Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Ευαγγελία Σωτηροπούλου: Η Ελληνίδα που μετέτρεψε το κουκούτσι σταφυλιού…σαπούνι




Μια παγκόσμια καινοτόμα ιδέα από την Ελληνίδα οινολόγο


Η ίδια μιλά στο «Πινάκιο» για το τόλμημα της, τα «πράσινα» προϊόντα περιποίηση της, το όνειρο της που λέγεται Oinosporos

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο

Μια παγκόσμια καινοτομία, μια ιδέα που έγινε πράξη και φέρει οικολογικό και επιχειρηματικό πρόσημο είναι αυτή της νεαρής οινολόγου και υποψήφιας διδάκτορας  του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευαγγελίας Σωτηροπούλου η οποία από τα κουκούτσια σταφυλιού δημιουργεί… «πράσινα» προϊόντα περιποίησης.

Η ιδέα της βραβεύθηκε τον Ιούνιο στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Επιχειρηματικότητα στην Πράξη», του  Εργαστηρίου Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ίδια μιλά στο «Πινάκιο» για το τόλμημα της… τον «Oinosporo»,( έτσι αποκαλεί την σειρά των  προϊόντων της), για τα όνειρα της…αλλά και για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Η Ευαγγελία Σωτηροπούλου είναι μια τρανή απόδειξη για το πώς τα νέα μυαλά πρέπει να αξιοποιούνται και να έχουν το δικό τους πεδίο δράσης.
Η επιχειρηματική δράση σε συνδυασμό με την καινοτομία είναι οι οδοί που οδηγούν σε υγιές μέλλον.


Σαπούνι και παράγωγα αυτού μέσω κουκούτσι σταφυλιού…εντυπωσιακό! Πως προέκυψε ως ιδέα και πως υλοποιήθηκε;


«Η ιδέα του σαπουνιού προέκυψε από την έρευνα μου στο τμήμα της Βιομηχανικής Χημείας του ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) όπου δούλεψα στην παραγωγή γιγαρτελαίου (λάδι από το κουκούτσι του σταφυλιού) από ελληνικές ποικιλίες. Ήθελα να βρω τρόπους αξιοποίησης του συγκεκριμένου προϊόντος, που έχει ιδιαίτερα ευεργετικές δράσεις για ανθρώπινο οργανισμό και σκέφτηκα τα προϊόντα περιποίησης και για αρχή ξεκίνησα από το σαπούνι με βασικό συστατικό του το γιγαρτέλαιο, το κρασί, το πετιμέζι και τα κουκούτσια των σταφυλιών.
Για περίπου τέσσερα χρόνια έκανα πολλές δοκιμές ώστε να βρω τα συστατικά του κάθε διαφορετικού σαπουνιού και να καταλήξω στην τελική πλέον μορφή του. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και τα υπόλοιπα προϊόντα του Oinosporos  όμως η εξέλιξη και η έρευνα δεν σταματά πουθενά, τόσο στην παραγωγή των νέων προϊόντων όσο και  στο ακαδημαϊκό κομμάτι της έρευνας των υποπροϊόντων οινοποίησης».

Τα  προϊόντα που δημιουργείς έχουν οικολογικό πρόσημο;

«Η βάση της λογικής μου είναι  αξιοποίηση των οινικών υποπροϊόντων και η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον, έχοντας ως γνώμονα τους «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης».
Με ενδιαφέρει η βιωσιμότητα στο οινοποιείο αλλά και η καλλιέργεια και ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης, με απώτερο σκοπό ένα ολιστικό μοντέλο εσωτερικής αλλά και εξωτερικής ομορφιάς.
Έχοντας επιστημονικό υπόβαθρο, δίνω ιδιαίτερο βάρος στην συνέχιση της έρευνας προς  εμπλουτισμό των προϊόντων, με νέα δραστικά συστατικά αλλά και προς δημιουργία και υλοποίηση καινοτόμων ιδεών».




Ποια είναι τα προϊόντα που παράγεις;

«8 διαφορετικά είδη σαπουνιών 90 γραμμαρίων με βάση το γιγαρτέλαιο και άλλα συστατικά μεταξύ των οποίων είναι το κρασί, το πετιμέζι, το βαλσαμόλαδο, τα κουκούτσια των σταφυλιών και μια συλλογή από έξι μινι σαπούνια των 10 γραμμαρίων.
Επίσης, κρέμα ενυδάτωσης σώματος, άλατα σώματος, έλαιο περιποίησης σώματος , scrub με κουκούτσια σταφυλιών και βάλσαμο περιποίησης χειλιών..και έπονται σύντομα και νέα προϊόντα».

Ποιες είναι οι ευεργετικές τους ιδιότητες;

«Τα προϊόντα Οinosporos, περιέχουν αποκλειστικά φυσικά συστατικά, φιλικά προς τον άνθρωπο χωρίς τοξικές ουσίες για την επιδερμίδα. 

Ο συνδυασμός των ελαίων βοηθά στην καταπολέμηση της δράσης των ελεύθερων ριζών, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά και διαρκώς ο ανθρώπινος οργανισμός.  
Το βασικό μας συστατικό και σημείο διαφοροποίησης, είναι το γιγαρτέλαιο, που έχει εξαιρετικά ευεργετικές δράσεις στην επιδερμίδα. Είναι πολύ ελαφρύ, απορροφάται εύκολα από το δέρμα και δεν αφήνει οποιοδήποτε υπόλειμμα σε αντίθεση από άλλα είδη ελαίων. Έχει στυπτικές ιδιότητες, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και βοηθώντας τη σύσφιξη του δέρματος. 
Η τακτική εφαρμογή του γιγαρτελαίου προσδίδει βασικά την απαραίτητη στυπτικότητα που είναι χρήσιμη για την τόνωση του δέρματος και τη σύσφιξή του. Τέλος, η ισχυρή αντιοξειδωτική δραστηριότητα του γιγαρτελαίου, που οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση των πολυφαινολών,  μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών».


Έχεις στήσει μια επιχείρηση με καινοτόμα προϊόντα, συναντάς γραφειοκρατικές δυσκολίες που σου κόβουν τα φτερά;

«Συνάντησα πολλές δυσκολίες, πολλές απογοητεύσεις και πισωγυρίσματα σε πολλά από  τα στάδια του επιχειρείν. Παρ’όλες όμως τις δύσκολες καταστάσεις, το σημαντικό είναι να μην αφήνεις τον εαυτό σου να τα παρατήσει και να απογοητευτεί παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αλλά να προσπαθεί πάντα για το καλύτερο».



Η οινολογία ως επιστήμη πόσο συνδέεται με την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας;


«Το κρασί έχει άμεση σύνδεση με την Ελλάδα. 


Για τον Έλληνα, το κρασί πάντα κατατάσσεται στα πέντε πρωτογενή στοιχεία της διατροφής του μαζί με το νερό, το αλάτι, το λάδι και τα δημητριακά.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική κοινωνία το κρασί παρευρίσκεται και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις των ανθρώπων, μοιράζεται μαζί τους τις χαρές και τις λύπες. 

Οπότε η οινολογία ως κλάδος σχετίζεται άρρηκτα με την ιστορία και τον πολιτισμό μας».





Τέλος, τι σημαίνει για εσένα ο «Οinosporos»;


«Ο Oinosporos αποτελεί κομμάτι του εαυτού μου. Έχει δημιουργηθεί με γνώμονα την αγάπη, το πείσμα και τη σκληρή δουλειά, συνδυάζοντας το επαγγελματικό μου υπόβαθρο ως οινολόγος αλλά και το ερευνητικό.
Βασικός μου μέλημα είναι να αγαπηθεί  από όλους όσους δίνουν σημασία στην περιποίηση και στην  φροντίδα του εαυτού τους, σε όσους θέλουν να χρησιμοποιούν φυσικά προϊόντα ομορφιάς  τα οποία εκτός των ευεργετικών ιδιοτήτων για τον άνθρωπο, έχουν παράλληλα ξεκάθαρο οικολογικό προσανατολισμό και σεβασμό στο περιβάλλον μας».


Διαγωνισμός


Ένας αναγνώστης του Πινακίου μπορεί να διεκδικήσει ένα σετ προϊόντων oinosporos
Συγκεκριμένα, ένα Precious Cocoon με Felt, σαπούνι για απολέπιση και καθαρισμό, ιδανικό για το σώμα και το πρόσωπο και ένα Grape Seed Oil Cream για ενυδάτωση σώματος.

Τι έχετε να κάνετε; Να κάνετε δυο likes στο Πινάκιο (https://www.facebook.com/pinakio/)  και στο oinosporo (https://www.facebook.com/oinosporos/)  στο facebook και στην συνέχεια μια κοινοποίηση της ανάρτησης. Το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί στην σελίδα του oinosporou το απόγευμα της Δευτέρας 7-1-2019

Καλή επιτυχία σε όλους!!!!

7 σχόλια:

  1. Είναι άριστη όχι μόνον ως ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια αλλά και ως προσωπικότητα. Εξίσου άριστα είναι και τα προϊόντα που παρασκευάζει.
    Ιωάννα Βασ.Ζαχαριά
    Δ/ντρια Δ.ΙΕΚ Ελληνικού - Αργ/πολης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπράβο και πάλι μπράβο! και σε ποια καταστήματα τα βρίσκουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχισμένο το 2019 με υγεία, αγάπη, όνειρα και χαμόγελα πολλά.
    Πάντα με επιτυχίες και χαμόγελα πολλά.
    Ευχαριστούμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή