Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Το καλοκαίρι τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν; Ναι, ξέφρενα!


Της  Μαίρης Σταμπουλοπούλου*

Η μάθηση δεν σταματά όταν τα σχολεία κλείνουν. Μπορεί να συνεχιστεί και στις διακοπές αρκεί να γίνει χωρίς εξαναγκασμούς αλλά με δημιουργικό τρόπο.
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος ξεκούρασης και διασκέδασης για  όλα τα παιδιά. 
Μέσα από το παιχνίδι, την  επαφή με τη φύση, τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και τις συναναστροφές με παιδιά διαφορετικής ηλικίας θα απολαύσουν τις διακοπές τους, θα δεχθούν ερεθίσματα, που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν.
Οι διακοπές άλλωστε είναι μια περίοδος χαλάρωσης τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δυνάμεις για την νέα σχολική χρονιά που έρχεται το Σεπτέμβρη.
Το διάβασμα δεν είναι σημαντικό μόνο για το σχολείο ή για να έχουν τα παιδιά καλύτερους βαθμούς  από τους συμμαθητές τους. Το διάβασμα είναι απόλαυση και ευχαρίστηση. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσουν τα παιδιά την φαντασία τους και να γνωρίσουν τον ανεξερεύνητο κόσμο της ζωής.


Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι τα παιδιά να χαρούν τις διακοπές τους με δημιουργικές απασχολήσεις και όχι κα κολλήσουν μπροστά στην τηλεόραση και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. ΑΝ διαβάζετε βιβλία και εσείς, τότε τα παιδιά θα έχουν ένα καλό πρότυπο. Αν όμως οι σχέσεις με τα βιβλία δεν είναι οι καλύτερες τότε θα πρέπει να πείσετε τα παιδιά, ότι τα βιβλία αποτελούν μέσο διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Γι’ αυτό μην επιλέγετε πάντα εσείς τα βιβλία που θεωρείτε ότι πρέπει να διαβάσουν τα παιδιά σας. Το διάβασμα ενός βιβλίου είναι σημαντικό να αποτελεί επιλογή του ίδιου του παιδιού, γιατί μόνο τότε λειτουργεί ως μέσο ψυχαγωγίας.

Η δημιουργική επαφή με το διάβασμα μπορεί να καλλιεργηθεί με τους παρακάτω τρόπους:

-Αναθέστε στα παιδιά σας μια ομαδική εργασία ( η συγγραφή ενός θεατρικού έργου αλλά και χειροτεχνίες θα τους χαρίσουν άπειρες ώρες δημιουργικής απασχόλησης)
-Αν τα παιδιά έχουν παρέα στις διακοπές τους, πέρα από τις κατασκευές στη θάλασσα και τα επιτραπέζια παιχνίδια, θα απολαμβάνουν να λύνουν από κοινού προβλήματα με χιούμορ
-Μπορούν να γράψουν ιστορίες , να τις εικονογραφήσουν και να τις συσκευάσουν σε δωράκια για τους φίλους τους ή την οικογένειά τους
-Αν πάλι βρίσκονται στο χωριό του παππού και της γιαγιάς μπορούν να φτιάξουν ένα τετράδιο- ημερολόγιο για το χωριό.
-Λογοτεχνικά βιβλία με λίγες σελίδες και όμορφη εικονογράφηση καλλιεργούν  την προφορική έκφραση, τη φαντασία και τα συναισθήματα των παιδιών
-Πριν από την επίσκεψη σε κάποιο ζωολογικό κήπο ή κάποιο μουσείο χαρίστε στα παιδιά ένα βιβλίο με περιεχόμενο σχετικό με την επίσκεψη σας, προετοιμάζοντας τα γι’ αυτά που ενδεχομένως θα συναντήσετε εκεί.
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ…..ΠΛΑΚΑ!!!!!
*Η Μαίρη Σταμπουλοπούλου είναι ειδική παιδαγωγός


Το Πινάκιο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγκυρα δίνει σε 3 τυχερούς 3 παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι, καθώς επιτάσσεται η ξέφρενη ανάγνωση.
 Πρόκειται για τους εξής τίτλους:
Το καλοκαίρι με τη Μέδουσα της Λαμπρίνας Μαραγκού, το Δάκρυ της Τζοκόντα του Γιώργου Χριστοδούλου και το Δρομάκι που ήθελα να γίνει λεωφόρος του Νίκου Μιχαλόπουλου. Δεν έχετε από τα να στείλετε mail με την ένδειξη παιδικά βιβλία Άγκυρα στο pinakio.blogspot@gmail.com
Επειδή όμως ακολουθούν κι άλλοι διαγωνισμοί τις προσεχείς ημέρες κάντε like στο http://www.facebook.com/pinakio
ΥΓ: Οι νικητές ενημερώνονται με απαντητικό mail και δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους.


11 σχόλια:

  1. mpravo gia to arthro na mathenoume ke mis oi gonis pos na min katapiezoume ta pedia.
    poli enimerotiko pou mas voithai na prospathoume me omorfo tropo na diksoume sta pediana pos na agapisoun ta vivlia ke to diavasma
    grapse ke ala exoun poli endiaferon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΕΙΟ
    ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΓΙΟΥΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κόρη μου λατρεύει το διάβασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΩΡΑΙΟ ΔΩΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΑΝΙΨΟΥΛΑ!!vasosiopi@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τ ΘΕΛΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η μικρή μπουμπού μου δεν κοιμάται!Θα ήταν ο,τι πρέπει για να την κοιμίζω ευχάριστα και εποικοδομητικά!Καλή τύχη σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή