορία που κανένα παιδί δεν πρέπει να φανταστεί, πόσο μάλλον να βιώσει. 
Για τη 14χρονη Ivine, ο πόλεμος στη Συρία έχει κοστίσει πολύ ακριβά στην οικογένειά της, στα όνειρά της.

Και στο κάδρο ο Τσίπρας

Ο Σπύρος Μουρατίδης αποτυπώνει με το πενάκι του την  συζήτηση,  που είχαν Μέρκελ και Λαγκαρντ για την Ελλάδα, με σατυρικό τρόπο. Καθώς οι σιδηρές κυρίες αποφάσισαν για το μέλλον της Ελλάδας...εν απουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού ή κάποιου Έλληνα αξιωματούχου

Όταν δεν λυγίζεις…παρά τα πελώρια κύματα

Στην μέση του ωκεανού στέκει αγέρωχος για να δείχνει το δρόμο στα καράβια... Πιστός στο έργο του δεν λυγίζει ούτε από τα 43 μέτρων κύματα που θέλουν να τον καταπιούν. Σύμβολο πίστης και θάρρους ο φάρος 



























Γκρίζα αγάλματα

Όταν το γκρίζο γίνεται κυρίαρχος


Ο άνθρωπος τα έβαλε με τη φύση πολλές φορές.... Άφησε το τσιμέντο να καταπιεί το πράσινο χτίζοντας γκρίζους κόσμους. Κατασκεύασε ψυχρές, σκοτεινές πολιτείες, κρύβοντας το φως και θάβοντας βαθιά τη ζωή. Μετέτρεψε λιβάδια και δάση σε νεκροταφεία οξυγόνου.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Επίκεντρο πολιτισμού τα εγκαταλελειμμένα κτίρια


Τι δράσεις κάνει η ομάδα Communitism



Το Σαββατοκύριακο 2-3 Απριλίου, το  νεοκλασικό της οδού Παραμυθίας 15 & Σαλαμίνος 57, άνοιξε τις πόρτες του και μέσα από την ομάδα του Communitism γνωρίσαμε την ιστορία ενός κτιρίου και την προσπάθεια μιας συλλογικότητας να διασώσει την πολιτιστική κληρονομιά.  Αυτό αλιεύσαμε από το πολιτισμικό site alternactive


«Ένα ξεχωριστό δώρο» μοιράστηκαν τα παιδιά του Διά..Λόγου Τέχνη με την συγγραφέα & παιδαγωγό Μαριάννα Κουμαριανού

Η συγγραφέας Μαριάννα Κουμαριανού παρουσιάζει στα παιδιά του Διά...λόγου Τέχνη το βιβλίο της
Ένα ξεχωριστό δώρο μοιράστηκε η συγγραφέας & παιδαγωγός Μαριάννα Κουμαρινού με τα παιδιά του Διά…λόγου Τέχνη του Διάδρασις.

Φωτογραφίες: Φωτεινή Δημητρακόπουλου


Πιο συγκεκριμένα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου) η κα. Μαριάννα Κουμαριανού παρουσίασε μέσω του βιβλίου της, «Ένα ξεχωριστό δώρο», τις έννοιες της φιλίας, της αλληλεγγύης αλλά κυρίως  της αγάπης που χτίζεται ανάμεσα σε δύο αδέλφια από την στιγμή κιόλας που το ένα κυοφορείται.

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Πως τα παραμύθια σφυρηλατούν την φαντασία των παιδιών

Παραμύθι…μια λέξη τόσο μαγική που κανείς ορισμός δεν στέκει ικανός να την περιγράψει το τι περικλείει μέσα της. Στις πιο απόκρυφες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων σίγουρα φιγουράρει η αφήγηση ενός -τουλάχιστον- παραμυθιού και η ταύτιση μας με τον ήρωα του.
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο
Σήμερα λοιπόν, τα παραμύθια και η παιδική λογοτεχνία έχουν την τιμητική τους αφού στις 2 Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Με αφορμή αυτό το γεγονός Έλληνες λογοτέχνες, εικονογράφοι αλλά και παιδαγωγοί εξηγούν πως τα παραμύθια σφυρηλατούν την φαντασία των παιδιών.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Βρεθήκαμε στο backstage του videoclip της Μαρίας Τσοπέη






Η Μαρία Τσοπέη «Περνά Φάση» με την επιτυχία της και για να το γιορτάσει πριν λίγες ημέρες γύρισε και βίντεοκλιπ. Ένα βιντεοκλιπ που κόβει την ανάσα. Ακολουθούν φωτογραφίες από τo backstage  Δείτε εδώ την συνέντευξη που είχε δώσειστο Πινάκιο.