Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ο Λέτζερ είναι ο Τζόκερ ή ο Τζόκερ είναι ο Λέτζερ;


Αν δεν  το είχε προκαλέσει ο  Χιθ Λέτζερ ίσως σήμερα να μην βλέπαμε τον  Χοακίν Φίνιξ να υποδύεται τον Τζόκερ



Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο



Εδώ και μερικές ημέρες προβάλλεται και στους ελληνικούς κινηματογράφους ο Τζόκερ τον οποίο υποδύεται αριστουργηματικά ο Χοακίν Φίνιξ. Απίστευτη ερμηνεία αφού παρουσιάζει τον Τζόκερ επικαλούμενος τα άδυτα της ψυχής του.
Σίγουρα η σύγκριση με τον Χιθ Λέτζερ είναι αναπόφευκτη πέραν των λόγων που επιτάσσει η επιστήμη του marketing.


Ο Λέτζερ, κατά την γνώμη μας, ήταν ο «κακός» ο οποίος με τον τρόπο που υποδύθηκε τον Τζόκερ αύξησε τους υποστηρικτές του έναντι του πάντα «ατσαλάκωτου» Μπάτμαν.
Ο Νόλαν καθοδήγησε τους ηθοποιούς του στις απόλυτες ερμηνείες βασιζόμενος -και σεβόμενος- τα κόμικ της DC.
Μάλιστα αυτή η θεωρία μας αποτυπώνεται στον τελευταίο διάλογο του Μπάτμαν με τον Τζόκερ ή αν προτιμάτε του Κρίστιαν Μπέιλ και του Χιθ Λέτζερ.
«Εμείς οι δύο παλεύουμε και θα παλεύουμε πάντα γιατί ο ένας αλληλοσυμπληρώνει τον άλλον. Σαν μια ανυπέρβλητη δύναμη να σκάει πάνω σε ένα τεράστιο αμετακίνητο εμπόδιο», είχε μπει ο Τζόκερ βάζοντας ως κερασάκι στην τούρτα το  χαρακτηριστικό χαχανιτό του, αποδεικνύοντας έτσι και την μη ψυχολογική ισορροπία του Μπάτμαν.
Το θέμα είναι  ότι ο Λέτζερ με τον χαρακτήρα του και υπό την καθοδήγηση του Νόλαν προκάλεσε την συζήτηση για τον Τζόκερ  (ως χαρακτήρα) και αυτό ίσως  ως γεγονός να ήταν και η αφορμή της απόφασης των ιθυνόντων της Warner Bros να γυρίσουν μια ταινία πάνω του.

Πέρασαν 11 χρόνια και η σκέψη έγινε πράξη επί της μεγάλης οθόνης.

Ο Χοακίν Φίνιξ, είναι άψογος.  «Πιάνει» τον ρόλο πολύ βαθιά. Ίσως και ψυχικά.  Εκεί είναι που δίνει και ρεσιτάλ ερμηνείας… να δώσει οντότητα στην παράνοια του Τζόκερ.
Είναι κάτι καινούργιο για τους λάτρεις των κόμικ, αλλά σίγουρα δεν μπορείς κανείς να τον φανταστεί να παλεύει με τον Μπάτμαν.
Δεν είναι ο συμβατικός αντι-ήρωας και σίγουρα αυτό να ήταν και το μεγάλο στοίχημα που κέρδισε.
Η αποδοχή του κόσμου ωστόσο είναι απερίγραπτη και αυτό αποτελεί ένα μήνυμα. Και ποιο είναι αυτό;  Αν  οι ήρωες των κόμικ θα πρέπει να τσαλακώνονται περισσότερο για να εισέλθουν στις συνειδήσεις του κόσμου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου