Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Oι πληγές του ελληνικού επιχειρείν το 2013 δεν θα επουλωθούν το 2014... Χιλιάδες κόσμου χωρίς δουλειά από τα μεγάλα κραχ...


Το 2013 δεν άφησε πίσω του μόνο δυστυχία φτώχεια και ανεργία, αλλά και ένα φτωχότερο ελληνικό επιχειρείν, καθώς ηχηρά ονόματα που στο παρελθόν έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ή έγραψαν την δική τους ιστορία στους τομείς που δραστηριοποιούνταν κατέβασαν ρολά 

Μπορεί με την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας τα χαμόγελα και τα ευχολόγια για το λαμπρό μέλλον που περιμένει (;) την Ελλάδα να περισσεύουν, όμως για κάποιους, καμία λάμψη δεν μπορεί να τους γυρίσει το χαμόγελο. Είναι οι εργαζόμενοι των μεγαλύτερων και των ιστορικότερων επιχειρήσεων που, λόγω της κρίσης, έβαλαν λουκέτο τη χρονιά που έφυγε.  Το 2013 δεν άφησε πίσω του μόνο δυστυχία φτώχεια και ανεργία, αλλά και ένα φτωχότερο ελληνικό επιχειρείν, καθώς ηχηρά ονόματα που στο παρελθόν έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ή έγραψαν την δική τους ιστορία στους τομείς που δραστηριοποιούνταν κατέβασαν ρολά. Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά…

ΚΑΤΣΕΛΗΣ
Τη δεκαετία του ’90 η αρτοβιομηχανία Κατσέλης μεσουρανούσε στην Ελλάδα, έχοντας «πιάσει» και όλα τα hot spots της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και, στα τέλη των 00’s όλα έδειχναν πως θα εξελισσόταν στον αδιαμφισβήτητο γίγαντα της ελληνικής αγοράς.  Η εταιρία, η οποία πέρασε με περιπετειώδη τρόπο στα χέρια του ομίλου Δαυίδ από τον ιδρυτή της, Νίκο Κατσέλη, όμως, χτυπήθηκε από την κρίση.
Το φθινόπωρο του 2013, έγινε δεκτή η αίτηση πτώχευσης που είχε κατατεθεί για την Nutriart, την ομπρέλα που είχε δημιουργηθεί και είχε από κάτω της την Κατσέλης, τα άλευρα της Αλλατίνη και τις κατεψυγμένες ζύμες της Πλάζα. Από την συγκεκριμένη κίνηση ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που προστέθηκαν στην λίστα της ανεργίας ανέρχεται σε περίπου 500 άτομα.

SPRIDER STORES

Η εταιρία ρουχισμού Sprider που ίδρυσαν οι αδελφοί Χατζηιωάννου και εξελίχθηκαν στον ελληνικό Zara άρχισε να επεκτείνεται στα Βαλκάνια. Ο υπερβολικός δανεισμός της όμως και η μη αποζημίωση της εταιρίας από την ασφαλιστική για την πυρκαγιά σε ένα από τα βασικότερα ακίνητά της, ήταν όπως αποδείχθηκε η χαριστική βολή. Την 1η Οκτωβρίου τα Sprider Stores κλείνουν τις πόρτες τους. Την προηγούμενη ημέρα η διοίκηση της εταιρίας σε μία κίνηση εντυπωσιασμού είχε ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων ως ένα μέτρο πίεσης για περαιτέρω χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Τελικά δεν επετεύχθη και, λίγες μέρες πριν φύγει το 2013, ήρθε το οριστικό τέλος για την Sprider.

ΑΓΝΟ

Αν μιλάμε για ιστορικές βιομηχανίες και εταιρίες στην Ελλάδα, σίγουρα μια από αυτές ήταν η ΑΓΝΟ. Σύμβολο της Βόρειας Ελλάδας, έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα, λόγω της διαφήμισης στις μπλούζες του Άρη που φόραγαν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και τ’ άλλα παιδιά. Άλλωστε, το 1950, η ΑΓΝΟ ήταν η πρώτη γαλακτοβιομηχανία που παστερίωσε γάλα στην Βόρεια Ελλάδα.
Η ΑΤΕ, ως βασικός μέτοχος προχώρησε στην πώληση της και, ενώ υπήρχε ενδιαφέρον μέσω κοινής καθόδου των πάλαι ποτέ βασικών ανταγωνιστών της (ΦΑΓΕ – ΔΕΛΤΑ), η εταιρία κατέληξε στην Κολιός Α.Ε. Ο ανταγωνισμός ήταν πολύ βαρύς μέσα στην κρίση και, το 2013 ήρθε η πτώχευση…

DELICA

Η χαρτοβιομηχανία Delica φέτος, θα γιόρταζε τα 40 της χρόνια. Δεν πρόλαβε. Σαν σήμα το Delica μπορεί να υπάρχει ακόμη, όμως το εργοστάσιο της στην Πάτρα – ένα από τα ελάχιστα που είχαν απομείνει στον Νομό Αχαϊας – που πρωτολειτούργησε το 1984 έκλεισε τον περασμένο Μάιο.

FOKAS

Η πτώση για την εταιρία ρουχισμού Fokas από τη Θεσσαλονίκη που είχε επεκταθεί σε όλη τη χώρα, αντιμετώπιζε προβλήματα από το 2012, οπότε και η διοίκηση της Fokas για να προλάβει τα χειρότερα κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99, η οποία όμως δεν έγινε τελικά δεκτή.

ΑΓΑΠΗΤΟΣ

Η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Αγαπητός, στη Θεσσαλονίκη, είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις ιστορικών επιχειρήσεων που χάθηκαν στην κρίση. ΟΑγαπητός Βολογιώργης είχε ξεκινήσει την δική του ιστορία στην Τσιμισκή 53, το 1944. Πριν από ένα μήνα τα τρία εγγόνια του ιδρυτή αναγκάστηκαν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 107 του Πτωχευτικού Κώδικα

NEOSET

Η Neoset, αλυσίδα κατασκευής επίπλων, μπορεί να μην έχει βάλει οριστικό λουκέτο, αφού το δίκτυό της υπάρχει, όπως και οι δραστηριότητές της συνεχίζονται. Η «λεπτομέρεια», είναι ότι από τον Φεβουράριο του 2013, το εργοστάσιο της εταιρίας, στη Χαλκίδα, δεν λειτουργεί. Οι 130 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας καθώς έχουν να πληρωθούν από τον Σεπτέμβριο του 2012.

ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Στους νεότερους, δεν είναι τόσο γνωστή η Καπνοβιομηχανία Γεωργιάδη. Όλοι όμως, έχουν δει το εργοστάσιο της Θήβας, στον παράδρομο της Εθνικής Οδού, με το τεράστιο πακέτο Αντινικότ 22. Το πακέτο υπάρχει, όπως και το εργοστάσιο, όμως οι εργασίες έχουν διακοπεί εδώ και αρκετούς μήνες. Η καπνοβιομηχανία Γεωργιάδη καρκινοβατούσε εδώ και πάνω από μία δεκαετία, είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στην δημιουργία ενός τσιγάρου με βιοφίλτρο, αντίστοιχου του BF της ΣΕΚΑΠ, που τελικά δεν είχε την αντίστοιχη επιτυχία και η αντίστροφη μέτρηση ήταν προδιαγεγραμμένη.

Διεθνής Ασφαλιστική / Evima

Ο κλάδος των ασφαλειών είναι από αυτούς που έχουν σταθερή παρουσία με εταιρίες του στο άχαρο top10 των «λουκέτων». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με 20 χρόνια πριν, στην αγορά πλέον δεν υπάρχουν ούτε οι μισές εταιρίες σε λειτουργία.

Η περίπτωση της ALAPIS και ο Λαυρέντης

Η περίπτωση της Alapis και του ιδρυτή της, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι χαρακτηριστική του σοκ και του δέους που έχουν φέρει οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο επιχειρηματίας παρέλαβε από τον πατέρα του μια επιχείρηση με 24 υπαλλήλους και έφθασε στο απόγειο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας το 2009 να απασχολεί 35.000 άτομα εντός και εκτός Ελλάδας. Είχε δημιουργήσει έναν παγκόσμιο κολοσσό της φαρμακευτικής, που είχε ραγδαία άνοδο και εξέλιξη.  Κι όμως, όσο ραγδαία ήταν η άνοδος, τόσο ραγδαία ήταν και η πτώση. Το σκάνδαλο της Proton Bank έστειλε –τελικά- τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη φυλακή να παλεύει για την επιβίωσή του. Βαριά ασθενής, ο κάποτε πανίσχυρος επιχειρηματίας, στις αρχές του περασμένου μήνα, έθεσε την Alapis στο Πρωτοδικείο Αθηνών σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου