Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Πως ο Likeσμός συρρικνώνει τον «μικρόκοσμο» μας


Όλη η  Ελλάδα έχει κάνει log in στο Facebook - 5,3 εκατ. χρήστες

Οι ειδικοί μιλούν για προπύργια κατάθλιψης – Τι κάνουμε όταν τα παιδιά μας ζητούν να ανοίξουν λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα;


10+1 προσωπικότητες στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την ορθή χρήση του facebook


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Η είδηση πέρασε στα ψιλά αλλά μόνο για εκεί δεν ήταν… Ένα κοινωνικό φαινόμενο πλέον, μια πραγματικότητα αποτυπώθηκε τον πιο ηχηρό τρόπο. Όλη η Ελλάδα είναι καθηλωμένη στο facebook.  «Πάνω από 5,3 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας χρησιμοποιούν το Facebook». Αυτό δήλωσε η Λάουρα Μπονοντσίνι, επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης για Ιταλία και Ελλάδα.
Αν αναλογιστεί κανείς πως η τρίτη ηλικία δεν έχει σχέση με κινητά και υπολογιστές και στην εξίσωση του πληθυσμού βάλει και τα παιδιά θα διαπιστώσει πως όλος ο ελληνικός πληθυσμός είναι «κρεμασμένος» από μια οθόνη.
Στο «Καρφί» μιλούν ειδικοί για τους κινδύνους που κρύβει η ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και πως αντιδράμε αν τα παιδιά μας θέλουν από μικρή ηλικία να αποκτήσουν τον δικό τους λογαριασμό. Ο πρόεδρος του φορέα πρόληψης ηλεκτρονικού εθισμού για παιδιά και εφήβους «Διάδρασις», Σταύρος Θεοδωρακόπουλος διατυπώνει έντονα την ανησυχία του για πιθανές μορφές κατάθλιψης, ενώ αντίστοιχα Λευτέρης Πετρόπουλος, Ψυχολόγος -Ψυχοθεραπευτής, Δρ. Ψυχοπαθολογίας και Ψυχανάλυσης, συνεργάτης της γραμμής 115-25 της Ένωσης Μαζί για το Παιδί μιλά για το πως πρέπει να προφυλάξουν οι γονείς τα παιδιά πριν κάνουν login στον κόσμο των social media.
Ταυτόχρονα 10+1 προσωπικότητες από το χώρο της δημοσιογραφίας, της υποκριτικής, της συγγραφής, της μουσικής στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την ορθή χρήση του facebook.
Τέλος, το σκίτσο έχει φτιάξει ο καλλιτέχνης Αναστάσης Πετιμέζας ο οποίος με αυτόν τον τρόπο σκιαγράφησε την απόσταση της πραγματικότητας από την εικονική…
 Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Καρφί" στις 22 Σεπτεμβρίου 2018



Σταύρος Θεοδωρακόπουλος, Πρόεδρος ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ, φορέα Πρόληψης Ηλεκτρονικού εθισμού για Παιδιά και εφήβους


Ο Πρόεδρος του Διάδρασις Σταύρος Θεοδωρακόπουλος μιλώντας στο «Καρφί» κάνει λόγο για αλόγιστη χρήση των «μαύρων κουτιών» που έχουμε στην τσέπη μας. Επισημαίνει συρρίκνωση του μικρόκοσμου μας και φοβάται πως όλα αυτά σε συνδυασμό με τους έντονους ρυθμούς οδηγούν στην κατάθλιψη. Συγκεκριμένα:

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε σε καμία περίπτωση την τεχνολογία. Αυτή θα πρέπει να αποτελεί εργαλείο για τις καθημερινές μας συνήθειες και να μας διευκολύνει την ζωή. Όμως παρατηρώ μια αλόγιστη χρήση της και μια κακή συμπεριφορά που δείχνουμε ως προς αυτήν. Η τάση της επίδειξης μας σε άλλους followers δημιουργεί ρήγματα στους τρόπους επικοινωνίας μας. Πολλές φορές, αν όχι όλες, τα social media λειτουργούν ως ενισχυτές του «εγώ» μας κλείνοντας όλη μας την προσωπικότητα στο «μαύρο κουτί» που κρατάμε στα χέρια μας.  Αυτό δείχνει ότι κλεινόμαστε πολύ στον εαυτό μας αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω μας. Συρρικνώνουμε επικίνδυνα τον μικρόκοσμο μας και αποξενωνόμαστε από το περιβάλλον μας. Πολύ φοβάμαι πως αυτή η μανία με τα social μπορεί (σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες) να είναι δρόμος ανοιχτός προς την κατάθλιψη… Μάλιστα οι ειδικοί εκφράζουν φόβους πως θα είναι η ασθένεια του μέλλοντος.
Αυτή την αποξένωση την μεταδίδουμε και στα παιδιά μας που από πολύ μικρά ζητούν να αποκτήσουν και αυτά το δικό τους λογαριασμό στο facebook ή στα άλλα κοινωνικά δίκτυα.  Κάντε το εξής πείραμα για να δείτε αν έχετε εθιστεί ή όχι… Μια Κυριακή μην ασχοληθείτε καθόλου με το κινητό σας, ούτε να ανεβάσετε φωτογραφίες, ούτε να στείλετε στο messenger ή στο viber. Χαρείτε την ζωή μακριά από τις οθόνες. Χαρείτε τα παιδιά σας, τους δικούς σας ανθρώπους…η ζωή είναι πραγματική την ζούμε μια φορά και σίγουρα δεν είναι εικονική»

Λευτέρης Πετρόπουλος, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Δρ. Ψυχοπαθολογίας και Ψυχανάλυσης, συνεργάτης της γραμμής 115-25 της Ένωσης Μαζί για το Παιδί:

Παιδί και social media. Ποιά η κατάλληλη ηλικία και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;


 «O προβληματισμός των γονιών σε σχέση με την έκθεση των παιδιών στα social media αποτελεί ουσιαστικά μέρος της γενικότερης ανησυχίας που προκαλεί το άνοιγμα των παιδιών στον κόσμο: τι κινδύνους εγκυμονεί η επιθυμία του παιδιού να γνωρίσει νέους ανθρώπους, να δοκιμάσει νέες εμπειρίες και να προβάλει τον εαυτό του; Πως μπορεί να γνωρίσει τον κόσμο μέσα από ένα δίχτυ ασφάλειας που θα προσφέρουν οι γονείς, μέχρι να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες και να μπορεί να προστατεύει μόνο του τον εαυτό του;
Από την μια πλευρά, είναι σημαντικό για τους γονείς να μπορέσουν να απαλύνουν την ανησυχία τους με ρεαλισμό, γνώση και ειλικρίνεια απέναντι στα παιδιά, προσαρμόζοντας την εποπτεία τους στην ηλικία του παιδιού και τις ιδιαιτερότητές του. Πως λειτουργεί μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης; Τι επιτρέπουν οι γονείς σε σχέση με την διαδικτυακή δραστηριότητα και τι όχι; Γιατί; Τι είδους εποπτεία θέλουν να διατηρήσουν και για ποιο λόγο;
Η ηλικία στην οποία οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές (Instagram, Snapchat, Facebook, Twitter) επιτρέπουν την απόκτηση προσωπικού λογαριασμού είναι συνήθως τα 13 έτη. Το όριο αυτό χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς, οι δυσκολίες όμως και ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Οι γονείς είναι σημαντικό να κατανοήσουν πως βλέπει το παιδί όλον αυτό τον καινούργιο κόσμο και τι περιμένει από αυτόν. Πως σχετίζεται ο τρόπος που χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα με την ικανότητά του να γνωρίζει ανθρώπους και να διατηρεί σχέσεις στον πραγματικό κόσμο, με την ικανότητα να εκφράζει αυτό που θέλει και με την εικόνα που έχει για τον εαυτό του.
Μόνο μέσα από μια τέτοια συνολική εικόνα θα μπορέσει ο γονιός να διαγνώσει εάν η επαφή του παιδιού με τα social media εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους, καθώς και πως θα μπορούσε να προστατεύσει και να στηρίξει το παιδί χωρίς η εμπλοκή του να περιορίζεται στον έλεγχο, αλλά να πηγάζει από ενδιαφέρον, κατανόηση και σεβασμό προς εκείνο».

10+1 προσωπικότητες από το χώρο της δημοσιογραφίας, της υποκριτικής, της συγγραφής, της μουσικής στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την ορθή χρήση του facebook

Ειρήνη Νικολοπούλου, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια, Founder eirinika.gr: To «πονηρό» facebook


«Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μικρομεσαίες και μεγάλες είναι συνδεδεμένες επίσης με το facebook σε ποσοστό 99 %.
Η δική μου εμπειρία στο site μου www.eirinika.gr είναι η εξής :οι περισσότεροι επισκέπτες στην ιστοσελίδα μου προέρχονται από τα κλικς των χρηστών του facebook.
Με τα χρόνια δηλαδή από το 2011 που ίδρυσα το eirinika , η τάση αυτή οδήγησε και σε αύξηση των οργανικών επισκεπτών μου ,γεγονός που σημαίνει ότι η μακρά παρουσία μου στο facebook με πολλούς φίλους βοήθησε την επιχειρηματική μου δραστηριότητα
Βέβαια το «πονηρό « facebook ως καλύτερος επιχειρηματίας από εμένα , μείωσε σε συντριπτικά ποσοστά δηλαδή πάνω από 80 τοις 100 τη δυνατότητα όλων των φίλων μου να βλέπουν τις αναρτήσεις μου δωρεάν
Στην ουσία με οδήγησε στο να πληρώνω το facebook για να έχουμε μια πιο ισότιμη συνεργασία με promoted posts .
Με έχει κερδίσει η «αδελφή « του facebook το instagram για την πιο ... προσωπική μου παρουσία στα social media και την επαφή μου απο μακριά με κάποιους φίλους .
Δεν διανοούμαι βέβαια με τίποτε , παρά το «smart» παρόν μου , γιατί κατά βάθος ανήκω σε μια άλλη πιο τρυφερή , πιο ρομαντική γενιά να « βλέπω» τους πραγματικούς φίλους μου μέσω social media Θα φρεσκάρω όμως το ενδιαφέρον μου, θα κάνω like , θα συγχαρώ για κάποια επιτυχία ,θα ευχηθώ σε γιορτές , θα κρατήσω επαφή ευκολότερα».

Νίκη Σερέτη, ηθοποιός: Σε ενα scroll down η ζωή μας όλη

«Η νέα πραγματικότητα είναι οτι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις ανθρώπινες σχέσεις.
Το facebook και το instagram αποτελούν μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Είναι ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο οι άνθρωποι είμαστε πιο χαλαροί και αποκαλύπτουμε με μεγαλύτερη άνεση τους εαυτούς μας. Από το καναπεδάκι του σπιτιού μας μοστράρουμε τις σκέψεις μας, τα αισθήματα μας, τα φαγητά μας, τις διακοπές μας, τις επαναστάσεις μας. Ακόμα και τις άχρηστες πληροφορίες της ημέρας. Λειτουργεί κάπως σαν ημερολόγιο, οπότε όλες οι αναμνήσεις μας είναι αποθηκευμένες εκεί.
Με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού αγαπάμε, πενθούμε, διαγράφουμε, μπλοκάρουμε. Εύκολα και ανώδυνα. Ξεχνώντας τι θα πει ζωή γιατί  το «σημασία» έχει «να αγαπάς» αντέχεται μόνο στις ταινίες! Κι αυτή, αν θα μπορέσεις να την παρακολουθήσεις ολόκληρη. Γιατί είναι τόση η πληροφορία που δεν προλαβαίνει να καταγραφεί, γιατί έχεις περάσει ήδη στην επόμενη. Και δος του  όλο το δωδεκάθεο (γιατί γίναμε όλοι Θεοί και Θεές), οι σημαιούλες, τα ντιμπέιτ, τα greeklish, οι σκηνές βίας, σε ενα scroll down η ζωή μας όλη. Εικόνες των πιο αγέρωχων και ελκυστικών εαυτών μας. Ωμως η ζωή είναι πάντα εκεί για να ανατρέψει τα πάντα».


Φώτης Σπύρος, ηθοποιός: Κοιτάμε οτιδήποτε στην οθόνη προκειμένου να μην κοιταχτούμε μεταξύ μας


«Είναι φαινόμενο της εποχής. Στερεύουμε. Μπορούμε να εκφράσουμε ότι μας έχει απομείνει από συναίσθημα μόνο μέσω πληκτρολογίου .Έχουμε γίνει όλοι δειλοί …δεν κοιτιόμαστε στα μάτια ,κοιτάμε οτιδήποτε στην οθόνη προκειμένου να μην κοιταχτούμε μεταξύ μας. Νομίζουμε ότι με το να χαιρετάμε στο μέσεντζερ, να ακλουθούμε και να κάνουμε λάϊκ..ότι επιτελέσαμε το ανθρώπινο καθήκον μας της επικοινωνίας. Ψευδαίσθηση νοιαξίματος!.
Το μαχαίρι που λέγεται διαδίκτυο και που θα μπορούσαμε να κόβουμε ψωμί να το μοιραζόμαστε και να χορταίνουμε όλοι, το κάναμε φονικό όπλο και αλληλοσπαραζόμαστε. Η ψηφιακή επανάσταση έχει διαμορφώσει μια τεραστία αγορά πλαστής επιθυμίας .Πρόκειται για μια συναλλαγή αμοιβαίας εξαπάτησης . Ιστορικά άλλωστε είναι γνωστό .Ποιος ξέρει να διαχειρίζεται τόση ελευθερία χωρίς να γίνεται σκλάβος; Μια είναι η λύση… Αφήστε τα σόσιαλ και μορφωθείτε!»



Κώστας Παπαγεωργίου Ηθοποιός,stand up comedian,συγγραφέας,ραδ.παραγωγός: Ta social media είναι επανάσταση αλλά υπάρχουν και όρια


«Πάνω από 5 εκατομμύρια  Έλληνες χρησιμοποιούν το facebook . Ωραίο!! Αλλά αν οι μισοί από αυτούς κάνανε έρωτα αντί για διαδικτυακές φιλίες θα λύναμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που έχουμε σοβαρό θέμα...Πάντως επειδή είμαι ενεργός χρήστης σε facebook και instagram θέλω να πω ότι χαίρομαι που απευθύνομαι σε πολύ κόσμο και ανταλλάσσουμε απόψεις . Κάνουμε την πλάκα μας. το χαβαλέ μας αλλά εκφράζουμε και τον προβληματισμό μας. Ta social media είναι μια επανάσταση αλλά πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν και όρια. Εγώ ας πούμε συχαίνομαι να βλέπω βωμολοχίες και μπινελίκια! Τα social media θα αντικαταστήσουν τις αυθεντικές ανθρώπινες σχέσεις μόνο αν το επιτρέψουν οι χρήστες που δεν καταλαβαίνουν την αξία των συναισθημάτων και των απλών καθημερινών επαφών. Χρειάζεται μέτρο σε όλα!!!».

Χρύσα Κατσαρίνη, Stand up comedian: Καλά τα emoji , αλλά αγκαλιά δεν είναι



«Ο φόβος για το άγνωστο και το καινούριο μας κάνει επιφυλακτικούς. Πράγματα που έχουμε βιώσει και που μας είναι οικεία δεν θέλουμε να αλλάζουν. Για τον λόγο αυτό, ακούς από προηγούμενες γενιές : «Στην εποχή μας ήταν καλύτερα». Δεν είναι απαραίτητα λάθος, αλλά έχει σίγουρα να κάνει με την ικανότητα προσαρμογής σε καινούριες καταστάσεις. Ο κόσμος εξελίσσεται, και εμείς ακολουθούμε. Είμαι σίγουρη πως ακριβώς τα ίδια πράγματα ειπώθηκαν όταν άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα τηλέφωνα, όταν μπήκε η τηλεόραση στα σπίτια μας, κτλ. Εγώ π.χ., χάρη στο fb (και γενικότερα τα social media) έχω κλείσει δουλειές, προωθώ τις παραστάσεις μου και μπορώ να επικοινωνώ εύκολα με αγαπημένους μου ανθρώπους που μένουν μακριά. Καμία τεχνολογική εξέλιξη και κανένα app δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Καλά τα emoji , αλλά αγκαλιά δεν είναι. Και όταν θέλω την αγκαλιά, θα μπω στο αμάξι και θα πάω εκεί που έχει κάνει attend».





Άννα Ζηρδέλη, δημοσιογράφος: Μέσω του ίντερνετ δεν θα χαθούν οι ανθρώπινες σχέσεις



«Τα social media, καλώς η κακώς, είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι για την ζωή του μέσου Έλληνα. 

Έφηβοι αλλά και  άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών χρησιμοποιούν όλες τις γνωστές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί δε έχουν γνωριστεί μέσα από τα social media και ακόμα περισσότεροι έχουν αυξήσει την δουλειά τους ! 

Δεν πιστεύω πως μέσω του ίντερνετ θα χαθούν οι ανθρώπινες σχέσεις, αν μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά , αν έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας τι είναι για μας μια ηλεκτρονική συσκευή και τι είναι μια ανθρώπινη ψυχή!»







Αλέξης Γούδας, τραγουδοποιός, συγγραφέας: Ψυχολογικά sessions με εθιστικές δόσεις αυτοεπιβεβαίωσης

«Το επίμαχο σημείο σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα είναι η πίεση που ασκούν στους χρήστες σχετικά με την αναγκαιότητα τους. Και εκεί νομίζω πρέπει να σταθούμε κριτικά. Όταν δηλαδή μετατρέπονται από εργαλεία ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και δουλειάς σε ψυχολογικά sessions με εθιστικές δόσεις αυτοεπιβεβαίωσης για τον κάθε χρήστη.
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο άνθρωπος γυρεύει τον άνθρωπο και αυτό είναι το ζητούμενο. Ακόμα και μέσα από αυτή την τεχνητή επαφή δηλαδή να ανοίξουμε περισσότερες οδούς για πιο ουσιαστικές και πιο αληθινές ανθρώπινες σχέσεις. Ας χρησιμοποιούμε λοιπόν τα δίκτυα με εξυπνάδα και μέτρο προς όφελος της ζωής που συμβαίνει και όχι αυτής που υποδύεται τον εαυτό της».





Ελένη Αλεξανδρή, Καθηγήτρια φωνητικής/ Τραγουδίστρια/ Vocal Coach στο The Voice of Greece:  Να κρατιούνται οι ισορροπίες


Το Facebook είναι μέρος της καθημερινότητας μας στην εποχή που ζούμε. Τα social media και η επικοινωνία μέσο αυτών γίνεται όλο και πιο συχνά. Όπως με το οτιδήποτε στη ζωή μας, πιστεύω στο μέτρο. Όταν λειτουργούμε με μέτρο στη ζωή μας κρατιούνται πιο εύκολα οι ισορροπίες στις ανθρώπινες σχέσεις και στην δουλειά μας. Υπάρχει η θετική πλευρά όμως όπου η χρήση του Facebook βοηθάει για επαγγελματικούς λόγους αλλά και στην επικοινωνία με οικογένεια και φίλους που μένουν μακριά. Σαφώς και υπάρχει φόβος διότι υπάρχει κόσμος που το χρησιμοποιούν για κακό σκοπό και εκεί πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.






Βίβιαν Ευαγγέλου Μισιρλή Ραδιοφωνική παραγωγος- blogger: Να αποφύγουμε τις συμπεριφορές εθισμού

«Το facebook όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ένας από τους πιο δημοφιλής  ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης, ένα μέσο που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και απασχολεί τον παγκόσμιο κοινωνικό ιστό. Πολλοί θα ισχυριστούν ότι απειλεί να κυριαρχήσει τη ζωή μας και να συμβάλλει στη δημιουργία ανθρώπων μοναχικών και απομονωμένων από την κοινωνία και την αληθινή ζωή... Ωστόσο πιστεύω πως δεν μπορεί το facebook και δη τα social media ν’ αντικαταστήσουν τις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.  
Αντίθετα θεωρώ πως είναι ένα μέσο εύκολο και γρήγορο, που συμβάλει στην τακτική επικοινωνία και στην ανταλλαγή πληροφοριών, εκεί όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα για μια δια ζώσης συνάντηση. Βέβαια αρκεί  να μη γίνεται αλόγιστη χρήση και κακή διαχείριση του χρόνου η οποία θα επιφέρει δυσκολίες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει και συμπεριφορές εθισμού».



Αλεξάνδρα Τάμπου, Διαφημίστρια, υπ. Επικοινωνίας Ρ.ΛΕΣΧΗ 976& AΝΕΜΟΣ 92  υπ. έκδοσης περιοδικού ΙΔΕΕΣ, υπεύθυνη ύλης στην ιστοσελίδα www. trikalaidees.gr.: Έπρεπε να συμβιβαστώ με την νέα τρέλα που μπήκε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή


«Μέσω των social media οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν, εκφράζονται, ενημερώνονται και ψυχαγωγούνται, είναι όμως τόσο μεγάλη η επιρροή τους που μπορεί να χαθείς μέσα σε αυτά».
Τα social media μπήκαν στη ζωή μας σχεδόν ολοκληρωτικά, με μια φρέσκια προσέγγιση καθήλωσαν μεγάλο μέρος του κοινού και ως άνθρωπος των Media η αλήθεια είναι ότι έχω μια σχέση αγάπης & μίσους με αυτά. Εννοώ ότι από την αρχή τα είδα με καχυποψία αλλά ήταν και μέρος της δουλειάς μου. Έπρεπε να συμβιβαστώ με την νέα τρέλα που μπήκε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.
Μετά από μερικά χρόνια κατάλαβα πως το πιο ορθό είναι να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο, να βλέπουμε τα θετικά και τα αρνητικά που προκύπτουν από τη χρήση τους, να είμαστε φειδωλοί στην προσωπική χρήση και προσεκτικοί στην επαγγελματική .
Η προσωπική επαφή δεν πρέπει να χαθεί σε καμία περίπτωση και η συμβουλή μου στους επαγγελματίες είναι να προσέξουν τις παγίδες του χώρου και να συμβουλεύονται έναν άνθρωπο της Επικοινωνίας και του marketing ώστε να μην προωθούν μονόπλευρα την επιχείρηση τους. Keep social with your terms!». 


Πέγκυ Φούρκα: Συγγραφέας, Εικονογράφος Παιδικής Λογοτεχνίας: Αντί  να ερχόμαστε πιο κοντά, παρασυρόμαστε και απομακρυνόμαστε


Η ανάγκη για κοινωνικότητα οδηγεί συχνά στην πλήρη αποξένωση. Αλλοιώνονται τα συναισθήματα και χάνεται η ουσιαστική ανθρώπινη επαφή. Οι νέοι που μεγαλώνουν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητούν πρώτα να επικοινωνήσουν μέσω facebook προκειμένου να "γνωριστούν "καλύτερα. Βλέπουμε συχνά παιδάκια που κρατούν στα χέρια τάμπλετ και κινητά και επικοινωνούν μεταξύ τους ή ζευγάρια που κάθονται σε κάποιο καφέ και δεν ανταλλάζουν ούτε βλέμμα παραμένουν καρφωμένοι στα κινητά τους. Αντί λοιπόν να ερχόμαστε πιο κοντά, παρασυρόμαστε απομακρυνόμαστε και συχνά παραμελούμε τους πραγματικά κοντινούς μας ανθρώπους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος της ζωής μας πλέον. Είναι στο χέρι μας να μην παρεκκλίνουμε από τη σωστή χρήση, ώστε να μην έχουν καταστροφική επίδραση. Ας δείξουμε στα παιδιά μας το καλό παράδειγμα, με σωστή χρήση του ίντερνετ και ας τα διδάξουμε τις αξίες της πραγματικής φιλίας. Ας διατηρήσουμε την αυθεντικότητα της προσωπικότητας μας και ας απολαύσουμε το δώρο της ζωής και τη χαρά της ανθρώπινης επαφής!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου