Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Όταν τα όνειρα δεν χωράνε στα μάτια

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ερωδίτης Παπαποστόλου

Όπως λέει και μία φράση, «Όταν τα όνειρα δεν χωράνε στα μάτια, γίνονται δάκρυα και πέφτουν». Όταν είμαστε παιδιά, κάνουμε τα πιο παιδιάστικα και ταυτόχρονα πιο αληθινά όνειρα. Όταν όμως μεγαλώνουμε, τα αφήνουμε πίσω, τα ξεχνάμε, και κάνουμε μεγαλύτερα, πιο ρεαλιστικά και πιο επικίνδυνα. 

Οι κούκλες είναι το πιο παλιό και χαρακτηριστικό παιχνίδι των παιδιών. Αντιπροσωπεύουν τα όνειρα και την αθωότητα. Καθρεφτίζουν την αγνή ψυχή των παιδιών που λαχταρούν να πραγματοποιήσουν τους πιο κρυφούς τους πόθους.  Όλοι έχουμε κρατήσει στα χέρια μας την κούκλα με την ανοιχτή αγκαλιά, κι έχουμε παρακολουθήσει παράσταση με μαριονέτες. Όσο όμως τα χρόνια περνούν, κι αρχίζουμε να ζούμε στον κόσμο των μεγάλων, πολλές φορές γινόμαστε εμείς οι ίδιοι μαριονέτες του συστήματος και των καταστάσεων. Σταματάμε να φερόμαστε αυθόρμητα και καλοκάγαθα, παύουμε να βλέπουμε τη θετική πλευρά. Αφήνουμε τις αποτυχίες και το φόβο να μας καθοδηγήσουν και να ορίσουν τις πράξεις μας..

Αν αντικρίζαμε τώρα τα παιχνίδια μας, θα διαπιστώναμε ότι έχουν αλλάξει μορφή... Κρύβουν μέσα τους την αντανάκλαση του καινούριου ενήλικου εαυτού μας, εκείνου που πλέον δεν ονειρεύεται, εκείνου που έχει ξεχάσει τι σημαίνει ξεγνοιασιά, εκείνου που τα παρατάει πολύ εύκολα και δεν προσπαθεί να διορθώσει ότι έχει χαλάσει. 

«Στο Φαλιμέντο Του Κόσμου»


Μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα μουσικές και τραγούδια
του Νικόλα Άσιμου…


Πώς γίνεται αυτός ο Τρελός των Εξαρχείων,
ο πλανόδιος Θεατρίνος των δρόμων,
αυτή η ενοχλητική μύγα στα ρουθούνια της όποιας εξουσίας
σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την τελευταία του “απόδραση”
να έχει Σήμερα κάτι να μας πει για το Φαλιμέντο του κόσμου;

Σχεδόν προφητικά τα λόγια και τα τραγούδια του,
μόνο «Χρεωκοπημένα» δεν είναι.
Αντιθέτως, αποκτούν το βαθύτερο νόημά τους, καθώς ο Χρόνος τούς δίνει το δαχτυλίδι της επιβεβαίωσης.
Είναι αυτό που λέμε «ήρθες στα λόγια μου». Μόνο που, στη δική του περίπτωση ,μάλλον εμείς πήγαμε στα δικά του .

Ξεπουληθήκαμε στο Γιουσουρούμ; Για ένα κουστούμ !
Θα είσαι με μπαταρία; Να εκτελείς εργασία!
Θα το δείξει ο καιρός…

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Η Γραμματική Χριστίδου θα «παλέψει» για το αμερικανικό όνειρο!



































 Η αθλήτρια της Εορδαϊκής Δύναμης θα αγωνιστεί στο U.S. Open  G2 TAEKWONDO Championship  2017


Τα φτερά της για την άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει ανοίξει η αθλήτρια της Εορδαϊκής Δύναμης Γραμματική Χριστίδου καθώς θα λάβει μέρος U.S. Open  G2 TAEKWONDO Championship  2017.
Η   αθλήτρια της Εορδαϊκής Δύναμης Πτολεμαϊδας θα αγωνιστεί  στην κατηγορία γυναικών -73κιλά και φυσικά θα δώσει στο τερέν το καλύτερο της εαυτό για να κερδίσει πόντους και εμπειρίες.

Χιονοδρομικό Βίτσι: Εκεί όπου ο Χειμώνας έχει «απλώσει» την γοητεία του

Το δάσος παραδομένο στο ψύχος...! 
Στο Βίτσι ο χειμώνας έχει «απλωθεί» για τα καλά!

Φωτογραφίες: Ελευθερία Γιαννάδου

Το σκηνικό είναι βγαλμένο από σελίδες παραμυθιού. Η γυμνάστρια και φίλη του Πινακίου από την Καστοριά Ελευθερία Γιαννάδου μοιράστηκε μαζί μας αυτό το συγκλονιστικό τοπίο και μας ταξίδεψε πάνω στο χιόνι. 

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Παναγιώτης Ψωμιάδης: Τους πιο πολλούς προδότες τους είχα στον... κόρφο μου!

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αναμφισβήτητα είναι μια ηχηρή προσωπικότητα. Στην κεντρική σκηνή της αυτοδιοίκησης  έδωσε μάχες σε όλα τα επίπεδα.
Παρά το γεγονός ότι τον «ξήλωσαν» εν μια νυκτί ο κόσμος ακόμη και σήμερα του δείχνει την αγάπη του.  
Έπειτα από τις περιπέτειες του μιλά στο Πινάκιο και στην δημοσιογράφο Χρύσα Ξάνθη  για το σήμερα αλλά και την επόμενη ημέρα. Κάνει λόγο για την ασφυκτική οικονομική του κατάσταση που βίωσε, για το σπίτι που αναγκάστηκε να πουλήσει, για τις τηλεπωλήσεις ακόμη και για τους… «προδότες που είχε στον κόρφο» του.
Αποδίδει τα εύσημα στον Απόστολο Τζιτζικώστα ενώ παράλληλα κατακεραυνώνει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
Αναφέρει δε πως ο κύκλος του στην πολιτική σκηνή δεν έχει τελειώσει αλλά δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του… Σχολιάζει δε γιατί «κόπηκε» από τα κανάλια.
Σίγουρα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν μασά τα λόγια του, δεν το έκανε άλλωστε ποτέ… και η συνέντευξη του είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική!


Συνέντευξη στην Χρύσα Ξάνθη για το





Ποια είναι η ζωή του Παναγιώτη Ψωμιάδη σήμερα;

«Αφιερώνω σίγουρα περισσότερο χρόνο στην οικογένεια μου. Όλα αυτά τα χρόνια έλειψα τόσο στη Τζούλια στα παιδιά μου, στην Αλεξάνδρα και στη Χρύσα-Καρολίνα, περνάω περισσότερες ώρες στο σπίτι, βλέπω φίλους μου, ασχολούμαι, όσο μπορώ, με την παλιά μου αγάπη, τον αθλητισμό. Αυτό δε σημαίνει πως έχω εγκαταλείψει την πολιτική. Ανταποκρίνομαι σε όλες τις προσκλήσεις που φτάνουν στο γραφείο μου, πάω σε εκδηλώσεις, ετοιμάζομαι για την επόμενη ημέρα… άλλωστε το έχω πει πολλές φορές, θα αποσυρθώ όταν το αποφασίσει ο λαός, όχι το σύστημα, οι τσάτσοι και οι προσκυνημένοι…»

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

28 Ιανουαρίου

Του Άγγελου Χαριάτη*



Είναι κάτι βράδια σαν και αυτά που το μυαλό πάει στα παλιά. Τα παλιά μπορεί να είναι συναρπαστικά, μπορεί να είναι νοσταλγικά, μπορεί να είναι αδιάφορα, μπορεί να είναι μελοδραματικά, πολλά μπορεί να είναι.
Προτιμώ απόψε να βυθιστώ στα παλιά της φοιτητικής ζωής. Σπούδαζα σε πόλη του νομού Θεσσαλίας. Δεν έχει σημασία ποια πόλη. Στις σκέψεις και τις αναδρομές και τα όνειρα δεν έχουν σημασία οι χρόνοι και οι τόποι.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ως "Μακεδονία" τα Σκόπια

Δε χρειάζεται κανείς να ψάξει μακριά, σε δηλώσεις «ανιστόρητων» Ιταλών προέδρων του ευρωκοινοβουλίου, ή πρωθυπουργών χωρών, προκειμένου να βρει «προκλητικές» αναφορές των Σκοπίων ως «Μακεδονία». 

Αρκεί μία επίσκεψη στο δικό μας site των ελληνικών τελωνείων, site του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδος!

Μπαίνοντας κανείς στο σύστημα των τελωνείων και επιχειρώντας να φτιάξει μία απλή διασάφηση εισαγωγής ΕΔΕ-Εμπορευμάτων, θα δει ότι στο πεδίο «χώρα», τα Σκόπια αναφέρεται ως Μακεδονία!

Και για του λόγου το αληθές:



Της Μάνας τα καλούδια




Όσοι είστε φίλοι των κρητικών γεύσεων… βάλτε στην ζωή σας τις επιλογές που σας δίνει η σελίδα «Της Μάνας τα καλούδια». Παξιμάδια μα και άλλα καλούδια από την Κρήτη που αξίζει να δοκιμάσετε. Επισκεφθείτε την σελίδα… https://www.facebook.com/kritikopaksimadi.gr/

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Άννα Κορακάκη: Η χρυσή σκοποβόλος πήρε ξανά το όπλο της



Με... φόρα από το καλοκαίρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Άννα Κορακάκη κατέκτησε νέο χρυσό μετάλλιο!
Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης στο Ρίο της Βραζιλίας τον Αύγουστο του 2016, κατέκτησε την πρώτη θέση στο μίτιγκ του Μονάχου, στο αεροβόλο πιστόλι των γυναικών με εξαιρετική επίδοση (242.9).
Αξιόλογη ήταν και η παρουσία του 18χρονου αδελφού της Άννας Κορακάκη, Διονύση, ο οποίος με επίδοση 567 πήρε την 17η θέση ανάμεσα σε 73 συμμετέχοντες.

Η Μαίρη Νέγρη στο έργο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων»


Η αγαπημένη και ταλαντούχα ηθοποιός Μαίρη Νέγρη θα είναι μια εκ των ηθοποιών της παράστασης «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» που θα παίζεται στο θέατρο ΑΘΗΝΑ (Δεριγνύ και Πατησίων) από την επόμενη Κυριακή στις 5 Φεβρουαρίου.
Η Μαίρη υποδύεται την Κλεαρέτη, Σμεραλδινα και σίγουρα θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.




Δύο λόγια για το έργο: Υπηρέτης δύο αφεντάδων (Του Κάρλο Γκολντόνι)

-Ο Μολιέρος της Ιταλίας - όπως έχει χαρακτηριστεί ο συγγραφέας, σε αυτό το έργο το οποίο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό της commedia del arte περιγράφει την
Ί δ ι α   τ η   ζ ω ή ! Με κυρίαρχο στοιχείο το γέλιο μας δείχνει ότι οι ασήμαντοι και οι ταπεινοί μπορούν να θριαμβεύσουν αρκεί να χρησιμοποιήσουν σωστά, τις δυνάμεις, την εξυπνάδα αλλά και την τόλμη τους !
Ο Υπηρέτης Τρουφαλδίνο, έχοντας τον κύριο ρόλο στο έργο αλλά και οι άλλοι χαρακτήρες -ήρωες- ξεπερνούν όλες τις δυσκολίες που τους τυχαίνουν, χάριν της υπομονής, επιμονής αλλά και της εκπληκτικής ευστροφίας τους, μέσα από πολλές περιπέτειες αλλά και ιδιαίτερα χιουμοριστικές καταστάσεις!!!
Στο τέλος όλοι δικαιώνονται και βρίσκουν την αγάπη και την ευτυχία!!! στέλνοντας το μήνυμα ότι
Όποιος βάζει ευγενείς στόχους στη ζωή του βγαίνει πάντα νικητής και κερδισμένος…

Ευτυχώς υπάρχουν τα παιδιά…!



Τα παιδιά είναι το μέλλον, διδάσκουν Πολιτισμό και έχουν την δύναμη να αψηφούν τις κακοτοπιές και τις δύσκολες καταστάσεις. Πριν λίγες ημέρες παιδιά από το 35ο Δημοτικό Αθηνών έσπασαν τους κουμπαράδες τους και πρόσφεραν 25 ευρώ στην Ένωση Μαζί για το Παιδί.  Στο γράμμα που έστειλαν έγραψαν: « Γεια σας , με λένε Ερνέστο και μαζί με την τάξη μου κάναμε ένα Χριστουγεννιάτικο παζάρι και αποφασίσαμε να σας στείλουμε 25 ευρώ για να τα δώσετε στα παιδιά με πολύ αγάπη».

Τελικά ο κόσμος είναι πιο μεγάλος και πιο όμορφος όταν τα παιδιά ενώνουν τα χέρια τους.  

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Κοινό πρόγραμμα ΕΕ-UNICEF για περισσότερα από 6.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα



Η νέα δράση της UNICEFκαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποστηρίξει περισσότερα από 6.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και ασυνόδευτων ανηλίκων, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η δράση αυτή θα χρηματοδοτηθεί από το Mέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χρηματοδοτεί επείγοντα επιχειρησιακά προγράμματα εντός της ΕΕ.
Σε μια περίοδο δύσκολων καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα, το πρόγραμμα θα προσφέρει φροντίδα και ασφάλεια σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών, καθώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής προστασίας και εκπαίδευσης. Θα έχουν έτσι τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα, μετά τους πολέμους, τις συρράξεις και τις στερήσεις που γνώρισαν, ξαναβρίσκοντας σθένος και ομαλότητα.
«Είναι η πρώτη φορά που η UNICEF και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζονται για να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά προσφύγων εντός της ΕΕ. Αυτό το πρόγραμμα θα καλύψει σημαντικά κενά, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα εκτοπισμένα παιδιά και οι οικογένειές τους προστατεύονται, είναι ασφαλείς και έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν την αίσθηση της κανονικότητας. Δεδομένου ότι αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες και χρειάζονται επείγουσα υποστήριξη, θα επικεντρωθούμε στα παιδιά τα οποία δεν συνοδεύονται από κάποιο ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους», δήλωσε ο κ. Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 21.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Πολλά παιδιά υποφέρουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των εμπειριών τους, των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα διαμονής προσφύγων και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας. Πολλά από αυτά, ανεξαρτήτως ηλικίας, βρίσκονται εκτός σχολείου επί μια διετία, κατά μέσο.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Stockholm Project


Το πρώτο podcast μιας παρέας φίλων, Ελλήνων που ζουν στη Στοκχόλμη της Σουηδίας είναι γεγονός. Απολάυστε τον Χρήστο, τη Δήμητρα και τον Χρήστο καθώς κάνουν μια βουτιά στην καθημερινότητα της Στοκχόλμης, τις δυσκολίες και τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι νέοι λληνες στο εξωτερικό. Ακούστε τους!

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Τα πληγωμένα όνειρα που θέλησαν να αγγίξουν το τέρμα του ουρανού σου

Άλλη μια στιγμή που η Ντίνα Παπαγεωργίου «πάγωσε» τον χρόνο στην Καστοριά και την «κρέμασε» στην «Γυρολιμνιά» αποτέλεσε αφορμή για να γράψω κάτι λίγο πιο λυρικό σε σχέση με την πεζή δημοσιογραφία

Κείμενο: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος
Φωτογραφία: Ντίνα Παπαγεωργίου από την Γυρολιμνιά 


Υπάρχουν όνειρα αέναα; Απάντηση περίπλοκη με πολλές μεταβλητές...
Τις αναμνήσεις που φοβούνται να συγκρουστούν με το παρόν και την λογική!
Μια άλλη μεταβλητή είναι και η Ελπίδα! 
Η Ελπίδα πως κάποια μέρα το όνειρο αποκτήσει ύλη και υπόσταση και βρεθεί στα χέρια μας!!!
Κάθε όνειρο μια διαφορετική εξίσωση, μα όλα τους έχουν μια ισοτιμία. 
Η αξία τους είναι ίδια και το βάρος τους φωλιάζει σε ψυχές και συνειδήσεις: 
Τα όνειρα κρύβονται στους βυθούς των σκέψεων περιμένοντας να αναδυθούν και να θρονιαστούν στις κυρίαρχες ζωές μας!!!
Όμως μέχρι εκείνη την ημέρα μένουν προστατευμένα κάτω από στρώματα πάγου. 
Η αγνότητα του χιονιού είναι η μόνη ασπίδα για τα πληγωμένα όνειρα που θέλησαν να αγγίξουν το τέρμα του ουρανού σου ως άλλοι Ίκαροι.

Δείτε επίσης:

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Ενδυναμώστε τους μυς σας με δυο απλές ασκήσεις




Κυριακή και είναι η καλύτερη ημέρα για γυμναστική. Η Ελευθερία Γιαννάδου από το The studio pilates fitness της Καστοριας.. μας δίνει δύο απλές ασκήσεις για να ενδυναμώσουμε τους μυς μας... Τι λέτε;; Ξεκινάμε;

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Τόλης Τσιρούδης: Ο Youtuber που έγινε viral στις ζωές μας

Πριν από ένα χρόνο όλη η Ελλάδα μίλαγε για εκείνον αλλά και την...γιαγιά του. Ο λόγος για τον Τόλη Τσιρούδη έναν νέο από την Κοζάνη που λατρεύει τα gadgets και ταυτοχρόνως είναι και Youtuber… Πριν από λίγο καιρό έπεισε την γιαγιά του να φορέσει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και έγινε viral… Όχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά και στις ενημερωτικές εκπομπές.


Ο ίδιος μάλιστα παρουσιάζει στην συχνότητα του Flash, στην εκπομπή της Λίτσας Παλαμά και δεν είναι λίγες οι φορές που αποσπάσματα από την εκπομπή “παίζονται” στα αθηναϊκά¨ κανάλια. Ως νέος έχει όνειρα και προσδοκίες και παρά τις δυσκολίες είναι έτοιμος να κατακτήσει ό,τι επιθυμεί. 

Συνέντευξη στον Λευτέρη για το Πινάκιο

Θα επιθυμούσε οι άνθρωποι να είχαν διαφορετική Παιδεία και κουλτούρα ενώ παρότι Youtuber κρούει τον κώδωνα του κινδύνου του ηλεκτρονικού εθισμού στα παιδιά... Τι λέτε; Πάμε να γνωρίσουμε τον Τόλη Τσιρούδη;




Τόλη Τσιρούδη θα μας συστηθείς, ποιος είσαι τι κάνεις, με τι ασχολείσαι;

«Είμαι ένα αιώνιο παιδί, χαρούμενο, γεμάτο θετική ενέργεια, που το μόνο που θέλω, είναι να περνάω καλά και να κάνω και τους άλλους να περνάνε καλά! Ασχολούμαι με την τεχνολογία (δουλεύω σαν Τεχνικός Η/Υ, αλλά πάντα ήθελα να ενημερώνομαι για τα νέα κινητά, tablet, gadget κτλ), την τηλεόραση (έχω δική μου ενότητα που παρουσιάζω gadget σε εκπομπή από κανάλι περιφερειακής τηλεόρασης Δυτ. Μακεδονίας) και το Youtube (είμαι Youtuber)!

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Μαζί για το Παιδί: Κόντρα στην κρίση στηρίζει 30.000 παιδιά σε ανάγκη

Απόσπασμα από την συνέντευξη Τύπου του Μαζί για το Παιδί  που την συντόνισε η Ειρήνη Νικολοπούλου




Φωτογραφίες: Γιάννης Παναγόπουλος, Eurokinissi

Η Ένωση Μαζί για το Παιδί γιορτάζει 20 χρόνια σημαντικού κοινωνικού έργου, 20 χρόνια δίπλα στα παιδιά και τους νέους που έχουν ανάγκη. Μια αγκαλιά που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει έχοντας φτάσει να βοηθά περισσότερα από  30.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα.
20 χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας με μόνο σκοπό, την προσφορά και τη στήριξη του άπορου, άρρωστου, ανάπηρου και κοινωνικά περιθωριοποιημένου παιδιού, αλλά και την ψυχοκοινωνική στήριξη κάθε οικογένειας.



 Ένα έργο που αναγνωρίστηκε πρόσφατα και από την Ακαδημία Αθηνών, η οποία τίμησε την Ένωση Μαζί για το Παιδί απονέμοντάς της Αργυρό Μετάλλιο.
Αυξήθηκαν τα ανασφάλιστα και άπορα παιδιά τα τελευταία 8 χρόνια

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Για 5η χρονιά ταξιδεύουμε «60΄ (στην) Ελλάδα»



Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση, συνεχίζει για πέμπτη χρονιά, το ταξίδι της.
Το πρώτο οδοιπορικό της εκπομπής μάς οδηγεί στα ορεινά χωριά του Κισσάβου. Ανατολή, Μεταξοχώρι, Σπηλιά, Μελιβοία, Κεφαλόβρυσο και Καρίτσα.

Σκεφτείτε πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδένιες στέγες και λίγο καπνό να βγαίνει από τις καμινάδες τους, τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα.
Σκεφτείτε μικρά ορεινά χωριά σε άσπρο και γαλάζιο φόντο, πλάι σε ρέματα και καταρράκτες με την φύση να οργιάζει. Μια φύση που προίκισε αυτά τα μέρη με τα πιο ακριβά της δώρα. Από τη μια, χωριά πνιγμένα σε δάση καστανιάς και μηλιάς, και από την άλλη χωριά τοποθετημένα γεωγραφικά ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, με θέα στο Αιγαίο.
Σκεφτείτε, όμως, και τον άσχημο καιρό. Την ισχυρή χιονόπτωση σε συνδυασμό με το δύσβατο των αγροτικών δρόμων που οδηγούν στους αποκλεισμένους από τον χιονιά λιγοστούς κατοίκους.
Βαθμός δυσκολίας μεγάλος. Πρόκληση μοναδική.
Αυτά σκεφτήκαμε κι εμείς και –δε θέλαμε πολύ– εφοδιαστήκαμε με οδικούς χάρτες, γεμίσαμε ντεπόζιτα και ξεκινήσαμε. Προορισμός: Κίσσαβος. Η πρώτη αποστολή, για φέτος, στην χιονισμένη κορυφή της Όσσας, όπως αποκαλούν οι κάτοικοι το βουνό τους. Ένα μέρος που δεν αποτελεί πέρασμα και που δεν έχει στην κορυφή του χιονοδρομικά κέντρα παγκοσμίου φήμης. Εκεί, όπου ο πολιτισμός σταματά στα πεδινά και την παραλία και μάλιστα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Ή μήπως δεν είναι έτσι τελικά;

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Η Άννα Κορακάκη είναι η κορυφαία αθλήτρια της σκοποβολής



Η Άννα Κορακάκη στην κορυφή του κόσμου! Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκοποβολής (ISSF) διενήργησε ψηφοφορία για τους καλύτερους αθλητές της χρονιάς και η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Ρίο κατέκτησε την πρώτη θέση.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο βραβείο έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς την ψήφισαν οι προπονητές, οι συναθλητές της και οι εκπρόσωποι του Τύπου.
Η Άννα Κορακάκη, εμφανώς συγκινημένη, δήλωσε στην ιστοσελίδα της ISSF: «Είμαι χαρούμενη γι' αυτό το βραβείο. Είναι τιμή να μου δίνεται αυτός ο τίτλος από τους προπονητές, τους αθλητές και τους εκπροσώπους του Τύπου. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Η νίκη είναι κάτι περισσότερο από ένα μετάλλιο. Ξεπέρασα πολλές προκλήσεις και δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια, όπως και άλλοι αθλητές στον κόσμο. Οπότε πάνω απ' όλα αυτή είναι μία αναγνώριση των προσπαθειών μου. Το 2016 ήταν με διαφορά η πιο επιτυχημένη χρονιά μου. Τα πάντα έγιναν σωστά, με εξαιρετικό συγχρονισμό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μου βγουν όλα όσα μάθαινα και δούλευα όλα αυτά τα χρόνια. Είναι το πρώτο βραβείο που παίρνω ως σκοπεύτρια της χρονιάς και ελπίζω να μην είναι το τελευταίο».

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ο συντελεστής της κατανόησης στον αγγελικά πλασμένο κόσμο



Του Άγγελου Χαριάτη*

Ο κόσμος μας θα ήταν αγγελικά πλασμένος, θα ήταν φτιαγμένος από άριστα υλικά, εάν μπορούσε να εφαρμοστεί μία και μόνο έννοια. Αυτή της κατανόησης. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα βασικότερα προβλήματα των κοινωνιών, ιδιαίτερα των σύγχρονων. Η έλλειψη της κατανόησης.
Ορμώμενοι από διαφορετικές καταστάσεις και παραστάσεις και εμπειρίες αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον άλλον.

Στράτος Αλεξάνδρου: Καταστροφικές επιπτώσεις στην παροχή των θεραπευτικών υπηρεσιών

Αδιαφορώντας για την ιδιαιτερότητα των υπηρεσιών ειδικής αγωγής για παιδιά που χρήζουν των αναγκών της, ο ΕΟΠΠΥ με μια εγκύκλιο δύο 24ωρα πριν τα Χριστούγεννα φέρνει τα πάνω-κάτω στους τρόπους πληρωμής των θεραπευτών. Δεν είναι η πρώτη φορά που στο βωμό των μνημονιακών υποχρεώσεων θυσιάζονται υπηρεσίες υγείας. Μα αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι η λογική της απόφασης ή μάλλον για να ακριβολογούμε η απόφαση δίχως λογική.
 Πώς μπορεί κανείς να «τσουβαλιάσει» τις ειδικές θεραπείες παιδιών για να εξοικονομήσει χρήματα; Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι  τα παιδιά (για το κράτος) μπαίνουν σε μια ζυγαριά που από την άλλη πλευρά είναι τα χρήματα. Άραγε έχει κάτσει κανείς από το Υπουργείο να δει τη σειρά του Alpha «Η λέξη που δεν λες» για να κατανοήσουν τον αγώνα που κάνουν δίπλα μας δεκάδες ή και εκατοντάδες οικογένειες;

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο

Το Πινάκιο απευθύνθηκε στον κ. Στράτο Αλεξάνδρου ο οποίος είναι εργοθεραπευτής στο κέντρο «Προσέγγιση» για να μας σκιαγραφήσει το τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την στιγμή αλλά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των κινήσεων του ο ΕΟΠΠΥ. Ο ίδιος υποστηρίζει πως θα είναι καταστροφικές και τονίζει ότι η επομένη ημέρα είναι αχαρτογράφητη.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Γυμναστική μετά τις γιορτές: Η Ελευθερία Γιαννάδου συστήνει 4 απλές ασκήσεις



Μετά τις γιορτές τα κεφάλια μέσα. Σίγουρα όλοι κάναμε την ζυγαριά να τραβήξει την...ανηφόρα. Η άσκηση και η διατροφή φαντάζει μονόδρομο. Η Ελευθερία Γιαννάδού από την γραφική Καστοριά μας δίνει 4 ασκήσεις για όλο το κορμί. Έτσι για να μπούμε σιγά-σιγά σε πρόγραμμα. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το The studio pilates fitness στο Άργος Ορεστικό. Ο λόγος λοιπόν στην Ελευθερία, εσείς πάρτε ανάσα και αρχίστε τις ασκήσεις. 

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Πώς να σαγηνεύσετε με το ντύσιμο σας



Ο σχεδιαστής μόδας Vassilis Thom αποκαλύπτει μυστικά ενδυματολογικών συνδυασμών που θα εντυπωσιάσουν



Στην νέα του συλλογή ο Vassilis Thom συνδύασε την minimal γραμμη με την δυναμική που αποπνέει η εποχή μας


Ο σχεδιαστής μόδας Vassilis Thom παρουσίασε την νέα του συλλογή. Νέα ρούχα υψηλής αισθητικής  που σχεδιάστηκαν με πολύ φαντασία και μεράκι.
Ο ίδιος με αφορμή την νέα του collection αποκαλύπτει στο Πινάκιο τι το ενέπνευσε, γιατί διάλεξε έντονους χρωματισμούς, ενώ  τονίζει πως το ντύσιμο μας καθρεφτίζει τα συναισθήματα μας.

Δεν υπάρχει Κυπριακό ζήτημα, ή Θράκης ή Αιγαίου, υπάρχει μόνο Τουρκικό πρόβλημα

Του Θεοφάνη Μαλκίδη


1. Η δημιουργία του Τουρκικού κράτους πάνω στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η συγκρότηση του τουρκικού κράτους το οποίο έγινε «με την εκδίωξη του Ελληνικού, του Αρμενικού, του Ασσυριακού, του Κουρδικού λαού και συνδέεται με το ζήτημα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», όπως επισημαίνει  ο  Τανέρ Ακσάμ, επέβαλλε τον κοσμικό –κεμαλικό  χαρακτήρα του καθεστώτος εξαφανίζοντας επιφανειακά το ισλαμικό παρελθόν. Ωστόσο αυτό που επιβλήθηκε ήταν ένα  φασιστικό και  ρατσιστικό μόρφωμα. 

Αρμαγεδδών στο Ιβανώφειο

Στο αθλητικό κέντρο Ιβανώφειο της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19.00, θα διεξαχθούν οι παγκόσμιοι αγώνες Kick Boxing με τίτλο ARMAGEDDON.

10 ζευγάρια, κορυφαίοι αθλητές του Kick Boxing και του MMA, θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να χαρίσουν ένα υπερθέαμα στους θεατές που θα παρευρεθούν.
Ελλάδα, Κύπρος, Δανία, Ρωσία είναι κάποιες από τις χώρες που θα πάρουν μέρος.

Ο μεγάλος αγώνας θα δοθεί στο τέλος της βραδιάς για την απόκτηση του Παγκόσμιου τίτλου και την ζώνη . Πρωταγωνιστεί, ο παγκοσμίου φήμης και επιπέδου αθλητής 
Φλοριάν Μάρκου. Ισχυρός αντίπαλος ο σκληρός και προκλητικός Δανός,Rhassan Muhareb, αθλητής που έχει παίξει σε Α1, GLORY και Κ-1.

Τους αγώνες διοργανώνει ο αθλητικός σύλλογος Αίολος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών και θα είναι Υπο την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Noiz: Το σημείο αναφοράς της διασκέδασης στην Έδεσσα

Έχει έρθει εδώ και 3 χρόνια για να ταράξει την ηρεμία της πόλης! Και φυσικά μιλάμε για το noiz κλαμπ που βρίσκεται στην Έδεσσα! Όλη η πόλη το αποκαλεί ως νοιζαρα μας - το μαγαζί μας έχει γίνει ένας πολύ αγαπημένος χώρος, κάθε Παρασκευή και Σάββατο σταθερή αξία! Πραγματικός χαμός...

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Μια πόλη...χιόνι

Κείμενο και φωτογραφίες: Ερωδίτη Παπαποστόλου


Μια πόλη χιόνι, όπως τραγούδησε και ο Πλιάτσικας, κι εσύ ψάχνεις να βρεις τι είναι αυτό που σε λυτρώνει…. Ψάχνεις να βρεις τις απαντήσεις στο παγωμένο χιόνι… Οι νιφάδες πέφτουν και θρυμματίζονται στον άνεμο σκορπώντας γυάλινη αστερόσκονη στο έδαφος…

Το μήλο που θέλουν όλοι να… δαγκώσουν



Η φράση «ποτέ δεν είναι αργά» ίσως αντικατοπτρίζει απόλυτα τον τρόπο που λειτουργεί και την πορεία που έχει ακολουθήσει η Apple από το ξεκίνημά της μέχρι και σήμερα. Τα παραδείγματα πολλά. Είτε μιλάμε για επιτραπέζιους υπολογιστές, είτε για λάπτοπ, είτε για τάμπλετ, είτε για κινητά τηλέφωνα η Apple πάντα περίμενε στωικά μέχρι να καταφέρει το απόλυτο χτύπημα στους αντιπάλους της μέσα από ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα. Έτσι λοιπόν, έπρεπε να φτάσουμε στο 2007 μέχρι να δούμε το πρώτο κινητό τηλέφωνο από την Apple, το γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης ως iPhone. Πρόκειται για τη συσκευή που έμελλε να γίνει η «σφραγίδα» της αμερικανικής εταιρίας και να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της επανάστασης που έφερε στη ζωή των ανθρώπων, κυρίως των νέων, η τεχνολογική εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας.

Όταν ο χρόνος «πάγωσε» στα Γιάλτρα της Β. Εύβοιας

Ακόμη και η Σπίθα έριξε κάτι πάνω της για να προστατευτεί από το κρύο


Μπορεί ο καιρός τα τελευταία 24ωρα να δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο στην Εύβοια αλλά στο Βόρειο κομμάτι της το χιόνι συνέθεσε εικόνες που μοιάζουν σαν σε καρτ-ποστάλ.
Αναγνώστης του Πινακίου από την Βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα από τα Γιάλτρα μας έστειλε εικόνες με το χιονισμένο τοπίο… Απολαύστε τις!

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Χρόνια Πολλά Τεν-Τεν





















Το 1929 ο Βέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ, δημιουργεί το χάρτινο ήρωα Τεν-Τεν. Ο ήρωας που μέσα από τις περιπέτειες του ταξίδεψε στον κόσμο της περιπέτειας και της φαντασίας χιλιάδες ανά τον κόσμο αναγνώστες






Το 2017 γούρικο για την Εορδαϊκή δύναμη

Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας για την Εορδαϊκή Δύναμη της Πτολεμαΐδας φαίνεται πως είναι το οικογενειακό περιβάλλον που επικρατεί στις τάξεις του Συλλόγου.
Άλλωστε ο  προπονητής Χρίστος Χριστίδης και το επιτελείο του χρόνια τώρα έχει αποδείξει με την στάση του αλλά και με τις πράξεις του πως το μέταλλο των πρωταθλητών σφυρηλατείται πρώτα από τον χαρακτήρα.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Βόλτες φιλοσοφίας





Του Άγγελου Χαριάτη*

Περπατώντας χθες το βράδυ κάνοντας τη συνηθισμένη βόλτα στη λεωφόρο της διατήρησης μια κάποιας «φόρμας» ακούγοντας τους ήχους της νύχτας σκέφτηκα για άλλη μια φορά τον Άγγελο. Ονομάζω αυτές τις βόλτες, βόλτες φιλοσοφίας. Μόνος μέσα στη νύχτα σκέφτομαι τον Άγγελο. Για την ακρίβεια αυτό που είναι σήμερα ο Άγγελος, πώς οδηγήθηκα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου, των πράξεών μου, των κινήσεών μου. Μπορεί να μοιάζει άλλα δεν είναι καθόλου εγωιστικό. Θα το έλεγα κάτι σαν συνειδητοποίηση. Έφερα στο μυαλό μου την εικόνα μου στην ηλικία των δεκατριών. Ήταν η εποχή που ανακάλυπτα τον Τσαρλς Μπουκόφσκι, τον Χένρυ Μίλλερ και τον Ουίλλιαμ Μπάροουζ, αφήνοντας οριστικά και αμετάκλητα τον Ιούλιο Βερν, τον Λουντέμη και τον «Μικρό Πρίγκιπα». Ήταν η εποχή που ανακάλυψα τους «Ντορς» και τους «Κουίν» και τους «Γιουράια Χιπ». Και λίγο μετά τους «Άιρον Μέιντεν» και τους Αξέπτ» και τους Μάνογουορ». Και τον Εμπειρίκο και τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ και τον Έσσε. Και ύστερα χωρίς να το καταλάβω έφτασα στα δεκάξι. Τότε που είχα χωθεί για τα καλά στο περιθώριο και η τότε εικόνα μου δεν μου άρεσε. Πάλι εκείνη την εποχή. Και αποφάσισα να αλλάξω. Να αφήσω τον εαυτό μου να κολυμπήσει με το ρεύμα και όχι κόντρα σ’ αυτό. Και άφησα πίσω μου όλα τα υπόλοιπα. 

Σσσσσσς! Κάποιοι κοιμούνται



Έπεσε η νύχτα στο Καταφύγιο της Αρκούδας στο Νυμφαίο. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν έχουν οδηγήσει τις περισσότερες αρκούδες στο καταφύγιο να αποσυρθούν στις φωλιές τους ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Παρόλο που δεν έχουν ζήσει ποτέ ελεύθερες στη φύση ακολουθούν το ένστικτό τους και κάθε χρόνο πέφτουν σε χειμέριο ύπνο από τον οποίο αναμένεται να ξυπνήσουν το Μάρτιο. Έως τότε το Καταφύγιο θα παραμείνει κλειστό.
©Α. Καραμανλίδης/Αρχείο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Η Μάνη του σήμερα και ένα τραγούδι του 1930 στη νέα διαφήμιση του iPhone 7 plus














Θα περίμενε κανείς εν έτη 2017 η Apple να διαλέξει ότι πιο σύγχρονο σε εικόνα και ήχο για να διαφημίσει ένα νέο της προϊόν. Κι όμως στη νέα της καμπάνια που έκανε πρεμιέρα χθες στην τελετή απονομής των βραβείων Χρυσές Σφαίρες, ο τηλεθεατής συναντά τους κατοίκους ενός γραφικού χωριού της Μάνης υπό τους ήχους του τραγουδιού «Πάμε στη Χονολουλού» το οποίο γράφτηκε και ερμηνεύτηκε το 1930 από τον ρεμπέτη Κώστα Μπέζο και το συγκρότημά του "Άσπρα πουλιά".
Η διαφήμιση έχει τίτλο  "Take Mine", και δείχνει ένα νεαρό κορίτσι που φτάνει  σε ένα ελληνικό παραθαλάσσιο χωριό για να επισκεφθεί τη γιαγιά της. Στο καφενείο του χωριού η εγγονή φωτογραφίζει τη γιαγιά χρησιμοποιώντας την λειτουργία του iPhone «Πορτραίτο», διαθέσιμη αποκλειστικά στις μεγαλύτερες συσκευές της Apple. Ο ενθουσιασμός της γιαγιάς της για τη φωτογραφία είναι μεταδοτικός σε όλο το χωριό, το οποίο παίρνει σειρά και ποζάρει στο κινητό της.  Κάπως έτσι, η νεαρή αρχίζει να φωτογραφίζει όλο το χωριό. Τα παιδιά, οι γειτόνισσες, ο ιερέας, ένας ψαράς και ο βοσκός, η νεολαία του χωριού συγγενείς και φίλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες γυρίσματα έχουν γίνει σε Αρεόπολη και Γερολιμένα. Δείτε τη διαφήμιση: