Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Οι μικροί μαθητές επέστρεψαν και αναμένουν να χτυπήσει το πρωινό κουδούνι του σχολείου..

Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο είναι μία περίοδος που απαιτεί προετοιμασία, τόσο υλική, όσο και ψυχολογική. Πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση γενικότερα, τα παιδιά καλούνται να βρουν ξανά τους σχολικούς ρυθμούς τους.
Στο σημείο αυτό τίθενται 2 ερωτήματα:
-Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προετοιμάσουμε την διάθεση και την ψυχολογία των παιδιών;
-Πώς η μετάβαση από την ξεγνοιασιά στις ευθύνες θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά;
Η προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο εξαρτάται από την ηλικία τους και καλό θα ήταν να ξεκινάει νωρίτερα και να βασίζεται σε κάποια στοιχεία. Παρόλα αυτά όταν μιλάμε για προετοιμασία δεν εννοούμε μόνο την υλική, αλλά την στήριξη των γονιών προς τα παιδιά τους και την κατάλληλη καθοδήγηση πριν το ξεκίνημα της νέα χρονιάς. Με αυτούς τους παράγοντες τα παιδιά έχουν θετικά αποτελέσματα στην μετέπειτα εξέλιξη, απόδοση αλλά και την προσωπική τους ικανοποίηση.
Αρχικά, οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην καθημερινότητα και στους κανόνες που την ακολουθούν. Δηλαδή να βάζουν όρια, τα οποία να κατευθύνουν τα παιδιά, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση το ύπνου είναι ένα βασικό στοιχείο για την απόδοση των παιδιών στο σχολείο. Χρειάζονται 9 με 10 ώρες ύπνο. Η ώρα αυτή να’ ναι συγκεκριμένη. Θα πρότεινα τα παιδιά να ασχολούνται με βιντεοπαιχνίδια, τηλεόραση και υπολογιστές μία ώρα πριν το βραδινό τους ύπνο γιατί είναι σημαντικό να είναι ήρεμα και χαλαρά.


Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι η διατροφή των παιδιών τους. Ας αποφευχθούν οι τροφές που συνηθίζατε να δίνετε στα παιδιά τους θερινούς μήνες ( γλυκά, παγωτά, σοκολάτες, αναψυκτικά κτλ) και καλό θα ήταν να αντικατασταθούν με φρούτα και λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά δεν θα έχουν προβλήματα στον ύπνο ή γενικότερα προβλήματα, τα οποία μπορούν να τα κρατήσουν μακριά από το σχολείο.
Επιπλέον, η σωστή επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονέων είναι εκείνη που θα καθορίσει όλη τη σχολική περίοδο των παιδιών και όχι μόνο. Η καλή επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονέων χτίζεται από πολύ νωρίς. Οι γονείς θα πρέπει να ακούνε τα παιδιά τους προσεκτικά όπως και να δείχνουν ενδιαφέρον για τις εξωσχολικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να θεμελιώσουν ακόμα περισσότερο την σχέση μεταξύ τους. Η έκφραση των συναισθημάτων μέσα από την ήρεμη συζήτηση, διατηρεί τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά τους ήρεμα για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος.


Τέλος, μάθετε στα παιδιά τους κανόνες χρήσης του οδικού δικτύου, ενημερώστε τα για το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ΜΜΕ. Η κατάλληλη πληροφόρηση δεν θα βρει το παιδί σας προ εκπλήξεως όταν τα ακούσει στο σχολείο. Δείξτε πως το αγαπάτε. Με τη συμπεριφορά σας διαβεβαιώστε ότι είναι ασφαλές και θα έχει πάντα τη στήριξή σας.
Μη ξεχνάτε να τονίζετε τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους και να τα επιβραβεύετε.

Καλή Σχολική Χρονιά!!!
Μαρία Α. Σταμπουλοπούλου

Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου