Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Βράβευσαν την συνοδοιπόρο των ονείρων μας

Λίτσα Ψαραύτη: Και «Το παιδικό βιβλίο είναι η φλόγα που θα ανάψει την εστία»
Στο πρόσωπο της Λίτσας Ψαραύτη τίμησαν την παιδική λογοτεχνία


Όσοι μεγαλώσαμε την δεκαετία του 90 σίγουρα αποκοιμηθήκαμε σε κάποιον καναπέ κρατώντας κάποιο από τα μυθιστορήματα της Λίτσας Ψαραύτη.

Όλοι τρομάξαμε με την ιστορία του Στέφανου από το «Αυγό της έχιδνας»...ενώ βιώσαμε μια  άγνωστη σελίδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από το «διπλό ταξίδι...». Τόσες άλλες ιστορίες ξεπήδησαν από τις σελίδες των μυθιστορημάτων της που μας συντρόφευσαν μέχρι και τα τέλη της εφηβείας μας.


Η λογοτέχνης των παιδικών μας χρόνων τιμήθηκε σήμερα με το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη  για το σύνολο του έργου της.
Για τη βράβευσή της αυτή η συγγραφέας είπε:


«Χαίρομαι γιατί στο πρόσωπό μου βραβεύεται και η παιδική λογοτεχνία.
Κι ενώ η Ελλάδα εκτός από την οικονομική κρίση, περνάει και κρίση αξιών, οι συγγραφείς με τα βιβλία τους προσφέρουν στα παιδιά, χαρά, ψυχαγωγία, ξεκούραση και το βοηθούν να αποκτήσει κριτικό πνεύμα, αφού είναι γνωστό ότι το βιβλίο κρύβει τεράστιες δυνάμεις μόρφωσης, αλλά και ψυχικής και ηθικής ανύψωσης.
Είναι παρήγορο το γεγονός ότι το παιδικό βιβλίο βρίσκεται σε άνθιση τα τελευταία χρόνια. 
Όσο περνάει ο καιρός, γονείς και εκπαιδευτικοί καταλαβαίνουν τον μεγάλο ρόλο του παιδικού βιβλίου και συνειδητοποιούν πόσο βοηθάει το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του, να ωριμάσει ψυχολογικά και να αποκτήσει ελεύθερη συνείδηση. Στην ηλικία που το παιδί δημιουργεί τα πρότυπά του, διαβάζει και ζει το καθετί, ταυτίζεται με τους ήρωες, τα βιβλία πρέπει να του μιλούν για τις ανθρώπινες αξίες. Να το κάνουν να καταλάβει τι είναι αγάπη, φιλία, σεβασμός, τιμιότητα, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη. Ο συγγραφέας  με υπευθυνότητα, τρυφερότητα και ευαισθησία θα πλησιάσει την παιδική ψυχή χωρίς να την πληγώσει, θα στάξει βάλσαμο στην ψυχή του, θα το λυτρώσει από τη σύγχυση και το άγχος. Γιατί όπως λέει και ο Πλούταρχος στα Ηθικά, "ο νους του παιδιού δεν είναι ένα δοχείο για να το γεμίσουμε, αλλά μια εστία που μας περιμένει να την ανάψουμε".  Και το παιδικό βιβλίο είναι η φλόγα που θα ανάψει την εστία.»
Λευτέρης Χ.Θεοδωρακόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου