Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων


Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων.Το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας με τα Πάθη του Κυρίου και την Ανάσταση αποτυπώνεται και σε  δισκογραφικές εκδόσεις. Βυζαντινοί ύμνοι για τα Πάθη του Θεανθρώπου και την Ανάστασή Του, τραγούδια για την Παναγία, αποσπάσματα εκκλησιαστικών κειμένων, κλασικές συνθέσεις μελοποιών που αναφέρονται στα Αγια Πάθη, αναγνώσεις Ευαγγελίων, καθώς και παραδοσιακά τελετουργικά. Η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την θρησκεία και οι πιστοί…ακροατές που δεν προλαβαίνουν να πάνε στην εκκλησία απολαμβάνουν βυζαντινούς ρυθμούς και ύμνους από το κασετόφωνο τους. Το Πινάκιο "ξεσκόνισε" το αρχείο του και σας παρουσιάζει ερμηνείες από Πέτρο Γαϊτάνο, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδακι, Γιώργο Νταλάρα και Γλυκεριά...

Πέτρος Γαϊτάνος

Το «Πεντηκοστάριον» του Πέτρου Γαϊτάνου είναι μια δουλειά συγκλονιστική. Το άλμπουμ περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους που γράφτηκαν για την Ανάσταση, την Ανάληψη, την Πεντηκοστή και για την εορτή του Αγίου Πνεύματος, ενώ περιέχονται ακόμη δύο ύμνοι που μιλούν για ισάριθμα θαύματα του Χριστού, αυτά του τυφλού και του παραλύτου. Τον Πέτρο Γαϊτάνο συνοδεύει βυζαντινή χορωδία με χοράρχη τον Γιώργο Ναούμ. Επίσης ο ερμηνευτής διαβάζει κείμενα των Ευαγγελίων.


 

Μίκης Θεοδωράκης

«Μάνα μου και Παναγία». Περιλαμβάνονται οκτώ τραγούδια για τη μάνα και την Παναγία που ηχογραφήθηκαν «ζωντανά» κατά τη διάρκεια συναυλίας που έδωσε το Πολιτιστικό Σωματείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος». Ακούγονται αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου, δίπλα στο «Κάποια μάνα αναστενάζει» του Βασίλη Τσιτσάνη, τα παραδοσιακά τραγούδια «Τζιβαέρι» και «Έχε γεια». Τραγουδούν η Μεικτή Νεανική και η Παιδική Χορωδία «Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» και οι Μιχάλης Παπαζήσης, Μανώλης Χατζημανώλης.
 


Γιώργος Νταλάρας

«Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων». Ο Γιώργος Νταλάρας, η Αιμιλία Κουγιουμτζή και η Χορωδία Fons Musicalis συμμετέχουν στο άλμπουμ του οποίου η ηχογράφηση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1997.
H μουσική είναι του Σταύρου Κουγιουμτζή και ως στίχοι έχουν χρησιμοποιηθεί εκκλησιαστικά κείμενα.



Μάνος Χατζιδάκις
«Το Τροπάριο της Κασσιανής». Την άνοιξη του 1978 ο Μάνος Χατζιδάκις, διευθυντής τότε του Γ´ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, έβαλε στο πρόγραμμα των συναυλιών του που διοργάνωνε στην Εθνική Πινακοθήκη ένα ρεσιτάλ με τον τίτλο «H M. Τρίτη της Μαρίζας Κωχ». H τελευταία - κατόπιν προτροπής του Μάνου Χατζιδάκι - παρουσίασε το Τροπάριο της Κασσιανής σε ελεύθερη απόδοση.





Γλυκερία

«Ω γλυκύ μου έαρ». H Γλυκερία ερμηνεύει τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ μαζί της ψάλλουν οι Βασίλης Φωτόπουλος, Κώστας Σέγκης, Νίκος Χατζόπουλος, που παίζει και βιολί. Στα κίμπορντς οι μουσικοί Δημήτρης Καπηλίδης και Γιώργος Στεφανάκης. Απο τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου