Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ο Ηλίας Βερβαινιώτης «αναλύει» τον 31ο Κλασσικό Μαραθώνιο


Άνθρωποι κάθε ηλικίας από κάθε μήκος και πλάτος της γης πλημμύρισαν σήμερα τους δρόμους της Αθήνας με τη συμμετοχή τους στις διαδρομές του 31ου Διεθνούς Κλασικού Μαραθωνίου.
Περίπου 30.000 αθλητές και απλοί υποστηρικτές του θεσμού έτρεξαν στα αγωνίσματα του Μαραθωνίου, των 5χλμ., των 10χλμ., στο δυναμικό βάδισμα, στον αγώνα δρόμου για παιδιά 1.000 μέτρων και στον αγώνα δρόμου Special Olympics 1000 μέτρων.
Ανάμεσα τους και ο φίλος και συνεργάτης του Πινακίου Ηλίας Βερβαινιώτης ο οποίος όχι μόνο έτρεξε αλλά και έκανε φωτορεπορτάζ για το Πινάκιο.
Ο Ηλίας Βερβαινιώτης στο κέντρο με το μετάλλιο στο στήθος ποζάρει με τους φίλους του






Πρώτοι οι Κενυάτες

Στην κλασική διαδρομή το νήμα του τερματισμού έκοψε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο ο Κενυάτης Χίλαρι Γέγκο, με χρόνο σε 2 ώρες 13 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα.

Τον Γέγκο ακολούθησαν οι συμπατριώτες του Κιμέλι Νίξον (2ος) και Ντέιβιντ Ρούτοχ (3ος), ενώ πρώτος Έλληνας αθλητής που ολοκλήρωσε την προσπάθειά του τερματίζοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν ο Χριστόφορος Μερούσης, με χρόνο 2:23'.59''.



Από την Αθήνα μήνυμα στις δοκιμαζόμενες από τη βιβλική καταστροφή Φιλιππίνες

Ανάμεσα στους 31.000 δρομείς από κάθε γωνιά της Γης, που έδωσαν το «παρών» στις διαδρομές του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, βρέθηκε ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια επέλεξε να δοκιμάζει διπλά τις αντοχές του. Στην πιο απαιτητική διαδρομή του κόσμου, στον αυθεντικό μαραθώνιο των 42 χιλιομέτρων, ο Εντι Βέγκα από τις Φιλιππίνες έτρεξε ξυπόλυτος για φιλανθρωπικό σκοπό, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι η δύναμη του μυαλού και της ψυχής υπερνικά κάθε δυσκολία.
Ο 54χρονος κάνει το όνειρο της ζωής του πραγματικότητα, αφού ακολουθεί τα «γυμνά» βήματα του ήρωα του, του Φειδιππίδη, και γιορτάζει την εκατοστή συμμετοχή του σε μαραθώνιο στη χώρα όπου ξεκίνησαν όλα. Για 19η φορά ο αποκαλούμενος και χιουμοριστικά «barefoot bandito» (ξυπόλυτος ληστής) επέλεξε να τρέξει χωρίς παπούτσια με έναν και μοναδικό στόχο: Να βοηθήσει τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν παπούτσια.
«Εκτιμάται ότι υπάρχουν 300 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο που εξαιτίας της φτώχειας κυκλοφορούν ξυπόλυτα και κινδυνεύουν από επίπονες πληγές και μολυσματικές ασθένειες. 


Κάνω αυτήν την προσπάθεια γιατί θέλω ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί απέναντι σε αυτό το πρόβλημα. Μέσω του φιλανθρωπικού προγράμματος "Soles4Soules" βοηθώ τα εξαθλιωμένα παιδιά που ζουν στη Μικρονησία, στις Φιλιππίνες και στην Αιθιοπία να αποκτήσουν ένα ζευγάρι παπούτσια», τόνισε σε δηλώσεις του ο Βέγκα.



Και τουριστικής σημασίας

O Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών πέρα από την ιστορική και αθλητική σημασία του συμβάλλει στην οικονομία και την τουριστική προβολή της χώρας. Αυτή τη χρονιά αναμένονταν στην Αθήνα περισσότεροι από 15.000 δρομείς και συνοδοί με μέσο όρο παραμονής στην Αθήνα πέντε ημέρες.
Υπολογίσθηκε ότι θα αφήσουν στην τοπική αγορά (διαμονή, έξοδοι, αγορές) περισσότερα από 15.000.000 ευρώ.

Στη διοργάνωση του ΚΜΑ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συνεισφορά των εθελοντών, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται δίπλα στους δρομείς της κλασικής διαδρομής για περισσότερα από 10 χρόνια. Την προσπάθεια θα στηρίξουν και εφέτος 1.800 άνθρωποι από την Αθήνα και την επαρχία. Το 70% είναι γυναίκες, ενώ η ηλικία του μεγαλύτερου εθελοντή αγγίζει τα 80 χρόνια.

Το 1955 η αρχή

Ο πρώτος διεθνής Μαραθώνιος στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 1955. Στην κλασική διαδρομή έτρεξαν για πρώτη φορά γυναίκες το 1974 και η, τότε, 23χρονη Γεωργία Χριστοδούλου έγινε η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε σε μαραθώνιο με χρόνο 5:01.20. Ιστορικός θεωρείται και ο Μαραθώνιος του 1982 (ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), καθώς ήταν ο πρώτος μαραθώνιος γυναικών σε διεθνή θεσμό. 
Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1997 θριάμβευσε η Γιαπωνέζα Χιρόμι Σουζούκι (2:29.48), ενώ η Μαρία Πολύζου ήρθε 12η και κατέχει ακόμη το ελληνικό ρεκόρ της διαδρομής (2:39.10).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου