Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Κωνσταντίνα Κολόκα: «Οι άνθρωποι φοβούνται να δοθούν και να πονέσουν»

«Βάζοντας το παρελθόν στο παρόν χάνεις το μέλλον σου»


"Πίστεψε σε κάτι" μας προτρέπει η νεαρή σκηνοθέτης και η ομάδα της



Κι όμως παρά το ότι η κρίση έχει απλώσει την σκιά της στο χώρο της τέχνης, νέοι άνθρωποι μακριά από τις σειρήνες των media ανοίγουν τα φτερά τους με προορισμό ένα ταξίδι μαγικό...Συνοδοιπόρους στο όνειρο τους αναζητούν στα πρόσωπα μας, να χειροκροτήσουμε την προσπάθεια τους αλλά και την τόλμη τους που αγνοούν τις δυσκολίες και στέκονται όρθιοι πάνω στο σανίδι.
Μια από αυτούς τους νέους μιλά στο Πινάκιο. Ο λόγος για την νεαρή ηθοποιό και σκηνοθέτη Κωνσταντίνα Κολόκα. Η ίδια σκηνοθετεί την παράσταση της Έφης Μεράβογλου «Πίστεψε σε κάτι».
Η Κωνσταντίνα που πρωταγωνιστεί στην παράσταση καθοδηγεί και την ομάδα της, τον Μάριο Σπύρου και την Ειρήνη Τορνάρη.
Όμως δεν μιλά για την παράσταση μόνο...Αλλά για τις ανησυχίες της, για το μέλλον, για το θέατρο και φυσικά για τον έρωτα μια έννοια αλληλένδετη με το θέατρο και ταυτόχρονα ζωογόνα.
Η νεαρή σκηνοθέτης χαρτογραφεί και τις σχέσεις της νέας γενιάς που περνάνε μέσα από την οθόνη των υπολογιστών.  Υποστηρίζει πως οι άνθρωποι φοράνε μάσκες και χωρίς αυτές νιώθουν ευάλωτοι και είναι δειλοί να εκφράσουν αυτά που νιώθουν...



Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου


Θα μας πείτε περιληπτικά τι θα δούμε στην παράσταση;

«Δυο νέοι γνωρίζονται  σε ένα πάρτι μασκέ! Δεν αποκαλύπτουν το αληθινό τους πρόσωπο και δίνουν ραντεβού σε ένα καφέ την επόμενη ημέρα. Από την αρχή της γνωριμίας τους υπάρχει ένας κακός οιωνός που προσπαθεί να μην τους ενώσει. Η μοίρα τους φέρνει όλο και πιο κοντά!
Ένα  σκανταλιάρικο φαντασματάκι μπλέκεται ανάμεσα τους και  κάνει τα πάντα για να φέρει τα πάνω κάτω .


Στον έρωτα υπάρχουν φαντάσματα;
 «Παντού υπάρχουν φαντάσματα... Και συγκεκριμένα στον έρωτα μας κυνηγάνε αυτά του παρελθόντος - όσο και όπου εμείς το επιτρέπουμε βέβαια. Βλέπεις βάζοντας το παρελθόν στο παρόν χάνεις το μέλλον σου»!

Οι άνθρωποι πιστεύουν στον έρωτα ή θαρρείτε πως έχει ξεθωριάσει η διάθεση τους;

«Η διάθεση για έρωτα αναζοπυρωνεται  διαρκώς. Όλοι  πιστεύουν στον έρωτα  μα φοβούνται να το παραδεχτούν και να το ζήσουν . Όταν είσαι ερωτευμένος ένας διακόπτης  ανάβει μέσα σου που σε κάνει να τα βλέπεις όλα με διαφορετική ματιά και κέφι».  

Το θέατρο είναι έρωτας;   Και αν ναι, τι είδους;

«Δεν είναι απλά έρωτας... είναι καψούρα! Που όσο  της αφήνεσαι τόσο σου δίνεται! Και όπως όλα τα μεγάλα πάθη δεν επιδέχεται τίτλους». 

Όπως μας είπατε πριν πρόκειται για έναν έρωτα που ο ένας δεν έχει γνωρίσει τον άλλο...και απλώς δένονται...Κάπως έτσι δεν γίνονται πλέον και στην εποχή μας; Δηλαδή μέσα από την οθόνη του υπολογιστή; Πως το εξηγείτε αυτό ως καλλιτέχνης αλλά και ως νέος άνθρωπος;

«Είναι αυτό που ανέφερα παραπάνω οι άνθρωποι φοβούνται να δοθούν, να πονέσουν, δεν ξέρουν να εκφράζουν όσα νιώθουν ή δε νιώθουν. Ο υπολογιστής έρχεται σαν μια «μάσκα»  να φανερώσει όσα εμείς θέλουμε».
Έτσι η προσέγγιση των ανθρώπων γίνεται πιο εύκολη  αφού έχει μειωθεί το άγχος της απόρριψης .
Μην ξεχνάμε πως ζούμε σε μια κοινωνία που έχει χαθεί το φλερτ αφού προτιμάμε να ευνουχίζουμε τα συναισθήματα μας.  Σαν νέος άνθρωπος έχω να πω «βγάλτε τις μάσκες και διαχειριστείτε τα βλέμματα»


Τρεις νέοι ηθοποιοί στην σκηνή...Ποια είναι τα όνειρα σας; Φοβάστε τις ημέρες που έρχονται;


«Ο φόβος δεν παύει να υπάρχει ποτέ και πουθενά ιδίως αυτός για το άγνωστο. Όμως έχω μάθει να έρχομαι αντιμέτωπη μαζί του και να τον ονομάζω πια  «δημιουργικότητα»».

Η κρίση έχει πλήξει και τα θέατρα. Αυτό φαίνεται και από τις άλλωστε από τις λιγοστές φωτεινές μαρκίζες. Εσείς που είστε η γενιά που έρχεται θεωρείτε ότι υπάρχει χώρος για εσάς ή υπερβολές των προηγούμενων ετών έκαψαν τα πάντα στο πέρασμα τους;


 «Η τέχνη είναι σαν τον Φοίνικα αναγεννιέται μέσα από την στάχτη της». 

Φαντάζομαι δεν ζείτε από το θέατρο...τι κάνετε στην καθημερινή σας ζωή; Έχετε βιώσει τον εφιάλτη της ανεργίας;

«Όσο και αν αγαπώ το θέατρο δεν είναι τρόπος επιβίωσης. 
Προσωπικά ως  άνθρωπος πάντα βρίσκω διέξοδο στην ζωή μου και για αυτό μέχρι τώρα δεν έχω μείνει χωρίς δουλειά.  

Θα θέλατε να συμμετάσχετε φέτος σε κάποιον από τους θιάσους που θα δώσουν παραστάσεις στην Αθήνα; Αν ναι σε ποιον και γιατί;

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιώ ένα από τα όνειρα μου έχω την δική μου θεατρική ομάδα και επιμελούμαι μιας θεατρικής 
παράστασης . Βιώνω όλα τα στάδια της δημιουργίας στο πετσί τους.. αυτό δε θα το άλλαζα με τίποτα»!

Τι σημαίνει να είσαι ηθοποιός στην Ελλάδα του 2013;
«Το 2013 μιλάμε συνεχώς για κρίση ... δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο οικονομική υπάρχει κρίση αξιών και συναισθηματων. Το θέατρο καθώς μιλάει για όλα αυτά καλείται να τα επαναπροσδιορίσει . Αυτός είναι ο ρόλος του ηθοποιού σήμερα, χθες και πάντα».

Info

ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΕ ΚΑΤΙ...
Από 6 Νοεμβρίου
Στον χώρο τέχνης  92 Art
Η καλλιτεχνική ομάδα  sydream….team της Κωνσταντίνας Κολόκα παρουσιάζει την αισθηματική  κωμωδία της Έφης Μεράβογλου  «Πίστεψε σε κάτι»...
Ένας άντρας, μια γυναίκα, και ένα τρελαμένο φάντασμα συνθέτουν το πορτραίτο της παράστασης. Σε όλη την πορεία τους ο άντρας και η γυναίκα προσπαθούν να συναντηθούν και να είναι μαζί! Έχουν ερωτευθεί χωρίς να έχουν δει ο ένας το πρόσωπο του άλλου. Το φάντασμα τους κάνει τη ζωή κόλαση χωρίς να το καταλάβουν και κάνει τα πάντα για να μην αναγνωρίσει ο ένας τον άλλο. Όλα αυτά φυσικά μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου!
Παίζουν : Ειρήνη Τορνάρη, Μάριος Σπύρου, Κωνσταντίνα Κολόκα
Κείμενο : Έφη Μεράβογλου
Σκηνοθεσία -  Επιμέλεια : Κωνσταντίνα Κολόκα
Ηχογράφηση : Νίκος  Παπουτσάς
Ήχος : Διονύσης Νικολόπουλος
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Τετάρτη  9:00μ.μ.
Εισιτήρια: 7 ευρώ (κερνάμε κρασί)
Πληροφορίες & κρατήσεις: 6944-446690 & 6980 / 807139



To Πινάκιο
Το Πινάκιο θέλοντας να στηρίξει και να επικροτήσει την προσπάθεια των νεαρών καλλιτεχνών υποστηρίζει την δουλειά τους και το έργο τους ως χορηγός επικοινωνίας. 
Θεωρούμε σημαντικό να «αγκαλιάζονται» ενέργειες νέων και κυρίως «καθαρών» ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου