Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Αιμιλία Γιαννοπούλου: Ράβει την ιστορία στις νέες γενιές των Ελλήνων



Φορεσιές από τον Πόντο ως την Κρήτη «μάρτυρες» της παράδοσης αλλά και της Ελευθερίας


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου



Κάθε βελονιά, κάθε ραφή είναι κεντημένη με ιδιάζουσα προσοχή και σεβασμό καθώς αντανακλούν την ιστορία και την παράδοση.
Κάθε τόπος έχει βαθιές χαραγμένες ρίζες που αυτές πρέπει να αποτυπωθούν με ακρίβεια στις  στολές  που το DNA τους είναι φτιαγμένο από αίμα που μυρίζει ελευθερία.

Με αφορμή την 28η Οκτωβρίου  σας παρουσιάζουμε την κα.  Αιμιλία Γιαννοπούλου η οποία ράβει παραδοσιακές στολές. Στολές που κοσμούν τα σώματα των νέων Ελλήνων .
Η ίδια μιλάει για το αίσθημα ευθύνης που νιώθει όταν καταπιάνεται για την δημιουργία μιας στολής, για την ιεροτελεστία της παραγωγής αυτής αλλά και για τους παραδοσιακούς συλλόγους που κρατάνε όρθια την παράδοση σε πείσμα των καιρών και των  εποχών.
Σχεδόν σε όλες τις απαντήσεις που δίνει μιλάει για τους προγόνους μας που πάλεψαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι αλλά και την γενιά που είναι δέκτης αυτής της υψηλής πολιτισμικής παράδοσης.
Η κα. Γιαννοπούλου με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στέλνει το δικό της μήνυμα στις νέες γενιές.  Να σέβονται το παρελθόν και να διδάσκονται απ’ αυτό.
Να σημειωθεί πως πριν λίγες ημέρες τιμήθηκε για το έργο της και την προσφορά της από το Επιμελητήριο Πελοποννήσου στο πλαίσιο της έκθεσης Πελοπόννησος expo.

Το θέμα έχει δημοσιευθεί στις 27 Οκτωβρίου στην εφημερίδα ΚΑΡΦΙ




Ράβετε Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές. Νιώθετε αίσθημα ευθύνης;

«Όταν καταπιάνεσαι με ένα κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, νιώθεις υπεύθυνος γιατί μέσα από τη δουλεία σου αναδεικνύεις ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φορεσιά κάθε τόπου. Ο κάθε τόπος στην Ελλάδα φέρει βαθιές αλήθειες, ιστορίες ανθρώπων που συνέβαλαν στο να είμαστε σήμερα όλοι εμείς ελεύθεροι. Κάθε χωριό, κάθε πόλη κρύβουν στοιχεία που τα εξωτερικεύουν στις φορεσιές τους. Εκεί αντανακλούν την παράδοση τους, τα θέλω τους, τα πιστεύω τους. Οπότε η κάθε ραφή, έχει σημειολογική σημασία. Και ναι! Είναι βαθύ το αίσθημα της ευθύνης αλλά και της υπερηφάνιας».


Η κάθε φορεσιά έχει την δική της ιεροτελεστία;
 
Στιγμιότυπο από την βράβευση της
«Κάθε φορεσιά έχει τη δική της ιστορία. Αντιπροσωπεύει συγκεκριμένους τόπους, συγκεκριμένους ανθρώπους, συνήθειες, ήθη και ιστορικές διαδρομές. Οπότε πρέπει να εμβαθύνεις στο χαρακτήρα και την ταυτότητα της περιοχής έτσι ώστε να αποτυπώσεις πιστότερα τη συγκεκριμένη φορεσιά».


Τα μέρη μας, έχουν βαθιές ρίζες ιστορίας και πολιτισμού;


«Σίγουρα. Ζούμε σε μια χώρα μου μας χαρακτηρίζει ο πολιτισμός και η παράδοση και οι ιστορικές διαδρομές του κάθε τόπου έχουν στιγματίσει τους ανθρώπους όχι μόνο των προηγούμενων γενεών αλλά και των σημερινών».


Από πότε φτιάχνετε παραδοσιακές φορεσιές;



«Βρισκόμαστε στο χώρο από το 1978 και συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι μέχρι σήμερα. Είναι χαρά μας και τιμή μας να βλέπουμε νέους ανθρώπους να φορούν παραδοσιακές φορεσιές.  Είναι ένα αίσθημα τιμής κυρίως και μετά ικανοποίησης που προσφέρουμε και εμείς κάτι στον Πολιτισμό».



Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας που παραμένει αναλλοίωτο;

«Παραμένει αναλλοίωτο, όσο υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να αποδώσουν πιστά τις δημιουργίες αυτές και δεν παραποιούν με κακέκτυπα στο βωμό του κέρδους κομμάτια που είναι αλληλένδετα με την ιστορία του κάθε τόπου. Η τιμή προς τους προγόνους από τις γενιές που έπονται είναι από μόνο του ένα γεγονός που σηματοδοτεί προσήλωση αλλά και σεβασμό. Αυτά δεν είναι άλλωστε τα χαρακτηριστικά που κρατούν την Ιστορία ζωντανή;»


Ποιες είναι οι φορεσιές που ξεχωρίζετε και γιατί;

«Είναι δύσκολο για εμάς να ξεχωρίσουμε κάποια συγκεκριμένη αφού η κάθε μία κρύβει ιστορίες και παραδόσεις που μας συγκινούν. Οι φορεσιές της Πελοποννήσου μας συγκινούν ίσως λίγο περισσότερο λόγω καταγωγής και μας ξυπνούν εικόνες από περιγραφές των παλιότερων γενεών».

Πόσες και από ποιες περιοχές φτιάχνετε;

«Κατασκευάζουμε φορεσιές από την Κρήτη μέχρι τον Πόντο. Αυτή τη στιγμή στο βεστιάριο μας υπάρχουν 2000 φορεσιές από όλα τα μέρη της Ελλάδος της οποίες νοικιάζουμε σε συλλόγους, σχολεία, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε ιδιώτες».


Οι παραδοσιακοί σύλλογοι κρατούν τις μνήμες και τις εικόνες ζωντανές; Ποια είναι η δική σας άποψη;

«Σαφέστατα οι παραδοσιακοί σύλλογοι επιτελούν μεγάλο έργο όσον αφορά τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομίας και της παράδοσης αρκεί μέσω της έρευνας να μεταφέρουν πιστά και με σεβασμό τους χορούς και τα παραδοσιακά δρώμενα της κάθε περιοχής. Είναι η ανάσα της άμεσης μεταλαμπάδευσης της Ιστορίας προς τις νέες γενιές οι Σύλλογοι. Οι άνθρωποι που τους αποτελούν έχουν μεράκι αλλά φέρουν και αίσθημα ευθύνης προς τους προγόνους αλλά και τους απογόνους τους.  Είναι πολύ σημαντική η συμβολή τους στην διατήρηση της εθνικής συνείδησης. Μιας καθαρής πέρα από τυμπανοκρουσίες και φαμφάρες ελληνικής συνείδησης που παρανομαστής της είναι η αγάπη για τον κάθε τόπο. Άλλωστε σκοπό έχουν να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες».



Ένα μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές ανά περιοχή και χρονολογία θα ήταν ενδιαφέρον;


«Ένα μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές είναι παρα πολύ ενδιαφέρον καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παραδόσεις, τα ήθη τα έθιμα και οι φορεσιές της κάθε περιοχής έχουν ενδιαφέρον και από τουριστικής πλευράς και είναι κάτι που πρέπει να αποτελεί κομμάτι του τουριστικού προϊόντος κάθε περιοχής.   Επίσης θα ήταν ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος προσέγγισης των νέων παιδιών να μάθουν Ιστορία μέσα από ένα διαφορετικό ερέθισμα.  Βλέπετε τα παιδιά σαγηνεύονται από τις εικόνες και τα χρώματα… Γιατί να μη τους δώσουμε ένα ακόμη διαφορετικό πρίσμα να αναζητήσουν το «γιατί» και το «πώς» πέρα από τα σχολικά βιβλία;».


Αν σας ρωτούσε ένας ξένος τι σημαίνουν τα παραδοσιακά ρούχα για τους Έλληνες, τι θα του απαντούσατε;

«Οι παραδοσιακές φορεσιές  είναι κομμάτι της ιστορίας μας η κουλτούρα μας, η ταυτότητα μας αποτυπωμένη σε μία φορεσιά. Πολλές απ’ αυτές τις φορεσιές κρύβουν ιστορίες, παραδόσεις, πίσω από κάθε κουμπί, κάθε ραφή υπάρχει μια σημειολογική σημασία.  Είναι ένα από τα αναρίθμητα κομμάτια του πολιτισμικού μας πλούτου».


Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για τις νέες γενιές;

«Όταν σεβόμαστε το παρελθόν, διδασκόμαστε από αυτό, ζούμε με ευθύνη και σίγουρα το παρόν και είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον. Άλλωστε το μέλλον ανήκει στα παιδιά μας και πρέπει να τους παραδώσουμε την ιστορία του λαού μας αναλλοίωτη για να αποφύγουν τα ίδια λάθη και ταυτόχρονα να είναι υπερήφανα για τους προγόνους μας, που χάρις την αυταπάρνηση τους ζούμε σήμερα όλοι μας ελεύθεροι».



Οι δυο γιοι της Θανάσης και Κώστας συνοδοιπόροι στο έργο της

Η κα. Αιμιλία Γιαννοπούλου έχει δύο γιους. Τον Θανάση και τον Κώστα.  Και οι δυο τους είναι στην επιχείρηση και συνεχίζουν και αυτοί την παράδοση.  Δουλεύουν πάνω στις στολές και ξέρουν γι’ αυτές τα μυστικά τους. Άλλωστε  η γνήσια τέχνη περνά από γενιά και σε γενιά.   Η κα. Γιαννοπούλου ξέρει καλύτερα από τον καθένα την σημασία της παράδοσης και της διατήρησης της. Γι’ αυτό και η ίδια μεταλαμπάδευσε στα πιο αγαπητά πρόσωπα της ζωής της, τα ίδια της τα παιδιά την τέχνη της.  Η νέα γενιά κερδίζει το έδαφος και ωθεί την παράδοση ακόμη πιο ψηλά.  Και εύλογα το ερώτημα που τίθεται είναι μήπως αυτή η οικογένεια αποτελεί παράδειγμα για πολλές άλλες;

Δείτε περισσότερα στο site: https://giannopoulou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου