Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

«Αδέσποτοι» κακοποιοί


Ποιοι είναι αυτοί που βασανίζουν μέχρι θανάτου τα ζώα; - Ποιο είναι το προφίλ τους; - Μπορούν να κάνουν τα αντίστοιχα σε ανθρώπους;
  

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Αποτροπιασμός και φρίκη! Πως αλλιώς θα μπορούσε να περιγράψει κανείς το περιστατικό στον Αμπελά της Πάρου όπου ένα λυκόσκυλο βρέθηκε νεκρό με μια πέτρα δεμένη στο λαιμό του; 
Το εν λόγω συμβάν καταγράφηκε ένα μήνα μετά από την αποκάλυψη της κακοποίησης των γαϊδουριών στην Σαντορίνη.

Τα γεγονότα αυτά σίγουρα παραπέμπουν σε σκοταδισμό και αυτομάτως το ερώτημα που τίθεται είναι αν δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κάνουν τόσο κακό σε ανυπεράσπιστα  πλάσματα τι είναι ικανοί να κάνουν στους ανθρώπους;

Η Ειρήνη Κρυσταλλίδου, ψυχολόγος με ειδίκευση στην θεραπεία με την βοήθεια ζώων αναλύει το ψυχολογικό προφίλ των ανθρώπων που εκδηλώνουν συμπεριφορές κακοποίησης απέναντι στα ζώα  και κατά πόσο μια τέτοια συμπεριφορά αποτελεί συσχετιστικό και προβλεπτικό παράγοντα για την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας.



Η Ειρήνη Κρυσταλλίδου, ψυχολόγος με ειδίκευση στην θεραπεία με την βοήθεια ζώων:  Η κακοποίηση ζώων συνδέεται με την εμφάνιση σοβαρών ψυχιατρικών προβλημάτων


Η Ειρήνη Κρυσταλλίδου, ψυχολόγος με ειδίκευση στην θεραπεία με την βοήθεια ζώων δίνει την δική της οπτική μιλώντας στο «Καρφί» για τα αυξημένα περιστατικά βίας στα ζώα. Συγκεκριμένα λέει,  «Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες  πράξεων κακοποίησης απέναντι στα ζώα. Τι όμως αποτελεί πραγματικά κακοποίηση; Η κακοποίηση ζώων μπορεί να περιλαμβάνει επιβλαβείς πράξεις ή ακόμη και παράλειψη ικανοποίησης των αναγκών τους. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να δανειστούμε εύκολα ταξινομήσεις της κακοποίησης των παιδιών και να τις εφαρμόσουμε στις μορφές κακοποίησης  των ζώων, μιλώντας για σωματική κακοποίηση, παραμέληση ικανοποίησης αναγκών ακόμη και εκφοβισμό. Το γεγονός ότι οι ειδήσεις  για περιστατικά κακοποίησης ζώων αυξάνονται συνεχώς δημιουργεί ανησυχία και έντονο ερώτημα για το εάν αυτό οφείλεται στην πραγματική αύξηση των περιστατικών ή στον νέο τρόπο διάδοσης των ειδήσεων, ο οποίος είναι πιο ευρύς. Αυτό που πραγματικά ισχύει και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην διάδοση αυτών των ειδήσεων είναι το αυξημένο ενδιαφέρον της κοινωνίας λόγω της ευαισθητοποίησης της τα τελευταία χρόνια γύρω από ανάλογα ζητήματα».


Το ψυχολογικό προφίλ

Στην συνέχεια προσπαθεί να σκιαγραφήσει τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις αναλύοντας το ψυχολογικό τους προφίλ ενώ επικαλείται και έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα αναφέρει.  «Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα που απασχόλησε τους ψυχολόγους κατά την ανάλυση του ψυχολογικού προφίλ των ανθρώπων που εκδηλώνουν συμπεριφορές κακοποίησης απέναντι στα ζώα είναι το κατά πόσο μια τέτοια συμπεριφορά αποτελεί συσχετιστικό και προβλεπτικό παράγοντα για την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας και επιθετικότητας στους ανθρώπους. Σχεδόν όλες οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η κακοποίηση ζώων συνδέεται με την εμφάνιση σοβαρών ψυχιατρικών προβλημάτων. Σε επισκόπηση μελετών με δείγμα άτομα που αντιμετώπιζαν ψυχιατρικά και ποινικά προβλήματα, εντοπίστηκε ότι η κακοποίηση ζώων έχει αναφερθεί σε ποσοστό μέχρι 57% των ερωτηθέντων σε αντίθεση με σχεδόν μηδενικές τιμές για τους ερωτηθέντες που προέρχονταν από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αντίστοιχα, σε μια μελέτη με δείγμα δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων, τα ποσοστά εμφάνισης κακοποίησης ζώων κατά τη παιδική ηλικία των δραστών πλησιάζουν το 70% για τους άνδρες. Σε ανάλογη έρευνα βρέθηκε ότι το 14-22% των εφήβων παραβατών που συνελήφθησαν είχαν βασανίσει ή πληγώσει ζώα κατά το προηγούμενο έτος. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα σε συμπεριφορές κακοποίησης ζώων και εμφάνιση γενικότερης αποκλίνουσας συμπεριφοράς.

Έτσι θα μειωθεί η κακοποίηση των ζώων

Στην συνέχεια η κα. Κρυσταλλίδου τονίζει πως μπορεί να μετριαστεί το φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων.  «Πως θα μειωθεί το φαινόμενο της κακοποίησης; Η προσοχή των ενηλίκων θα πρέπει να εστιάσει στη παιδική ηλικία και στην εφαρμογή παρεμβάσεων οι οποίες κυρίως θα εστιάζουν στην καλλιέργεια και στη ενίσχυση της ενσυναίσθησης των παιδιών, βασικός προστατευτικός παράγοντας απέναντι στην εκδήλωση βίας προς κάθε ζωντανό οργανισμό.
Η κατανόηση των άλλων είναι η βάση κάθε ηθικής. Όταν μπορέσουμε να φανταστούμε τον εαυτό μας στην θέση του άλλου τότε θα είναι αδύνατο να προκαλέσουμε  περαιτέρω πόνο, γιατί έτσι θα είναι σαν να πληγώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου