Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Η ζωή είναι πολύχρωμη

Του Θεόδωρου Βασιλειάδη*

"Δώσε και τον απαραίτητο χρόνο ώστε να χαρείς τη ζωή σου!  Κάνε πράγματα που σου αρέσουν.  Σου αρέσει να κάνεις μία βόλτα κάν’την ! Μη  την αναβάλλεις λέγοντας ποιος έχει τώρα όρεξη να κάνει βόλτα όταν έχει προβλήματα. Τα προβλήματα δε θα σταματήσουν ποτέ". 



Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας έχει βιώσει βίαιες αλλαγές. Η προ των μνημονίων περίοδος ήταν μία περίοδος όπου ο κόσμος είχε μία σχετική ευμάρεια. Κάποιοι θα πουν ότι αυτή η ευμάρεια προέρχονταν μέσα από το πιστωτικό χρήμα που διέθεταν οι τράπεζες στον κόσμο, μέσω πιστωτικών καρτών, δανείων κτλ. Όπως και να έχει αυτή η περίοδος πέρασε. Πλέον η ανεργία έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στις τράπεζες διαρκώς αυξάνουν, επιχειρήσεις και καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι  φόροι αυξάνουν συνεχώς κτλ . 
Πέρα από όλο το προηγούμενο οικονομικό σκέλος, το οποίο περιέγραψα υπάρχει και ο κοινωνικό- ψυχολογικός του αντίκτυπος. Κάποιοι λένε ότι η κοινωνία μας πλέον έχει  μπει σε κατάσταση συλλογικής κατάθλιψης και απόγνωσης.  Όντως τα πράγματα σήμερα είναι δύσκολα.  Όμως το ζητούμενο είναι εάν είναι μόνο μαύρα τα πράγματα γύρω μας. Εγώ πιστεύω πως όχι. Κάθε νόμισμα έχει  πάντα δύο όψεις!


Αντιμετωπίζεις προβλήματα. Κατανοητό. Όπως και η στεναχώρια, η αγωνία, ο φόβος που μπορεί να τα συνοδεύει.  Είναι λογικό να ασχοληθείς με την επίλυση αυτών των προβλημάτων ψάχνοντας για λύσεις. Σκέψου όμως ότι καθετί  αρνητικό κρύβει από πίσω και κάτι θετικό. Προσπάθησε να δεις τι θετικό μπορεί να αποκομίσεις από το εκάστοτε πρόβλημα που σου προκύπτει.  Θα αναρωτηθεί  κάποιος, τι θετικό έχει το γεγονός ότι με απελύσαν;  Με μία πρώτη οπτική έχει μόνο αρνητικά.  Όμως εάν το καλό σκεφτούμε θα δούμε ότι έχει και θετικά, τα οποία μπορεί να είναι  διαφορετικά για τον καθένα.  
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι είμαι άνεργος μου δίνει τη δυνατότητα να καθίσω και να σκεφτώ τι με ελκύει εργασιακά περισσότερο, έτσι ώστε να επαναπροσανατολιστώ αναλόγως και να στρέψω τις δυνάμεις μου προς τα εκεί.  Πόσοι άνθρωποι κάνουνε δουλειές  που στην πραγματικότητα δε τους γεμίζουν ψυχικά;  Επίσης, η περίοδος που δεν εργάζομαι, μου δίνει το χρόνο να ασχοληθώ περισσότερο με τους ανθρώπους που αγαπώ  και με αγαπάνε και να καταλάβω πόσο  σημαντικοί είναι, ώστε στο μέλλον που θα ξανά έχω δουλειά και άρα λιγότερο χρόνο, να τον περνάω πιο ποιοτικά μαζί τους.

Ας φύγουμε τώρα από τη σφαίρα των προβλημάτων  και  ας δούμε τη ζωή πιο σφαιρικά. Τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί, οι γείτονες, οι φίλοι κτλ . μας  λένε ότι πλέον στην μνημονική εποχή η ζωή μας  θα είναι  με τον έναν ή τον άλλον τρόπο γεμάτη αγωνία, πόνο και φόβο. Είναι έτσι;  Βεβαίως και κάποιος μπορεί να χάσει τη δουλειά του, μπορεί να χάσει ένα μέρος του μισθού του ή να του συμβούν χίλια δύο άλλα άσχημα πράγματα. Όμως η ζωή έχει και την όμορφη πλευρά της!  Σκέψου τα προβλήματα σου και τις λύσεις  τους, αλλά δώσε και τον απαραίτητο χρόνο ώστε να χαρείς τη ζωή σου!  Κάνε πράγματα που σου αρέσουν.  Σου αρέσει να κάνεις μία βόλτα κάν’την ! Μη  την αναβάλλεις λέγοντας ποιος έχει τώρα όρεξη να κάνει βόλτα όταν έχει προβλήματα. Τα προβλήματα δε θα σταματήσουν ποτέ. 

Αυτό που σταματούν όμως τέτοιες σκέψεις του τύπου άστο για αύριο,  είναι  το να κάνεις πράγματα που θα σου αρέσουν , που θα σε κάνουν να αισθανθείς όμορφα! Είναι  τραγικό να ακούς ανθρώπους να σου λένε ότι θα ήθελα να ερωτευτώ, αλλά ποιος έχει όρεξη να ερωτευτεί με τόσα προβλήματα που έχουμε, είναι τραγικό για τους ίδιους αυτούς τους ανθρώπους που το λένε και το πράττουν.  Το ερώτημα είναι  ποιος χάνει από τέτοιου είδους αντιλήψεις και συμπεριφορές. Η απάντηση είναι οι ίδιοι που τις έχουν και τις εφαρμόζουν. Κερδίζουν κάτι; Η απάντηση είναι όχι. Άπλα βυθίζονται περισσότερο από όσο  θα έπρεπε στα προβλήματά τους δίχως αυτό να τους προσφέρει κάποια καλύτερη λύση για τα προβλήματά τους. Οπότε αφιέρωσε χρόνο σε πράγματα που σε ευχαριστούν και σε γεμίζουν! 

Ερωτεύσου, ασχολήσου με χόμπι, έλα πιο κοντά με ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπάνε,  πρόσφερε βοήθεια στους συνανθρώπους σου που την έχουν ανάγκη κτλ. Έτσι, θα δεις σιγά σιγά ότι η ζωή σου αποκτάει άλλο νόημα. Θα βλέπεις ότι πέρα από τα μαύρο  υπάρχει και το λευκό, υπάρχει το κόκκινο, το γαλάζιο, η ζωή είναι πολύχρωμη! 


*Ο Θεόδωρος Βασιλειάδης είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Και δραστηροποιείται στην Αθήνα
Το τηλ του είναι το:  6997116128 και
e-mail του είναι: vasileiadis.theodoros@hotmail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου