Σάββατο 14 Μαΐου 2011

H ACTION-AID δρα για ….έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο

-Από την αποτελεσματικότητα του συνολικού έργου της Action-Aid εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές




-Άννα Μπόσογλου στο ΠΙΝΑΚΙΟ: «Περισσότεροι από 40.000 Έλληνες αυτή τη στιγμή που μιλάμε στηρίζουν το έργο της Action-Aid Hellas. Είμαστε ένας λαός που βοηθάμε όταν μπορούμε και όταν ακόμα δεν μπορούμε, αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλείο της ψυχής του Έλληνα»





-Αναδοχή Παιδιού δε σημαίνει υιοθεσία. Σημαίνει υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειάς του και όλων των ανθρώπων της περιοχής που ζει, ώστε να επιτευχθούν μόνιμες βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.





Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου





Φανταστείτε έναν κόσμο, χωρίς φτώχεια, χωρίς αδικία, χωρίς ανισότητα, έναν κόσμο ονειρικό, αγγελικά πλασμένο. Η εικόνα σας φαντάζει ουτοπική; Κι όμως δεν είναι. Τρανή απόδειξη, οι ενέργειες αλλά και το έργο της Action-ऐडΤο ΠΙΝΑΚΙΟ βρέθηκε στα γραφεία της Action Aid στην Ελλάδα και συνομίλησε με την υπεύθυνη τύπου Άννα Μπότσογλου. Η ίδια μας ανέλυσε το έργο της Action-Aid, τόσο στην Ελλάδα τόσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας έμφαση στην σημασία αλλά και στη βαρύτητα του, καθώς από την αποτελεσματικότητα του συνολικού έργου της Action-Aid εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές.









Η ActionAid αποτελεί μια μοναδική συνεργασία ανθρώπων που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν αρκετή τροφή, πόσιμο νερό, εκπαίδευση και έναν ενεργό ρόλο στην κοινωνία.








«Πιστεύουμε πως η αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας απαιτεί παρέμβασηστα συστήματα και στις πρακτικές που κρατούν τους ανθρώπους σε συνθήκες φτώχειας και αλλαγές προς αντίστοιχους μηχανισμούς που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, προστατεύοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων, και τις προσπάθειές τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια.




Για το σκοπό αυτό, αναλύουμε και παρεμβαίνουμε στις συχνά ανήθικες και άδικες διεθνείς, εθνικές και τοπικές πρακτικές, θεσμούς και κανονισμούς. Αμφισβητούμε τις διακρίσεις των τοπικών κυβερνήσεων απέναντι στις γυναίκες και στους ασθενείς του HIV/AIDS, τις εθνικές νομοθεσίες που καταδικάζουν γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμών, τις άδικες παγκόσμιες εμπορικές πρακτικές που αποδυναμώνουν τους μικροκαλλιεργητές και καθιστούν αδύνατη τη συντήρηση των οικογενειών τους. Για να είμαστε αποτελεσματικοί στο έργο μας συνεργαζόμαστε με φτωχές κοινότητες, κοινωνικά κινήματα, τοπικές οργανώσεις και εθνικούς οργανισμούς, καθώς και διεθνείς συμμαχίες. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε όλα τα μέσα στην ActionAid σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για την κατανόηση των πολιτικών και των πρακτικών που επηρεάζουν τις φτωχές κοινότητες και για τη μεγιστοποίηση της θετικού αντίκτυπου του έργου μας »,λέει χαρακτηριστικά η Άννα Μπότσογλου και στην συνέχεια υπογραμμίζει.«Περισσότεροι από 40.000 Έλληνες αυτή τη στιγμή που μιλάμε στηρίζουν το έργο της Action-Aid Hellas. Είμαστε ένας λαός που βοηθάμε όταν μπορούμε και όταν ακόμα δεν μπορούμε, αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλείο της ψυχής του Έλληνα»







Ο βασικός στόχος της Action-Aid είναι η καταπολέμηση της φτώχειας σε ολόκληρο τον κόσμο, της ανισότητας και της αδικίας. Κατά πόσο εφικτό είναι αυτό;





«Όλα μπορούν να συμβούν και τίποτα δεν είναι απίθανο. Αν δεν το πιστεύαμε αυτό δεν είχαμε και λόγω ύπαρξης. Ο μεγάλος μας στόχος είναι να καταπολεμηθεί η φτώχεια και η αδικία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι προσπάθειες μας είναι ουτοπικές…Και όμως δεν είναι. Εκεί που υπάρχει η απόλυτη φτώχεια έχουμε στηρίξει ανθρώπους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ξέρετε πράγματα που θεωρούμε εμείς αυτονόητα όπως το νερό, οι άνθρωποι κάτω στην Αφρική το στερούνται σε κάποιες φυλές. Μπορείτε να διανοηθείτε πως το νερό είναι πολυτέλεια…..Εκεί παρεμβαίνουμε εμείς, να λύσουμε προβλήματα βασικής επιβίωσης και σε κάποιο βαθμό τα έχουμε καταφέρει και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, γιατί όλοι όσοι κατοικούν στον πλανήτη έχουν δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή.







Τώρα, ως προς το άλλο σκέλος της ερώτησης σας, κατά πόσο εφικτό είναι καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Δεν έχετε από το να κάνετε ένα flash-back πίσω στο χρόνο και θα διαπιστώσετε πως έχουν γίνει τεράστια βήματα εξέλιξης ως προς την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.





Ένας λόγος που έχουμε όλοι να θυμόμαστε το μουντιάλ, σε εξωαγωνιστικό επίπεδο δεν είναι άλλος απ’ την εκστρατεία της Action-Aid, το 1 goalΠοιος ήταν ο στόχος και ποια η ανταπόκριση ολόκληρου του πλανήτη αλλά και της χώρας μας;




« Ο Βασικός στόχος είναι να συγκεντρωθούν 30 εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε ένα χρόνο από θεατές και φιλάθλους από όλο τον κόσμο. Οι υπογραφές αυτές θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της παγκόσμιας δέσμευσης των αναπτυγμένων κρατών για Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά μέχρι το 2015. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί 14.000.000 υπογραφές από ολόκληρο τον κόσμο και μέχρι το τέλος του χρόνου ευελπιστούμε να πιάσουμε τον στόχο. Στην Ελλάδα έχουν υπογράψει περισσότερα από 60.000 άνθρωποι, αριθμός ικανοποιητικός, δεν σας κρύβω πως περιμέναμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο στην Ελλάδα».






Από πού πρέπει να αρχίσουμε για να χτίσουμε έναν νέο κόσμο;




«Από την αλλαγή νοοτροπίας. Η νοοτροπία είναι το Α κ το Ω για να ακολουθήσουν μεγάλες αλλαγές. Δεν είναι καθόλου εύκολο και για κανέναν να αλλάξει σκέψεις και πρακτικές που ισχύουν εδώ και δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες. Οι άνθρωποι πρέπει να αναζητούμε το καλύτερο να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό και όχι να κολλάμε σε παλιές μεθόδους διαβίωσης. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να χτίσουμε έναν νέο κόσμο, είναι ν’ αρχίσουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τις προτεραιότητες μας και να δούμε γύρω μας τι συμβαίνει αλλά και που μπορούμε να βοηθήσουμε και να κατανοήσουμε επιτέλους πως ο καθένας μας είναι μια ξεχωριστή αλλά πολύ σημαντική μονάδα στο σύνολο ολόκληρου του πλανήτη….»






Στις προσπάθειες σας συναντάτε εμπόδια…






«Συναντάμε εμπόδια, σε πολλά επίπεδα τα οποία δυσχαιρένουν το έργο μας.Πρώτο επίπεδο είναι το «τοπικό»। Τι εννοώ, ότι πολλές κοινότητες δεν μπορούν να αντιληφθούν νέες πρακτικές ζωής, γιατί συμπίπτουν πάνω στις παραδόσεις τους και τα έθιμα τους και έτσι είναι αρνητικές σε κάθε τι νέο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Θεωρούν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να πηγαίνουν σχολείο αν μπορούν να δουλέψουν. Είναι μια νοοτροπία που δυσκολευτήκαμε πολύ να την αλλάξουμε. Δεύτερο επίπεδο εμποδίων είναι τα πολιτικά. Μια πολιτική άποψη που επικρατεί εδώ και δεκαετίες είναι δύσκολο να μεταβληθεί. Για να σας δώσω και σ’ αυτό το σημείο ένα παράδειγμα θα σας αναφέρω ότι στην Ινδία έπειτα από τις πιέσεις της Action-Aid έχει θεσπιστεί δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές στα σχολεία, μέτρο που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό υποσιτισμού».





Οι Έλληνες έχουν στηρίξει την προσπάθεια σας;


«Περισσότεροι από 40.000 Έλληνες αυτή τη στιγμή που μιλάμε στηρίζουν το έργο της Action-Aid Hellas γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε πιο υπεύθυνοι αλλά και πιο συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας. Είμαστε ένας λαός που βοηθάμε όταν μπορούμε και όταν ακόμα δεν μπορούμε, αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλείο της ψυχής του Έλληνα».




Γίνετε ανάδοχος γονέας – Διαφυλάξτε μια ζωή





Η απόφασή σας να γίνετε Ανάδοχος μπορεί να είναι καθοριστική για τη ζωή ενός παιδιού σε μια φτωχή χώρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι άνθρωποι καθημερινά αγωνίζονται για να ζήσουν άλλη μια μέρα, έστω και αν αυτή είναι γεμάτη δυστυχία και αβεβαιότητα. Αναδοχή Παιδιού δε σημαίνει υιοθεσία. Σημαίνει υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειάς του και όλων των ανθρώπων της περιοχής που ζει, ώστε να επιτευχθούν μόνιμες βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους. Έτσι, δίνετε στους ανθρώπους των αναπτυσσόμενων χωρών βάσιμη ελπίδα να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. Με τη συστηματική εισφορά σας βοηθάτε τους κατοίκους των κοινοτήτων να αξιοποιήσουν τις δικές τους ικανότητες και να βελτιώσουν τη ζωή τους, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Πολύ περισσότερο όμως, τους βοηθάτε να αποκτήσουν αξιοπρέπεια και ελπίδα.

Μέσω της σχέσης αναδοχής σας δίνεται η ευκαιρία:

• Να συνδεθείτε άμεσα με ένα παιδί και να έχετε συνεχή ενημέρωση για την πρόοδο και την εξέλιξη των έργων στην κοινότητά του.
• Να ανοίξετε ένα «παράθυρο στον κόσμο» και να έρθετε σε επαφή με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες, μαθαίνοντας τις προκλήσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί τους τις καθημερινές τους νίκες, γνωρίζοντας ότι και εσείς έχετε συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτές.
• Να εμβαθύνετε τη γνώση σας για το παγκόσμιο περιβάλλον και τα βαθύτερα αίτια της φτώχειας, καθώς και πως αυτή είναι εφικτό να καταπολεμηθεί ριζικά μέσω της συντονισμένης δράσης।








• Να επισκεφτείτε το παιδί στη χώρα που ζει και να δείτε από κοντά τα έργα που πραγματοποιούνται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου