Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η Στάση του Νίκα εν έτει 2011



Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Γκολ κατά του σάπιου συστήματος που για χρόνια είχε πλέξει τον ιστό το πάνω από τις ζωές μας, έβαλαν φίλαθλοι στα γήπεδα της χώρας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Τα πανό που ανήρτησαν είχαν να κάνουν με την τρόικα, με την Κυβέρνηση, με την άθλια οικονομική κατάσταση που μας στριμώχνουν με βία και θράσος.

Ωστόσο ο βασιλιάς πιάστηκε γυμνός και οι υπηρέτες του έτρεξαν αμέσως να καλύψουν κάθε πτυχή του σάπιου σώματος του. Σταμάτησαν αγώνα για όσους δεν το ξέρετε για το σύνθημα «Πολιτικοί Λαμόγια Βουλή των Βολεμένων Θα Σας Πνίξει η Οργή των Εξεγερμένων», ο λόγος; Ο διαιτητής είπε πως είχε πολιτική βλέψη το πανό και διέκοψε το παιχνίδι μέχρι να κατέβει. Δεν θα έγραφα αυτό το κείμενο που διαβάζετε, αλλά έγινε κάτι μετά το τέλος του παιχνιδιού που με πήγε σε εποχές…περίεργες. Αστυνομικοί έψαξαν και εντόπισαν τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου πανό και τον συνέλαβαν.

Κάτω η χούντα του Μπατσόκ» έγραφε πανό που ανάρτησαν οπαδοί του Πανιωνίου στον αγώνα με τον Ολυμπιακό την Κυριακή στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης ο διαιτητής του κυριακάτικου αγώνα ΟΦΗ - ΑΕΚ κ. Δημήτρης Στυλιάρας διέκοψε πέντε λεπτά την αναμέτρηση μέχρι να κατεβεί πανό με το σύνθημα «Δεν σε θέλει ο λαός... Πάρε την Τρόικα και μπρος».

Στο Περιστέρι στο ημίχρονο του σαββατιάτικου αγώνα Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννινα οπαδοί των δύο ομάδων συγχρονίστηκαν και άρχισαν να τραγουδούν συνθήματα κατά του Πρωθυπουργού. Ενα από τα πανό των οπαδών της ομάδας των Ιωαννίνων έγραφε «Δεν θα γίνουμε δούλοι κανενός».

Παπάρια κάθαρση

Πολιτικός κρατούμενος είχε δηλώσει ο Ψωμιάδης, τον οποίο άφησαν ελεύθερο και αναζητούν ακόμη. Το καλοκαίρι είχε ξεκινήσει η κάθαρση για τα στημένα. 9900 σελίδες ήταν η δικογραφία που είχε σχηματιστεί και εντελώς τυχαία όταν ψηφιζότανε το Μεσοπρόθεσμο. Ο κόσμος όμως δεν μάσησε και βγήκε στις πλατείες να διαμαρτυρηθεί. Τώρα τους φταίει ο φίλαθλος που λέει ότι πνίγουν τις ζωές μας τους πείραξε. Απ’ ότι θυμάμαι στη χούντα δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο. ΄

Αλλά αυτό που έγινε στα γήπεδα, που κάποιοι ξετίναξαν από πάνω τους τα οπαδικά τους πάθη και φώναξαν για τις ζωές όλων μας, ενόχλησε πολύ και αμέσως τα παπαγαλάκια του συστήματος, δήλωσαν παρόν. Όταν βρίζουν μάνες, όταν βρίζουν νεκρούς, όταν οι μεν φωνάζουν τους άλλους Βούλγαρους και άλλοι τους κάτω Π…ανες Γιοι, δεν θίγεται κανείς. Όταν τα ναρκωτικά στα γήπεδα κάνουν θραύση δεν μιλάει κανείς; Πανό που αναρτούσαν κατά καιρούς και είχαν να κάνουν με τη μεγάλη Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία μίλαγε κανείς; Η τρόικα τους πείραξε και το ΜΠΑΣΟΚ…Αλλά τόσα χρόνια κυβερνούσαν χάρις στην χαβούζα και την πρέζα, τους έσπασε το τσαμπουκά οι διαμαρτυρίες στα γήπεδα. Στο Σύνταγμα πετάνε τους προβοκάτορες και τελειώνει το παραμύθι. Στο γήπεδο τι θα κάνουν; Δεν μπορούν να κατευνάσουν την οργή του λαού και πολύ φοβάμαι για στάση του Νίκα εν έτει 2011.

Η στάση του Νίκα

Η Στάση του Νίκα (στάση = εξέγερση) έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη το 532 και είχε διάρκεια μίας εβδομάδας. Υπήρξε η χειρότερη περίοδος βίας και αναρχίας που γνώρισε η Κωνσταντινούπολη με τη μισή πόλη να έχει καεί ή καταστραφεί.

Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός

Η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχαν αναπτύξει οργανώσεις φιλάθλων, ειδικά για τις αρματοδρομίες, μία δημοφιλή ενασχόληση για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Υπήρχαν τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι, καθορισμένοι ανάλογα με το χρώμα της στολής της αγαπημένης τους αγωνιστικής ομάδας. Αυτοί ήταν οι Βένετοι (Γαλάζιοι), οι Κόκκινοι (Ρούσσοι), οι Πράσινοι και οι Λευκοί, αν και κατά τη Βυζαντινή περίοδο οι μόνες ομάδες που εξακολουθούσαν να διαθέτουν κάποια επιρροή ήταν οι Βένετοι και οι Πράσινοι. Οι ομάδες και οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι ενσωμάτωναν στοιχεία συμμοριών και πολιτικών κομμάτων, κατατάσσοντας τους οπαδούς σύμφωνα με την κοινωνική τάξη και τη θρησκεία.Οι αυτοκράτορες συχνά υποστήριζαν τη μία έναντι της άλλης ομάδας. Ο Ιουστινιανός ήταν υποστηρικτής των Βένετων, τουλάχιστον μέχρι τη Στάση.

Το 531, μέλη των Βένετων και των Πράσινων είχαν συλληφθεί για δολοφονία, αλλά η ποινή του απαγχονισμού που τους είχε επιβληθεί είχε μετατραπεί από τον Ιουστινιανό σε φυλάκιση. Οι Βένετοι και οι Πράσινοι, όμως, αξίωναν να απαλλαγούν πλήρως. Ο Ιουστινιανός τους αγνόησε και, έτσι, στις 11 Ιανουαρίου εισέβαλαν στη φυλακή και πυρπόλησαν περιοχές της Κωνσταντινούπολης, χρησιμοποιώντας ως σύνθημα την αγωνιστική ιαχή Νίκα.

Κάποιοι από τους συγκλητικούς είδαν τη στάση σαν ευκαιρία να ανατρέψουν τον Ιουστινιανό, δυσαρεστημένοι από νέους φόρους που αυτός είχε επιβάλει και τον ψαλιδισμό των δικαιωμάτων των ευγενών γενικότερα. Οι στασιαστές, οπλισμένοι και μάλλον ελεγχόμενοι από τους συμμάχους τους στη Σύγκλητο, απαιτούσαν την αποπομπή του Έπαρχου Ιωάννη Καππαδόκη , ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη συλλογή των φόρων, καθώς και του αυλικού Τριβωνιανου οποίος ήταν υπεύθυνος για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα. Ο Ιουστινιανός υποσχέθηκε να απομακρύνει από τις θέσεις τους τον Τριβωνιανό και τον Ιωάννη τον Καππαδόκη, αλλά η έκκλησή του στον Ιππόδρομο δεν πέτυχε και ανακηρύχθηκε νέος αυτοκράτορας ο Υπάτιος, ανιψιός του Αυτοκράτορα Αναστασίου Α

Ο Ιουστινιανός ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Πόλη, αλλά η σύζυγός του Θεοδώρα τον έπεισε να παραμείνει. Ο Ιουστινιανός διέταξε τότε τους στρατηγούς του Βελισάριο και Μούνδο να καταστείλουν την εξέγερση, στις 18 Ιανουαρίου. Κατ' άλλους, οι δύο στρατηγοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Ιουστινιανού να παραμείνει στην πόλη και να αντιμετωπίσει τους στασιαστές. Σε κάθε περίπτωση, οι εξεγερθέντες εγκλωβίστηκαν στονΙππόδρομο, όπου και σφαγιάστηκαν. Οι πηγές αναφέρουν ως θύματα συνολικά περίπου τριάντα χιλιάδες στασιαστές. Την επομένη, διατάχθηκε να εκτελεσθούν ο Υπάτιος και ο αδελφός του, ενώ η περιουσία τους δημεύθηκε, όπως και πολλών συγκλητικών που εξορίστηκαν επειδή είχαν υποστηρίξει τη στάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου