Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Η αναβίωση της αρχαιοελληνικής οινοποίησης


Η αναβίωση των παραδοσιακών συμποσίων των προγόνων μας όπως επιχειρήθηκε από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος «Ηλέσιον» στην αίθουσα «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα» του Κέντρου Πολιτισμού «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους περί τα εκατό μέλη και φίλοι, οι οποίοι μας έδωσαν δύναμη για την συνέχεια της προσπάθειάς μας.
Το συμπόσιο συνοδευόταν με έκθεση -γευστική δοκιμή των καινοτόμων προϊόντων του Οργ. Ηλέσιον και μπουφέ με εκλεκτούς μεζέδες από το περίφημο εστιατόριο «Μικρές Κυκλάδες», με την επιμέλεια του σεφ Μανώλη Φουρναράκη – Κακλή.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η διευθύντρια του Οργανισμού, Έμμη Πανούση αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η δράση του Οργ. Ηλέσιον θα μπορούσε, συνοπτικά, να χαρακτηριστεί ως παιχνίδι αναζήτησης… του χαμένου θησαυρού!
«Πρόκειται», εξήγησε, «για την Αρχαιοελληνική οινοποίηση, χωρίς θειώδη και άλλα χημικά πρόσθετα, που στην πορεία των ετών μας απέκρυψαν… αλλά κατορθώσαμε να την αποκαλύψουμε και να την… αναγεννήσουμε.
Με την ίδια λαχτάρα αναζητούμε -πάνω στα βουνά- άγρια κλήματα αμπελιού, τα οποία και πολλαπλασιάζουμε αναγνωρίζοντας την αξία τους.



Χρειάστηκε πολλή έρευνα και κόπος, αλλά τα καταφέραμε! Τον βρήκαμε τον θησαυρό! Είναι οινικός… φυσικός… και πολύτιμος ! Μας τον κληροδότησαν οι αρχαίοι Έλληνες και ήρθε η ώρα να τον αξιοποιήσουμε πολλαπλά!
Έμμη Πανούση, διευθύντρια Ηλέσιον
Σε ετούτη εδώ την μικρή και μέγιστη πατρίδα… δεν έχουν τελειώσει όλα!», τόνισε η κα. Πανούση. «Αξίζει να δώσουμε μάχες και ν’ αλλάξουμε προτεραιότητες, αξιοποιώντας την παρακαταθήκη των προγόνων μας, για να πετύχουμε τα θαυμαστά ταξίδια στο μέλλον με… όχημα την Παράδοση και αρωγό την Φύση.
Με την δημιουργία του Οργ. Ηλέσιον έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα για την σταδιακά αυξανόμενη παραγωγή ζωντανών οίνων, οι οποίοι αποτελούν δώρο υγείας για τον ανθρώπινο οργανισμό και τομή στα οινοποιητικά δεδομένα διεθνώς», ανέφερε κλείνοντας η διευθύντρια του Οργ. Ηλέσιον.
Το συμπόσιό μας είχαμε την τιμή να ανοίξει ο πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Πολιτισμού, αδερφός της αείμνηστης Μελίνας και δημιουργός του Πολιτιστικού Κέντρου που μας φιλοξένησε κ. Σπύρος Μερκούρης, ο οποίος με τον μεστό λόγο του επεσήμανε: «Είμαι πολύ ευτυχής που είμαι απόψε μαζί σας γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι η παραγωγή, η κράση και η κατανάλωση του κρασιού ξεκινάει από την Αρχαιότητα και είναι συνεχώς μέσα στην λειτουργία του Πολιτισμού μας».
Ένα εντυπωσιακό μουσικό ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής ΚΛηρονομιάς «ΛύρΑυλος» με 20 μουσικά όργανα (αντίγραφα αρχαίων) επί σκηνής, παράλληλα θεατρικά δρώμενα, διάδραση και σύντομες αναφορές στην εξέλιξη του κρασιού και της μουσικής μέχρι τον 20ο αιώνα.
Ο κ. Χαράλαμπος Προεστός 
Στο συμπόσιο  χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Χαράλαμπος Προεστός επίκουρος καθηγητής του τμήματος εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος εξήγησε τα σημεία συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τον Οργανισμό μας για τοερευνητικό πρόγραμμα «ΟΙΝΟΤΟΜΩ».
Ο κ. Προεστός σημείωσε ότι: «Ο Οργ. Ηλέσιον έχει πολλές επιστημονικές ανησυχίες και πραγματικά ο τίτλος Οινοτομώ του ερευνητικού προγράμματος που καταθέσαμε από κοινού είναι πολύ εύστοχος. Τα προϊόντα του Ηλέσιον είναι πραγματικά καινοτόμα. Ο Οργανισμός εστιάζει πάρα πολύ στην ερυθρά οινοποίηση που είναι πάρα πολύ σημαντική από άποψη υγείας».   

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Γ. Κωστής
Ολιγόλεπτη παρουσίαση των καινοτομιών και των στόχων του Ηλέσιον έγινε από τον συντονιστή Γιωργ. Κωστή, ο οποίος τόνισε ότι, εκτός από τις επτά -ήδη κατοχυρωμένες καινοτομίες του Οργανισμού μας- έχει γίνει ήδη προεργασία και είμαστε πλέον ώριμοι να καταθέσουμε άλλες δύο:
Την ανακοπή και αποδόμηση της πτητικής οξύτητας σε φυσιολογικά -για τον οίνο- επίπεδα.
Την δημιουργία ενός νέου τύπου οίνου, του «Νυκτήλιου», όπου συνυπάρχει το φρέσκο φρουτώδες με το παλαιωμένο.
Ο κ. Κωστής δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση έμπρακτης υποστήριξης στους φίλους μας προκειμένου ο Οργανισμός Ηλέσιον που αγαπούν… «να αποκτήσει το δικό του σπίτι και να είναι αυτόνομος».   
Το συμπόσιο έκλεισε με ζωντανό ρεμπέτικο – λαϊκό πρόγραμμα από την «LRA Band» με την Ανατολή Μαργιόλα και τους Φώτη Βεργόπουλο,  Γιώργο Χρονόπουλο και Γιάννη Κάτο, με το… τάλαντο των οποίων οι χοροί κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ.
10 Χρόνια Ηλέσιον!
10 Χρόνια κρασί χωρίς προσθήκη θειωδών!
10 Χρόνια φυσική καλλιέργεια και οινοποίηση!

10 Χρόνια συλλογή και διάσωση άγριων κλημάτων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου