Τι
λέει στο Πινάκιο για την επιτυχία αυτή ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών
Συνεταιρισμών Νάξου Δήμητρης Καπούνης
Παγκόσμια
πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Γραβιέρα Νάξου. Το ελληνικό τυρί ξεχώρισε ανάμεσα από
δεκάδες.
Ο
κ. Δημήτρης Καπούνης ο οποίος είναι πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών συνεταιρισμών
Νάξου μιλά στο Πινάκιο για την διεθνή διάκριση.
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο
Εκμυστηρεύεται
το «μυστικό» της επιτυχίας ενώ παρατηρεί πως η μη στήριξη της Πολιτείας οδηγεί
τον κόσμο να καταναλώνει χαμηλής ποιότητας προϊόντα.
Πριν λίγες ημέρες
η Γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε κορυφαίο προϊόν σε διεθνή διαγωνισμό. Την
περιμένατε αυτή την διάκριση;
«Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την έμφαση στην ποιότητα και την αρίστη πρώτη
ύλη που παράγει το νησί μας , όλοι μας πιστεύαμε ότι οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες».
Ποια ήταν η
διαδικασία του διαγωνισμού; Τυφλή δοκιμή;
«Οι
κριτές δοκίμασαν όλα τα προϊόντα με την «τυφλή» μέθοδο, χωρίς συσκευασία,
και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα
έπαιρναν την απόφαση τους με γνώμονα την γεύση και την ποιότητα. Σε κάθε προϊόν
αποδόθηκε ένας κωδικός αριθμός για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παρακολούθησή τους.
Η
αξιολόγηση των δειγμάτων έγινε από το Olymp Awards Chef’s Jury Panel με panel
leader Κωνσταντίνο Μουζάκη, ενώ στο πάνελ των κριτών βρίσκονταν και ο
διακεκριμένος chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου Στέλιος Κορρές.
Κάθε
κριτής πραγματοποιούσε μια οργανοληπτική ανάλυση του προϊόντος που δοκίμαζε,
και κατέγραφε μια αριθμητική βαθμολογία στο φύλλο αξιολόγησης η οποία
αντιπροσώπευε τη γενική αίσθηση απόλαυσης (που βάρυνε και περισσότερο στον
τελικό βαθμό) καθώς και άλλα κριτήρια, όπως όψη, οσμή, υφή, γεύση και αίσθηση
στο στόμα».