Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

O «Monsieur Tussauds» της Καβάλας μιλά στο Πινάκιο



Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Η Μελίνα Μερκούρη, η Τζένη Καρέζη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Βούλα Πατουλίδου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Βουτσάς, η Μαντόνα περιμένουν να υποδεχθούν στην Καβάλα το Θοδωρή Ζαγοράκη.
Η παραπάνω είδηση δεν ισχύει απλά αλλά είναι και διασταυρωμένη. Το εύλογο ερώτημα σας είναι πως είναι δυνατόν; Κι όμως είναι...καθώς όλες οι παραπάνω προσωπικότητες φιλοξενούνται στο Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στην Καβάλα.
Εμπνευστής αυτού του πρωτοποριακού -για τα ελληνικά δεδομένα- μουσείου ο Θοδωρής Κοκκινίδης, ο οποίος μιλά στο Πινάκιο για ξεχωριστό αυτό επίτευγμα του.

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να φτιάξεις ένα μουσείο ξεχωριστό και διαφορετικό, όχι μόνο για την Καβάλα αλλά και για την Ελλάδα;

«Από τότε που ήμουν παιδί έχω ασχοληθεί με τέχνες όπως ζωγραφική μουσική τραγούδι. Η αγάπη μου για την γλυπτική γεννήθηκε κάπου στην εφηβεία. Δεν είχα καθ αυτού στο μυαλό μου να κάνω ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, απλά ήταν η φυσική εξέλιξη της ανάγκης μου να δημιουργώ. Δεν θα μπορούσαν τα έργα να μένουν σε μια αποθήκη, έτσι λοιπόν δημιούργησα το μουσείο».

«Αγκαλιάστηκε» όπως περίμενες η πρωτοβουλία σου αυτή;
«Ασφαλώς  το κοινό έχει  αγκαλιάσει το εγχείρημα μου αυτό μιας και παρ ότι διανύουμε δύσκολες εποχές ο επισκέπτης εξακολουθεί να επισκέπτεται το μουσείο δίνοντας μου και εμένα την δυνατότητα να μπορώ να συνεχίζω μιας και το μουσείο δεν επιδοτείται και δεν στηρίζεται από κάπου αλλού παρά μόνο από το αντίτιμο του εισιτηρίου».




Ποιων προσωπικοτήτων ομοιώματα φιλοξενείς αυτή τη στιγμή;
«Αυτή τη στιγμή στο Μουσείο φιλοξενούνται τα ομοιώματα των: Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Μελίνας Μερκούρη, Μαρίας Κάλλας, Τζένης Καρέζη, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Ρένας Βλαχοπούλου, Μίμη Πλέσσα και του Θόδωρου Κοκκινίδη (σ.σ το δικό του).


Από ξένες προσωπικότητες στο χώρο του μουσείου βρίσκονται οι : Έλβις Πρίσλεϊ, Μαντόνα, Τζόνυ Ντεπ, Πριγκίπισσας Νταϊάνα και Μάικλ Τζάκσον»



Ποιο είναι το επόμενο που δουλεύεις;
«Το κέρινο ομοίωμα που δουλεύω το διάστημα αυτό είναι του Θεόδωρου Ζαγοράκη. Ένας απ τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Ελλάδας αλλά και αρχηγός της εθνικής ομάδας όταν πήραμε το Euro το 2004».




Πόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται για να τελειώσεις ένα έργο σου;
«Μια κέρινη φιγούρα για να ολοκληρωθεί χρειάζεται  περίπου 5 μήνες ανάλογα την δυσκολία που μπορεί να έχει κάθε πρόσωπο. Σίγουρα όμως είναι καλύτερο για εμένα να δουλεύω εφόσον έχει υπάρξει ποζάρισμα από το πρόσωπο που έχω επιλέξει ,όταν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, όπως έγινε με τον κ. Μιμή Πλέσσα την Βούλα Πατουλιδου αλλά και τον Θόδωρο Ζαγορακη».



Ποια είναι τα κριτήρια που επιλέγεις και επικεντρώνεσαι σε μια προσωπικότητα για να την κάνεις κέρινο ομοίωμα;
«Η επιλογή των προσωπικοτήτων που κάνω έχει να κάνει με το ποσό σημαντικό είναι το έργο που έχει προσφέρει το κάθε  πρόσωπο  αλλά και το πόσο αγαπητός επίσης είναι στο κοινό χωρίς αυτό να αποτελεί όμως κανόνα. Στόχος είναι να φιλοτεχνήσω τους σημαντικότερους από κάθε χώρο».

Τα παιδιά ή οι ενήλικες θαυμάζουν περισσότερο τα εκθέματα;
«Τα έργα εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους για διαφορετικούς λόγους  τον καθένα. Τα μικρά εντυπωσιάζονται από κάτι που δεν έχουν ξαναδεί ενώ οι μεγάλοι «συναντούν» πρόσωπα που μόνο μέσα από την τηλεόραση βλέπουν».

Που μπορούμε να σε βρούμε; Που ακριβώς είναι το Μουσείο;
«Το μουσείο βρίσκεται στο χωριό μου στα Κηπιά Ελευθερουπολης Καβαλας.25 χιλιομετρα έξω από την Καβάλα με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη».



Ποιος είναι ο Θεόδωρος Κοκκινίδης

Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης γεννήθηκε το 1977 στο Βερολίνο Δυτ. Γερμανίας από γονείς μετανάστες. Έζησε και μεγάλωσε στα Κηπιά της Καβάλας μέχρι 18 ετών.Από πολύ μικρός έδειξε την αγάπη του προς τις τέχνες. Σπούδασε μουσική, ασχολήθηκε με το τραγούδι και τη ζωγραφική.


Σε ηλικία 16 ετών, ως μαθητής Λυκείου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπ. Παιδείας στα σχολεία της χώρας όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο. 'Ήταν η ίδια εποχή που έπεσαν τυχαία στα χέρια του φωτογραφίες κέρινων ομοιωμάτων από το γνωστό μουσείο του Λονδίνου, Madame Tussaud. Του έκανε εντύπωση το πως ένα άψυχο υλικό όπως το κερί μπορεί να δείχνει τόσο ζωντανό.
Με μόνο εφόδιο την αγάπη του για δημιουργία και την σιδερένια του θέληση, σε ηλικία 16 ετών, φιλοτέχνησε το πρώτο του κέρινο έργο, το ομοίωμα του Michael Jackson. Ακολούθησε το ομοίωμα της αείμνηστης Τζένης Καρέζη. Τον Μάρτιο του 1999 για πρώτη φορά παρουσίασε τη δουλειά του στο ευρύ κοινό, συμμετέχοντας σε ομαδική έκθεση, στην Καβάλα. Πάντα όμως ανήσυχος ήθελε να γνωρίσει όλα τα μυστικά της τέχνης των κέρινων ομοιωμάτων. Απευθύνθηκε σε εκείνους που με τα έργα τους, τον ερέθισαν ώστε να ασχοληθεί με την τέχνη του κεριού, στο Madame Tussaud. Του πρόσφεραν απλόχερα βοήθεια, λύνοντας του απορίες που είχε. Χρησιμοποιώντας πλέον άλλα μέσα, είχε καλύτερο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο. Δοκιμάζοντας τις νέες τεχνικές, δημιούργησε την δική του κέρινη φιγούρα το 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου