Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Γυμναστική στη θάλασσα

Tου Αλέξανδρου Γιαννίρη, Φυσικοθεραπευτή

Γυμναστική στο νερό: Γιατροί (ορθοπεδικοί, καρδιολόγοι), φυσικοθεραπευτές και γυμναστές, ψηφίζουν ομόφωνα υπέρ της. Είσαι απ’ αυτούς που επισκέπτονται τις παραλίες μόνο για ηλιοθεραπεία; Ήρθε ο καιρός να αλλάξεις συνήθειες! O λόγος είναι απλός, βρίσκεσαι στο ιδανικό μέρος για γυμναστική!

Οι λόγοι που καθιστούν το νερό  ιδανικό μέρος για γυμναστική είναι οι εξής:

Άνωση

Όταν μπαίνουμε στο νερό, αυτόματα δεχόμαστε την επίδραση της άνωσης. Ως αποτέλεσμα,  σε ρηχά νερά είναι κατά 25% πιο ελαφρύς απ’ το κανονικό  βάρος και σε βαθιά κατά 50% πιο ελαφρύς. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό βοηθάει ιδιαίτερα τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή έχουν παθολογικά ή ορθοπαιδικά προβλήματα, να γυμνάζονται χωρίς καμία επιβάρυνση στο μυοσκελετικό τους σύστημα.

Υδροστατική πίεση

Η υδροστατική πίεση είναι ισοδύναμη σε όλες τις επιφάνειες ενός βυθισμένου σώματος και αυξάνεται όσο αυτό βυθίζεται. Αυτό το χαρακτηριστικό του νερού βοηθά τη φλεβική επιστροφή και την λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Επίσης, η πίεση στο στήθος προκαλεί την αποβολή περισσότερου αέρα απ’ τους πνεύμονες, βοηθώντας έτσι και την αναπνευστική λειτουργία.

Αντίσταση ρευστού

Η κίνηση του σώματος στο νερό εμποδίζεται από την αντίσταση του ρευστού. Αυτή η δύναμη αντίστασης είναι ομοιόμορφη σε όλη τη τροχιά κίνησης ή εξαρτάται, απ’ την ταχύτητα κίνησης και την επιφάνεια του μέλους που κινείται. Όσο πιο γρήγορα γίνεται η κίνηση μέσα στο νερό η αντίσταση αυξάνεται. Για παράδειγμα, η αντίσταση του νερού είναι μεγαλύτερη όταν το άνω άκρο κινείται με ανοιχτά τα δάχτυλα της παλάμης, απ’ όταν κινείται με σφιγμένη γροθιά.

Η αντίσταση του ρευστού, παίζει τον ίδιο ρόλο που παίζουν τα ελεύθερα βάρη στην ξηρά, με τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση δεν έχουμε τραυματισμούς και η κόπωση είναι σαφώς λιγότερη. Διαβάστε στο NATURA NRG την συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου