Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Σοφία Καλιφατίδου: Να απελευθερωθούμε από τα «πρέπει» και να γεμίσουμε την ζωή μας χρώματα


Η Σοφία Καλιφατίδου αναμειγνύει πολύχρωμα και έντονα χρώματα με νερό φαντασία και αποτυπώνει σχέδια σε καμβάδες, σε T-shirts και όπου αλλού βρίσκει πεδίο λευκό.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Super- stars παίχτες του NBA, ήρωες από κόμικ ακόμη και οι χαρακτήρες του Fortnite παίρνουν σάρκα και οστά και ζωντανεύουν δια χειρός της Σοφίας.
Η ίδια μιλά στο Πινάκιο για την Τέχνη της, για τις εμπνεύσεις της, για τον Πολιτισμό αλλά και για την αγάπη και το πάθος που πρέπει να δείχνουμε όταν καταπιανόμαστε με κάτι!

Το μήνυμα της ταλαντούχας νεαρής ζωγράφου είναι να απελευθερωθούμε από τα «πρέπει» και να γεμίσουμε την ζωή μας με χρώματα και φαντασία.



Αποτυπώνεις με χρώματα και φως ό,τι κεντρίζει το ενδιαφέρον σου;

«Η φύση της ζωγραφικής είναι αυτή και ταυτόχρονα πρόκληση για κάθε καλλιτέχνη, με ιντριγκάρει να αποδώσω ένα έργο ζωγραφίζοντας μέσα στο σκοτάδι το φως».


Πώς ξεκίνησες αυτή την ασχολία με την τέχνη σου;

«Ήταν μια εσωτερική ανάγκη, που ουσιαστικά εκδηλώθηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, έστω και χωρίς να αντιλαμβάνομαι τι ακριβώς σημαίνει για εμένα σε πολύ νεαρή ηλικία. Φυσικά ήταν και έμφυτο ταλέντο, το οποίο κληρονόμησα από τους γονείς μου». 

Ακόμη και τα t-shirt που κάνεις έχουν ταυτότητα... Είναι έργα τέχνης;

«Θεωρώ πως ο κάθε καλλιτέχνης, αποτυπώνοντας ένα έργο, φανερώνει τον ψυχικό του κόσμο. Προδίδει τα συναισθήματα του, καθώς και στοιχεία της προσωπικότητας του. Επομένως κάθε είδους δημιουργία, ακόμη κι αν απεικονίζεται σε ένα t-shirt, είναι προϊόν συναισθημάτων. Και αυτό είναι ένα έργο τέχνης, στην κυριολεκτική ή μεταφορική του έννοια». 

Τι σου έχουν πει γι' αυτά;

«Όταν κάποιος αντικρίζει ένα από τα έργα μου, αυτό που με ικανοποιεί ως καλλιτέχνη είναι η λάμψη στα μάτια τους. Ο ενθουσιασμός και η αγάπη που εκφράζουν μέσα από αυτό που βλέπουν». 

Ποιο είναι το πιο «δυνατό» σου έργο;

«Σε πίνακα, είναι ένα έργο που έχω αποτυπώσει μέσα από μια φωτογραφία του Παναγιώτη Μάλλιαρη. Παρά το γεγονός ότι λατρεύω το χρώμα, πρόκειται για μια ασπρόμαυρη δημιουργία. Που περιγράφει την ομορφιά ενός γυναικείου προσώπου, παίζοντας με το υγρό στοιχείο και τις σκιές. Σε t-shirt, ένα ακόμη σχέδιο μέσα από φωτογραφία του Παναγιώτη Μάλλιαρη, που αποτυπώνει την αντίδραση ενός προσώπου στη λαβή δύο χεριών που μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. Είτε ως απειλή, είτε ως τρυφερότητα ή πάθος. Ένα δεύτερο αγαπημένο t-shirt, αφορά την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Οι μυς του σώματος και η στάση των χεριών στην λαβή της απόλυτης αρπαγής/αφοσίωσης, είναι το έντονο χαρακτηριστικό της εικόνας».

Τα πολύχρωμα και τα έντονα σχέδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας;

«Αν κάνουμε μια αναδρομή στην αρχαιότητα, θα δούμε πολύ σημαντικά έργα τέχνης να απεικονίζονται σε έντονο χρώμα. Επομένως είναι αυταπόδεικτο ότι στην κουλτούρα του πολιτισμού μας, τα χρώματα είναι ταυτισμένα με τον πλούτο της απεικόνισης σε έργα τέχνης». 

Αν θα έμπαινες σε μια τάξη γυμνασίου, τι θα έλεγες στα παιδιά;

«Το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω στη νέα γενιά, είναι πως ό,τι κάνουν να το κάνουν με αγάπη και πάθος. Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να εξελιχθεί και να πλησιάσει τον ανώτερο εαυτό του. Να μην επηρεάζεται από τα "πρέπει" και τα στερεότυπα που ενδεχομένως να του επιβάλλουν οι γύρω τους».

Σε ένα τραγούδι παλιότερο, ο Πλιάτσικας έλεγε "να θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζε, θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα". Αν η Σοφία Καλιφατίδου μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, τι θα έκανε;

«Θα δανειστώ έναν άλλο στίχο, του Τζίμη Πανούση. "Καίω τα δάση, χτίζω μεζονέτες, θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες". Αυτό που θα ήθελα να αλλάξω, είναι να μάθει ο κόσμος την αυτοβελτίωση. Με τη βοήθεια της δημιουργίας και της τέχνης. Προσπαθώντας να απελευθερωθεί από τα "πρέπει" και να ευαισθητοποιηθεί για τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής».




Δείτε μερικά έργα της πάνω σε T-shirts, μπλούζες ακόμη και φορμάκια 

Και για να επικοινωνήσετε μαζί της μπορείτε να μπείτε ΕΔΩ














3 σχόλια: