Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Όταν το ρεπορτάζ γίνεται...τέχνη



Οι δρόμοι της Αθήνας σίγουρα κρύβουν πολλά κρυμμένα μυστικά...Κάποια από αυτά -κατά την πάροδο των ετών- κατάφερε και αποτύπωσε μέσα από τα ρεπορτάζ του ο Χρήστος Αλαβέρας. 
Τι γίνεται όμως όταν τα ρεπορτάζ αυτά καλύπτονται με ένα πέπλο τέχνης το οποίο χωρίζεται ισότοπα σε τρία μέρη; Αυτό του Χρήστου Αλαβέρα, του Χάρη Κοντοσφύρη και του Θωμά Μακινατζή.
Σίγουρα μιλάμε για ένα εκπληκτικό μόνο στο άκουσμα του αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που φιλοξενείται  στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και θα παρουσιάζει από τις 9 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2013 την πρώτη έκθεση της νέας χρονιάς με τίτλο «Εικαστικό ρεπορτάζ εν Αθήναις», εικοστός πρώτος αιώνας.

Η ιδέα
Πιο συγκεκριμένα η έκθεση βασίζεται σε μια ιδέα του Χρήστου Αλαβέρα και συγκροτήθηκε από τον Χάρη Κοντοσφύρη. Ο Χρήστος Αλαβέρας συμμετέχει με ρεπορταζιακό σχέδιο, o Χάρης Κοντοσφύρης με τσιμεντοτυπίες και ο Θωμάς Μακινατζής με ζωγραφική πάνω στα σχέδια του Χρήστου Αλαβέρα.


Η εμμονή

Ο Χρήστος Αλαβέρας γράφει:
«Κατά την διαμονή στην Αθήνα, η εμμονή μου να αποτυπώνω σε σχέδια ό,τι έβλεπα, έγινε πιο συχνή  από ποτέ.

Έτσι χωρίς να δουλεύω για καμιά εφημερίδα ή περιοδικό με επαγγελματική προσήλωση βρέθηκα ταγμένος σ' ένα ρεπορτάζ στους δρόμους της Αθήνας».






Οι καρέκλες και η πολυσημία στην ανάγνωση της εικόνας


Από την πλευρά του ο  Θωμάς Μακινατζής καταγράφοντας τις σκέψεις του για την έκθεση σημειώνει:

«Απομονώνοντας  στοιχεία από τα σχέδια του Αλαβέρα επιχειρώ να δημιουργήσω πιθανές αφηγήσεις.


Τοποθετώ συχνά καρέκλες υπονοώντας έτσι την ιδιότητα του παρατηρητή, ενώ με τις παραπομπές με εικόνες ζώων επιχειρώ την πολυσημία στην ανάγνωση της εικόνας».







Η επικαιροποίηση του στιγμιότυπου

Τέλος, ο Χάρης Κοντοσφύρης αναφέρει ότι στα όρια της εργασιακής διαδικασίας του έργου τέχνης και των κοινωνικών σχέσεων, που η τέχνη γεννά και/ή αναπαράγει έρχεται η συγκεκριμένη έκθεση να συνδιαμόρφωσει μια εικαστική πλατφόρμα πάνω στην επικαιροποίηση του στιγμιότυπου.








Η ταυτότητα της έκθεσης




Διάρκεια Έκθεσης: 9 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2013
 
 
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 - 14.30 & 17.30 - 20.30
 
Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 - 16.00
 
Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά ή κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού


Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
 


Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org
info@technohoros.org
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου