Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Οι «Bonnie & Clyde» πίσω απο το μύθο


Όταν η περιπέτεια μπλέκεται με το μύθο και ισοπεδώνει τα «πρέπει» μιας εποχής τότε οι πρωταγωνιστές μετατρέπονται σε ήρωες που οι επόμενες γενιές τους δοξάζουν για το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους.
Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των «Bonnie & Clyde» που παρά τα αδικήματα που πράξανε στο μυαλό όλων μας, είναι οι σύγχρονοι Ρομπέν των Δασών που τα έβαλαν με τον κόσμο των Τραπεζών όταν αυτός άρχιζε να απλώνεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Σήμερα 83 χρόνια μετά το ζευγάρι «ζει» το τελευταίο βράδυ του στην Αποθήκη «Δ9» της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι).
Δεν σας κρύβω πως όταν πήγα να κάνω την συνέντευξη – παρουσίαση του έργου το είχα πολύ διαφορετικά στο μυαλό μου. Ένα ζευγάρι που έζησε σχεδόν πριν 100 χρόνια τα έβαλε με τον κόσμο των σημερινών δυναστών μας, των Τραπεζών.
Όμως με τη συζήτηση που είχα με τους  Μάρθα Μπουζιούρη  που υποδύεται  την (Bonnie)  τον Λευτέρη Βασιλάκη  τον (Clyde), αλλά και τον σκηνοθέτη του έργου Βασίλη Χρυσανθόπουλο, διαψεύστηκα καθώς το έργο επικεντρώνεται στην τελευταία νύχτα του ζευγαριού η οποία ρίχνει τον μανδύα του κακοποιού και ισχυροποιεί το ανθρώπινο κομμάτι.


 Έντονες συγκινήσεις, συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων παρασύρουν το κοινό να κοιτάξει στα πιο απόμερα κομμάτια της ψυχής της Bonnie και του Clyde.  Κι όμως η παράσταση με τον τρόπο που είναι δομημένη αποδεικνύει περίτρανα πως η ιστορία κάνει κύκλους με γνώμονα τις ανθρώπινες φοβίες και αδυναμίες αλλά και τις υπερβάσεις.
Τόσο η Μάρθα, ο Λευτέρης αλλά και ο Βασίλης στέλνουν το δικό τους μήνυμα στις ημέρες της κρίσης που βιώνουμε τείνοντας το χέρι στην γενιά που εκπροσωπούν, αυτή που βιώνει τα πάθη δεκάδων άλλων στο πετσί της. «Κλείστε τα αυτιά στις σειρήνες των ΜΜΕ και διαβείτε το μονοπάτι που χαράζει η ψυχή σας», μου είπαν.
Τέλος να ευχαριστήσω την  Μαριάνα Ρίζου και την plays2place productions που με έφεραν σε επαφή με τους καλλιτέχνες για να προβάλουμε την παράσταση στο Πινάκιο. Δεν αξίζει απλά το χρόνο σας αλλά οφείλετε να τη δείτε προς χάριν της ψυχής σας.

Πρόκειται για μια πραγματική ιστορία που διαδραματίστηκε  λίγο μετά την περίοδο του οικονομικού κραχ το 1929. Μετά από 83 χρόνια πόσο επίκαιρη είναι σήμερα;
Λ.Β:Νομίζω πως μπορούν να ταυτιστούν οι δύο εποχές όχι τόσο όσο αφορά την τεχνολογική ανάπτυξη αλλά σε ότι αφορά τα οικονομικά γεγονότα και τα κατακερματισμένα όνειρα των νέων που είναι όμοια.

Θα μας πείτε δύο λόγια για την παράσταση;

Β.Χ: Μιλάμε για ένα θεατρικό έργο και όχι για μία αναπαράσταση. Το λέω αυτό επειδή πολλοί μπερδεύονται. Το έργο που ανεβάζουμε έχει να κάνει με την τελευταία νύχτα του ζευγαριού σε μια αποθήκη, το μέρος όπου έχουν κρυφτεί. Αυτό διαπραγματεύεται το έργο. Δύο ήρωες που είναι αντιμέτωποι με όλη τους τη ζωή, με το εάν είναι ευχαριστημένοι με αυτή ή όχι.... Διαψεύσεις, όνειρα, προσδοκίες, επιλογές όλα περνάνε από μπροστά τους αυτή τη νύχτα.


Οι ήρωες «Bonnie & Clyde»  είναι αντιήρωες ή συμβαίνει το αντίστροφο;

Λ.Β: Ο όρος του αρνητικού ήρωα άρα ο αντιήρωας υπάρχει στο άκουσμα και μόνο των ονομάτων τους πλέκεται με το μύθο, οι ατσαλάκωτοι, οι άπιαστοι...Άλλωστε το FBI δομήθηκε μετά από τη δική τους ιστορία
Όμως τα τότε Μέσα Ενημέρωσης είχαν διογκώσει τα κατορθώματα των «Bonnie & Clyde»   αυτό θεωρείτε πως συμβαίνει και σήμερα με Μέσα Ενημέρωσης. Θεωρείτε πως είναι ισχυρές πηγές προπαγάνδας;
Β.Χ: Τα Μέσα αναλώνονται πάρα πολύ στην προπαγάνδα. Ο σκοπός τους λες και είναι η παραπληροφόρηση κι όλα αυτά σε μια προσπάθεια τους να πουλήσουν, είτε πρόκειται για εφημερίδα, είτε για κανάλι....
Σε ότι αφορά τα Μέσα της εποχής των «Bonnie & Clyde» τους παρουσίαζαν ως ένα ζευγάρι που έκανε πάταγο στο έγκλημα. Γι’ αυτό και όταν ήρθε η ταινία τους έκανε πια Pop icons.
Εμείς εδώ δεν θα δώσουμε μια επέκταση σε αυτό το κομμάτι, στην παράσταση επιδιώκουμε να εισχωρήσουμε μέσα στους χαρακτήρες των ηρώων και να αποτυπώσουμε τους φόβους, τις αγωνίες, τα όνειρα τους λίγο πριν έρθει το τέλος. Αν κάποιος έρθει και περιμένει μέσα από την παράσταση να δει δύο κακοποιούς με τα πιστόλια στα χέρια, λυπάμαι αλλά δεν θα το δει. Μπαίνουμε στο μυαλό ενός εγκληματία λίγο πριν το τέλος. Μια άλλη διάσταση, μακριά από μυθοπλασίες...

Δηλαδή πιάνεστε από μία στιγμή των ηρώων και την αποδίδεται με κινηματογραφική υφή;

Μ.Μ: Παίρνουμε θραύσματα από τη ζωή τους, τα ενώνουμε και τα αποδίδουμε μέσα από τη δική μας ματιά


Οι «Bonnie & Clyde» έβλεπαν το τέλος να έρχεται και όμως μέχρι την ύστατη στιγμή έμειναν μαζί, πιστοί ο ένας στον άλλον...Θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελούν παράδειγμα ακόμη και για τα σημερινά ζευγάρια;

Μ.Μ: Η αλήθεια είναι ότι δεν το συναντάς πια στις μέρες μας. Οι δύο ήρωες δένονται και δίνουν μαθήματα ακόμη και στις ημέρες μας. Άλλωστε όταν αποδίδεις δύο τόσο έντονες προσωπικότητες η απλότητα και η αμεσότητα είναι αυτή που κέρδιζε

Εκτιμάτε πως ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο δημιουργεί αρνητικά πρότυπα

Λ.Β  Κάπου είχα δει ένα σύνθημα στα Εξάρχεια πως η τηλεόραση έχει τη δύναμη τα μηδενικά να τα κάνει νούμερα 


Λίγα λόγια για το έργο:
Ένα διαβόητο ζευγάρι επικηρυγμένων, με το νόμο και το κοινό αίσθημα να ζητά την παραδειγματική τιμωρία τους. Ένα θρυλικό δίδυμο που έμεινε στην ιστορία για τη θυελλώδη σχέση και  την εγκληματική δράση του. Καταρρίπτοντας τη μυθιστορηματική αίγλη που συνοδεύει την ταυτότητά τους, το θεατρικό έργο "Bonnie & Clyde" σκιαγραφεί το προφίλ δύο αντιηρώων, φέρνοντας στην επιφάνεια την τρωτή, καθημερινή, ανθρώπινη διάστασή τους, λίγες ώρες πριν από την επικείμενη εξόντωσή τους. Η δόξα και η ελευθερία που ονειρεύτηκαν δείχνει μόνο ένα δρόμο. Και θα τον ακολουθήσουν μαζί. Ως το τέλος. 
Αστείο, σκληρό, τρυφερό και ταυτόχρονα βαθιά υπαρξιακό, το έργο μας εισάγει χωρίς καμιά επικριτική ή, αντίστροφα, αθωωτική πρόθεση, σε ένα ιδιωτικό σύμπαν, δίνοντας στους ήρωές του λίγες τελευταίες προσωπικές στιγμές, για να αναμετρηθούν με τους φόβους τους, να κάνουν τον απολογισμό τους, να ονειρευτούν και να συμφιλιωθούν μακριά από τον παραμορφωτικό φακό των ΜΜΕ και τα εξαγριωμένα ένστικτα της πολιτισμένης κοινωνίας

Info
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 21.30 – Κυριακή στις 20.00
Διάρκεια Παράστασης: 80’
Τιμές Εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος) 10 ευρώ (μειωμένο για φοιτητές, ηλικωμένους, άνεργους).
Τηλ. Κρατήσεων: 6984 370151

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου