Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Πολλαπλασιάζονται οι βίαιες συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών




-Οι αιτίες,  ο νόμος των πίσω θρανίων, η κρίση και το ίντερνετ – Πως να προστατεύσετε τα παιδιά σας

- Η θετική είδηση είναι τα βήματα της Πολιτείας για την αποϊδρυματοποίηση παιδιών



Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων παιδιού είναι την Τρίτη 20 Νοεμβρίου. Σίγουρα οι εποχές έχουν επιδείξει την σκληρότητα τους προς τα παιδιά στερώντας τους τα βασικά πολλές φορές.
Η ενδοσχολική βία κερδίζει έδαφος και ο νόμος των πίσω θρανίων γίνεται καθεστώς. 
Το ίντερνετ είναι ένας αχανής κόσμος που πλοηγούνται ανεξέλεγκτα τα παιδιά έχοντας πλήρη άγνοια για τους e-κινδύνους.
Η θετική όψη του νομίσματος είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για δράσεις αποϊδρυματοποίησης, ένταξης παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες.

Η  επιστημονική ομάδα της γραμμής Μαζί για το Παιδί 11525 και του Συμβουλευτικού Κέντρου που δέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα και απαντά σε κλήσεις που απασχολούν γονείς, εφήβους και εκπαιδευτικούς σκιαγραφεί απόλυτα την κατάσταση και το κλίμα που μεγαλώνουν σήμερα τα παιδιά.


Από την άλλη ο Πρόεδρος του φορέα πρόληψης ηλεκτρονικού εθισμού «Διάδρασις» Σταύρος Θεοδωρακόπουλος δίνει συμβουλές σε γονείς για να προστατεύσουν οι γονείς τα παιδιά τους από τους κινδύνους του διαδικτύου.

Τέλος, ο Λάζαρος Παπουτζής είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μιλά για τα βήματα που έχουν γίνει στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.

Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Καρφί" το Σάββατο 17 Νοεμβρίου





Επιστημονική ομάδα της γραμμής Μαζί για το Παιδί 11525 και του Συμβουλευτικού Κέντρου:  Τα κρούσματα της βίας είναι συχνό φαινόμενο


Στην Ελλάδα του 2018 υπάρχουν κρούσματα βίας σε παιδιά…που το αποδίδετε αυτό;

«Τα κρούσματα βίας σε παιδιά είναι πολύ συχνότερο φαινόμενο από ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις δυτικές κοινωνίες ευρύτερα.
Ο κύριος λόγος για τη βία στα παιδιά είναι να έχουν βιώσει οι ίδιοι οι γονείς κακοποιητικές συμπεριφορές στην παιδική τους ηλικία, ως θύματα, μάρτυρες ή θύτες.
Σε μια δεύτερη φάση, η εξέλιξη της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης και των δυσκολιών διαβίωσης τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τις κοινωνικές και ψυχικές δυσκολίες μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, προκαλώντας συναισθήματα θυμού, θλίψης και ανημποριάς στους γονείς. Μέσα από τον θυμό και την αδυναμία των γονιών να ανταπεξέλθουν και να διαχειριστούν τις δυσκολίες της ζωής, οι βίαιες συμπεριφορές πολλαπλασιάζονται και κανονικοποιούνται, μέσα και έξω από την οικογένεια.
Δεν θα πρέπει να εκπλησσόμαστε λοιπόν όταν ακούμε ότι υπάρχουν κρούσματα βίας και στα παιδιά, αλλά αντιθέτως να τα συνδέσουμε με την ενδοοικογενειακή βία και με την γενικότερη βία, ψυχολογική και σωματική, που είναι ορατή στην κοινωνία».

Στην Γραμμή 115-25 λαμβάνετε κλήσεις για κακοποίηση;  Υπάρχουν κάποιες γενικές συμβουλές που δίνετε πάνω σε αυτό το κομμάτι;

«Η διαδικασία που ακολουθούμε στη γραμμή 11525 στις περιπτώσεις που αφορούν κακοποίηση είναι η εξής: αρχικά γίνεται μια διερεύνηση της κλήσης, δηλαδή τι έχει πέσει στην αντίληψη του καλούντα, η συχνότητα με την οποία μπορεί να επαναλαμβάνονται κάποια περιστατικά, τι είδους κακοποίηση αφορά (παραμέληση - λεκτική – συναισθηματική  -ψυχολογική- σωματική ή σεξουαλική), ποια είναι η σχέση του θύτη με το θύμα κα. Να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι στη γραμμή 11525 δε δεχόμαστε καταγγελίες από πρόσωπα που έχουν πρώτο βαθμό συγγένειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις τους προτρέπουμε να απευθυνθούν οι ίδιοι στην εισαγγελία ανηλίκων».

Σας φοβίζουν τα κρούσματα της ενδοσχολικής βίας, που όλο και συχνότερα ακούμε για αυτά στα σχολεία;

«Τα κρούσματα ενδοσχολικής βίας κάποιες φορές φοβίζουν, αυτό που είναι χρήσιμο όμως είναι να μας προβληματίσουν για τις αιτίες και την αντιμετώπισή τους.
Είναι γεγονός ότι οι αιτίες της ενδοοικογενειακής βίας που περιγράψαμε παραπάνω έχουν την προέκτασή τους και στα πλαίσια του σχολείου, και η απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα σχετίζονται με μια ευρύτερη θεσμική παρέμβαση ενισχύοντας τις δομές ένταξης και ψυχικής στήριξης παιδιών και εφήβων στο σχολείο και στην κοινότητα.
Ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου, θα ήταν χρήσιμο να διαχωρίσουμε τα κρούσματα βίας που προέρχονται από μια λογική εκφοβισμού και επιβολής στα πλαίσια της παραβατικότητας, από εκείνα που έχουν να κάνουν με παιδιά με σοβαρές ψυχικές δυσκολίες».

Για ποιους της λόγους μπορούν να καλέσουν οι γονείς ή εκπαιδευτικοί την Γραμμή της Ένωσης Μαζί για το Παιδί 115-25;

«Η συμβουλευτική γραμμή Μαζί για το Παιδί 11525 απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικότερα ενήλικους που έχουν κάποιο ρόλο στην διαπαιδαγώγηση παιδιών μέχρι 18 ετών. Γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί και έφηβοι καλούν στην γραμμή για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Τα πιο συνήθη θέματα που συζητιούνται είναι εκδηλώσεις άγχους του παιδιού, σχολικές δυσκολίες, οριοθέτηση, συγκρούσεις με τους γονείς, επιθετικότητα, άγχος αποχωρισμού, πένθος. Οι καλούντες μπορεί να αρκεστούν σε μια συμβουλευτική συνεδρία, να κάνουν μια σειρά από τηλεφωνικές συνεδρίες, να έρθουν στο συμβουλευτικό κέντρο για δια ζώσης συνεδρίες, ή να παραπεμφθούν σε κάποιο άλλο πλαίσιο ανάλογα με τις ανάγκες τους».


ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ: Το δικαίωμα της ασφάλειας των παιδιών στον κόσμο του διαδικτύου

Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού η 20 Νοεμβρίου, μα  οι εποχές φαίνεται πως επιτάσσουν το δικαίωμα του και στην ασφάλεια στις περιπλανήσεις του στο διαδίκτυο.
Τα παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες  έχουν ήδη λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα γεγονός που προκαλεί τον  έντονο  προβληματισμό  των γονιών
Πως μπορεί να γνωρίσει τον κόσμο μέσα από ένα δίχτυ ασφάλειας που θα προσφέρουν οι γονείς, μέχρι να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες και να μπορεί να προστατεύει μόνο του τον εαυτό του;

Συμβουλές σε γονείς για ασφάλεια στο διαδίκτυο

-Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν για την εκπαίδευση και την ασφάλεια στο διαδίκτυο των παιδιών τους όλων των ηλικιών.  Αυτό απαιτείται για την προστασία τους από ακατάλληλο περιεχόμενο και από ακατάλληλες ή επικίνδυνες επαφές.
-Πρέπει να αφιερώνουν χρόνο με τα παιδιά για να εξερευνούν μαζί ιστοσελίδες και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες τους στο διαδίκτυο. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι πολλά απ’ όσα βλέπουν στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι αληθινά. Να ξέρουν ότι όταν συνομιλούν με κάποιον στο διαδίκτυο, δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιος είναι και ότι τα ονόματα που χρησιμοποιούνται είναι συχνά ψευδώνυμα.

-Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ουδέποτε να δέχονται να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του διαδικτύου και να μη στέλνουν δικές τους φωτογραφίες ή της οικογένειας τους.

-Για την ασφάλεια των παιδιών, οι γονείς να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ή προγράμματα που δίνουν γονικό έλεγχο στο τι αυτά επισκέπτονται και να αποκόπτονται ακατάλληλες ιστοσελίδες.

-Χρειάζεται να μπαίνει όριο στο χρόνο που ένα παιδί επιτρέπεται να παραμένει στο διαδίκτυο. Οι γινείς είναι καλά να θυμούνται ότι οι εμπειρίες των παιδιών στο διαδίκτυο δεν τα προετοιμάζουν για τις πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις.

-Ο υπολογιστής συνδεδεμένος στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούν τα παιδιά προτιμότερο να είναι σε ανοικτό χώρο και όχι στο υπνοδωμάτιο των παιδιών για να μπορούν πιο εύκολα οι γονείς να επιβλέπουν τις δραστηριότητες του παιδιού τους.

-Τα παιδιά να συμπεριφέρονται στο διαδίκτυο με την ίδια ευγένεια και τους καλούς τρόπους όπως και στην κανονική ζωή. Εάν κάποιος δεν τους συμπεριφέρεται σωστά ή εάν δέχονται οποιασδήποτε μορφής επιθετική παρενόχληση ή απειλές, να ενημερώνουν άμεσα τους γονείς τους, αλλά μέλη της οικογένειας ή δασκάλους τους.

Λάζαρος Παπουτζής: Προϋποθέσεις για δράσεις αποϊδρυματοποίησης, ένταξης παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες

Ο Λάζαρος Παπουτζής είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, είναι παιδαγωγός-youth worker και Υπ. Δρ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και μιλάει στο «Καρφί» για την παιδική προστασία αλλά και για τις δράσεις αποϊδρυματοποίησης και την ένταξη των παιδιών σε οικογένειες.


«Η 20η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού μας βρίσκει στην καλύτερη φάση της παιδικής προστασίας, αφού πλέον μετά την ψήφιση του Ν.4538/2018 δίνεται η δυνατότητα στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας ως ΝΠΔΔΔ να προχωρήσουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις για δράσεις αποϊδρυματοποίησης, ένταξης παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες -παρέχοντάς τους οικογενειακό ένα μέλλον και όχι την κλειστότητα του ιδρύματος, παρέχοντάς τους ένα οικογενειακό μέλλον».

Να σημειωθεί πως το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με έδρα την Φλώρινα, που δραστηριοποιείται στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας, με σκοπό την εποπτεία, συντονισμό και κατεύθυνση δράσεων της σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής. Μέλημα του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ είναι η κοινωνική φροντίδα, η προστασία της οικογένειας, της νεότητας και της παιδικής ηλικίας του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου