Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η τέχνη του Ντοκιμαντέρ γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη


Η αλήθεια....φτιαγμένη από κόκκους φαντασίας και έμπνευσης που μυρίζουν Θεό μέσα από τα καρέ των ντοκιμαντέρ που προσεγγίζουν τα μυστικά του κόσμου ολόκληρου

Του Λευτέρη Χ Θεοδωρακόπουλου

Πόσες φορές επιστρέφετε τα βράδια σπίτι κουρασμένοι και δεν έχετε καμία απολύτως διάθεση να δείτε σειρές στην τηλεόραση -γιατί τις έχετε βαρεθεί πια- και έχετε αναζητήσει όαση χαλάρωσης σε κάποιο ντοκιμαντέρ.
Σίγουρα όχι μία και δύο, αλλά πολλές περισσότερες.
Παρασύρεται το βλέμμα και η φαντασία σας εκείνη τη στιγμή που είστε καθηλωμένοι στους δέκτες σας όπου σας πάει ο φακός του σκηνοθέτη του εκάστοτε ντοκιμαντέρ. Κατά τη διάρκεια ή στο τέλος ανακαλύπτετε πόσο μεγάλος είναι και συνάμα θαυμαστός ο κόσμος που ζούμε...και εκείνη δα τη στιγμή η τηλεόραση απενοχοποιείται και γίνεται ένα παράθυρο σε ηπείρους, ωκεανούς, μικρόκοσμους, ερήμους, χώρες, ανθρώπους, που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε ούτε καν στα πιο τρελά μας όνειρα, γιατί η αλήθεια είναι φτιαγμένη από κόκκους φαντασίας και έμπνευσης που μυρίζουν Θεό.
Έχετε αναρρωτηθεί ποτέ πως γυρίζονται όλα αυτά, ποιοι είναι αυτοί που -ουστιαστικά- αρνούνται τα εγκόσμια για να βάλουν εμάς σε έναν κόσμο εξειδικευμένης και όχι στοχοποιημένης γνώσης;
Είναι ανήσυχα μυαλά ή αν θέλετε τη γνώμη μου γνήσιοι καλλιτέχνες. Στη δικιά μας πιάτσα λίγοι αλλά εκλεκτοί, ο Δανέζης, ο Κούλογλου,ο Βαξεβάνης, ο Θεοδωράκης (αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι ντονιμαντέρ με τους τους Πρωταγωνιστές, όπως αντίστοιχα με τα Αληθινά Σενάρια), ο Νίκος Ασλανίδης.
Από την Παρασκευή αυτή στις 11 Μαρτίου του 2011 και μέχρι στις 20 Μαρτίου, η καρδιά του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα ντοκιμαντέρ θα χτυπάει στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.



Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γιορτάζει για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά την ανήσυχη, σε διαρκή αναμόρφωση και εγρήγορση, τέχνη του ντοκιμαντέρ. Στόχος του, να παρουσιάσει τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.
Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις -ημερίδες, masterclasses, ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις-, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.
Φέτος, το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου Ουκρανού δημιουργού Σεργκέι Λοζνίτσα, ο οποίος θα παραβρεθεί στη διοργάνωση, αλλά και στο έργο της πολυβραβευμένης Τσέχας ντοκιμαντερίστριας Χελένα Τρεστίκοβα. Παράλληλα, εν όψει της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011, το 13ο ΦΝΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα με τίτλο «Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις», με ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν την ξεχωριστή πραγματικότητα των ατόμων με αναπτυξιακές και νοητικές δυσλειτουργίες. Επιπλέον, το ελληνικό τμήμα της διοργάνωσης πραγματοποιεί αφιέρωμα στην Κυριακή Μάλαμα, μια δημιουργό που έχει χαράξει στο ντοκιμαντέρ τις δικές της διαδρομές. Τέλος, σημαντική θέση στο πρόγραμμα του 13ου ΦΝΘ κατέχει το αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή, με ταινίες που σκιαγραφούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής και με επίκεντρο κοινωνίες σε αναβρασμό και μέρη που συνταράσσονται σε καθημερινή βάση.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΙ – ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ»
Με αφορμή τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Athens 2011, το 13ο ΦΝΘ πραγματοποιεί ένα πλούσιο αφιέρωμα με τίτλο «Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις», το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης για άτομα με αναπτυξιακές και νοητικές δυσλειτουργίες. Συγκινητικά, αυθεντικά στη σύλληψή τους ντοκιμαντέρ, που μας προσκαλούν να γνωρίσουμε αυτά τα άτομα καλύτερα και να δούμε τον κόσμο με τα δικά τους μάτια.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο αραβικός κόσμος βιώνει μια από τις πιο πολυτάραχες περιόδους της Ιστορίας του, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες εξελίξεις σε Αίγυπτο, Ιράν, Ιράκ, Λιβυή. Η Μέση Ανατολή, μια από τις πιο ευάλωτες γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη, άλλοτε ασφυκτιά και άλλοτε εξεγείρεται μέσα σε μια δίνη πολιτικών μεταστροφών και κοινωνικών ζυμώσεων.
Ο κινηματογραφικός φακός είναι παρών και αντανακλά την αλήθεια της. Εξελίσσοντας τον διάλογο με τον αραβικό κόσμο, το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας με τις δράσεις του, στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι πολιτισμών», πραγματοποιεί αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή, με ταινίες τεκμηρίωσης που έχουν ως κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη πραγματικότητα.

ΤΜΗΜΑΤΑ:

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, βοηθά τους έλληνες ντοκιμαντερίστες να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί την παρουσία τους στην διεθνή αγορά. Η συμμετοχή, χρόνο με το χρόνο, γίνεται όλο και μεγαλύτερη από ταινίες ανήσυχες, που καλύπτουν μια πλατιά γκάμα θεμάτων και καταγράφουν την αθέατη πλευρά της πραγματικότητας, αυτή που συνήθως δεν βλέπουμε στα νυχτερινά δελτία ειδήσεων.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ, δίνει την ευκαιρία σε ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής (που έχουν ολοκληρωθεί 18 μήνες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ) και για τα οποία θα κατατεθεί σχετική αίτηση, να προβληθούν σε ένα από τα τμήματά του. Η επιλογή των ελληνικών ταινιών και η κατάταξή τους στα αντίστοιχα τμήματα γίνεται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ο οποίος υποβοηθείται από τριμελή Γνωμοδοτική Eπιτροπή.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για πέμπτη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Η επιτροπή που αναλαμβάνει φέτος αυτό το έργο απαρτίζεται από τους: Ειρήνη Τσολάκη (αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Κώστα Παναγιωτάκη (διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Μάρω Σαββοπούλου (υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Μαριάννα Λεονταρίδου (κριτικός κινηματογράφου και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας) και Σωτήρη Δανέζη (δημοσιογράφος).

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος Κοινωνία και Περιβάλλον έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Φέτος την επιτροπή WWF Ελλάς, απαρτίζουν οι Γιώργος Βελλίδης (επικεφαλής τμήματος επικοινωνίας WWF Ελλάς), Ιάσων Κάντας (συνεργάτης τμήματος επικοινωνίας WWF Ελλάς) και Μαρία Λιβανού (υπεύθυνη επικοινωνίας προγράμματος «Θάλασσα»).

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο για την Μαύρη Ήπειρο, προτείνοντας Αφρικανικές Ιστορίες που φωτίζουν μια πολύπαθη γη σε διαρκή αγώνα επιβίωσης. Φέτος το Φεστιβάλ αναδεικνύει τόσο την θεματολογία, όσο και την κινηματογραφία ενός τόπου που υποφέρει από φυλετικούς πολέμους, ασθένειες, αναλφαβητισμό, οικονομική εκμετάλλευση και έλλειψη βασικών αγαθών όπως η τροφή και το νερό. Δημιουργοί από όλο τον κόσμο, αλλά και από την Αφρική, αφηγούνται σύγχρονες Αφρικανικές Ιστορίες, μέσα από ντοκιμαντέρ που αντανακλούν την πολυσύνθετη πραγματικότητα της αφρικανικής ηπείρου, επιχειρώντας να την αποκωδικοποιήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου