Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Η Fake αύξηση του κατώτατου μισθού


-Απορρυθμίζει το ελληνικό επιχειρείν

-Ποιες είναι οι παγίδες του κατώτατου μισθού που μπορεί να μεγενθύνουν την ανεργία αντί να επουλώσουν χρόνιες πληγές


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Κουβαρνταλίκια με ξένα κόλλυβα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του το πανηγύρισαν δεόντως… Προανήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 11 %
Μια αύξηση fake, μια αύξηση με άρωμα προεκλογικής περιόδου καθώς θα επιβαρυνθεί ο εκάστοτε εργοδότης ενώ ο εργαζόμενος που θα είναι δέκτης της αύξησης θα κληθεί να την δώσει πίσω… Και σε όλα αυτά προσθέστε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μεγενθύνει την ανεργία.
Πρόκειται για μια κίνηση χωρίς μελέτη που θα έχει επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό αντί να τον μπαλώσει.

Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η αύξηση του κατώτατου μισθού;

Μέρος των εργαζομένων που σήμερα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα βρεθούν να υφίστανται και παρακράτηση φόρου, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα, δεδομένου ότι τους κάλυπτε, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ (μεταφράζεται σε αφορολόγητο συνολικού ύψους 8.636 ευρώ). Μετά τη διψήφια αύξηση στον κατώτατο μισθό, θα υπάρξουν εργαζόμενοι που θα βλέπουν και την εφορία στο μηνιαίο εκκαθαριστικό. Πρόκειται για τους άγαμους με συμπληρωμένες τις δύο τριετίες αλλά και τους παντρεμένους που βρέθηκαν να διανύουν τη δεύτερη τριετία πριν «παγώσει» ο χρόνος σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των προσαυξήσεων.

Από την πλευρά των επιχειρηματιών

Για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, η άνοδος του κατώτατου μισθού μπορεί να επιφέρει αύξηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (το μισθολογικό αφορά τα επιπλέον χρήματα που θα δοθούν στον εργαζόμενο και το μη μισθολογικό τα ποσά που θα κατευθυνθούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) της τάξεως των 650-750 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Αυτό το βάρος με την υπάρχουσα εικόνα της αγοράς ίσως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δεν θα μπορούν να το σηκώσουν. Τα τινά δύο… Ή λουκέτο ή απολύσεις.

Ειδικοί μιλούν στο «Καρφί» και αναλύουν τις επιπτώσεις στο ελληνικό επιχειρείν αλλά και στον κοινωνικό ιστό φέρνει η αύξηση του κατώτατου μισθού.




 Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Καρφί" στις 2-2-2019


Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος: Κίνδυνος ασφυξίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις



Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας μιλώντας στο «Καρφί» κάνει λόγο για πρόκληση ασφυξίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έντονη την οσμή των λουκέτων ενώ πρόσθεσε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα λύσει το πρόβλημα των μακροχρόνιων ανέργων.
Ειδικότερα τονίζει,
«Για να είναι βιώσιμη η αύξηση του κατώτατου μισθού, να μη χαθούν θέσεις απασχόλησης, να μην αυξηθεί η αδήλωτη, η εκ περιτροπής και μερική απασχόληση, πρέπει να δούμε και πώς θα είναι βιώσιμες και οι επιχειρήσεις.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης και να τις αυξήσουν, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κατώτατο μισθό.
Αλλιώς, πολύ φοβάμαι ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε ανάσχεση της μείωσης της ανεργίας, για λόγους, που όλοι καταλαβαίνουμε.
Θα οδηγήσει και σε λουκέτο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν θα αντέξουν το αυξημένο μισθολογικό κόστος, που ήδη έχει αυξηθεί μέσω των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε ό,τι αφορά τον υποκατώτατο μισθό, η κατάργησή του είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι δεν επέφερε την αύξηση των προσλήψεων, στην οποία στόχευε ο νομοθέτης.
Επιπλέον, μέτρα όπως αυτό, δε λύνουν το πρόβλημα της αποκατάστασης των μακροχρόνια ανέργων. Ειδικά όσων βρίσκονται και σε ηλικία, η οποία κάθε άλλο παρά ελκυστική είναι για πρόσληψη. Το αντίθετο».


Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής: Όχι σε ξαφνικό σοκ της αγοράς

Να μην δημιουργηθούν συνθήκες σοκ στην αγορά τονίζει σε παρέμβαση του ο Βασίλης Κορκίδης όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στο «Καρφί» για την αύξηση του κατώτατου μισθού.  Επίσης έκανε λόγο για ένα σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα για την πραγματική οικονομία.

Ειδικότερα τόνισε,


«…Αναμφίβολα, πρόκειται για μία θετική απόφαση, που θα συμβάλλει στην τόνωση της ενεργούς ζήτησης, ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, οι αυξήσεις αυτές θα ενσωματωθούν αυτόματα σε 24 επιδόματα, μεταξύ των οποίων είναι το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδομα, το επίδομα επίσχεσης εργασίας. Επομένως, από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ωφεληθούν σημαντικά, όχι μόνο όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά και άνεργοι, σπουδαστές, εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε εκτός από την αντίστοιχη αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, επιβαρύνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, που ως γνωστό, υπολογίζονται βάσει του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, χαιρόμαστε για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, για όσους είναι κάτω των 25 ετών, καθώς ήταν μία μεγάλη αδικία και ανισότητα για νέους εργαζόμενους, δύο ταχυτήτων. Θα ήθελα να επισημάνω πως, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αντιμετώπισε ποτέ φοβικά, μέχρι σήμερα, το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος, ωστόσο, υπολείπεται για να φτάσει στο προ κρίσης επίπεδο των 751 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υγιείς επιχειρήσεις και οι συνεπείς εργοδότες, έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα για σταδιακή και λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, σε βάθος τριετίας 2019-2022, με παράδειγμα το “πορτογαλικό” μοντέλο ως το πιο ενδεδειγμένο, ώστε να μην δημιουργήσει συνθήκες σοκ στην αγορά εργασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι, ο νέος κατώτατος μισθός των 650 ευρώ, αφορά μόνο το 8% των μισθωτών, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ώστε να δούμε την επίδραση, της γενναιόδωρης αύξησης του 11%, στην απασχόληση και κατά πόσο αυτή συνδέεται με την παραγωγικότητα, ανταποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα. Αναφορικά, τέλος, με τη σχέση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους επιμένουμε σε μια μεταβολή υπέρ του καθαρού μισθού, ως ένα σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα για την πραγματική οικονομία, αλλά και σταθεροποίησης της κοινωνικής συνοχής…».



Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Οικονομολόγος: Οι δύο  όψεις του νομίσματος και ο κίνδυνος της ανεργίας



Ο Οικονομολόγος Παναγιώτης Κυριακόπουλος στην τοποθέτηση που κάνει στο «Καρφί» κάνει λόγο για την ώθηση που θα δώσει στην αγορά η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά παράλληλα τονίζει έντονα για το βάρος που θα επωμιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζει,

«Σε αυτή τη λαίλαπα που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, η οποιαδήποτε ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών είναι σαφώς προς τη θετική κατεύθυνση. Οπότε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και στην κατάργηση του υποκατώτατου, θα δώσει μία "ανάσα" σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Οι θετικές συνέπειες αφορόυν θα έχουν αντίκτυπο τόσο στην κοινωνία όσο και στην επιχειρηματικότητα και στην οικονομία, καθώς θα μπορέσει να δώσει μια περισσότερη ώθηση στην κατανάλωση.
Ωστόσο, αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Γιατί βλέποντας την άλλη, μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς ότι για ακόμα μία φορά καλούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας να σηκώσουν οικονομικά βάρη που δεν τους αναλογούν και μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά. Για αυτό το λόγο, πρέπει να τονιστεί ότι οποιαδήποτε αύξηση θα πρέπει να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.  Οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει ένας μικρομεσαίος, είναι υπερβολικές. Και αυτό είναι κάτι που το παραδέχονται όλοι. Αντί λοιπόν να υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωση των συνθηκών του επιχειρείν, διαπιστώνουμε ότι τα βάρη αυτά αυξάνονται. Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σημαίνει αυτόματα και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Θα αντέξουν αυτά τα επιπλέον κόστη οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις;
Συνεπώς είναι ορατός ο κίνδυνος για περισσότερα «λουκέτα», και θα υπάρξουν περισσότερες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, απολύσεις και σίγουρα όχι αύξηση των θέσεων εργασίας. Ακόμα και οι αυτοαπασχολούμενοι που πλήρωναν έως σήμερα την πιο χαμηλή εισφορά των 157 ευρώ, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα.
Όταν είμαστε εν μέσω μίας προσπάθειας να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και ταμεία, αυτή η εξέλιξη μπορεί να σηματοδοτήσει μία νέα γενιά οφειλετών επειδή δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας απαιτεί δραστικά μέτρα που πρέπει να έχουν ως στόχευση την στήριξη και ενίσχυση του επιχειρείν. Μόνον έτσι θα βγούμε επιτέλους από τον καταστροφικό κλοιό της ύφεσης».


Το κράτος βάζει το χέρι πιο βαθιά στις επιχειρήσεις

Η Απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ αποκαλύπτεται, όμως, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα κερδίσουν 141 εκατ. ευρώ το 2019 κι άλλα 42 εκατ. ευρώ το 2020, προφανώς από τις αυξημένες εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι.  Αυτά ονειρεύονται λοιπόν στα υψηλά πατώματα του ΥΠΟΙΚ οι άνθρωποι που απέχουν πολύ από την πραγματική οικονομία και το καθημερινό αγώνα βιοπάλης. Και το τονίζουμε ξανά, αν κλείσουν και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μήπως αντί για κέρδος και συν πρόσημα μετρούμε ζημίες στα χαρτιά και πολλά νοικοκυριά ρημαγμένα από την «επέλαση του κατώτατου μισθού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου