Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Πες μου, πόσα βγάζεις κόουτς;


ΠΩΣ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ «ΜΑΧΗ» ΤΟΥ …ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΡ ΤΗΣ PRIMERA DIVISION -Πλήρης η ανατροπή σκηνικού στην «μετά Μουρίνιο εποχή», με το νέο συμβόλαιο του Ρονάλντο


Του Μιχάλη Κοσμετάτου


 Τα εκατομμύρια ρέουν άφθονα στην Primera Division, το ένα από τα δυο πιο «λαμπερά» και ακριβά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα του πλανήτη μαζί με την βρετανική PremierLeague, αλλά οι προπονητές έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται …ριγμένοι οικονομικά στην «μετά Ζοζέ Μουρίνιο εποχή» απέναντι στις μεγάλες «βεντέτες» των ισπανικών ομάδων!

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα «προσφέρουν» ο πάγκος της Ρεάλ Μαδρίτης και το νέο «βασιλικό» συμβόλαιο που υπέγραψε πρόσφατα ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τον σύλλογο της Μαδρίτης.
Σύμφωνα με το sportbusiness.com η κάτοχος των περισσότερων ευρωπαϊκών τροπαίων και του ρεκόρ …εσόδων (με ετήσιο τζίρο 520 εκατ. ευρώ και πολλά χρέη στην πλάτη, λόγω των υπέρογκων δαπανών της) πληρώνει κάθε χρόνο στο φετινό προπονητή της, Κάρλο Αντσελότι τα μισά χρήματα απ’ όσα της κόστιζε ο «πολύς» Μουρίνιο.
Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι ο Ιταλός κόουτς δέχθηκε μεγάλο «μαχαίρι» στις προσωπικές του αποδοχές ως «αντίβαρο» στην απόφαση των «μερένχες» να χρυσοπληρώσουν τον σούπερ σταρ του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», Κριστιάνο Ρονάλντο.


Τα μισά ο Αντσελότι


Ο Αντσελότι «βάζει στο παντελόνι» 7,5 εκατ. ευρώ –όπως διευκρινίσθηκε μάλλον κάπως …μεταχρονολογημένα, τις τελευταίες ημέρες, από πηγές της Ρεάλ-, όταν ο «special one», ο οποίος μετακόμισε το περασμένο καλοκαίρι και πάλι στην Αγγλία και την Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έπαιρνε ετησίως από τους Ισπανούς το ποσό των 14 εκατ. ευρώ.
Πολλά τα λεφτά για προπονητή, ειδικά αν η ομάδα μένει με άδεια χέρια από πλευράς τίτλων – και πιθανόν γι’ αυτό τον λόγο θέλησαν στην Μαδρίτη να «επενδύσουν» πιο πολύ στο ρόστερ τους, συμπεριλαμβανομένης της μεταγραφικής «βόμβας» του Γκάρεθ Μπέιλ (στοίχησε 101,5 εκατ. ευρώ από την Τότεναμ), παρά για τον πάγκο τους…  


Ο CR7, την ίδια ώρα, υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Ρεάλ μέχρι το 2018 με «καθαρές» απολαβές 17.000.000 εκατ. και όπως αποκαλύπτουν ισπανικά media τα μικτά του Πορτογάλου –συν, δηλαδή, το 52% για την εφορία, ποσοστό που ισχύει σε αυτό το ύψος εισοδημάτων, με βάση την φορολογία της χώρας- «εκτοξεύονται» στο ιλιγγιώδες ύψος των 35.416.667 ευρώ για καθεμία αγωνιστική περίοδο!
Είτε έτσι, είτε αλλιώς, πάντως, στην Ρεάλ οι …Πορτογάλοι πάντα τα παίρνουν πιο «χοντρά» απ’ όλους!         
  
Η σύγκριση στα κασέ 


Το ρεπορτάζ του ενός άλλου ειδικευμένου σε ρεπορτάζ για τα οικονομικά του ποδοσφαίρου siteFutbol Finanzas, είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό και για άλλα πρόσωπα.
Αποδεικνύει δε ότι γενικά οι αποδοχές των κορυφαίων ποδοσφαιρικών σταρ του ισπανικού πρωταθλήματος θεωρούνται πλέον πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές των προπονητών τους, από την φυγή του Μουρίνιο και μετά.
Ο Κάρλο Αντσελότι της Ρεάλ Μαδρίτης, άλλωστε, αποτελεί τον πιο ακριβοπληρωμένο, σήμερα, τεχνικό όλης της PrimeraDivision, με τα 7,5 εκατ. ευρώ. Τον ακολουθεί ο Αργεντινός συνάδελφος του της Μπαρτσελόνα, ο Τζεράρντο Μαρτίνο – διάδοχος του Τίτο Βιλανόβα, ο οποίος εγκατέλειψε, εξ΄ αιτίας του γνωστού, σοβαρού προβλήματος με την υγεία του- κοστίζει στους Καταλανούς μόλις …5,4 εκατ. ευρώ το χρόνο, αρκετά λιγότερα από τα 7 εκατ. ευρώ του προκατόχου του.

Πόσα παίρνει ο Βαλβέρδε;


Πόσο «έπεσαν» τα κασέ των προπονητών στην Ισπανία, φαίνεται και από την …συνέχεια της λίστας:
Ο Ντιέγκο Σιμεόνε της Ατλέτικο Μαδρίτης, που υποσκέλισε βαθμολογικά την Ρεάλ και «κυνηγάει» την Μπαρτσελόνα στην κορυφή, είναι 3ος στον πίνακα των αποδοχών με 2,5 εκατ. ευρώ, λίγο επάνω από τον «δικό» μας Ερνέστο Βαλβέρδε της Αθλέτικο Μπιλμπάο και πρώην προπονητή του Ολυμπιακού.
Ο αγαπημένος Βάσκος τεχνικός της «ερυθρόλευκης» εξέδρας φέρεται να εισπράττει περί τα…η συνέχεια εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου