Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΟΚ: Τα διαζύγια προκαλούν αυτοκτονίες

-SOS από τον κ. Σπιτάλα: Το 90% των αυτοχείρων είναι χωρισμένοι μπαμπάδες

-1000.000 παιδιά των χωρισμένων γονιών στην Ελλάδα, 300.000 παιδιά απ’ αυτά δεν γνώρισαν ποτέ την οικογένεια καθώς οι γονείς τους δεν παντρεύτηκαν ποτέ

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Πριν λίγες ημέρες στην εκπομπή μου στο idradio.gr φιλοξενούσα τον κ. Νίκο Σπιτάλα. Ο κ. Σπιτάλας είναι πρόεδρος τους Συλλόγου Πατρικής αξιοπρέπειας και δίνει εδώ και χρόνια αγώνες για να αποκτήσουν δικαιώματα ισάξια οι πατεράδες με αυτά των μητέρων όταν αποφασίσουν να χωρίσουν. Δικαιώματα σε ότι αφορά τα παιδιά… «Ζητάμε το αυτονόητο να βλέπουμε τα παιδιά μας και να ζούμε με αυτά», μου εξομολογήθηκε και στην συνέχεια προχώρησε την σκέψη του παραθέτοντας σοκαριστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά των γονιών είναι αυτά που σύμφωνα με μελέτες έχουν προχωρήσει σε απόπειρες αυτοκτονίας, «Κάποια παιδιά μετά από τον χωρισμό των γονιών τους πέφτουν σε κατάθλιψη ή παρουσιάζουν το ψυχολογικό σύνδρομο γονικής  αλλοτρίωσης και αποξένωσης», λέει και στην συνέχεια τονίζει, «έχουμε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 90% των αυτοχείρων είναι χωρισμένοι μπαμπάδες. Θεωρούμε πως οι οικονομικοί λόγοι είναι οι αφορμές αλλά οι αιτίες της αυτοχειρίας είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι γεύτηκαν ελάχιστα ή σχεδόν καθόλου την πατρότητα».
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι την ίδια ώρα που ο κ. Σπιτάλας έλεγε στην εκπομπή μου πως η Πολιτεία πρέπει να ορίσει θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για να αποδώσει ίσα δικαιώματα και στους δύο γονείς εκείνη την ώρα τα τζιμάνια του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωναν πως η διατροφή θα φορολογείτο από εδώ και στο εξής…
Υπενθυμίζεται πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θεωρεί την διατροφή ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και οι συνέπειες είναι ολέθριες για τις χωρισμένες γυναίκες αφού:

- Φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου στο 55%

- Το ύψος του φόρου που θα πληρώσουν για την διατροφή φτάνει στο 40,3%

Το γελοίο της υπόθεσης συνεχίζεται καθώς όσες διαζευγμένες πήραν διατροφή κάτω των 5.000 ευρώ αντιμετωπίζονται φορολογικά ως μισθωτές, δηλαδή η διατροφή εκτιμάται σε αυτήν την περίπτωση ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Το σχόλιο του κ. Νίκου Σπιτάλα μετά από αυτή την εξέλιξη είναι το εξής:
Ούτε η μάνα, ούτε ο πατέρας φορολογούνται από τα εισοδήματα λαμβάντας υπ'όψη τις διατροφές (μείον για τον πατέρα, συν για τη μητέρα).
Οι διατροφές θα έπρεπε να πληρώνονται από κοινωνική πρόνοια του κράτους ή εφορία αντί να φέρνουν σε αντιδικία τους γονείς.

Ακούστε το ηχητικό αρχείο της συνέντευξης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου