Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Θάνος Κονδύλης: Η Ελλάδα δεν έχει πάρει ανάσα από τις Μεγάλες Δυνάμεις


«Η  διδασκαλία της ιστορίας είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Σε επίπεδο εκπαίδευσης γενικά το κράτος χωλαίνει σοβαρά. Δεν εμβαθύνει στα γεγονότα αλλά μένει στην επιφάνειά τους. Αναπαράγει πρότυπα και στερεότυπα, επαναλαμβάνεται χωρίς ουσία»



Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Έχει ταυτίσει τα βιβλία του με δύο λέξεις: Best-Seller. Ο Θάνος Κονδύλης είναι ένας συγγραφέας ο οποίος έχει αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό. Ο τρόπος προσέγγισης των μυθοπλασιών που ξετυλίγει έχει πάντα παρονομαστή την Ιστορία. Άλλωστε ο ίδιος είναι διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Στο «Καρφί» μιλά με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα « Τρεις φορές νύφη»,  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Στην συνέντευξη του ξεσπά για τον τρόπο που διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία η ελληνική Ιστορία καθώς υποστηρίζει πως ποτέ η Ελλάδα δεν πήρε ανάσα από τις Μεγάλες Δυνάμεις.
Η συνέντευξη είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Καρφί στο φύλλο της 15ης Σεπτεμβρίου



« Τρεις φορές νύφη», το νέο σας βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και έγινε best-seller όπως και τα προηγούμενα σας βιβλία. Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας σας; Πως «χτίζετε» την επαφή σας με τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια;


«Το πιο σημαντικό στοιχείο για έναν συγγραφέα, ώστε να γίνει «επιτυχημένος», ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον ίδιο, είναι να πιστέψει στην ιδέα γύρω από την οποία χτίζει το βιβλίο του και να την υποστηρίξει σε προσωπικό επίπεδο. Να την επικοινωνήσει σωστά στον κόσμο (π. χ. στα κοινωνικά δίκτια, μέσω των παρουσιάσεων του βιβλίου ή των συνεντεύξεων στα ΜΜΕ κτλ.). Πέρα από αυτά όταν ξεκινώ να γράψω ένα καινούργιο βιβλίο το πρώτο πράγμα που έχω στο μυαλό μου είναι όχι τόσο η προσωπική επιτυχία αλλά η ικανοποίηση του οποιουδήποτε αναγνώστη μου. Όταν πιστέψω ότι το έχω πέτυχει αυτό με την ιστορία που του δίνω, τότε είμαι σίγουρος ότι θα έρθει και η επιτυχία».



Είναι το δεύτερο συνεχόμενο βιβλίο σας που η πρωταγωνίστρια του είναι μια κοπέλα από την Κύπρο. Θέλετε να περάσετε κάποιο μήνυμα με αυτή την επιλογή σας;

«Βέβαια. Η Κύπρος ήταν πάντα για μένα η γη που η Ελλάδα είχε ξεχάσει. Κάποια στιγμή αποφάσισα να ξεκινήσω έναν αγώνα από τα βιβλία μου, για να την επανα-συστήσω στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Είναι παρήγορο ότι όχι μόνο οι αναγνώστες έχουν αγκαλιάσει αυτά τα βιβλία μου αλλά επιτέλους και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι αποφάσισαν να γράψουν για τη μεγαλόνησο η οποία είναι κοντά μας όχι μόνον χωρικά αλλά και πολιτιστικά και γλωσσικά. Είναι μια άλλη Ελλάδα στην άκρη της Μεσογείου».


  
Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε το «Τρεις φορές νύφη» και σε ποιο ιστορικό πλαίσιο στηρίχτηκε η έρευνα σας;

«Είχα πάει με τη σύζυγο μου σε μια διαφορετική και όχι τόσο «συνηθισμένη» έκθεση. Ήταν μια έκθεση νυφικών που προέρχονταν από την Κύπρο του 19ου αιώνα. Πραγματικά είδα εξαιρετικά φορέματα κι ένα από αυτά ήταν σαν να μου μίλησε, σαν να μου ζήτησε να γράψω κάτι γι’ αυτό. Με ταλαιπώρησε λίγο, αλλά όταν καταστάλαξε στο μυαλό μου η ιδέα, την περιέβαλα με ιστορικά στοιχεία από την Κύπρο και την Αθήνα εκείνης της εποχής ων πρώτων ολυμπιακών αγώνων. Από τα μηνύματα και μόνο που λαμβάνω αντιλαμβάνομαι ότι η ιδέα ήταν καταπληκτική και ότι ο κόσμος αγκάλιασε το εγχείρημά μου περισσότερο από κάθε άλλη φορά».


Κύριε Κονδύλη πέραν της συγγραφικής σας ιδιότητας είστε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, έχετε τιμηθεί για το έργο σας από την Βουλή των Ελλήνων. Θεωρείτε πως ο ελληνικός λαός διδάσκεται την Ιστορία του ορθά ή όχι;  Αν όχι υπάρχει κάποιες σκοπιμότητες;



«Πιστεύω ότι η διδασκαλία της ιστορίας είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Σε επίπεδο εκπαίδευσης γενικά το κράτος χωλαίνει σοβαρά. Δεν εμβαθύνει στα γεγονότα αλλά μένει στην επιφάνειά τους. Αναπαράγει πρότυπα και στερεότυπα, επαναλαμβάνεται χωρίς ουσία και χωρίς να εμπλέκει τους μαθητές σε κάποιο επίπεδο. Εξωσχολικά πάλι ο κόσμος παρασύρεται από τηλε-πωλήσεις μη σοβαρών ιστορικών εγχειριδίων που βλάπτουν ακόμα περισσότερο την εκπαίδευση του λαού μας στον τομέα αυτό γεμίζοντας τον με ψέματα, αοριστίες και θεωρίες ανυπόστατες. Προφανώς και υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω απ’ όλα αυτά. Όταν κάποιος θέλει να σε πλήξει ως λαό, ο μονός τρόπος για να πέτυχει μακροχρόνια τον στόχο του είναι να χτυπήσει πρώτα την ιστορία και τον πολιτισμό σου». 



Η Ελλάδα μέσα σε έναν αιώνα «έχασε» την ανατολική Θράκη, την Βόρεια Ήπειρο, την Κύπρο… ως ιστορικός  παρατηρείτε προσπάθειες αλλοτρίωσης  από εξωγενείς παράγοντες;



«Από τη στιγμή της ίδρυσης της μέχρι σήμερα η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εντελώς ελεύθερη. Πάντα ήταν κάτω από την επιρροή των μεγάλων δυνάμεων, όποιες και αν ήταν αυτές κατά καιρούς. Ουδεμία από αυτές ήθελε ποτέ να έχει απέναντί της μια μεγάλη και ισχυρή Ελλάδα. Οι λίγοι φωτισμένοι πολιτικοί ηγέτες της (π. χ.  ο Ελ. Βενιζέλος) μπορέσαν κάποια στιγμή και για λίγο καιρό με τα λίγα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που διέθεταν να βγάλουν την Ελλάδα από την αφάνεια. Ο ξένος παράγοντας ήταν πάντα μέσα στην Ελλάδα ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας αλλοτρίωσης του λαού μας και με τις συνεχείς επεμβάσεις του επηρέαζε αλλά και καθόριζε τις καταστάσεις».


Ο κόσμος διαβάζει λογοτεχνία; Αν όχι, σας στεναχωρεί αυτό και ποια η δικιά σας κίνηση ως συγγραφέας να τον φέρετε  στα βιβλία;




«Το παρήγορο μέσα στην Κρίση που από το 2010 χτύπησε τη χώρα μας είναι ότι ο κόσμος δεν εγκατέλειψε τη λογοτεχνία. Μπορεί να περιόρισε τις αγορές βιβλίων αλλά εξορθολόγησε πολύ την ποιότητα του αναγνώσματός του. Αυτό σημαίνει ότι το εκπαιδευμένο ελληνικό αναγνωστικό κοινό εκμεταλλεύτηκε την κρίση και στράφηκε στην ποιοτική λογοτεχνία που ίσως πιο πριν ήταν και λίγο παραγκωνισμένη. Λοιπόν στο μέτρο του δυνατού μπορώ ίσως να πω ότι είμαι και ευχαριστημένος από αυτή την κατάσταση, γιατί ποια ο κόσμος έχει επιστρέψει στη λογοτεχνία και πια ζητάει μόνον τα καλά βιβλία».  


Αν σε κάποια παρουσίαση σας κάποιου βιβλίο σας ήταν κάποιος στο κοινό από το κυβερνητικό επιτελείο , τι θα του λέγατε;

«Κατ΄ αρχήν θα του έλεγα ότι το βιβλίο πάντα ήταν ο στυλοβάτης του λαού μας. Λοιπόν θα έπρεπε με τη νομοθεσία να διευκολύνει την πρόσβαση του κόσμου προς αυτό και όχι το αντίθετο που γίνεται σήματα με τη βαριά φορολογία επί του βιβλίου και γενικά επί των ποτιστικών αγαθών. Υπάρχουν χώρες που ευνοούν τη φιλαναγνωσία με μηδενική φορολογία επί του βιβλίου ή στη χειρότερη περίπτωση με ελάχιστη φορολογία Σε άλλες πάλι χώρες λειτουργούν με την υποστήριξη του κράτους χιλιάδες δανειστικές βιβλιοθήκες για το κοινό, κάτι που στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Για να μην αναφέρω τα προγράμματα λογοτεχνίας που διοργανώνονται σε σχολεία και τη διανομή δωρεάν βιβλίων σε μαθητές. Στην Ελλάδα δυστυχώς οι κυβερνώντες κάνουν ακριβώς το αντίθετο, λες και θέλουν να τραβήξουν τον κόσμο από το βιβλίο. Αναρωτιέμαι γιατί. Φοβούνται κάτι;».


Σας θλίβει η εικόνα και το περιεχόμενο των βιβλίων της Ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία;




«Δυστυχώς τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε και τόσο καλά και σε αυτόν τον τομέα, ενώ δεν θα έπρεπε. Τα βιβλία της ιστορίας είναι γεμάτα από τυπικότητες, αοριστίες και έλλειψη τεκμηρίωσης. Άλλοτε πάλι σε ορισμένα σημεία δυσνόητα, ενώ δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι γεμάτες λάθη και σε ένα σημείο παντελώς άχρηστες για τον μέσο μαθητή. Θεωρώ ότι το υπουργείο παιδείας πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί και με αυτόν τον γνωσιακό τομέα και να μην απέχει από τη σωστή παροχή γνώσης στην πιο ευαίσθητη ηλικία των νέων μας, την εφηβεία τους».

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σχέδια σας;



 «Στο μυαλό μου υπάρχουν κάποιες καλές ιδέες για το επόμενο μυθιστόρημα, αλλά ακόμα δεν έχω καταλήξει σε κάποια. Από την άλλη αυτή την περίοδο ολοκληρώνω κάποια σχέδια που έχω για μια σειρά παιδικών βιβλίων τα οποία ευελπιστώ ότι θα βρουν τον δρόμο τους για τα βιβλιοπωλεία στις αρχές του επομένου χρόνου. Αφορούν την αρχαία Ελλάδα και μέσα από αυτά θα διδάσκουμε με τους συνεργάτες μου την αρχαία ιστορία του τόπου μας χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό πρίσμα προσέγγισης συμπληρωματικό στο διδακτικό ρόλο του σχολείου». 










Διαγωνισμός

Δύο αναγνώστες του Πινακίου μπορούν να διεκδικήσουν ένα αντίτυπο του βιβλίου που υπογράφει ο συγγραφέας των best-sellers Θάνος Κονδύλης 3 φορές νύφη.
Για να το διεκδικήσετε κάντε like στην σελίδα του Πινακίου https://www.facebook.com/pinakio/  και share στο facebook την ανάρτηση. Οι 2 νικητές θα ανακοινωθούν στις 10/10…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου