Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Τους οδηγεί στην εξαθλίωση παίζοντας με τις λέξεις ο Βενιζέλος


Παιχνίδια τακτικής καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών


Εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ να εξαιρεθούν από το χαράτσι, λέει ο Βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής


Με τις λέξεις φαίνεται πως παίζει ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκαλώντας το κοινό αίσθημα με τη δήλωσή του ότι θα εξαιρεθούν από το χαράτσι της ΔΕΗ όσοι έχουν αναπηρία από 80% και άνω.

«Οι έχοντες αναπηρία άνω του 80% εξαιρούνταν από το χαράτσι και πριν την δήλωση Βενιζέλου», λέει στην dealnews.gr ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, Σοφοκλής Αλέπης, τονίζοντας μάλιστα ότι η δήλωση του υπουργού έγινε για να κατευνάσει τα πνεύματα. Ο κ. Αλέπης υποστήριξε επίσης ότι με αυτή την κίνηση «Τρόικα και κυβέρνηση ωθούν τους βαριά κινητικά αναπήρους στα όρια της εξαθλίωσης».

Ένα βήμα παραπέρα προχώρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος τόνισε στην dealnews.gr πως όχι μόνο οι ανάπηροι αλλά και πολλές ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο χαράτσι της ΔΕΗ.

Σοφοκλής Αλέπης, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών: «Μας τα έκοψαν όλα και ζητάνε και το τέλος;»


«Οι εξαγγελίες του Βενιζέλου είναι τυράκι που δεν μασάμε. Ίσχυε, έτσι κι αλλιώς, η μη καταβολή του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ απ' όσους έχουν αναπηρία 80%.

Ήδη τα ΑΜεΑ έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους, στα δώρα τους, στα επιδόματα τους.

Έκοψαν ακόμα και τα βοηθήματα που έδιναν για τις θεραπείες των αναπήρων και κατ' επέκταση έκοψαν το δικαίωμα της προσπάθειας στην αποκατάσταση της αναπηρίας», λέει στην dealnews χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, και συνεχίζει με οξείς τόνους: «Ωθούν τους βαριά κινητικά αναπήρους, τρόικα και Κυβέρνηση στα όρια της εξαθλίωσης. Κι αν προβάλλουν ως επιχείρημα πως δεν μπορούν να διαχωρίσουν τους ανάπηρους από τους ανάπηρους - μαϊμούδες εμείς είχαμε προτείνει στις δύο τελευταίες Κυβερνήσεις να έχει ο καθένας από εμάς μια κάρτα αναπηρίας.

Με την κάρτα αυτή ούτε εμείς θα ταλαιπωρούμασταν με γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και το κράτος να ξέρει ποιοι είμαστε και ποιες είναι ιδιαιτερότητές μας».

Άκυρη η ποσόστωση


Ο κ. Σοφοκλής Αλέπης στην τοποθέτησή του τονίζει πως η ποσόστωση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τίθεται υπόψη, καθώς διήκετε υποστηριζόμενη σε υποκειμενικά κριτήρια τα οποία είναι πιθανόν να εμπεριέχουν και την παράμετρο του ανθρώπινου λάθους.

«Ζητάμε την ολική εξαίρεση των πολιτών με αναπηρία στην ποσόστωση, γιατί αυτή πολλές φορές εμπεριέχει υποκειμενικά κριτήρια και είναι πολύ πιθανό το ανθρώπινο λάθος -ένα λάθος εις βάρος μιας αναπηρίας θα μπορούσε να είναι και εγκληματικό».

Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανεξάρτητος βουλευτής: Να εξαιρεθούν από το χαράτσι οι οικογένειες με εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από τη διάσταση που έχει αυτή τη στιγμή το θέμα και δεν ζήτησε απλώς να εξαιρεθούν τα ΑΜεΑ αλλά να απλωθεί ένα κοινωνικό δίχτυ και να μην επιβαρύνονται με το τέλος ακινήτων τα νοικοκυριά που έχουν κάτω από 30.000 οικογενειακό εισόδημα.

«Κατέθεσα μία τροπολογία στη Βουλή, την οποία κοινοποίησα σε όλους τους βουλευτές, και στους 300! Μετά από την πρώτη μου παρέμβαση, όταν ψήφισε τον νόμο (σ.σ.ο Βενιζέλος), είπα στον Βενιζέλο πως ένας τέτοιος νόμος σκληρός πρέπει να έχει κοινωνική παράμετρο για να περάσει. Άρα απάλλαξε την πρώτη κατοικία».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κουρομπλής επεσήμανε ότι: «Όταν ο Σαμαράς έθεσε το θέμα στη Βουλή, του είπα, απατώντάς του, πως ο λαός δεν χρειάζεται χάρες. Τι είχε πει ο Σαμαράς; Κύριε πρωθυπουργέ, σε αυτούς που δεν έχουν μην τους κόβετε το ρεύμα. Εγώ είπα, απατώντας και στον κ. Σαμαρά, μα πάντα απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, πως καταθέτω μια πρόταση η οποία έχει να κάνει με την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από το τέλος ακινήτων της ΔΕΗ.

Όλοι άλλωστε γνωρίζουμε στην Ελλάδα ότι η πρώτη κατοικίας είναι το πάθος των Ελλήνων. Αυτό που λέει ο λαός "να βάλω ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου για μένα και τα παιδιά μου". Πόσος κόσμος έχει πάρει δάνεια και πληρώνει μέχρι σήμερα επιτόκια της τάξης 18-20% για να πάρει ένα σπίτι. Έλεος....Το πρώτο σπίτι μέχρι 100 τ.μ απαλλάξτε το και βάλτε μια ρήτρα που να είναι στα 30.000 οικογενειακό εισόδημα».

Η πρόταση Κουρουμπλή: Απαλλαγή επιβάρυνσης της πρώτης κατοικίας από την έκτακτη εισφορά


Πρόταση προς όλους τους Βουλευτές απέστειλε ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην οποία προτείνει την κατάθεση τροπολογίας με σκοπό την απαλλαγή επιβάρυνσης της πρώτης κατοικίας, εφόσον τηρούνται ορισμένα κριτήρια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι η απόκτηση πρώτης κατοικίας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για κάθε ελληνική οικογένεια, ενώ είναι γνωστό πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ακίνητα αυτά δεν προέρχονται από κληρονομιά, αλλά έχουν αγοραστεί με τη χρήση υψηλότοκων στεγαστικών δανείων που στις περισσότερες των περιπτώσεων αποπληρώνονται σε βάθος χρόνου.

Προκειμένου η επιβολή του έκτακτου φόρου ακινήτων να μην εφαρμόζεται επί δικαίων και αδίκων, ο κ. Π. Κουρουμπλής προτείνει την απαλλαγή επιβάρυνσης της πρώτης κατοικίας έως του εμβαδού των 100 τ.μ. και εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 30.000€.

Σε περίπτωση που το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει τα 100 τ.μ., αλλά τηρείται το οικονομικό κριτήριο, ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει μόνο τη διαφορά(δηλαδή το ποσό του τέλους θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των επιπρόσθετων τετραγωνικών μέτρων επί του συντελεστή του ειδικού τέλους που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου).

Επιπροσθέτως, προτείνεται η αύξηση του ειδικού τέλους που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου, από 16€/τ।μ. σε 20€/ τ.μ. για περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες. Το μέτρο αυτό θα προσδώσει την απαραίτητη κοινωνική παράμετρο και θα εμπεδώσει το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, με τις επιφυλάξεις της συνταγματικότητας ή μη του μέτρου.


Διαβάστε επίσης: http://www.dealnews.gr/ellada/item/35133

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου