Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Πετάνε περισσότερα από 15.000 παιδιά στους δρόμους για χάρη της τρόικας


Σε δραματικούς τόνους η επιστολή του Προέδρου του «Μαζί για το Παιδί» Χρήστου Μπαρτσόκα προς των πρωθυπουργού και τους αρμόδιους υπουργούς

Περισσότερα από 15000 παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο καθώς το κράτος έρχεται να περικόψει και τις δαπάνες που αφορούν τους συγκεκριμένους φορείς. Μάλιστα το σύνολο των φορέων αυτών βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» Μαζί για το παιδί, του οποίου ο πρόεδρος Χρήστος Μπαρτσόκας έστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονοµικών

Ευάγγελο Βενιζέλο, τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονοµικών Φίλιππο Σαχινίδη, τον έτερο αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών κ. Παντελή Οικονόµου, τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ηλία Μόσιαλου αλλά και τον Συνήγορο του Παιδιού κ. Μόσχο, στην οποία αναφέρει τις επιπτώσεις αν ο φορέας δεν λειτουργήσει όπως πρέπει.


Η συμβολή


Όπως αναφέρεται στην επιστολή τα Μέλη που αποτελούν την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», υποκαθιστούν σε µεγάλο βαθµό την Ελληνική Πολιτεία στις συνταγµατικές υποχρεώσεις της για παροχή φροντίδας υγείας στους πολίτες της µε απόλυτη διαφάνεια, εξαιρετική αποτελεσµατικότητα και µέγιστη οικονοµία σε σχέση µε τους αντίστοιχους κρατικούς φορείς, µεγιστοποιώντας τα παραγόµενα κοινωνικά οφέλη µετο ελάχιστο δυνατό κόστος και περιορίζοντας ταυτόχρονα τις δηµόσιες δαπάνες



Η συρρίκνωση κατά 45%


Στην συνέχεια της επιστολής γίνεται λόγος για την συρρίκνωση των εσόδων η οποία ανήλθε στο 45% από τα προηγούμενα έτη και όμως οι υπεύθυνοι προσπάθησαν από τις περικοπές που έγιναν να μην έχουν αντίκτυπο πάνω στα παιδιά.

Συγκεκριμένα αναφέρεται «Κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους που εφαρµόσθηκαν οι νέες ρυθµίσεις για τις δωρεές, τις κληρονομιές και την φορολογία των ακινήτων των ΜΚΟ, σηµειώθηκε δραµατική συρρίκνωση των πόρων µας κατά 45% περίπου απειλώντας την βιωσιμότητα όχι µόνο της Ένωσης και των Σωµατείων που την αποτελούν αλλά και γενικότερα τους κοινωφελείς προνοιακούς φορείς µε απώτερο κίνδυνο την παύση της λειτουργίας τους.

Συγκεκριµένα πέραν των 10 Σωµατείων– Ιδρυµάτων που αποτελούν την Ένωση Μαζί για το Παιδί συντάχθηκαν µαζί µας άλλοι 30 φορείς - τον κατάλογο των οποίων σας επισυνάπτουµε – δεδοµένου ότι όλοι αυτοί οι προνοιακοί φορείς υποστηρίζουν παιδιά και νέους σε ανάγκη και πολλοί από αυτούς απειλούνται µεαναστολή λειτουργίας αν δεν αλλάξει το υπάρχον καθεστώς। Ο κατάλογος αυτός είναι ενδεικτικός από επαφές που κατόρθωσε να κάνει η Ένωση Μαζί για το Παιδί, και δεν αφορά το σύνολο των καταγεγραµµένων φορέων κοινωνικής πρόνοιας πανελλαδικά»।


Κοινωνική αποτυχία;


Στην συνέχεια ο συντάκτης της επιστολής κάνει λόγο για μέτρα που ήταν κοινωνικά άδικα και παράλληλα επισημαίνει πως πρέπει να διαφυλαχτεί η κοινωνική πρόνοια

Αν και θεωρούµε ότι τα φορολογικά µέτρα που επιβλήθηκαν ήταν σε κάποιο βαθµό απαραίτητα για τη στήριξη της Εθνικής Οικονοµίας, παράλληλα ήταν κοινωνικά άδικα πετυχαίνοντας σε µερικές περιπτώσεις αντίθετα αποτελέσµατα όπως, µείωση της απασχόλησης και των αποδιδόµενων εισφορών, µείωση της καταβολής άµεσωνκαι έµµεσων φόρων και περιορισµό της ανάπτυξης।Επειδή θεωρούµε ότι η λειτουργία µας συµβάλλει σηµαντικά στη στήριξη της ευρύτερης κοινωνικής πρόνοιας και ως εκ τούτου πρέπει να προστατευτεί»।

Προτάσεις

Αμέσως μετά ακολουθούν και προτάσεις που αφορούν την βιωσιμότητα των φορέων που ως προέκταση έχει τη διαφύλαξη των παιδιών.

Επειδή κρίνουµε ότι θα πρέπει να συµµετέχουµε δίκαια στην διευρυµένη φορολογική

βάση προτείνουµε τα εξής:

-να εξαιρούνται τα ιδιοχρησιµοποιούµενα ακίνητα των Σωµατείων από κάθε φόρο

-ο ΦΜΑ.Π. να υπολογίζεται µε µειωµένους συντελεστές (για τα µηιδιοχρησιµοποιούµενα ακίνητα) ή να απαλλάσσεται µεγαλύτερο ποσό.

-να υπάρχει φοροαπαλλαγή για δωρεές µικρών ποσών (έως 15.००० ευρώ) & κλιµακούµενα ποσοστά φόρου για µεγαλύτερα ποσά.

-εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων στην φορολογία µισθωµάτων .

-τακτική καταβολή των κρατικών επιχορηγήσεων στα Σωµατεία που επιχορηγούνται από κρατικούς πόρους (Τακτικό Προϋπολογισµό,Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων κ।α)

-µμείωση των φορολογικών συντελεστών για κληρονοµιές και δωρεές.

-να υπάρξει η αντίστοιχη φορολογική ελάφρυνση για τον δωρητή, σύµφωνα µε εισοδηµατικά κριτήρια


Πηγή: http://www.dealnews.gr/ellada/item/32366

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου