Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Πηγή Μπουκουβάλα: Όλοι έστω και για μια φορά έχουμε φορέσει μάσκα

Το να κοιτάς το είδωλο σου στον καθρέφτη και να προσπαθήσεις να αντικρίσεις τον αληθινό σου εαυτό μόνο εύκολο δεν είναι…
Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να αντικρίσουν κατάματα την αλήθεια. Πολύ λίγοι.
Ακόμη και την ώρα της αυτοκριτικής μας φοράμε μάσκα θέλοντας να κοροϊδεύσουμε ακόμη και τους ίδιους μας τους εαυτούς. Αυτή η μάσκα όμως είναι τόσο σφιχτή που πολλές φορές δεν μας αφήνει να αναπνεύσουμε.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Αυτό είναι το επίκεντρο της θεατρικής παράστασης «Μάσκες» που παίζεται στο θέατρο Life n’ Art Theater και σε δεύτερο επίπεδο αναγράφεται στα μάτια του θεατή τι συμβαίνει όταν διαφορετικοί μικρόκοσμοι συγκρούονται.
Για τα παραπάνω αλλά και για βαθύτερα νοήματα μιλά στο Πινάκιο η πρωταγωνίστρια και σκηνοθέτης του έργου Πηγή Μπουκουβάλα.
Η κα. Μπουκουβάλα τονίζει πως όταν έρχεται σε σύγκρουση η αλήθεια με το ψέμα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, το χάος, ενώ υπογραμμίζει πως το μυστικό της παράστασης είναι τα διαφορετικά μηνύματα που εκπέμπει.

«Μάσκες» μια παράσταση που αγγίζει σε πολλά σημεία τον κοινωνικό ιστό και αν ισχύει σε τι βαθμό;
Η Πηγή Μπουκουβάλα πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί τις Μάσκες

«Η παράσταση είναι μια μικρογραφία της σημερινής κοινωνίας, που φιλοδοξεί να αγγίξει σε πολλά σημεία τον κοινωνικό ιστό, όπως για παράδειγμα θέματα που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις, των έρωτα, την ομοφυλοφιλία τη πίστη στο Θεό και τη μοναξιά. Ο θεατής είναι ελεύθερος να νιώσει, να ταυτιστεί και να βιώσει μαζί μας τα φλέγοντα αυτά θέματα που απασχολούν την κοινωνία του σήμερα».

Ουσιαστικά μιλάμε για την σύγκρουση 6 μικρόκοσμων… Τι συμβαίνει μετά από την σύγκρουση αυτή;
Τι φέρνει η σύγκρουση των μικρόκοσμων

«Ακόμη και στην φυσική πάντα μετά από μια μεγάλη σύγκρουση επικρατεί το χάος. Έτσι κι  όταν έρχεται σε σύγκρουση η αλήθεια με το ψέμα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, το χάος όμως αυτή τη φορά είναι εσωτερικό. Είναι δύσκολο να αποφασίσεις ανάμεσα στην σκληρότητα της πραγματικότητας και στην βόλεψη ενός ψέματος…»

Θα μας περιγράψετε τα προφίλ των ηρώων;

«Μέσα στο έργο ο κάθε χαρακτήρας έχει και έναν συμβολισμό, «Η Αλήθεια», «Το Ψέμα», «Το Καλό» , «Το Κακό» και υπάρχουν και τα δυο θύματα της παραπάνω σύγκρουσης, το θύμα της κοινωνίας και αυτό της οικογένειας. Επειδή δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα για το ποιος συμβολίζει τι παρακάτω παραθέτω δυο λόγια για τον καθένα.

ΛΙΖΑ: Φοιτήτρια Δραματικής Σχολής, κοινωνική, ευχάριστη, δημοφιλής που ξέρει να απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής.

ΜΑΡΚΟΣ: Αθλητής του βόλεϊ, ένα παιδί από την επαρχία, με αδυναμία στο γυναικείο φύλλο, αναποφάσιστος;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Φωτογράφος, ένα συνειδητοποιημένο ομοφυλόφιλο αγόρι, κοινωνικός, τον ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων;

ΜΑΤΙΝΑ: Κάνει το μεταπτυχιακό της στη Νομική, η μεγαλύτερη της παρέας, φιλόδοξη, μέχρι που θα έφτανε για να πετύχει τους στόχους της;

ΜΑΡΙΑ: Φοιτήτρια της φιλοσοφικής, χαμηλών τόνων, με βαθιά πίστη προς τον Θεό, ένα άτομο με αυστηρές αρχές;

ΕΛΕΝΗ: Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, πασχίζει να κοινωνικοποιηθεί, ιδιαίτερα ευαίσθητη, ντροπαλή, μπορεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω της; «


Μια στιγμή μπορεί να στοιχειώσει την πορεία της ζωής; Είναι ένα από τα μηνύματα που περνάτε μέσα από την παράσταση;


«Υπάρχουν πολλές επώδυνες και καμιά φορά τραυματικές εμπειρίες στη ζωή κάθε ανθρώπου που είναι δύσκολο από τον ίδιο να τις διαχειριστεί. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την ιδιοσυγκρασία του καθενός. Κάποιοι απλά δεν το βάζουν κάτω, ξεπερνούν τις δυσκολίες και δυναμώνουν σαν χαρακτήρες άλλοι πάλι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν και κλείνονται στον εαυτό τους φορώντας μια μάσκα για να προστατέψουν την ευάλωτη αλήθεια τους».


«Οι μάσκες είναι τόσο βαριές που δεν σε αφήνουν να αναπνεύσεις»… θα μας σχολιάσετε αυτή την φράση που ακούγεται στο έργο;


«Για κάποιους ανθρώπους η μάσκα έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με το πρόσωπο τους που ακόμα και οι ίδιοι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την αλήθεια απ’ το ψέμα και την πραγματικότητα από την μυθοπλασία.. Έχουν πιστέψει τόσο πολύ στη «μάσκα» που φοράνε που όσα αντιλαμβάνονται γύρω τους είναι διαστρεβλωμένο και αυτή η ταύτιση στην πραγματικότητα τους πνίγει...».

Οι άνθρωποι φοράμε μάσκες; Θέλουμε να κρύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό;
Οι μάσκες λοιπόν αποτελούν μια υλική μετουσίωση της ανθρώπινης φύσης

«Η μάσκα κυρίως στο παρελθόν αλλά και σήμερα συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλα τα ζητήματα που του δημιουργούν άγχος, φόβο ή ανησυχία. Όλοι οι άνθρωποι έχουν φορέσει μάσκα έστω και για μια φορά στη ζωή τους, αποκρύπτοντας τον πραγματικό τους εαυτό για διαφορετικούς λόγους ο καθένας άλλοτε συνειδητά και άλλοτε όχι. Άλλοι προσπαθούν μ’ αυτόν τον τρόπο να προστατέψουν τον εαυτό τους και άλλοι πάλι να επιτύχουν τους στόχους τους.
Οι μάσκες λοιπόν αποτελούν μια υλική μετουσίωση της ανθρώπινης φύσης. Βυθισμένοι μέσα στο χάος του «υποκειμενικού» παλεύουμε συνεχώς να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας και να καταφέρουμε να βρούμε την θέση μας μέσα σ’ αυτόν».

Γιατί αξίζει να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει τις «Μάσκες» τι το ξεχωριστό έχουν;

«Το έργο χωρίζεται σε δυο μέρη, το ρεαλιστικό και το σουρεαλιστικό. Το πρώτο μέρος αποδίδεται με ανάλαφρο και κάποιες φορές χιουμοριστικό χαρακτήρα ενώ αντίθετα το δεύτερο είναι πιο βαθύ και σκοτεινό. Οι διαφορετικότητα των 6 χαρακτήρων εξυπηρετεί το κοινό να βρει κάποια κοινά στοιχεία ή ακόμα και να ταυτιστεί με τα πρόσωπα. Επίσης το δεύτερο μέρος του έργου, το σουρεαλιστικό ερμηνεύεται διαφορετικά απ’ το κάθε άτομο. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο ατού της παράστασης το τέλος γιατί δημιουργεί διαφορετικές ερμηνείες στον καθένα απ’ τους θεατές».

Το τέλος…είναι διαδραστικό…ποια είναι τα σχόλια που έχετε ακούσει για τον επίλογο του έργου σας;

«Έχουμε ακούσει πολλές διαφορετικές ερμηνείες γι’ αυτήν την τελευταία σκηνή αλλά σίγουρα οι περισσότεροι την θεωρούν ανατρεπτική. Υπάρχει μια κορύφωση που σε άλλους δημιουργεί ελπίδα, σε άλλους τρόμο και σε κάποιους άλλους επαληθεύει την σκληρή πραγματικότητα».

Info:


το έργο «Μάσκες» , ένα θέμα που αγγίζει όλους μας, βασισμένο στην καθημερινότητα!

Έξι άτομα με διαφορετικό παρελθόν και διαφορετικό προορισμό αποφασίζουν να συγκατοικήσουν.
Έξι διαφορετικές προσωπικότητες θα αποκαλύψουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα, μέσα από μια σειρά γεγονότων. 
Σε μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, στην οποία κυριαρχεί το ψέμα και το «δήθεν» η σύγκρουση με την αλήθεια μοιάζει αναπόφευκτη. Τι γίνεται λοιπόν όταν η αλήθεια έρθει σε σύγκρουση με το ψέμα; 

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Δασκαλάκη Άντα
Μπουκουβάλα Πηγή
Παπαγεωργίου Κατερίνα
Πλέα Έλενα
Στάμου Φάνης
Richelieu Διονύσης

Σενάριο: Ρίτα Γαβριηλίδου
Σκηνοθεσία: Πηγή Μπουκουβάλα
Make-up artist: Δώρα Πάτσο
Μουσική επιμέλεια: Dj Piko, Μαίρη Αθανασοπούλου
Σκηνικά: Ειρήνη Μπάλλα
Ενδυματολόγος: Μήτση Σιούτα
Φωτογραφία: Μανουέλα Σκούπερ
Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων: Νάντια Κιμουλάκη
Μανουέλα Σκούπερ, Παναγιώτης Τζερεμές


Από την Κυριακή 10-1-16 και κάθε Κυριακή στις 19:00 στο Θέατρο L.A. Life and Art Κωνσταντινουπόλεως 82 ,Γκάζι (Μετρό Κεραμεικός)
Τηλέφωνο κρατήσεων :2105789337

Τιμή Εισιτηρίου: 12 ευρώ
Τιμή Εισιτηρίου Ανέργων & Φοιτητικό: 8 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου