Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Νούλα Χρυσοχοϊδου: Ταξιδεύουμε σε άγνωστα και επικίνδυνα νερά


«Η ταυτότητα και η γλώσσα δεν θεωρήθηκαν κρίσιμα για τη συμφωνία αλλά και όπως φάνηκε δεν προβλημάτιζε ουσιαστικά την Κυβέρνηση εφόσον εγκατέλειψε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου»


H Νούλα Χρυσοχοϊδου,Οικονομολόγος  ΕΕΠ ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αναλύει στο Πινάκιο τους κινδύνους για την χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που κρύβει το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Συγκεκριμένα λέει:


Αρχικά η συμφωνία με τα Σκόπια αποτελεί ένα δυνητικά επιζήμιο συμβιβασμό με πολλαπλά μελλοντικά προβλήματα για την Ελλάδα. Ενώ το 1992 υπό την προεδρεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν αποφασίσει ότι δεν θα αποδεχτούμε ονομασία που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» αλλά και τα παράγωγά της, φτάσαμε εν έτει 2018 να «αποδεχόμαστε» με μία όλως ανοίκεια αναστροφή τη Μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια . Αυτό και μόνο αρκεί για να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ταξιδεύουμε σε άγνωστα και επικίνδυνα νερά για τη χώρα μας. Δεν θα ήθελα να αναλύσω το γεγονός ότι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να αναγνωρίζει «ότι η Πέλλα ανήκει πλέον στον ελληνικό πολιτισμό», λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών! Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα που έχουν ακουστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και στα πάνελ των καναλιών από τους Έλληνες Βουλευτές είναι άκρως τραγελαφικά και απαράδεκτα, δίχως επιστημονική υπόσταση για τη Μακεδονική ιστορία μας. Τα γκρίζα σημεία, όπως αυτό της γλώσσας, είναι η αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αντιληφθεί ότι μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργεί ένα νέο πολιτικό έθνος, διότι όπως γνωρίζουμε στο άρθρο 1 παρ. 3 αναφέρει ότι «οι κάτοικοι στο μέλλον θα αποκαλούνται «Μακεδόνες» με την αναγνώριση της Ελλάδας, της Ε.Ε. και του ΟΗΕ και θα μιλούν τη «Μακεδονική» γλώσσα. 



Αν αναλύσουμε παραπάνω το Σκοπιανό ζήτημα μέσω της τρέχουσας θέσης της χώρας μας θα παρατηρήσουμε ότι η Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν διαθέτει την προσδοκώμενη οικονομική υπεροχή λόγω της οικονομικής κρίσης την τελευταία δεκαετία, ταυτόχρονα η αναπτυξιακή πολιτική είναι αμιγώς ανύπαρκτη, ενώ η γεωγραφική της θέση και ισχύ παρόλο που χαρακτηρίζεται ως σημαντική δεν προσδίδει στα γειτονικά κράτη τον δυναμισμό που θα έπρεπε. Σαφώς αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα τα Σκόπια να ωφεληθούν περισσότερο οικονομικά σε σχέση με την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι στην γείτονα χώρα υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβανόμαστε ότι θα δημιουργηθούν επικίνδυνα σημεία συγκρούσεων σε εμπορικό και όχι μόνο επίπεδο. Αν υποθέσουμε ότι οι Αλβανόφωνοι πληθυσμοί ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Σλαβόφωνοι θα αποδεχθουν ότι ως κράτος και ως εθνότητα θα αποτελέσουν μέρος στη γεωγραφική περιοχή της «Μακεδονίας». Το σίγουρο είναι ότι οι «Σλαβομακεδόνες» δεν έχουν απαλλαγεί από την ιδεολογία του «Μακεδονισμού» απλά έχουν διαφοροποιήσει με τα χρόνια τη θέση τους συγκριτικά με τις θέσεις που είχαν κατά την κυβέρνηση του Γκρουέφσκι. Θεσμικά η χώρα μας έχει δικαίωμα να ασκήσει δημοψήφισμα για το εάν επιτρέπει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.η οποία θα έχει κυρωθεί με τροποποίηση του Συντάγματος.
Βέβαια ακόμη πιο τραγελαφικό και οξύμωρο τυγχάνει το γεγονός ότι πλέον με το δημοψήφισμα του γειτονικού κράτους ελπίζουμε να μην εγκριθεί αυτήν η συμφωνία η οποία σε κάθε περίπτωση δεν είναι αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος και ουδέποτε ερωτήθηκε για το εν λόγω θέμα. Βέβαια μία απόρριψη αυτής της συμφωνίας από την πλευρά των γειτόνων μας θα μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι αυτοί οδηγήθηκαν σε αυτήν την αρνητική ως προς την συμφωνία κρίση όχι γιατί συμμερίζονται τους προβληματισμούς μας αλλά γιατί διακατέχονται από ακόμη μεγαλύτερα αλυτρωτικές βλέψεις που ούτως ή άλλως εμπεριέχονται μέσα στην συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό που δεν έχει γίνει με σωστή στρατηγική είναι η βελτίωση των σχέσεων σε ουσιαστικό επίπεδο με με τις χώρες που συνορεύουμε όπως δηλαδή η Τουρκία και η Αλβανία. Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί με σωστές βάσεις τη θέση μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και αφήνουμε να αιωρούνται με κακή διαχείριση και διπλωματία πολλά καίρια σημεία, τα οποία θα επηρεάσουν αρνητικά τις μελλοντικές μας σχέσεις!
Ταυτόχρονα δεν υπάρχει εθνική συνεννόηση συνεπώς δεν ομαλοποιείται και η εσωτερική μας πολιτική. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τη στιγμή που εγκαταλείψαμε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου όπου ανέφερε ότι πρώτα η λύση κι έπειτα η ένταξη των Σκοπιων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η δε αμφισβήτηση ως προς τη σωστή διαπραγμάτευση και διαχείριση της επιτροπής που θα ελέγξει από το 2019 και εντός τριών ετών, τυχόν αλυτρωτικά στοιχεία στα βιβλία της ιστορίας και των δύο χωρών καθώς επίσης και τα θέματα που αφορούν τα εμπορικά σήματα των επιχειρήσεων. Ένα ακόμη γκρίζο σημείο της συμφωνίας αναφέρετε στο άρθρο 8 παρ. 2 όπου ορίζεται και η επανεξέταση των μνημείων και αγαλμάτων από την προαναφερόμενη επιτροπή.
Από την αρχή το όνομα και τα παράγωγά του, η ταυτότητα και η γλώσσα δεν θεωρήθηκαν κρίσιμα για τη συμφωνία αλλά και όπως φάνηκε δεν προβλημάτιζε ουσιαστικά την Κυβέρνηση εφόσον εγκατέλειψε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι εσωτερικά της χώρας επικρατεί διχασμός λόγω του πολιτικού σκηνικού που έχει στήσει η σημερινή κυβέρνηση. 
Ο ανύπαρκτος σχεδιασμός αλλά και η πολιτική αδιαφορία με αποκορύφωμα την έλλειψη εθνικής συνεννόησης σε σοβαρά εθνικά θέματα θα δημιουργήσουν επικίνδυνη πολιτική παραχώρηση των θέσεων της Ελλάδας και θα έντονες εθνικιστικές εξάρσεις οι οποίες δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας με ακραίες συγκρούσεις στο εσωτερικό αλλά και μεταξύ των χωρών που συνορεύει η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου