Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

HUMANS: Ο Όμιλος που ενώνει τους Έλληνες επιστήμονες διεκδικώντας τη ζωή και τα όνειρα που διαπραγματεύονται στα τραπέζια μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΝΤ

Ο Πρόεδρος (και εκ των πρωτεργατών) των HUMANS Κωνσταντίνος Μησιάλης μιλά στο ΠΙΝΑΚΙΟ:
 
O Κωνσταντίνος Μησιάλης πρόεδρος των HUMANS μιλά στο Πινάκιο 

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι με προσπάθεια θα καταφέρουμε να χτίσουμε πάλι από την αρχή ότι έχουμε χάσει»


«Στην πολιτική και στην κοινωνία τα άκρα είναι υπαρκτά, το επιλήψιμο είναι η ακραία συμπεριφορά»


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

«Κάψαμε τον καναπέ και ερχόμαστε να διεκδικήσουμε την ζωή που στερείτε», θα μπορούσε να είναι η ελεύθερη απόδοση (ίσως  η επιθετική) των δραστηριοτήτων των HUMANS. Έχετε δει στο Πινάκιο σε προηγούμενες αναρτήσεις κάποιες αναφορές στον συγκεκριμένο φορέα, σήμερα θα σας τον συστήσουμε και μάλιστα σε βάθος. 
Ο πρόεδρος του φορέα HUMANS Κωνσταντίνος Μησιάλης, δεν μασά τα λόγια του και αφήνει να εννοηθεί πως τα όνειρα είναι στο χέρι μας, αρκεί να τολμήσουμε.
Με απλές αλλά μεγάλης σημασίας κινήσεις τα μέλη των HUMANS δηλώνουν παρόν και προτρέπουν και εμάς να τους ακολουθήσουμε στο δίαβα των ονείρων τους...
Άλλωστε ο φορέας απαρτίζεται με νέους ανθρώπους που πλειοψηφία τους είναι επιστήμονες, που κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να μπει οδόφραγμα στην ζωή τους.
«Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε τρόπους που μπορεί κάποιος να βγει από την κρίση και να δραστηριοποιηθεί σε ένα project που θα έχει αποτέλεσμα», μας εξηγεί πιο αναλυτικά ο Κωνσταντίνος Μησιάλης

Ποιοι είναι οι HUMANS Θα μας συστηθείτε;
«Οι HUMANS είναι ένας όμιλος που δραστηριοποιείται στους τομείς του εθελοντισμού, της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας. Διοικείται από επταμελές συμβούλιο και έχει οργανώσει μητρώο μελών ανά ειδικότητα, ποιο συγκεκριμένα υπάρχει μητρώο Μηχανικών, Γεωτεχνικών, Νομικών / Ανθρωπιστικών Επιστημών, Πληροφορικής και Επικοινωνίας και τέλος το γενικό μητρώο που αφορά όλους όσους δεν εμπίπτουν στις προηγούμενες κατηγορίες».

Πώς γεννήθηκε σαν ιδέα αλλά και πώς  προέκυψε το όνομα;
«Πολλά από τα μέλη του ομίλου έχουμε συμμετοχή σε συλλόγους και εθελοντικούς φορείς, έτσι βάση αυτής της εμπειρίας σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι νέο και καινοτόμο, κάτι που να κάνει τρόπο ζωής τον εθελοντισμό και να προσφέρει στον δημόσιο βίο.
Όσον αφορά το όνομα του ομίλου προέκυψε από τα αρχικά των λέξεων Humans who Mount Action for Nation and Science. Έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα».

Σε ποιους απευθύνεται;
Νέοι άνθρωποι απαρτίζουν τους HUMANS 

«Ο όμιλος απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Στον Όμιλο μπορούν να γίνουν μέλη ενεργοί πολίτες με υψηλό αίσθημα εθελοντισμού και προσφοράς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στους τομείς της Νεολαίας, της Επιστήμης και της Επιχειρηματικότητας»

Πόσα μέλη αριθμείτε και ποιες είναι οι προσδοκίες σας;
«Τα μέλη συνεχώς αυξάνονται πράγμα πολύ ευχάριστο για εμάς. Προσδοκούμε να γίνουμε ένας ισχυρός φορέας στους τομείς που ανέφερα ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μελών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Γιατί κάποιος να γίνει ακόλουθος σας;
«Λόγοι πολλοί και διάφοροι πέρα από την κοινωνικοποίηση και την ευχάριστη παρέα μπορούμε να συνεργαστούμε σε συλλογικό επίπεδο για την υλοποίηση διαφόρων Project που αφορούν στις δράσεις του ομίλου και τελικός αποδέκτης είναι ο πολίτης».


Θα μας πείτε λίγα λόγια για τις δράσεις  σας;
Οι Humans παραδίδουν προϊόντα που συνέλλεξαν σε υπαλλήλους της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με σκοπό να φτάσουν σε άπορους συμπολίτες μας

«Το πρόγραμμα του ομίλου χωρίζεται σε δύο κατηγορίες η πρώτη κατηγορία είναι το HUMANS VOICE όπου περιλαμβάνει ημερίδες, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις.
Στο παρελθόν έχουμε πραγματοποιήσει δύο μεγάλες εκδηλώσεις, η πρώτη ήταν τον Φεβρουάριο σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέμα την Νεανική Επιχειρηματικότητα που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό Ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και δεύτερη ήταν η ημερίδα με θέμα την Ανάδειξη του Επαγγελματικού και Ακαδημαϊκού Προφίλ όπου έγινε στο μέγαρο Μπίλλη τον Οκτώβριο.
Δενδροφύτευση στην Κων/νου Παλαιολόγου στην Θεσσαλονίκη
Όσον αφορά το πρόγραμμα HUMANS STEEPS, έχουμε πραγματοποιήσει δράσεις για την ποιότητα ζωής και την αναβάθμιση του τοπίου και διοργανώσαμε σε συνεργασία με την αντιδημαρχεία ποιότητας ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης εθελοντική δεντροφύτευση σε κεντρική οδό του Δήμου καθώς και ενημερωτική καμπάνια για την παγκόσμια ημέρα καθαρών ακτών που γιορτάστηκε φέτος στις 2 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον κάναμε δωρεά βιβλίων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Εύοσμου και τέλος διοργανώσαμε έρανο ρούχων και φαρμάκων για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης».


Στην Ελλάδα των μνημονίων  χωράνε πρωτοβουλίες όπως η δικιά σας;
Από τον καθαρισμό των γκράφιτι
«Ο όμιλος μας προάγει την ιδέα του επιχειρείν και γενικά την ιδιωτική πρωτοβουλία. Θέλουμε τα μέλη μας να επιμορφώνονται πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την εργασία γενικότερα.

Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε τρόπους που μπορεί κάποιος να βγει από την κρίση και να δραστηριοποιηθεί σε ένα project που θα έχει αποτέλεσμα».

Εδρεύετε στην Θεσσαλονίκη πιστεύετε πως την συμπρωτεύουσα  την έχουν αφήσει στην μοίρα της, μόνη και αβοήθητη;

«Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη αλλά γενικά για όλες τις πόλεις μικρές και μεγάλες. Ο όμιλος μας, θέλει να είναι αρωγός στην προσπάθεια που κάνουν φορείς και οργανωμένες ομάδες για την ανάπτυξη και την βελτίωση τις ποιότητας ζωής του πολίτη».




Πως είναι η ζωή ενός νέου στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Μακεδονία;

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που υποδέχεται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες κόσμου, αυτό αμέσως δημιουργεί μια διαφορετική κουλτούρα στην πόλη, τα μαγαζιά  διασκέδασης στο κέντρο αφθονούν και γενικότερα οι επιλογές και διέξοδοι των ανθρώπων είναι πάρα πολλές. Η Θεσσαλονίκη είναι μια ζεστή και γραφική πόλη με πάρα πολλά πεδία δράσης και έτσι ο νέος έχει πολλά ενδιαφέροντα».

Δουλειές υπάρχουν;
Από την ημερίδα με θέμα την Ανάδειξη του Επαγγελματικού & Ακαδημαϊκού Προφίλ σ
το Μέγαρο Μπίλλη

«Έχουν μειωθεί αισθητά, όλη η αγορά αυτή τη στιγμή είναι πεσμένη οπότε είναι λογικό και επόμενο οι δουλειές να έχουν περιοριστεί. Και αυτό είναι ένα θέμα που θέλουμε να αναδείξουμε, το τι μπορούμε να κάνουμε στην εποχή της κρίσης ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας». 

Από την ημερίδα με θέμα την Ανάδειξη του Επαγγελματικού & Ακαδημαϊκού Προφίλ σ
το Μέγαρο Μπίλλη



Τι θα αλλάζατε στην πόλη σας και τι στην Ελλάδα γενικότερα;
«Το σίγουρο είναι ότι θέλουμε να είμαστε ενεργεί πολίτες στην πόλη και στην χώρα που αγαπάμε και ήμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανάπτυξη και για μια καλύτερη προοπτική».

Στους στόχους των HUMANS είναι να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν την έμπρακτη βοήθεια όλων μας;
Συλλογή βιβλίων με σκοπό τη δωρεά

«Βασικός στόχος του Ομίλου είναι η προώθηση και η ανάδειξη των νέων, των επιστημόνων και των επαγγελματιών και η ακόμα πιο ουσιαστική συμβολή τους στην κοινωνία με κάθε τρόπο. Εντοπίζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν στη τοπική κοινωνία, ο Όμιλος προτείνει λύσεις και δρα βοηθητικά και συμβουλευτικά σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, χωρίς να επιδιώκει την  προβολή και την αυθεντία».

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας και ποια τα άμεσα σχέδια σας;
«Προγραμματίζουμε μια ημερίδα με θέμα την αγορά εργασίας στην εποχή της κρίσης στα τέλη του μηνός, επίσης διοργανώνουμε έρανο με παιδικές τροφές και θα τα παραδώσουμε στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Να τονίσω ότι στις  10 Νοεμβρίου ο όμιλος μας  πραγματοποίησε συνάντηση μελών και φίλων στο νέο δημαρχείο, εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να απευθυνθούμε  στον κόσμο όπου του θέσαμε επί τάπητος το πρόγραμμα μας».

Αλήθεια, σε ποια μέρη της Ελλάδας έχετε παραρτήματα; Ποια είναι η στρατηγική του καθενός από αυτά;
Ενημέρωση πολιτών της Κοζάνης από το αντίστοιχο παράρτημα των HUMANS στην πόλη της Δυτ. Μακεδονίας
«Ο όμιλος μας αυτή την στιγμή προγραμματίζει δύο παραρτήματα, στην πόλη της Κοζάνης και στο Αμύνταιο. Επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Αθήνα οπότε δεν αποκλείεται το επόμενο παράρτημα να είναι στην πρωτεύουσα».

Ποια είναι οι άποψη τις για τις ακραίες πολιτικές αλλά και τα άκρα στην πολιτική;
«Στην πολιτική και στην κοινωνία τα άκρα είναι υπαρκτά, το επιλήψιμο είναι η ακραία συμπεριφορά»

Σας φοβίζει το αύριο;
«Με δελεάζει δεν με φοβίζει. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι με προσπάθεια θα καταφέρουμε να χτίσουμε πάλι από την αρχή ότι έχουμε χάσει».

Πως μπορεί να έρθει κάποιος σε επαφή μαζί σας; Υπάρχουν κάποια κριτήρια στην ένταξη του στους HUMANS;


«Το μοναδικό κριτήριο είναι να έχει το αίσθημα του εθελοντισμού και της προσφοράς. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μας βρει μέσο της σελίδας μας www.humans.gr ή στην σελίδα μας στο facebook  όμιλος HUMANS https://www.facebook.com/OmilosHumans?fref=ts

1 σχόλιο: