Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Γάμος, τι αλλάζει; Πώς διαμορφώνουμε στέρεες βάσεις;


Του Χαράλαμπου Πετρά, Ψυχολόγος- Ανθρωπολόγος


Ο γάµος είναι µια δυναµική πράξη, είναι το πέρασµα από ένα προηγούµενο σε ένα επόµενο στάδιο της ζωής. Η απόφαση για µια τέτοια αλλαγή είναι σηµαντική γι’ αυτό αξιολογούµε πότε θα προχωρήσουµε και πώς. Συχνά πιστεύουµε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, όµως αλλάζουν σχεδόν τα πάντα.
Βεβαίως, η αλλαγή δεν συμβαίνει αυτόματα σε μια ολιγόλεπτη τελετή.  Ημέρα με την ημέρα, μήνα με το μήνα διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα στην οποία καλούμαστε να προσαρμοστούμε. Αν και είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, συνήθως τα ζευγάρια αναζητούν θεραπεία ζεύγους πολύ μετά από το γάμο τους ή ελάχιστες μέρες πριν και μόνο όταν εμφανιστούν προβλήματα.
Ειδικότερα σε όσα αφορούν το γάμο και τις συντροφικές σχέσεις, δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες, καθώς σε κάθε χρονική περίοδο, τα κοινωνικά και πολιτισμικά δεδομένα μετασχηματίζονται δημιουργώντας νέες ανάγκες, κανόνες και ρόλους. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από παραμέτρους που μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας.


Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουμε;


Φυσικά και δεν υπάρχει μια αντικειμενική μέτρηση χρόνου ζωής μιας σχέσης, οπότε ας μην αναζητήσουμε «έτοιμες» και μετρημένες λύσεις. Ωστόσο, εξαιρετικά μακρόχρονες ή εξαιρετικά βραχύχρονες σχέσεις συχνά γίνονται έδαφος για συζήτηση. Οι χρονίζουσες σχέσεις ή οι έρωτες μερικών μηνών από τους οποίους προκύπτει γάμος «κάτι θέλουν να μας πουν» τόσο για τη σχέση με τον εαυτό μας όσο και για την επικοινωνία μας μέσα στο ζευγάρι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα νομοτελειακά. Εδώ είναι σημαντικό να έχει γίνει ρητό, να έχουμε δηλαδή συνείδηση αυτού που συμβαίνει.

Αλλάζει κάτι μετά το γάμο;
Αλλάζουν πολλά και σημαντικά πράγματα στη σχέση. Η ζωή με τα ραντεβού, τις ερωτικές συναντήσεις, την περιορισμένη επαφή με τους γονείς και την ανοχή πριν το γάμο δεν διατηρείται και μετά. Ο γάμος όπως είπαμε, είναι μια τελετουργία μετάβασης από μια προηγούμενη ζωή σε μια νέα, με συνέχειες αλλά και σημαντικές αλλαγές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου