Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Οδοιπορικό στα βουνά του Σουλίου




Της   Άντυς Τάσου*

Η διαδρομή απλή και εύκολη, μόλις 3 ώρες από τη Θεσσαλονίκη, μέσω της Εγνατίας οδού, η πανέμορφη Παραμυθιά, από την οποία κατηφορίζοντας Ν/Δ σταματάμε στη Γλυκή .
Η Γλυκή είναι ένα από τα χωριά που διασχίζει ο Αχέροντας και το πιο ενδιαφέρον, επειδή εκεί βρίσκονται οι πηγές του.
Το ποτάμι ,το καλοκαίρι, προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να το διασχίσουν και πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα να φτάσουν στις πηγές του. Η ομορφιά απαράμιλλη. Το νερό καθάριο τρέχει πάνω από πέτρες και βράχους σχηματίζοντας μικρές κολυμπήθρες και μικρούς καταρράκτες προσφέροντας τη δυνατότητα για κολύμπι,rafting ακόμη και ιππασίας μέσα στα νερά του.*
Στη σπηλιά της Περσεφονής
Αν θελήσει κανείς να φτάσει μέχρι τις εκβολές του, υπάρχουν πλοιάρια στην παραλία Αμμουδιά που κάνουν τη διαδρομή είτε στη γύρω θαλάσσια περιοχή, όπου κανείς μπορεί να δει τη σπηλιά της Περσεφόνης και τον όρμο του Οδυσσέα, είτε τη διαδρομή του ποταμού γνωρίζοντας την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής στα βαθιά νερά του.
Γαλάζιες πεταλούδες και αηδονοφωλιές κάνουν την περιήγηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
Πολύ κοντά στις εκβολές του ποταμού, σ΄ένα λόφο στο χωριό Μεσότοπος αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Νεκρομαντείο. Χώρος όπου οι αρχαίοι Έλληνες  επικοινωνούσαν με τις ψυχές των νεκρών.

Στις πηγές του Αχέροντα
Επιστρέφοντας στις πηγές του Αχέροντα, διασχίζοντας επί της ουσίας την περιοχή όπου ήταν η Αχερουσία λίμνη, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα ορειβατικά μονοπάτια που οδηγούν από τη σκάλα της Τζαβέλαινας, μέσα από πυκνή βλάστηση και κυριολεκτικά περπατώντας στα βουνά του Σουλίου, στις πύλες του Άδη, ύστερα από πεζοπορία 6 ωρών.
Η θέα μαγευτική!
Σε πολλά σημεία της διαδρομής το ποτάμι είναι ορατό αλλά προσβάσιμο μόνο  από ορισμένα σημεία.
Η διαδρομή αν και κουραστική, πραγματικά υπέροχη!
Αν θέλει φυσικά ο επισκέπτης μπορεί μέσα από αυτή να κατευθυνθεί και στα χωριά του Σουλίου. Βέβαια , υπάρχει πάντα η επιλογή οδικής πρόσβασης μέσα από ένα αρκετά δύσκολο δρόμο γεμάτο στροφές που είναι σκαλισμένος ,πραγματικά, πάνω στα βουνά. Αξίζει η επίσκεψη στους Μύλους του Σουλίου,στη μονή Δονάτου, λίγο μετά το Σούλι, και στο Κούγκι.



Ανηφορίζοντας στο Ζάλογγο
Άλλη μια ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι  για Ζάλογγο όπου μέσα από το δρόμο για Πρέβεζα και πριν τον Αρχάγγελο ανηφορίζουμε για το μνημείο συναντώντας πρώτα το πανέμορφο χωριό  Καμαρίνα (Ζάλογγο).Είναι πραγματικά το Πανόραμα της περιοχής.

Από εκεί μπορούμε να δούμε την ΄Αρτα, τον Λούρο,τα ον Αμβρακικό κόλπο και το μάτι μας να ταξιδέψει μέχρι Παξούς , Αντίπαξους και Λευκάδα.




Στην κορυφή
Αφήνοντας την Καμαρίνα και ανεβαίνοντας προς την κορυφή του Ζαλόγγου, μπορούμε να επισκεφτούμε και την αρχαία Κασσώπη με το Ρωμαϊκό υδραγωγείο. Λίγα μέτρα πιο πάνω και στους πρόποδες του μνημείου του Ζαλόγγου, είναι χτισμένο το όμορφο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. 411 πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν από εκεί στην κορυφή, όπου δεσπόζει το επιβλητικό μνημείο. Το μέγεθος του τεράστιο, για να είναι ορατό από την γύρω περιοχή και τα συναισθήματα που προκαλεί δέος και θαυμασμός.
Φεύγοντας ο επισκέπτης από εκεί μένει γεμάτος ωραίες εντυπώσεις τόσο από την επιβλητική φύση όσο και από τους φιλόξενους κατοίκους της!



*Η Άντυ Τάσου είναι δασοπόνος και το παραπάνω φωτορεπορτάζ είναι δικό της.

Στείλτε και εσείς από το αγαπημένο μέρος φωτογραφίες και κείμενα στην διεύθυνση theodorakopoulos2@gmail.com  με την ένδειξη Πινάκιο και το θέμα σας θα δημοσιευτεί

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρον το οδηπορικό! Πρόκειται μάλλον να επισκεφθώ σύντομα το Σούλι, και θα φροντίσω να περάσω από όλα τα παραπάνω μέρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή