Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011
Ραγκίπ Ζαράκολου: Ο Τούρκος συγγραφέας που μίλησε για την γενοκτονία των Ποντίων είναι στη φυλακή
Η αλήθεια των πληγωμένων λαών και η υπεράσπιση της στο απόσπασμα ή για να κυριολεκτούμε στη φυλακή.
Εκεί βρίσκεται αυτή την στιγμή ο Ραγκίπ Ζαράκογλου, ο οποίος είναι αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων. Σε ένα κελί στην Τουρκιά λόγω των ιδεών και των απόψεων του την ώρα που μιλάνε οι δίπλα για Δημοκρατία. Ο Ραγκίπ Ζαράκολου στο κείμενό του «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ» αναφέρει ότι «Οι γενοκτονίες έγιναν. Απομένει να προσπαθήσουμε να αναγνωριστούν από όλους. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στην Τουρκία, όπου το καθεστώς έχει μετατρέψει τους ανθρώπους σε σκλάβους. Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία».
Πνευματικοί άνθρωποι, ιστορικοί και διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων απ’ όλον τον κόσμο ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Ραγκίπ Ζαράκογλου, του ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ιστορική αλήθεια αλλά και στην αποκατάσταση της, βέβαια φαίνεται πως έγινε «ενοχλητικός».
Ποιος είναι;
Ο Ραγκίπ Ζαράκολου γεννήθηκε το 1948 στην Πρίγκηπο, την περίοδο εκείνη ο πατέρας του, Ρεμζί Ζαράκολου ήταν ο κυβερνήτης στο νησί. Ο Ζαράκολου μεγάλωσε με μέλη της ελληνικής και της αρμενικής μειονότητας στην Τουρκία και από τα νεανικά του χρόνια έδειξε το ενδιαφέρον του για τους δύο αυτούς λαούς. 1977 ο Ζαράκολου και η σύζυγός του Αισέ Νουρ δημιουργούν τον εκδοτικό οίκο Belge, με έδρα στην Κωνσταντινούπολη.
Λογοκρισία και κάψιμο βιβλίων
Οι εκδόσεις τους έχουν αποτελέσει το επίκεντρο για την τουρκική λογοκρισία και τους νόμους απαγόρευσης κυκλοφορίας. Με την έκδοση των πρώτων βιβλίων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του ζεύγους, οδηγήθηκαν στη φυλακή, έγινε κατάσχεση και καταστροφή των βιβλίων, ενώ επιβλήθηκαν βαρύτατα πρόστιμα.
Ο κατάλογος των δημοσιεύσεων περιλαμβάνει βιβλία (μεταφράσεις) της ελληνικής λογοτεχνίας, ανάμεσά τους η Λωξάνδρα, τα «Ματωμένα χώματα» της Δ. Σωτηρίου, για την εκδίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1955, για τον Πολιτισμό του Πόντου με συγγραφείς τον Ομέρ Ασάν, τον Γιώργο Ανδρεάδη, βιβλία σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων, βιβλία για τους Κούρδους στην Τουρκία.
Τιμώμενος έξω από τα τουρκικά σύνορα
Ο Ζαράκολου έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς στο εξωτερικό (Διεθνής Ένωση συγγραφέων, Διεθνής Ένωση Εκδοτών, κ.α) για τους αγώνες του για ελεύθερη έκφραση.
Ο Ζαράκολου αποτελεί ένα σημαντικό αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και αποτελεί φωνή ανάδειξης των εγκλημάτων που σημειώθηκαν εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και των άλλων λαών.
«Είναι καθήκον μας… να ελευθερωθεί»
Στην συνέχεια σας παραθέτω μέρος της επιστολής που απέστειλε στο Πινάκιο, ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Θράκης Φάνης Μαλκίδης:
«Καλούμαστε όλοι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφυλακισθεί ο Ζαράκολου.
Απευθυνόμαστε στους Έλληνες Βουλευτές, στα κόμματα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους Δικηγορικούς Συλλόγους σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς δημοσιογράφων και εκδοτών και φορείς εργαζόμενων, καθώς και σε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη.
Είναι καθήκον μας για έναν άνθρωπο που εδώ και χρόνια αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων. Ένας αγώνας που έχει παρελθόν, συνέχεια και συνέπεια, στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Η παρουσίαση του κοινού μας έργου, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα για τη γενοκτονία (Ζαράκολου- Τσετίνογλου- Μαλκίδης, Καβάλα 5 Νοεμβρίου 2011) θα γινόταν με τη δική του παρουσία. Τώρα έχουμε έναν ακόμη λόγο για την απελευθέρωσή του, για να συνεχίσει να είναι μαζί μας στον κοινό μας αγώνα μέχρι την τελική νίκη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου