Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Χριστίνα Σαμπανίκου: «Η αλήθεια μας κατρακυλάει από τις χαραμάδες των bytes»

H Mana_Μanam ή κατά κόσμον Χριστίνα Σαμπανίκου
Η πιο διαδραστική θεατρική παράσταση η Timeline Project εκτυλίσσεται live

Το Timeline Project εξερευνά αυτόν το διαδικτυακό κόσμο που για κάποιους είναι μια παράλληλη εικονική πραγματικότητα και για κάποιους άλλους ένα κομμάτι της πραγματικότητας που την εμπλουτίζει. Ένα διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι στο Timeline μας και μια θεατρική παράσταση, που λειτουργούν μαζί αλλά και ανεξάρτητα

«Είναι στο χέρι του καθένα μας να επιλέξει τον τρόπο και τον χρόνο που θα αφιερώσει στο διαδίκτυο»


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Αναμφισβήτητα μία από τις πιο διαδραστικές αλλά ταυτόχρονα επίκαιρες (για την εποχή) παραστάσεις είναι η Timeline Project. Ο λόγος; Μα επειδή οι 6 ήρωες της ιστορίας γνωρίζονται μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους. «Έξι ρόλοι βγαλμένοι από την πραγματική ζωή. Από τα social media δηλαδή. Όλα αρχίζουν με ένα log in.  Από εκεί και πέρα μπορείς να κάνεις φίλους, να επαναστατήσεις, να γίνεις dj, ποιητής, να κάνεις σεξ, να βρεις δουλειά ή να χάσεις την δουλειά σου, να πεις τον πόνο σου, τον καημό σου, την σαχλαμάρα σου. Αρκεί να θυμάσαι το password», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου...
Στο Πινάκιο μιλάει μια εκ των πρωταγωνιστών αλλά και συγγραφέας του έργου  Χριστίνα Σαμπανίκου. Η καλλιτέχνης μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως πλέον η ζωή μας εξελίσσεται γύρω και μέσα στο διαδίκτυο και ποιους κινδύνους εγκυμονεί αυτή η τάση.
Μιλά επίσης και για τις αντιδράσεις του κοινού κατά την διάρκεια της -μοναδικής- παράστασης που επιτρέπεται η χρήση κινητών, ενώ δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της και μας καταθέτει την γνώμη της για τον έρωτα που γεννιέται στον Κυβερνοχώρο...Να σημειωθεί ότι  το συγκεκριμένο έργο είναι ιδέα της Βίκυς Αδάμου η οποία κάνει και την σκηνοθεσία.

-Θα μπορούσε το σύνθημα της παράστασης να ήταν αφήστε τους υπολογιστές και ελάτε να σας δείτε πως αντιδράτε όταν είστε πίσω από την οθόνη;

«Στην παράσταση είναι σαν να κοιτάς από μια κρυφή κάμερα εκείνον που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της οθόνης. Σαν να ρίχνεις μια ματιά από την κλειδαρότρυπα. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πως να είναι άραγε ο συνομιλητής μας. Τί να κάνει την συγκεκριμένη στιγμή, αν είναι αυτό που φαίνεται. Στους 6 ρόλους-άβαταρ αναγνωρίζουμε κομμάτια δικά μας και ανθρώπων γύρω μας. Αναγνωρίσιμων και χαρακτηριστικών τύπων ανθρώπων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Το σύνθημα όμως όχι, δεν θα μπορούσε να είναι αυτό, καθ' ότι το πρώτο πράγμα που ακούνε οι θεατές  μόλις πάρουν  την θέση τους στο Κινητήρας studio είναι η προτροπή να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο για να ανεβάσουν στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες τους, τα σχόλια τους και να συνομιλήσουν  με τους ρόλους».

-Τελικά η ζωή μας τείνει να εξελιχθεί γύρω από τα κουμπιά του πληκτρολογίου και των browsers;
«Η ζωή μας ήδη εξελίσσεται γύρω και μέσα στο διαδίκτυο. Είναι πλέον μια δεδομένη συνθήκη επικοινωνίας.  Κάποτε κατηγορούσαν το τηλέφωνο. Ότι μιλάς με κάποιον και δεν τον συναντάς, ότι αποξένωνε. Τώρα κάποιοι κατηγορούν το διαδίκτυο και συγκεκριμένα τα social media. Ότι στερεί την ανθρώπινη επαφή. Μέχρι ένα βαθμό το κάνει αυτό, συγχρόνως όμως σου προσφέρει άπειρες δυνατότητες ουσιαστικής επικοινωνίας που διαφορετικά δεν θα μπορούσες να είχες .Μπαίνεις στην σελίδα κάποιου και σε ελάχιστο χρόνο έχεις μάθει σε γενικές γραμμές βασικά χαρακτηριστικά του.Τα πιστεύω του,αν ασχολείται με την πολιτική, τι είδος μουσικής ακούει, πως σκέφτεται πάνω σε βασικά ζητήματα, αν έχει χιούμορ, τα α ενδιαφέροντα του. Πληροφορίες που δια ζώσης θα ήθελες πολλές ώρες για να συγκεντρώσεις. Άσε που τους περισσότερους δεν θα τους συναντούσες καν».

-Μια παράσταση 6 ηρώων που είναι μακρυά μας ένα μόλις κλικ...σας φοβίζει αυτή η πραγματικότητα που την συνειδητοποιείτε όταν παύετε να την υποκρίνεστε..; Δηλαδή όταν κατεβαίνετε κάτω από την σκηνή,μετά πάτε σπίτι και ανοίγετε τον υπολογιστή με την ίδια θέρμη;
«Μα φυσικά!Γιατί μετά μπαίνεις στο tagboard και ακολουθώντας το  χάσταγκ #timelinersgr βλέπεις συγκεντρωμένα όλα όσα έχουν ανεβάσει οι θεατές, οι 6 ήρωες, όπως και όσοι από το σπίτι εμπλέκονται και μας παρακολουθούνε. Γίνεσαι και εσύ ο ίδιος θεατής του εαυτού σου»!

-Ο κόσμος πως αντιδρά στα ερεθίσματα που του δίνετε;
«Με ενθουσιασμό καθ'ότι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση .Γίνεται και εκείνος συμμέτοχος των όσων διαδραματίζονται, αν φυσικά το επιθυμεί. Γίνεται και εκείνος με την σειρά του θεατής του εαυτού του κατά κάποιον τρόπο. Φυσικά σε κάποιους ίσως προκαλεί και κάποια αμηχανία η τόση αλήθεια της παράστασης. Εξαρτάται από το πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει κανείς. Μέχρι τώρα πάντως το κοινό ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό και εμπλέκεται αν φυσικά το επιθυμεί».

-Θαρρείτε πως ως κοινό φοβόμαστε να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα;

«Όχι και αυτό το αποδεικνύει η προσέλευση του κόσμου στην παράσταση μας.
Ο κόσμος αγαπάει την αλήθεια και την αποζητά. Βέβαια μια θεατρική παράσταση βασίζεται εξ ορισμού σε μία συνθήκη μυθοπλασίας αλλά όταν είναι με αληθινό τρόπο δοσμένη κάνει τον θεατή να βρίσκει σημεία ταύτισης».

-Τελικά ο ηλεκτρονικός εθισμός είναι η ασθένεια της εποχής μας αλλά και των ημερών που έρχονται;

Όπως κάποτε μιλάγαμε με τις ώρες στο τηλέφωνο γιατί ήταν μία νέα συνθήκη επικοινωνίας έτσι και τώρα περνάμε ώρες στο διαδίκτυο ανακαλύπτοντας τον συναρπαστικό του κόσμο. Yπάρχει βέβαια πάντα ο κίνδυνος να μας απορροφήσει σε τέτοιο βαθμό που να μας κάνει να υποκαταστήσουμε την επαφή και την δράση, αλλά πιστεύω ότι είμαστε ικανοί να βρούμε την χρυσή τομή στην επικοινωνία. Είναι ένα εργαλείο και εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς ο τρόπος χρήσης του».

-Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή;

«Το να μην σου κάνουν αρκετά like ή retweet.(;) Πλάκα κάνω.Για εμένα όσοι ακριβώς είναι και οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβονται στην έξω-διαδικτυακή ζωή μας.Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο».

-Σας φοβίζει που ο κόσμος ερωτεύεται και ερωτοτροπεί από τον υπολογιστή του;

«Ο κόσμος πάντα θα ερωτεύεται. Από κοντά μπορεί να ερωτευτείς ένα βλέμμα, από τον υπολογιστή θα ερωτευτείς τις λέξεις. Από κοντά θα ερωτευτείς ένα πρόσωπο, από τον υπολογιστή θα ερωτευτείς ένα άβαταρ. Ο έρωτας είναι μια φαντασιακή κατάσταση, είναι ο τρόπος να ομορφύνεις την πραγματικότητα σου,να την εμπλουτίσεις και να της προσδώσεις νόημα. Η αλήθεια μας κατρακυλάει από τις χαραμάδες των bytes όπως λέει και ο Jan Fabriano, ο ένας έκ των 6 ρόλων. Ερωτευόμαστε την διαδικτυακή υπόσταση κάποιου που όμως δεν είναι άλλη από την πραγματική του αλλά σε στην ιδεατή της μορφή».


Info:

Η παράσταση…
Έξι φανταστικοί αλλά και απόλυτα υπαρκτοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σου στέλνουν μία πρόσκληση να τους ακολουθήσεις στο διαδικτυακό τους ταξίδι.
Το ταξίδι αυτό καταλήγει σε μια ζωντανή συνάντηση μαζί τους στον Κινητήρα, όπου έχεις την ευκαιρία να τους δεις από κοντά, να συνδεθείς μαζί τους online, να ποστάρεις κατά τη διάρκεια του έργου, και να ανακαλύψεις αν ο καθένας τους είναι αυτό που φαινόταν. Σε μια παράσταση - μαύρη κωμωδία, που με σκωπτική διάθεση εξερευνά τις αλλαγές στην πλατφόρμα της ανθρώπινης επικοινωνίας.
Αναζήτησέ τους λοιπόν. Μπορεί σε αυτούς να βρεις και δικά σου κομμάτια.

Πότε: 2/11/2013 μέχρι 29/12/2013 κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.15 και καθημερινά στο timeline μας!

Πού: στο http://timelineproject.gr/ και στον Κινητήρα studio


Ιδέα - Σκηνοθεσία : Βίκυ Αδάμου
Κείμενο :Χριστίνα Σαμπανίκου
και 6 μονόλογοι από τους: Κώστα Γιαννακίδη, Χαρά Γιαννακοπούλου, Λουκρητία, Xρήστος ΠολυμενάκοςTanevramou, Γρηγόρης Καψάλας-Το βρακί του Νταρθ

Πρωταγωνιστούν: Βιολέττα Γύρα, Ευγενία Δελιαλή, Γιάννης Ο., Σπύρος Περδίου, Χριστίνα Σαμπανίκου, Κοσμάς Χατζής
Videos : Κωσταντίνος Πιλάβιος
Mουσική : Γιώργος Μπίτσικας
Φωτισμοί – Φωτογραφίες :Παύλος Μαυρίδης
Κοστούμια : Νικόλ Παναγιώτου
Σκηνικά : Βίκυ Αδάμου
Φωτογραφίες blog : Σπύρος Περδίου
Web & Graphic Design : Σπύρος Κοντογιώργης
Βοηθός Σκηνοθέτη : Άντζη Βαλσάμη
Παραγωγή : LOL Production


Διαγωνισμός
Διεκδικήστε 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Timeline Project αφού πρώτα κάνετε like στην σελίδα του Πινακίου εδώ και στην συνέχεια στείλτε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση pinakio.blog@gmail.com

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην σελίδα του fb την Παρασκευή το απόγευμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου