Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Δρούγος: Η υβριδική επίθεση στον Έβρο δοκιμάζει τις αντοχές μας


Ποιοι είναι οι στόχοι των Τούρκων -  Ακολουθούν και άλλα επικίνδυνα σχέδια, τρομακτικά
Αναλύοντας τα ύπουλα σχέδια του Ερντογάν


Μια εισβολή υβριδικής μορφής με όπλο το μεταναστευτικό εκτιμήθηκε από την τουρκική πλευρά ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εξαναγκάζοντας Αθήνα και Βρυξέλλες να υποκύψουν στις τουρκικές γεωπολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Οι Τούρκοι εκτιμούν πως αυτού του είδους οι επιθέσεις θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο πρόβλημα συνοχής, οικονομίας και ασφάλειας στην Ελλάδα.
Ο Δρ. Αθανάσιος Δρούγος διεθνολόγος και στρατιωτικός αναλυτής απαντάει στο ΚΑΡΦΙ σε 5+1 ερωτήματα για το τι κρύβεται πίσω από τα επεισόδια στον Έβρο.  Εκτιμά ότι οι ύπουλες αυτές κινήσεις από την απέναντι πλευρά στοχεύουν στην κόπωση των ελληνικών δυνάμεων.  Διαβάστε την συνέντευξη που ακολουθεί για να διαπιστώσετε την αληθινή διάσταση που επικρατεί στα σύνορα μας αυτή την στιγμή!
Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Καρφί το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020



Η υδριβική επιχείρηση της Τουρκίας στον Έβρο εμπεριείχε την τακτική του αιφνιδιασμού;

«Η Αθήνα πάντοτε έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα-και είναι λογικό -στις σαρωτικές και ορατές  απειλές από την Άγκυρα στον αεροναυτικό χώρο του Αιγαίου.
Οι ενέργειες των Τούρκων στην Θράκη ήσαν κυρίως επικεντρωμένες στην επικρατούσα κατάσταση στον χώρο της Μουσουλμανικής μειονότητας.
Η «οπλοποίηση» του μεταναστευτικού στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης από πλευράς Ερντογάν στην μορφή που έχει λάβει στην Παρέβριο περιοχή ήταν δύσκολο να προβλεφθεί,αλλά η χώρα μας δεν είχε επί χρόνια αντιληφθεί και αναλύσει ασύμμετρες,μη-γραμμικές,μη-συμβατικές ως και υβριδικές απειλές ,με αποτέλεσμα να υστερεί στην προετοιμασία,ανάλυση,αποτροπή και αντιμετώπισή τους .Οι υβριδικές ενέργειες διαχρονικά υπήρχαν και θα υπάρχουν, απλά έχουν ενταχθεί σε αυτές οι νέες τεχνολογίες κα.. Την συγκεκριμένη ενέργεια της Άγκυρας δεν την είχαμε προβλέψει ως σενάριο και αιφνιδιαστήκαμε
Η ΄άρον-άρον αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από εφεδρικούς σχηματισμούς  από το Πολύκαστρο,από το Λιτόχωρο,από την Άσσηρο ως και από άλλες περιοχές στον Έβρο,σε συνδυασμό με αστυνομικο-πυροσβεστικές  μονάδες   απέδειξε ότι ούτε ως ενδεχόμενο σενάριο το είχαμε προβλέψει.
Επειδή έχω ασχοληθεί πολύ-ειδικά με  τις πολλές επισκέψεις μου στην Ουκρανία-με τις υβριδικές απειλές και τις δόλιες ενέργειες στην Κριμαία-Ντονμπάς των Πούτιν-Γκεράσιμωφ-Κονοβάλωφ ,εκτιμώ ότι θα πρέπει να επενδύσουμε πολύ στην αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών,δεδομένου ότι ηΤουρία έχει πάρει μηνύματα,ιδέες και μεθόδους να ουσιαστικοποιεί συγκεκριμένα σχέδια «πολιτικού πολέμου»,ειδικά από τους Ρώσους τα τελευταία 3-4 χρόνια».


Γιατί μια υβριδική εισβολή είναι για τις Ένοπλες Δυνάμεις ο χειρότερος «εφιάλτης»;


«Πρώτα από όλα οι ασύμμετρες και υβριδικές επιχειρήσεις είναι μη-γραμμικές ύπουλες, πολυδιάστατες και έχουν επιπτώσεις πολιτικές-κοινωνικές-οικονομικές-πολιτιστικές-στρατιωτικές και ειδικής φύσης. Μία τέτοια ενέργεια υποστηρίζεται πάντοτε από ψυχολογικές και πληροφοριακές/παραπληροφορικές-προπαγανδιστικές  επιχειρήσεις 4ης γενιάς.
Στην εποχή μας ενισχύεται ακόμα περισσότερο από ενέργειες επιθετικού χαρακτήρα στο διαδίκτυο, κυβερνοπόλεμο ως και «οπλοποίηση» των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
Συνεπώς επειδή πολλές φορές ο εχθρός είναι αόρατος και χρησιμοποιούντα μη-συμβατικές ως και μη-γραμμικές μέθοδο ι,για τις κυρίως συμβατικού επιπέδου Ένοπλες Δυνάμεις τα πράγματα δυσκολέυουν.
Οι υβριδικές απειλές είναι πολυφασικές, πολυαξονικές και πολυμετωπικές .Σε ότι αφορά την χώρα μας δεν θα έλεγα ότι είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος αναφορικά με την ανάλυση και μορφή αντιμετώπιση τους».


Υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες από μια τέτοια επιχείρηση;

«Ασφαλώς ναι. Και είναι απαραίτητο να εξαχθούν LESSONS LEARNED. Επειδή αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στην πρόκληση και εσωτερικής κρίσης οι συνέπειες είναι πολλές».

Οι Τούρκοι αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Ελλάδας με αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις;


«Η Τουρκία με διαφόρους τρόπους συμβατικούς και μη στοχεύει να προκαλέσει πολλά εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα στην χώρα μας.Γνωρίζει ότι δεν την αναλύουμε σε βάθος.

Δυστυχώς η Άγκυρα γνωρίζει τα προβλήματα μας στην μη-εξειδικευμένη αντιμετώπιση των ασύμμετρων και υβριδικών απειλών.

Δυστυχώς για εμάς οι Τούρκοι έχουν πολλές μάχιμες και μη εμπειρίες από πολεμικές εμπλοκές σε Ιράκ-Συρία-Σομαλία-Λιβύη που συνδράμουν στο να κατανοούν αρκετά πράγματα που εμείς δεν βλέπουμε..

Έχουν παρακλουθήσει ειδικά σεμινάρια σε Μπελγκορόντ-Μόσχα-Μπριάνσκ,Ροστόβ  κα πάνω στο πως οι Ρώσοι προκάλεσαν σοβαρά ρήγματα στην Ουκρανία. Οι Τούρκοι γνωρίζουν τις διαχρονικές επιπτώσεις της δεκαετούς κοινωνικο-οικονομικής κρίσης στην χώρα μας.

Το άνοιγμα του μετώπου στην ευρύτερη περιοχή της Αδριανούπολης μεταξύ άλλων στοχέυει  και στην πρόκληση επιπρόσθετων προβλημάτων για την Ελλάδα,στην διασπορά των δυναμέών μας, στην χαρτογράφηση των κινήσεων μας, στην καταγραφή των εφεδρικών μας δυνατοτήτων , στην πρόκληση τάσεων που είναι λογικό να δημιουργούν ευρύτερες ανησυχίες στον Ελλαδικό χώρο, στην διύρυνση του φάσματος ενδεχόμεου "θερμού " επεισοδίου κα.

Με την κίνηση της στον Έβρο η Άγκυρα διεξάγει ψυχολογικές επιχειρήσεις, καταγράφει αντιδράσεις των ακριτών μας, ενώ θα έλεγα ότι δοκιμάζει και την στάση του Βουλγαρικού παράγοντα σε θέματα διασυνοριακά,υδροπολιτικής (αναφέρομαι στα φράγματα) κα».

Μέχρι στιγμής πως κρίνετε τα αντανακλαστικά της Ελλάδας;


«Σε γενικές γραμμές ικανοποιητική .Αν και αιφνιδιάστηκαμε,κάτι που  για πολλοστή φορά αποδεικνύει ότι υστερούμε σε πληροφορίες(όπως έγινε και με το εξωπραγματικό Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο για την θαλάσσια δικαιοδοσία της 27ης Νοεμβρίου του 2019), παρατήρησα μια σχετική βελτίωση στις ενέργειες μας,που την αποδίδω σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη ικανών στρατιωτικών όπως του A/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Α/ΓΕΣ αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση , ως και του διοικητή της  XVI  Μ/Κ ΜΠΖ Μεραρχίας στο Διδυμότειχο  /και νέου Διοικητή του Δ Σώματος Στρατού (Ξάνθη) αντιστρατήγου Άγγελου Ιλαρίδη.Σοβαροί αξιωματικοί και επαγγελματίες.
Πολιτικά δεν θα έλεγα ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί υπάρχει πιο πολύς "πολιτικαντισμός" ακόμα και σε εθνικά ζητήματα. Διαδοχικές κυβερνήσεις ευθύνονται για την υποβάθμιση της Θράκης.Δεν γνωρίζουν από διαχείρηση κρίσεων.Εμμένουν σε ένα στερεότυπο και κουραστικό λεξιλόγιο αντιμετώπισης κρίσεων.Ορισμένες είναι πολύ φοβικές απέναντι στην Άγκυρα.Τα πολιτικά κενά κάλυψαν οι στρατιωτικοί μας.

Επίσης υστερούμε αρκετά σε ζητήματα πληροφοριακά,ψυχολογικές επιχειρήσεις και αυτό που αποκαλώ «επιχειρήσεις επιρροής».
Το θετικό είναι η  άμεση και ένθερμη συμμετοχή των ακριτών μας ,η ευαισθησία που έπέδειξαν και η ετοιμότητα τους.Αυτό που με εκνεύρισε είναι ΄οτι "κάποιοι ανακάλυψαν τον ξεχασμένο Έβρο και την Θράκη"

Δηλαδή ψευτοδημοσιοσχεσίτες και ασχετολογούντες.Ενώ κάποιοι αντιπολιτευόμενοι  υποστηρίζουν εξωφρενικές,τυχάρπαστες, απαράδεκτες και ανερμάτιστες θέσεις.

Η προσπάθεια διεθνοποίησης της κρίσης του μεταναστευτικού στον ΄Εβρο είχε ορισμένες θετικές αντιδράσεις(πχ Αυστρία κα) για την Αθήνα ,αλλά δύσκολα αλλάζει  την στάση συνολικά κρατών -κλειδιά  της ΕΕ που έχουν πολυδιάστατες στρατηγικές και  προνομιακές οικονομικές σχέσεις με την Άγκυρα».


Ο Ερντογάν τι προσδοκά να κερδίσει από όλη αυτή την διπλωματική παρτίδα πόκερ; Γι’ αυτόν είναι ένα παιχνίδι win to win;

«Ο Ερντογάν παρά τα πολλά ακραία, θρασύτατα, εκνευριστικά κι προκλητικά στοιχεία της προσωπικότητας του στοχεύει μέσα στα επόμενα 2-3χρόνια να ικανοποιήσει σε διάφορα μέτωπα, ορισμένα νεο-Οθωμανικά του όνειρα. Έχει ενδυναμώσει την πολεμική του βιομηχανία. Έχει υιοθετήσει σειρά δογμάτων και επιλογών να έχει πολυποίκιλη παρουσία σε Μεσόγειο-Κόλπο-Μαύρη Θάλασσα. Επιδιώκει να προκαλέσει τριγμούς στην χώρα μας. Επιζητά την προώθηση Μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ευρώπη. Η όλη στάση του είναι παρακινδυνευμένη.
Επίσης στον Έβρο δοκιμάζει τις αντοχές μας. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί δυνάμεις σε συνεχή εγρήγορση. Αυτός εκμεταλλεύεται ταλαιπωρημένες ψυχές για τα συμφέροντα της Τουρκίας.. Επίσης μέσω έντασης στα Μαράσια και στις Καστανίες-Νέα Βύσσα του Έβρου ετοιμάζει παρεμφερείς κινήσεις για τα νησιά μας.
Η περίπτωση του απαιτεί καθημερινή και εκτενή ανάλυση.Στοχεύει και στην αναπόφευκτη κόπωση των δικών μας. Εκβιάζει την Ευρώπη εκεί όπου οι δυτικές κονωνίες «πονάνε». Έχει στο μυαλό του πολλά και επικίνδυνα σχέδια. Προσωπικά πιστεύω δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.Για αυτό και είμαι πολύ ανήσυχος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου