Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Τα “Αληθινά Σενάρια” της ζωής μας παρουσιάζονται από τον Ν. Ασλανίδη


Αναμφισβήτητα πολλά ρεπορτάζ των «Αληθινών σεναρίων» αποτελούν πολύτιμο αρχειακό υλικό: μια σύγχρονη οπτικοακουστική πατριδογνωσία

Οι πρωταγωνιστές μας ούτε διάσημοι είναι, ούτε πλούσιοι, ούτε προύχοντες. Ξέρουν όμως ότι άλλο είναι επιτυχία και άλλο ευτυχία...

Με ενοχλεί ότι διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης, υπάρχει κόσμος που έχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και την ίδια ώρα αν κάνεις ζάπινγκ στην τηλεόραση νιώθεις σαν να ζεις σε άλλη χώρα. Βλέπεις στα παράθυρα κοριτσόπουλα να ξεκατινιάζονται και σεφ να μαγειρεύουν αστακούς και γαρίδες..

Τι σημαίνει ο όρος “δημοσιογραφία”; Κανείς δεν ξέρει τον ουσιαστικό ορισμό και είναι λογικό, αφού στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, στις εφημερίδες που αγοράζουμε από το περίπτερο δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι που να σε εμπνέουν, να σε ταξιδεύουν ή να σου δώσουν μια άλλη προοπτική σκέψης πέρα από τα τετριμμένα. Ελάχιστοι έχουν απομείνει που ασκούν το λειτούργημα με θρησκευτική ευλάβεια. Ένας από αυτούς είναι ο κ. Νίκος Ασλανίδης που παρουσιάζει επί 11 συναπτά έτη τα αληθινά σενάρια στην ΕΡΤ3. Δεν τον είχα δάσκαλο στη σχολή ή στις εφημερίδες που δούλεψα, αλλά με δίδαξε μέσα από τις εκπομπές του. Παρουσιάζει και συνεχίζει να παρουσιάζει τον άνθρωπο και όχι το περιτύλιγμα όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των τηλεοπτικών εκπομπών αλλά και των κειμένων σε εφημερίδες και περιοδικά.
Ο άνθρωπος αυτός και η ομάδα του, έχουν αφιερώσει κομμάτια της ψυχής τους στα θέματα τους γεγονός που αποτυπώνεται στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.
Θέματα που καλύπτει ο κ. Ασλανίδης δεν έχουν σύνορα, όπως άλλωστε και η ανθρώπινη ψυχή. Από τον Έλληνα που μπορεί να σύρει αμάξια με το στόμα του έως τον Γέροντα Παΐσιο (ένα αφιέρωμα επικό κατά την γνώμη μου). Από την Αφρική και τον Έλληνα ιερέα γιατρό στο Καμερούν έως τις οροσειρές της Πίνδου στα πιο απόμακρα ελληνικά σπίτια.
Από τον μοναδικό Έλληνα ιεραπόστολο που ζει και δρα στη Σιέρα Λεόνε έως τις αλησμόνητες Πατρίδες του Πόντου.

Αναμφισβήτητα πολλά ρεπορτάζ των «Αληθινών σεναρίων» αποτελούν πολύτιμο αρχειακό υλικό: μια σύγχρονη οπτικοακουστική πατριδογνωσία. Κυρίως αυτή η εκπομπή δεν μας ψυχοπλακώνει, όπως συμβαίνει με αρκετές ενημερωτικές εκπομπές. Βέβαια, γι' αυτό δεν φταίει πάντα η τηλεόραση: η ίδια η πραγματικότητα συχνά είναι καταθλιπτική.
Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, όλοι το ξέρουμε. Η εκπομπή αυτή δεν μας χαρίζει τεχνητή αισιοδοξία, δεν υποκαθιστά την ανάγκη να μαθαίνουμε για τον μεγάλο, τον σκληρό κόσμο, όμως φέρνει ένα αεράκι τρυφερότητας και ανθρωπιάς.
Ο τρόπος που έστηναν τις εκπομπές, ο σεβασμός στα πρόσωπα που φιλοξενούσε και η αγάπη γι' αυτό που έκανε εμένα προσωπικά με δίδαξαν πολλά, όχι μόνο ως προς τον τρόπο αλλά ως προς τη φιλοσοφία μου. Για εμένα είναι μεγάλη μου τιμή που φιλοξενώ στο Πινάκιο τη συνέντευξη του κ. Ασλανίδη.
Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί καθώς μας για τους πιο σημαντικούς σταθμούς και συγκλονιστικούς παράλληλα των Αληθινών Σεναρίων, για την ιδιωτική αλλά και για τη δημόσια τηλεόραση, ενώ μας αποκαλύπτει ότι ο στόχος του αυτή την περίοδο είναι να συναντήσει και να πάρει συνέντευξη από τον Ελληνικής καταγωγής Ρώσο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν.
Βάλτε τους δέκτες σας 8:30 κάθε Πέμπτη στην ΕΡΤ 3. 

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Αληθινά Σενάρια μια εκπομπή που οι πρωταγωνιστές της δεν είναι πρόσωπα της σόουμπιζ (όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης) αλλά ο απλός κόσμος, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Αναμφίβολα για την εποχή μας είναι μια εκπομπή μη εμπορική κι όμως έχει το δικό της κοινό. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Δεν υπάρχει μυστικό Απλώς τα «Αληθινά σενάρια» παρουσιάζουν Έλληνες που κατάφεραν να διαπρέψουν σε διάφορους τομείς. Είναι αυθεντικοί και όχι δήθεν. Έχουν μεγάλη καρδιά και δεν είναι μίζεροι. Γι αυτό τους αγάπησε το κοινό. Κακώς χαρακτηρίζονται οι εκπομπές σε εμπορικές και μη εμπορικές. Όπως προέκυψε πρόσφατα από έρευνες, είναι μύθος η αγοραστική δύναμη που έχει το περιβόητο κοινό 15 - 44, αλλά δεν είδαμε να το αναφέρουν τα κανάλια. Βλέπετε δεν τους συμφέρει κάτι τέτοιο γιατί πάνω σε αυτή τη «φιλοσοφία» δουλεύουν οι διαφημιστές. Εμείς οι δημοσιογράφοι όμως πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Να αγωνιζόμαστε γι αυτήν και για την προάσπιση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου μια βασική αρχή: Η ενημέρωση του κοινού δε μπορεί να χρησιμοποιείται ως εμπόρευμα γιατί είναι κοινωνικό αγαθό.

Πόσα χρόνια προβάλλεται;
Έχουμε μπει στον εντέκατο χρόνο και συνεχίζουμε απτόητοι.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο αφιέρωμα από αυτά που έχετε κάνει; Μπορείτε να μας το περιγράψετε;
Ειλικρινά νιώθω ότι όλες οι εκπομπές είναι σαν παιδιά μου. Δε μπορώ να τις ξεχωρίσω. Τις αγαπώ όλες το ίδιο γιατί πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεράκι. Βέβαια σε κάποιες γελάσαμε γιατί οι πρωταγωνιστές μας ήταν «έξω καρδιά» ενώ σε άλλες όπως στις εκπομπές στην Αφρική δακρύσαμε με αυτά που είδαμε.

Υπάρχουν αληθινοί Έλληνες και όταν λέω αληθινοί εννοώ αυθεντικοί;
Φυσικά και υπάρχουν. Η τηλεόραση βέβαια διαφημίζει ότι επιτυχημένοι και διάσημοι, διαθέτουν χρήματα και εξουσία. Οι πρωταγωνιστές μας ούτε διάσημοι είναι, ούτε πλούσιοι, ούτε προύχοντες. Ξέρουν όμως ότι άλλο είναι επιτυχία και άλλο ευτυχία... Προσπαθούν να είναι ευτυχισμένοι. 

Η τηλεόραση που έχουμε είναι αυτή που μας αξίζει;
Σίγουρα όχι. Ξέρω πολλούς φίλους που εξαιτίας της κακής ποιότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων έχουν κλείσει τις τηλεοράσεις τους. Άλλοι βλέπουν επιλεκτικά μόνο κάποιες ποιοτικές εκπομπές. Αυτοί είναι και το κοινό μας. Άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που δεν παρακολουθούν μόνο άλλα συμμετέχουν κι όταν χρειαστεί. Το έκαναν πολλές φορές μετά από εκπομπές μας και βοήθησαν είτε τα θύματα του πολέμου στη Σερβία, είτε τα παιδιά των ορφανοτροφείων στην Αλβανία είτε τα παιδιά της Αφρικής.

Τι σας ενοχλεί στην ελληνική τηλεόραση;
Με ενοχλεί ότι διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης, υπάρχει κόσμος που έχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και την ίδια ώρα αν κάνεις ζάπινγκ στην τηλεόραση νιώθεις σαν να ζεις σε άλλη χώρα Βλέπεις στα παράθυρα κοριτσόπουλα να ξεκατινιάζονται και σεφ να μαγειρεύουν αστακούς και γαρίδες. Και από την άλλη οι κριτές να δοκιμάζουν τους αστακούς και να τους φτύνουν γιατί δεν τους άρεσε ο τρόπος που τον μαγείρεψαν. Ζούμε την… εποχή του καραγκιόζη που λέει θα φάμε θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε... Έλεος...

Τα Αληθινά σενάρια θα χώραγαν σε ένα κανάλι εμπορικό ή στην ΕΡΤ3 που προβάλλονται έχουν αποκτήσει τη δική τους ταυτότητα;
Τα «Αληθινά σενάρια» έχουν αποκτήσει την ταυτότητα τους. Στην ΕΤ3 βρέθηκα από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της και έχω δεθεί μαζί της. Γι αυτό και δεν δέχτηκα κάποιες προτάσεις από «εμπορικά» όπως χαρακτηρίζονται κανάλια.

Μέσω των ρεπορταζ σας γνωρίζετε τους ανθρώπους της περιφέρειας, των πόλεων αλλά και τους ομογενείς. Ποιές είναι οι διαφορές τους;
Νομίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το που ζεις. Σίγουρα οι ομογενείς λατρεύουν την Ελλάδα περισσότερο απo ότι εμείς που ζούμε σ αυτήν τη χώρα. Αλλά από την άλλη συνάντησα και ομογενείς που ντρέπονταν να πούνε ότι είναι Έλληνες. Ύστερα στην περιφέρεια λένε ότι ειδικά στα χωριά οι κάτοικοι δεν έχουν ιδιαίτερο άγχος. Κι όμως συνάντησα ανθρώπους με πολύ άγχος στα όρια της κατάθλιψης. Νομίζω ότι δε μπορούμε πάντα να γενικεύουμε.

Θεωρείτε πως ο κόσμος σνομπάρει την κρατική τηλεόραση, η ερώτηση μου βασίζεται πάνω στην τηλεθέαση όπως αυτή ανακοινώνεται;
Δε νομίζω ότι ο κόσμος σνομπάρει τη δημόσια τηλεόραση. Ίσα - ίσα τελευταία ακούω πολύ κόσμο να λέει ότι την προτιμάει γιατί έχει κουραστεί από τις αθλιότητες των ιδιωτικών καναλιών. Όσο για την τηλεθέαση δε νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πρέπει κάποτε να σταματήσει το μονοπώλιο της A.G.B. Πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή που να ελέγχει με ποια κριτήρια επιλέγουν αυτό το περιβόητο δείγμα τηλεθεατών. Εγώ δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες τηλεθεατές έχουν τόσο κακό γούστο και βλέπουν μόνο τα «σκουπίδια» της t.v.

Υπάρχει κάποιος που δεν έχετε πάρει συνέντευξη και θα θέλατε; Θα μας αποκαλύψετε ποιος είναι αυτός;
Υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να τους πάρω συνέντευξη αλλά δυστυχώς βρίσκονται αρκετά μακριά. Αυτήν την περίοδο προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τον Ελληνικής καταγωγής Ρώσο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν. Ελπίζω να τον συναντήσουμε στη Ρωσία.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου