Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του βασιλιά Φιλίππου Β'


Ο Φίλιππος ο Μακεδόνας, η Ιστορία μιας βασιλικής γενιάς που υπογράφει ο Αμερικανός συγγραφέας Τόμας Σάντελ και κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μίνωα θα σας καθηλώσει από την πρώτη του σελίδα.
Ο συγγραφέας αποτυπώνει το μωσαϊκό της ζωής του Φιλίππου του Β’ του ανθρώπου που θεμελίωσε το Μακεδονικό κράτος, που έθεσε τα γερά θεμέλια για να γίνει ο Αλέξανδρος ο Μέγας Στρατηλάτης.
Ποιος ήταν ο Φίλιππος, ποια η καταγωγή του, πως κατόρθωσε και ένωσε τους Μακεδόνες και τους έκανε το πιο ισχυρό βασίλειο στον τότε κόσμο;

Κριτική από τον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Ο Φίλιππος ο Β’, πατέρας του Μ. Αλέξανδρου ίσως είναι από τις πιο αδικημένες ιστορικές προσωπικότητες.
Ουσιαστικά κατάφερε το ακατόρθωτο, ο τρίτος γιος του βασιλιά Αμύντα που ανέβηκε στο θρόνο χωρίς να τον εποφθαλμιά και έφερε ισορροπία στο Βορρά. Έδωσε μεγάλες μάχες κυρίως εκτός πολεμικών ζωνών κι έκανε την Πέλλα να αποτελεί Μητρόπολη μιας πολύκροτης και ταυτόχρονα πλούσιας περιοχής.
Ο Τόμας Σάντελ αναδεικνύει το μέγεθος του Φιλίππου και την ιδιοφυία του και σε πολιτικό αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο καθώς απέκρουσε τις «επιθέσεις» των  μακεδονικών πατριών.
Ο Φίλιππος βρέθηκε εξόριστος ως έφηβος  στην Θήβα όταν αυτή άκμαζε. Η αίγλη της Θήβας αλλά και ο σκληρός πυρήνας της που την έκαναν ηγέτιδα δύναμη έδωσαν στον μικρό τότε πρίγκιπα πολλά μαθήματα τα οποία υιοθέτησε και εφάρμοσε ο ίδιος για το καλό του δικού του λαού, ενός λαού που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.
Η έρευνα στο πρόσωπο του  Φιλίππου Β' από τον Αμερικανό συγγραφέα είναι πολύ βαθιά και συγκλονίζει.
Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο κρύβει πλούσια ιστορικά - άγνωστα σε πολλούς από εμάς στοιχεία- γραμμένο με τρόπο πολύ κατανοητό ιδανικό ακόμη και για μάθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου